Μετάβαση στο περιεχόμενο

AC τάση στην έξοδο τροφοδοτικού 24 VDC


miltos

Recommended Posts

Μέτρησα με το πολύμετρο στη θέση AC voltage την έξοδο δύο τροφοδοτικών 24VDC, διαφορετικού κατασκευαστή. Και στα δυο παρατήρησα το ίδιο πράγμα.

 

Με το κόκκινο ακροδέκτη στο (-) έπαιρνα 0 και με τον κόκκινο ακροδέκτη στο (+) έπαιρνα ένδειξη γύρω στα 50VAC. Η μέτρηση έγινε υπό μικρό φορτίο στο 1 τροφοδοτικό και εν κενώ στο άλλο.

 

Μυστήριο ή υπάρχει εξήγηση? Δεν έχω ξανακάνει την ίδια μέτρηση σε άλλα τροφοδοτικά οπότε το παρατηρώ πρώτη φορά.

Link to comment
Share on other sites

Χμ... πολύ παράξενο. Παλμοτροφοδοτικά; Σε τροφοδοτικό μετασχηματιστή - γέφυρας ανόρθωσης δεν μέτρησα ποτέ κάτι τέτοιο... Υποθέτοντας ότι στο συνεχές δίνει 24V μόνη εξήγηση είναι ότι η έξοδος βγάζει συνδυασμένο 24VDC + 24VAC...

Link to comment
Share on other sites

Το πολύμετρο απλά μετράει. Αν το έβαλες να μετράει AC θα θεωρήσει πως στην είσοδο του έχει AC και σου δίνει ανάλογο αποτέλεσμα. Ακόμα θυμάμαι τη πλάκα που έπαθε ο εγκαταστάτης όταν τον έβαλα να μετρήσει τάση σε string και του έβγαινε 20 και κάτι V! Του γύρισα το όργανο στο DC και επανήλθε η αναπνοή του.

 

Υπόψιν μόνο τα ακριβά πολύμετρα δίνουν πραγματική real time μέτρηση. Τα κοινά χρησιμοποιούν αλγόριθμο.

Link to comment
Share on other sites

Ήταν σταθεροποιημένα τροφοδοτικά και τα δυο.

 

Το πολύμετρο απλά μετράει. Αν το έβαλες να μετράει AC θα θεωρήσει πως στην είσοδο του έχει AC και σου δίνει ανάλογο αποτέλεσμα.

 

Μετράει αλλά όχι ότι να ναι. Αν μου έβγαζε 17VAC να το συζητούσαμε. Αλλά με 50VAC δε νομίζω να συμβαίνει είναι κάτι τέτοιο.

 

Αν μετρήσεις σε μια μπαταρία θα βγάλει 0 VAC (δεν ορκίζομαι κιόλας αλλά έτσι θυμάμαι).

Link to comment
Share on other sites

Το πολύμετρο θα σου δείξει την όποια κυμάτωση έχει παραμείνει από την σταθεροποίηση, τα 50V αποκλείεται να τα μετράς, κυταξέ το καλύτερα, μέτρησε και με άλλο όργανο.

Link to comment
Share on other sites

Για αυτό σου είπα πως χρησιμοποιούν αλγόριθμο και δεν κάνει πραγματική μέτρηση. Το νούμερο που βλέπεις στην οθόνη σου είναι αποτέλεσμα υπολογισμού και όχι αυστηρής μέτρησης (εκτός και αν χρησιμοποίησες Fluke οπότε πάω πάσο).

Link to comment
Share on other sites

Ο αλγόριθμος που ξέρω, για τη μέτρηση AC τάσης, είναι ο εξής: Μετράνε την μέγιστη στιγμιαία τάση (Vo) και υπολογίζουν την ενεργό τάση, υποθέτοντας ημιτονοειδή κυματομορφή, με τη σχέση Vεν=Vο/1.414. Για αυτό πριν μίλησα για τα 17VΑC.

 

Λέγοντας "real time μέτρηση" εννοείς "true rms", έτσι?

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω ποιον υπολογισμό κάνουν αλλά δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέτρηση AC για DC και να βγάλεις συμπέρασμα. Στο παράδειγμα με το string που σου έγραψα το DC ήταν 300V και το όργανο έδειχνε AC 20V. Υπάρχει λογική;

Link to comment
Share on other sites

Αλέξη, ναι, έτσι το κάνουν. Δειτε αυτό: (Edit: βλέπε #19)

http://www.leonardo-energy.org/webfm_send/2797 κυρίως τις σελ 2 & 3.

 

Σταύρο, στο παράδειγμα με τα string, ίσως όντως υπήρχε μια AC συνιστώσα, λόγω αρμονικών που ίσως προκαλεί ο inverter. Δηλαδή ξεκινάμε από την ένταση στο string η οποία δεν είναι καθαρά συνεχής, οπότε μετακινούμαστε στην καμπύλη VI κάθε πανέλου (και κατ επέκταση της συστοιχίας), οπότε προκύπτει η ΑC συνιστώσα της τάσης. Λέω τώρα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.