Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προκήρυξη Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»


Engineer

Recommended Posts

να σου πω,

συνήθως η θερμανση σε όλα τα παλαιά κτίρια υπολειτουργεί

οπότε δεν τιθεται θέμα

 

επίσης θα μπορούσε να επιλέξει σκιασμό ή ηλιακό θερμ

και όχι θερμομόνωση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 89
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@myri:

Το κακό είναι ότι αν θέλει να επιλέξει μόνο σκιασμό / ηλιακό θερμοσίφωνα, απλά δεν μπορεί, διότι δεν έχει αυτόνομη θέρμανση (που είναι λογικό για προ του 1980). Συγκεκριμένα, ο νόμος γράφει:

 

"...Για να χαρακτηρισθεί το μεμονωμένο διαμέρισμα ως επιλέξιμη κατοικία, προϋπόθεση είναι

η θέρμανση του να πραγματοποιείται με σύστημα,τον έλεγχο του οποίου έχει ο ένοικος του διαμερίσματος (αυτονομία σε κεντρικό σύστημα θέρμανσης) ... ή υποβολή πρότασης, στο πλαίσιο του Προγράμματος, για εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης αποκλειστικά για τις ανάγκες του διαμερίσματος..."

 

Έτσι, για να "μπει" στον νόμο, υποχρεούται να κάνει επέμβαση, τοποθετώντας π.χ. "...Ατομικό (επιτοίχιο) καυστήρα - λέβητα ή διατάξεις αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης...".

Το πρώτο δεν καταλαβαίνω τι είναι (έχω ρωτήσει σε άλλο thread), ενώ το δεύτερο μάλλον είναι αδύνατο, διότι δεν μπορούν να υποχρεωθούν όλοι οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες να βάλουν και αυτοί αυτόνομη...

 

@Labrofski:

Κατάλαβα το πνεύμα του νόμου, όπως το εξήγησες.

Ουσιαστικά όμως έτσι ο νόμος ακυρώνεται, διότι το θεωρώ μάλλον αδύνατον να συμφωνήσουν όλοι οι συνιδιοκτήτες πολυκατοικίας να "μπουν" στο πρόγραμμα, μιας και η δόση του 4ετούς δανείου βγαίνει σχετικά υψηλή..

Αλλά ακόμη κι αν συμφωνήσουν, δεν είναι σίγουρο ότι η τράπεζα θα εγκρίνει σε όλους το δάνειο.

Link to comment
Share on other sites

Σε επικοινωνία με αρμόδιο τμήμα του υπουργείου (210-9797400) έγινε σαφές ότι το ΦΠΑ είναι επιλέξιμο στο σύνολό του (100%) και το επιδοτούμενο ποσοστό αφορά την καθαρή αξία.

Ως προς την αυτονομία δηλώνουν πλήρως αναρμόδιοι και παραπέμπουν στο ΤΕΕ.

 

 

@gp1

Δεν έχει όμως νόημα η επέμβαση σε ένα μεμονωμένο διαμέρισμα, όταν λειτουργεί χωρίς αυτονομία καθώς η λιγότερες απώλειες θα κάνει τους κατοίκους αυτού του διαμερίσματος να σκάνε από τη ζέστη (με αποτέλεσμα να ανοίγουν παράθυρα), αν διατηρηθεί το σύστημα θέρμανσης στην υπάρχουσα κατάσταση ώστε να μην κρυώνουν οι υπόλοιποι.

Μόνο στην περίπτωση που έχει τοποθετηθεί ή προβλέπεται να τοποθετηθεί αυτονομία (θερμοστατικές κεφαλές και κατανεμητές δαπανών σε κάθε σώμα ή τελείως ανεξάρτητη θέρμανση) έχει νόημα η οποιαδήποτε σημαντική επέμβαση όπως η εξωτερική θερμομόνωση μόνο ενός διαμερίσματος.

 

 

 

Ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμη δαπάνη στα πλαίσια του προγράμματος (σελ. 16 του οδηγού) και επομένως επιδοτείται με το ανάλογο ποσοστό.

Link to comment
Share on other sites

Μονοκατοικία κατα δήλωση ιδιοκτήτη ανεγερθείσα περίπου το 60 , νομιμοποιηθήσα το 1990 χωρίς να αναφέρεται στην άδεια από πότε προυφίσταται

μου είπαν στο 9797400 ότι δεν υπάγεται.

Υπάρχει διαφορετική άποψη από ανάλογη περίπτωση?

Link to comment
Share on other sites

Δεν αναφέρεται. Είναι λογικό ο συνάδελφος που έκανε την νομιμοποίηση να το αναφέρει και με ποιά τεκμηρίωση? Έπρεπε να το ζητήσει η πολεοδομία?

Συγνώμη αλλά ειμαι Μ-Η ΜΗΧ. και δεν τα ξέρω καλά.

Link to comment
Share on other sites

θεωρώ πως θα υπάρχει τουλάχιστον μια ΥΔ ιδιοκτήτη ή καποιο συμβόλαιο που θα αποδεικνύει την παλαιότητα

Link to comment
Share on other sites

40. Ερ.: Ποιο θεωρείται και από που λαμβάνεται το νομιμοποιητικό έγγραφο αντί της άδειας; Τι συμβαίνει σε περιπτώσεις προσφυγικών ή εργατικών κατοικιών;

 

Απ.:Η προσκόμιση άλλου εγγράφου αντί της οικοδομικής άδειας αφορά στην περίπτωση που το κτήριο κατασκευάσθηκε νομίμως ή υφίσταται νομίμως χωρίς έκδοση οικοδομικής άδειας.

Από το έγγραφο που προσκομίζεται πρέπει να προκύπτει ότι το κτήριο έχει νομίμως ανεγερθεί χωρίς την έκδοση οικοδομικής άδειας ή ότι σήμερα υφίσταται νόμιμα βάσει διατάξεων (νομιμοποίησης) που ίσχυαν πριν την 31.12.1979. Στο εν λόγω έγγραφο θα πρέπει να γίνεται σχετική μνεία του τρόπου με τον οποίο κατασκευάστηκε το κτήριο ή των διατάξεων βάσει των οποίων το κτήριο «νομιμοποιήθηκε» πριν την ανωτέρω ημερομηνία.

 

 

 

3. Ερ.: Ποιες κατοικίες είναι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση;

 

Απ.: Από το πρόγραμμα μπορούν επιδοτηθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες για το τμήμα της που αφορά στο σύνολο των διαμερισμάτων του κτηρίου και μεμονωμένα διαμερίσματα που ικανοποιούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία.

Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 1.750 €/τ.μ., όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι την 31.12.2009.

Φέρουν οικοδομική άδεια, που έχει εκδοθεί πριν την 31.12.1979 ή μεταγενέστερα αλλά νομίμως δεν έχει γίνει μελέτη θερμομόνωσης λόγω υπαγωγής του σχετικού αιτήματος στις μεταβατικές διατάξεις του κανονισμού θερμομόνωσης. Στην περίπτωση που το κτήριο έχει κατασκευαστεί μεν πριν την 31.12.1979 αλλά δεν είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια λόγω ειδικών διατάξεων που ίσχυαν πριν την ανωτέρω ημερομηνία, θα πρέπει να προσκομισθεί αντίστοιχο σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο, ότι το κτήριο υφίσταται πλέον νόμιμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.