Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί βιογραφικού!


MScEng

Recommended Posts

Συμφωνώ για τα περισσότερα, όπως (αρχίζοντας από το τέλος) χόμπι (δεν μπορώ να βλέπω μουσική, clubbing, κτλ λες και τα γράφει 15χρονο). Επίσης τα σεμινάρια είναι καλό να γράφονται (πάντα σχετικά αλλιώς δεν έχει νόημα). Ημερίδες για μένα όχι. Πρόκειται για ενημερώσεις και δεν προσφέρουν τίποτα. Πχ ημερίδα για την "κρίση στην οικοδομη". Ε, και?

Ολα αυτά βάβαια χωρίς υπερβολές να έχεις δηλαδή μία σελίδα γεμάτη σεμινάρια.

Το αν στην τελική κάνει την διαφορά, δεν το γνωρίζω αλλά ούτε είναι και κακό. Αλλωστε για κάποιον που δεν έχει προυπηρεσία το να γράψεις μόνο τη σχολή σου είναι πολύ φτωχό. Από και και πέρα ανάλογα την πορεία κόβεις τα πιο ασύμαντα. Δηλαδή μετά από 5 χρόνια προυπηρεσίας θα εστιάσεις σε αυτό και θα κόβεις σεμινάρια που έκανες στα 25 σου.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 114
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συμφωνώ ότι πρέπει το βιογραφικό να είναι περιεκτικό και σύντομο καθορίζοντας την διαδρομή του υποψηφίου χωρίς να εμπεριέχει πολλές λεπτομέρειες που κουράζουν.

Επίσης στις εταιρίες που έχει εργασθεί καλό είναι να εξηγεί αν είναι κύριοι εργολάβοι η προμηθευτές η υπεργολάβοι , εκτός αν αυτό φαίνεται από την περιγραφή του έργου η της δραστηριότητας.

Μερικοί βάζουν και φωτογραφία ,νομίζω είναι λίγο προχωρημένο αυτό .

Edited by pdk
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ για τα περισσότερα, όπως (αρχίζοντας από το τέλος) χόμπι (δεν μπορώ να βλέπω μουσική, clubbing, κτλ λες και τα γράφει 15χρονο).

 

Τα χομπυ ειναι ελαφρως υποτιμημενα. Αλλα ενας σοβαρος εργοδοτης αν δει στα χομπυ του υποψηφιου να εχει γυμναστικη-τρεξιμο

θα το δει θετικα γιατι αυτος θα εχει περισσοτερη αντοχη στο καθημερινο "τρεξιμο" της δουλειας και περισσοτερη ενεργεια απο τον καρεκλατο

συναδελφο του. Λεπτομερεια θα μου πειτε αλλα ενιοτε οι λεπτομερειες κανουν την διαφορα...

 

 

Και κατι ακομη. Ολοι ζητανε προυπηρεσια και καλως ζητανε, στις μερες μας που οι δουλειες εναι ονειρο θερινο αυτο

εχει σαν αποτελεσμα η συντρηπτικη πλειοψηφια των νεων μηχανικων να μενει εκτος γιατι δεν εχει προυπηρεσια!

Ομως οι εργοδοτες δεν βλεπουν πολυ θετικα τους μεγαλυτερους μηχανικους με προυπηρεσια γιατι εχουν μεγαλυτερες

μισθολογικες απαιτησεις! Οποτε η λυση ειναι ειτε οι μεγαλυτεροι μηχανικοι να δεχτουν να παρουν μισθους μαθητευομενου

η οι νεοι να βρουν την πρυπηρεσια δεν ξερω και εγω που...

Edited by MScEng
Link to comment
Share on other sites

πρόσφατα ανακάλυψα οτι όσο πιο περιεκτικό είναι το βιογραφικό σου τόσο το καλύτερο.

 

Μετά απο συζήτηση με συναδέλφους (βρισκόμαστε όλοι στο εξωτερικό και είμαστε όλοι αρχιτέκτονες) καταλήξαμε στην εξής φόρμα:

 

Ξεκινάς με τα βασικά στοιχεία και αναφέρεις την ειδικότητα σου στην αρχή γιατί είναι σημαντικό για τον εργοδότη να το δει στα πρώτα δευτερόλεπτα.

 

Κράτα τα πράγματα απλά και λιτά..

 

Αν εχεις προυπηρεσία ξεκίνα με αυτήν. Μια αναφορά στα έργα που έχεις κάνει ή έχεις πάρει συμμετοχή και αν είναι δυνατόν κάποια μικρή εικονα 3D ή κάποιο image απο τα πιο χαρακτηριστικά (κάποιοι συνάφελφοι εκτιμουν οτι είναι καλύτερο χωρίς εικόνες αλλά προσωπικά το θεωρώ σημαντικό να δείξεις το είδος της δουλειάς σου και το layout του βιογραφικού σου να εκφράζει το στυλ σου)

 

Αν έχεις λάβει μέρος σε διαγωνισμούς ακομά και να μην έχεις διακριθεί... το βάζεις όπωσδήποτε γιατί δείχνει ενδιαφέρον και μεράκι για το αντικείμενο. Αν είσαι νέος και δεν έχεις εμπειρία σε γραφείο είναι μια καλή ιδέα να λάβεις μέρος σε διαγωνισμούς καταρχάς γιατί είναι παραγωγικό και είσαι ελεύθερος στις περισσότερες των περιπτώσεων να εκφράσεις καθαρά τις δικές σου ιδέες και αντιλήψεις περι αισθητικής κλπ (!) και κατα δεύτερον δείχνει στον άλλον οτι σε ενδιαφέρει να το ψάξεις το αντικείμενο ακομά και σε δύσκολους καιρούς που η ανεργία είναι πλέον το σύνηθες.

 

Έπειτα ακολουθούν η εκπαίδευση τα πτυχία και σεμινάρια

 

Γνώσεις Η/Υ και γλώσσες (πτυχία κλπ)

 

Μην υποτιμάτε τα περαιτέρω ενδιαφέροντα.. στην δική μου περίπτωση η ζωγραφική, που και εγώ η ίδια δεν ήμουν σίγουρη αν θα έπρεπε να είναι στο βιογραφικό μου, είναι αυτή που με έκανε περιέργως να ξεχωρίσω ανάμεσα σε πάρα μα πάρα πολλα βιογραφικά (θέση στο εξωτερικό)

 

Maximum 2 σελίδες για όλο το βιογραφικό και οπωσδήποτε το cover letter σας να δείχνει οτι είναι γραμμένο για την συγκεκριμένη θέση στο συγκεκριμένο γραφείο (π.χ. μπορείτε να πείτε οτι κάποιο συγκεκριμένο έργο του γραφείου σας κίνησε το ενδιαφέρον και αποφασίσατε να κάνετε αίτηση στο γραφείο αυτό.. η κολακεία -με μέτρο!!!!- πάντα βοηθά!). Πολλοί κάνουν το λάθος να κάνουν copy paste το cover letter και να το στέλνουν αβέρτα παντού. Αφιερώστε λίγα λεπτά και κάντε το personalize

 

όλα αυτά βέβαια ισχύουν για καιρούς που εταιρίες προσλαμβάνουν ακόμα... :roll:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

H δική μου εμπειρία λέει ότι το ουσιαστικό είναι η συνοδευτική επιστολή που είναι η κεντρική ιδέα του βιογραφικού. Ειδικότητα σε περίοπτη θέση, χρόνια εμπειρίας και σε τι είδους έργα έχεις δουλέψει. Αν ενδιαφερθεί ο εργοδότης θα γυρίσει σελίδα στο κυρίως βιογραφικό να πάρει περισσότερες πληροφορίες. Εδώ η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά, άρα χρειάζονται πολλές λεπτομέρειες (μη φοβάσαι ότι θα βαρεθεί, η δουλειά του είναι να αξιολογεί λεπτομερώς και οι εργοδότες δεν βαριούνται ποτέ).

Αν είναι από γνωριμία τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Για να καταλάβεις τα τελευταία 15 χρόνια με έχουν καλέσει για δουλειά οι γνωριμίες μου, ή με προτείναν σε άλλους που ζητούσαν. Ο εργοδότης θα απευθυνθεί πρώτα στους γνωστούς του, ακόμα και για νέο μηχανικό.

Χόμπυ, άστο καλύτερα. Και εγώ ψαρεύω και παίζω τάβλι, αλλά δεν τα αναφέρω, απλά δεν δείχνει τίποτα που να μπορεί να υποστηρίξει την επένδυση που θα κάνει σε μένα ο εργοδότης.

Για την πρόσληψη τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Ο νέος έχει περισσότερες πιθανότητες για πρόσληψη σε θέσεις “ρουτίνας”. Αν είσαι έμπειρος (πραγματικά) θα αντιμετωπίσεις αρνητικά σχόλια και αντιμετώπιση από τους άλλους. Να ξέρεις ότι θεωρείσαι απειλή για τη θέση και την παραμονή τους στην εταιρεία. Το ίδιο και αν είσαι νέος μεν, αλλά με προσόντα λόγω ειδικότητας.

Στην συνέντευξη ευθείες απαντήσεις και ειλικρινείς. Δεν ήρθες από διάθεση προσφοράς αλλά για λεφτά. Είσαι διατεθειμένος με την δουλειά σου και τις γνώσεις σου, να κερδίσει ο εργοδότης από τους πελάτες του και να πάρεις και συ το μερίδιο που πραγματικά σου αναλογεί. Έχεις αέρα και όχι θράσος. Αγοράζεις και δεν πουλάς (ακόμα). Και προπαντός να δείξεις οτι είσαι άτομο με αξιοπρέπεια.

Καλή τύχη!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η συνοδευτική επιστολή είναι πολύ σημαντική!! Πολλοί την αγνοούν αλλά κάνουν λάθος. Δείχνει επαγγελματισμό και πραγματικό ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη θέση. Το να στείλεις ένα βιογραφικό είναι υπόθεση ενός κλικ. Ετσι στέλνεις αβέρτα και όπου κάτσει...Με την συνοδευτική επιστολή δείχνει ότι το έχεις ψάξει το θέμα πιο πολύ. Και προσοχή να είναι μοναδική για κάθε δουλειά, όπως είπαν οι προηγούμενοι.

Κατά τα άλλα όπως είπαν και οι συνάδελφοι....λιτά και περιεκτικά, και max 2 σελίδες!! Ετυχε και είδα βιογραφικό 2 σελίδων με μικρά μικρά γραμματιάκια (σου έβγαιναν τα μάτια) όπου ήθελε να βάλει την ιστορία της ζωής του...Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα, κανείς δεν θα ασχοληθεί μαζί του.

Τέλος ΜΑΝ21 είπες την αλήθεια, ο εργοδότης κοιτάζει πρώτα από γνωστούς να καλύψει την θέση ακόμα και για έναν νεό και άπειρο...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

το βιογραφικο πρεπει να ειναι μικρο , περιεκτικο , χωρις ασχετα πραγματα.........επικεντρωμενο στην προυπηρεσια ,,,,,,,,,

 

αν δεν υπαρχει προυπηρεσια , μην αναλωνεστε σε περιγραφες μαθηματων πανεπιστημιου ( δεν ενδιαφερουν κανεναν ) ουτε στον βαθμο.........αντιθετα σημειωστε σεμιναρια εξειδικευσης , γλωσσες , γνωσεις σχεδιαστικων προγραμματων.........

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

αν δεν υπαρχει προυπηρεσια , μην αναλωνεστε σε περιγραφες μαθηματων πανεπιστημιου ( δεν ενδιαφερουν κανεναν ) ουτε στον βαθμο.........αντιθετα σημειωστε σεμιναρια εξειδικευσης , γλωσσες , γνωσεις σχεδιαστικων προγραμματων.........

επί τουτου διαφωνω

και μην ξεχνάτε να ανφερετε τον τίτλο της διπλωματικής εργασίας και τον επιβλέποντα

 

πολλά πραγματα καταλαβαίνεις από την επιλογη της διπλωματικής αλλά και από τον επιβλέποντα αν τον γνωρίζεις

Edited by myri
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.