Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σε διαβούλευση το Νομοσχέδιο για το άνοιγμα των επαγγελμάτων


karakd

Recommended Posts

Τόσα χρόνια που γίνονταν κρυφές εκπτώσεις, γνωστές μέχρι και στην αξιαγάπητη Μαρία Κουτσή, γιατί το ΤΕΕ και τα μέλη του δεν έκαναν τίποτα; Τώρα ξυπνήσαμε;

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί συνάδελφοι,

τα πράγματα είναι πολύ απλά. Οι αμοιβές των Ηλεκτρολόγων/Μηχανολόγων/Χημικών Μηχανικών είναι ισοπεδωτικές και εξευτελιστικές χρόνια τώρα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην μπορεί κανένας μηχανικός αυτού του κλάδου να επιβιώσει ως ελεύθερος επαγγελματίας με δικές του μελέτες αλλά να αναγκάζεται να εργάζεται μόνο σε μεγάλες εταιρίες με μισθούς πείνας, 12ωρη καθημερινή εργασία, υπό συνεχή αβεβαιότητα και να λέει και ευχαριστώ. Έχει γεμίσει η αγορά απο μηχανικούς πωλητές-πλασιέ που αναρρωτιούνται για ποιό λόγο λιώσανε στα θρανία του Πολυτεχνείου.

 

Μοναδική εξαίρεση εώς τώρα αποτελούσαν οι Πολ.Μηχ οι οποίοι είχαν αξιοπρεπείς αμοιβές (και σε καμία περίπτωση υπερβολικές). Τους διαλύουν λοιπόν και αυτούς με ένα φασιστικό νομοσχέδιο. Μοναδικός τους σκοπός είναι να αναγκάσουν και αυτούς να εργάζονται μόνο σε κατασκευατικές εταιρίες καθώς οι αμοιβές μελετών για τους αυτοαπασχολούμενους δεν θα τους επιτρέπουν πλέον να βγάζουν ούτε τα λειτουργικά έξοδα του γραφείου τους.

 

Εξαθλιωμένοι λοιπόν όλοι στις μεγάλες βιομηχανικές - κατασκευαστικές - τεχνολογικές εταιρίες. Χαράς ευαγγέλια για τους μεγαλοβιομηχάνους, μεγαλοκατασκευαστές που έχουν φτηνό εργατικό δυναμικό.

Σε μια χώρα 140.000 διπλ. μηχανικών συν πτυχιούχοι, συν απόφοιτοι ιεκ (όλοι μηχανικοί δηλώνουν εξάλλου) όπου δεν υπάρχει καμίας μορφής ανάπτυξη, η μοίρα μας δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική.

 

Ακριβώς το ίδιο προσπαθούνε να κάνουν κ με τους φίλους φαρμακοποιούς, όπου τους ισοπεδώνουν για να ανοίξουν μεγάλα φαρμακοσουπερμάρκετ. Η γραμμή είναι μία και κοινή. Και προσπαθούν να στρέψουν τον ένα κλάδο ενάντια του άλλου, να φαγωθούμε μεταξύ μας και αυτοί απο πάνω να κάνουν οτι γουστάρουν.

 

Δημοσιογράφοι παπαγαλάκια παίζουν κι αυτοί καλά το παιχνίδι τους.

Όταν την περασμένη εβδομάδα έβλεπα γνωστό μεγαλοδημοσιογράφο να δηλώνει ευθαρσώς πως είναι απαράδεκτο να υπάρχει κατώτατη αμοιβή για έκδοση ενεργειακής επιθεώρησης 100 γιούρο, και πως θα έπρεπε να μπορεί ένας μηχανικός να χρεώνει και λιγότερα δεν ήξερα αν έπρεπε να κλάψω ή να γελάσω.

 

Όταν σήμερα ένα τεράστιο ποσοστό μηχανικών δουλέυει σε τελείως άσχετες δουλειές, αναρρωτιέμαι αν είναι τυχαίο.

 

Μας ξεγράψανε απο το χάρτη και ξεχάσανε να μας το πούνε.

 

 

Καλή δύναμη σε όλους

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν μας τα λένε όλα από την αρχή .. αλλά λίγα λίγα:

 

"..Ηδη τα συναρμόδια υπουργεία έχουν καταγράψει τη λίστα με τα επαγγέλματα. Ξεπερνούν τα 350 και η καταγραφή συνεχίζεται. Η οδηγία προβλέπει την άρση κάθε εμποδίου δραστηριοποίησης Ευρωπαίου πολίτη στην Ελλάδα.

Ετσι, υποχρεώνει στην αποδοχή πτυχίων, προϋπηρεσίας, μαθητείας και πιστοποίησης που έχει γίνει σε άλλο κράτος-μέλος, προκαλώντας μοιραία άρση των εμποδίων που σήμερα θέτει η νομοθεσία.

Οι αλλαγές που θα γίνουν για να εφαρμοστεί η οδηγία (και αυτή περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο) θα «κουμπώσουν» με τις νέες απαιτήσεις του νόμου περί απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, που ουσιαστικά προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Μάλιστα δεν αποκλείονται και νέες ρυθμίσεις αφού προβλέπεται ρητά από τον νόμο ότι έως τον Ιούνιο το υπουργικό συμβούλιο μπορεί με Προεδρικό Διάταγμα να προσθέσει και άλλους όρους."

 

ή

 

"...Ολοι οι παραπάνω περιορισμοί και απαιτήσεις θα καταργούνται 4 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, εκτός αν, μέσα στην ίδια τετράμηνη προθεσμία, εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα επιτρέπει εξαιρέσεις για συγκεκριμένο επάγγελμα για λόγους επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος και ο περιορισμός που διατηρείται είναι πρόσφορο και αναγκαίο μέσο για τη εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος..."

 

Τελικά δηλαδή το ζήτημα προφανώς και ΔΕΝ είναι οι ελάχιστες αμοιβές ..αλλά η ελεύθερη εισβολή των ντεμέκ Ευρωπαίων. Νομίζω ότι το ΤΕΕ είναι αρκετά μικρό μέγεθος για να εμποδίζει (ούτε καν να καθυστερήσει) τα γεγονότα.

Και να φανταστεί κανείς ...ότι δεν έχει καεί ούτε ένας κάδος ΤΟΣΟ ΥΠΟΤΑΓΗ!!

 

----------------

edit: Η ελάχιστη αμοιβή θα παραμείνει προφανώς με άλλη ονομασία αφού το κράτος χρειάζεται τις ασφαλιστικές και όχι μόνο εισφορές μας. Μόνο που πλέον δεν θα είναι "υποχρεωτική" να την ζητάς ή να σου την δίνουν!.

Κλειστός (μτφ. για χώρο επαγγελματικό) όπου δεν μπορεί να εισέλθει όποιος θέλει, αφού ελέγχεται αυστηρά από τα μέλη του. αυτός που δεν επιτρέπει εύκολα την είσοδο νέων μελών. Αυτό θέλουν να το σταματήσουν (μεταξύ μας προσπαθούν από καιρό βλ. ΤΕΙ). Όπως σωστά αναφέρθηκε είμαστε ίσοι αλλά προς Θεού ΌΧΙ ίδιοι!

Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη αλλά νομίζω ότι είσαι εκτός θέματος. Η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων αφορά νόμο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας. Αυτόν των κολεγίων εννοώ. Οπότε η "εισβολή" τελέσθηκε σε πρότερο χρόνο*. Η άρση των περιορισμών του παρόντος αφορούσε κατά κύριο λόγο τα επαγγέλματα των συμβολαιογράφων, δικηγόρων και φαρμακοποιών όπου είτε ο αριθμός των δραστηριοποιούμενων ορίζεται βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων (συμβολαιογράφοι,φαρμακοποιοί) είτε απαγορεύονταν η δραστηριοποίηση σε άλλο νομό πλην αυτόν της έδρας (δικηγόροι). Όσον αφορά τους μηχανικούς το θέμα ήταν η άρση της ελάχιστης αμοιβής ή η νομιμοποίηση της έκπτωσης. Η ελάχιστη μετονομάσθηκε σε νόμιμη με αποτέλεσμα να νομιμοποιηθεί η έκπτωση.

 

*Βέβαια θα πρέπει να ξέρουμε ότι οι καταστάσεις είναι αμοιβαίες. Όσο δικαίωμα έχει ο Χ κάτοικος χώρας της ΕΕ να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα άλλο τόσο δικαίωμα έχει ο οποιοσδήποτε Έλληνας μηχανικός να δραστηριοποιηθεί σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι δείτε την συζήτηση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

 

Δύο μπλοκ.

 

ΣΥΝ - ΚΚΕ - ΛΑΟΣ (κατά περίεργο τρόπο το ΛΑΟΣ κατά του ΔΝΤ πρώτα ψήφισε να έρθει στην Ελλάδα και τώρα κολοτούμπα... όπως συνηθίζει εδώ και ένα χρόνο)

 

Από την άλλη ΠΑΣΟΚ - Ντόρα

 

και η ΝΔ στο ίσως...(στο τέλος θα πει το ΝΑΙ το παίζει δύσκολη ...).

 

Αξίζει να δείτε τους ομιλητές του ΣΥΝ και ΚΚΕ και γιατί όχι του ΛΑΟΣ (και ας ψήφισε το μνημόνιο)

 

http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Vouli-Tileorasi/

 

Κάπου λέει ο αγορητής του ΚΚΕ

 

" το κόστος μιας κατασκευής 300.000€ η αμοιβή των μηχανικών (πολιτικός-μηχανολόγος) είναι 2% δηλαδή 15.000€ ενώ τα ΚΑΡΤΕΛ των υλικών σιδήρου, δομικών υλικών αυξάνουν καθημερινά τις τιμές και αισχροκερδούν και κανένας δεν τους πειράζει"

 

Δείτε το κάντε υπομονή και δείτε το.

 

Για να μάθουμε που πρέπει να βάζουμε την υπογραφή μας και ΠΟΥ πρέπει να ψηφίζουμε ...

Link to comment
Share on other sites

Παραμύθια είναι όλες αυτές οι δηλώσεις... παληκαρισμοί και κουραφέξαλα από ανθρώπους που απλώς κυνηγάνε δυο καλά λόγια από τον κοσμάκη...

Δεν πιστεύω και δεν εμπιστεύομαι ποτέ την ελληνική αριστερά αν και είμαι πολύ κοντά στα πιστεύω τους... Ρεζιλεύονται συνεχώς, διασπώνται ενώ διαφημίζουν κοινούς στόχους... Γενικά τα παιχνίδια για τη καρέκλα που κάνουν είναι χειρότερα και πιο προφανή και από των δύο μεγάλων κομμάτων...

Ασε που απ'εξω από τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρει ο καθένας τους... Για καμιά σοβαρή πρόταση εκτός από τη σαπουνόπερα που μας πουλάνε, θα γίνει κάτι;;;

Link to comment
Share on other sites

φίλε JTB μια ζωή στους δρόμους είναι για τα διακαιώματά μας (των μη έχοντων) , αν δεν υπήρχε και η αριστερά έστω και με την διάσπαση της και τα προβλήματα της γράψε αλίμονο, να μη σου πω τι θα μας είχαν κάνει γιατί θα βγεί ακατάλληλο για ανηλίκους

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως ρεζιλεύετε όποιος προσπαθεί να υπερασπιστεί κάτι σάπιο.

 

Φυσικά χρειάζεται ήθος και καλλιέργεια για να κρίνεις δυστυχώς δεν το έχουμε όλοι.

 

Αν κάποιος δεν μπορεί να ξεχωρίσει αυτά, είναι άθλιος.

 

Αλήθεια είδες την συνεδρίαση και δεν σου άρεσαν όσα είπαν από την αριστερά στο σύνολό της;

 

Με το νομοσχέδιο αυτό τελείωσε το ελεύθερο επάγγελμα, εκτός αν δεν σε ενδιαφέρει και αυτό.

 

Αν διαβάσει κάποιος όλα τα μηνύματα θα καταλάβει ότι εδώ γίνετε αντιπολίτευση από "συναδέλφους" χωρίς επίπεδο πολυτεχνείου.

Link to comment
Share on other sites

"Συνάδελφε" επειδή έχω περάσει ενεργά από τις επάλξεις της αριστεράς έχω ιδία πείρα εκ των έσω. Έχει μεν δίκιο ο συνάδελφος (άνευ εισαγωγικών αυτή τη φορά) Γιώργος αλλά εξίσου δίκιο, σε κάποιο βαθμό, έχει και ο JTB. Ας μην αναφέρω καλύτερα με τί κριτήρια γίνονται οι διορισμοί γραμματέων στις οργανώσεις βάσης (ο φίλος του κουμπάρου του μπατζανάκη του κεντρικού γραμματέα και πάει λέγοντας).

 

Όσο για το επίπεδο πολυτεχνείου: δεν ήξερα ότι για να είναι κάποιος πολίτης και να εκφέρει άποψη επί νόμων θα πρέπει να έχει τελειώσει το Πολυτεχνείο. Δεν νομίζω ότι αυτή σου η άποψη σε τιμά...

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς ακόμα και τα πρόσωπα στην αριστερά στην Ελλάδα όπως και όλα τα πρόσωπα της πολιτικής είναι τμήματα της κοινωνίας μιας και έχουν και αυτά τις αρρώστιες που έχει η κοινωνίας μας Δεν κρίνω λοιπόν ποτέ πρόσωπα αλλά πολιτική , για αυτό τουλάχιστον από εμένα δεν θα ακούστεί ότι για όλα φταίνε οι βουλευτές αφού κάνουν ότι κάνει και ένας κακός απλός πολίτης στην Ελλάδα άλλοτε σε μικρό και άλλοτε σε μεγάλο βαθμό Αν είχαμε μόνο άγιους πολίτες και επίορκους πολιτικούς τότε θα μίλαγα Επομένως αυτό που εξετάζω είναι η πολιτική της αριστεράς και οι θέσεις τους στο κοινοβούλιο καθώς και τα έργα τους στον δρόμο, που με ικανοποιούν αφού προασπίζουν τους αδύναμους στους οποίους θέλω και πιστεύω ότι ανήκω και εγώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.