Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σε διαβούλευση το Νομοσχέδιο για το άνοιγμα των επαγγελμάτων


karakd

Recommended Posts

Όσο για το επίπεδο πολυτεχνείου: δεν ήξερα ότι για να είναι κάποιος πολίτης και να εκφέρει άποψη επί νόμων θα πρέπει να έχει τελειώσει το Πολυτεχνείο. Δεν νομίζω ότι αυτή σου η άποψη σε τιμά...

 

Φυσικά και έχει το δικαίωμα να κρίνει. Δεν έχει δικαίωμα σε δημόσιο βήμα μηχανικών να ειρωνεύεται και να ισοπεδώνει απόψεις.

 

Ξαναλέω στην συζήτηση της επιτροπής για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων η αριστερά συνολικά είχε άποψη τεκμηριωμένη απέναντι σε μπλοκ δυνάμεων ΠΑΣΟΚ-ΝΤΟΡΑ-ΝΔ βασισμένη σε μια φανταστική έρευνα του ΙΟΒΕ και του κυρίου Στρουρνάρα (τέως διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας επί κυβερνήσεων Σημίτη για να ξέρουμε ποιος είναι πίσω από την υπόθεση) ότι θα αυξηθεί το ΑΕΠ 13% ανοίγοντας τα κλειστά επαγγέλματα!!!

 

Ψέμα. Και είναι χοντρό ψέμα και δικαιολογία διότι δεν βασίζετε σε πραγματικά δεδομένα έχει ελλείψεις και ουσιαστικά είναι στημένη έρευνα. Με βάση αυτή την έρευνα η κυβέρνηση προβαίνει στο άνοιγμα των "κλειστών επαγγελμάτων". Από την άλλη τσιμουδιά για την αισχροκέρδεια του κλάδου των υλικών (τσιμέντου, σιδήρου κπλ).

 

Αυτό είναι μια αλήθεια χωρίς αμφισβήτηση.

 

Όταν ειρωνεύεσαι αλήθειες με το πρόσχημα ότι λέχθηκαν από την αριστερά είναι λίγο τραβηγμένο.

 

Από την άλλη δεν είναι υποκριτικό να μην υπάρχουν κατώτατες αμοιβές και ταυτόχρονα οι κρατήσεις υπέρ του ΤΣΜΕΔΕ να γίνονται επί των κατώτατων αμοιβών;

 

Θα μπορούσα να γράφω επιχειρήματα για ώρες αλλά αν κάποιος είναι προκατειλημμένος δεν θα καταλάβει. Απλά χαίρετε με την καταστροφή του διπλανού του. Αλλά η τρόικα δεν θα δείξει έλεος σε κανένα. Στο τέλος όλοι θα γίνουν υπάλληλοι κακοπληρωμένοι. Φυσικά οι διπλωματούχοι μηχανικοί θα αμείβονται καλύτερα στα μεγάλα τεχνικά γραφεία των Μπομπολέων αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία το ελεύθερο επάγγελμά τελείωσε.

 

Αυτά είπε η αριστερά αν είναι ψέματα δέχομαι κριτική.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι πως οι ελάχιστες αμοιβές δεν είναι δεκτές από ΔΝΤ και ΕΕ. Ας είχαν μυαλό ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ να μην φτάναμε στο χείλος του γκρεμού και να μην χρειαζόνταν να σκύβουμε το κεφάλι.

 

Για μένα είναι το ίδιο ένοχος ο κυβερνητικός βουλευτής που βόλεψε 5-6 στο δημόσιο, με τον μη κυβερνητικό βουλευτή που προμόταρε απεργείες για να έχουν στο δημόσιο επίδοματα τύπου έγκαιρης προσέλευσης, ύψους και κεραίας στα τρόλλευ και οι συνδικαλιστές να είναι στο απυρόβλητο.

 

Όλοι αριστεροί και δεξιοί τα ίδια .... είναι.

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να φρενάρω λίγο την πολιτικο-κομματική συζήτηση.... Πριν το κάνουν οι συντονιστές...

Αλλά να απαντήσω λίγο στον αγαπητό...

Κατ' αρχήν ntua_hm δεν γνωριζόμαστε...ούτε ανέπτυξα ή τεκμηρίωσα κάποιες απόψεις...

Δεν γνωρίζω την ηλικία σου, από τα μηνύματά σου φαντάζομαι ότι θα είσαι νέος και στην ηλικία... και πιθανώς να μην έχεις καν ακούσει για Ρήγα Φεραίο, ΚΚΕσ κλπ... και ανθρώπους που πραγματικά άγγιξαν και τη "ρομαντική" αριστερά πριν τη καταπιεί το τέρας του εξευρωπαϊσμού της ψαροκώσταινας ελλάδας που δεν τη γράφω καν με κεφαλαίο γράμμα... όχι γιατί δεν είμαι πατριώτης (άλλος ύποπτος όρος!) αλλά γιατί βρίσκεται σε τέτοια θέση που δεν μπορεί πια να περηφανευτεί για τίποτα...Δυστυχώς...

Το θέμα του πολυτεχνείου το αφήνω ασχολίαστο... είναι για μικρά παιδιά...

Για το θέμα όμως της ειρωνίας θα ήθελα να πώ ότι δεν ειρωνεύομαι κανέναν για τις απόψεις του... ακόμη και τον πιο βλάκα... τόσο μπορεί ο καθένας, τόσο λέει... Αυτό που ειρωνεύομαι είναι το ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ απόψεις... Μόνο λογίδρια αντι- οτιδήποτε! Λες κάτι; θα πώ το αντίθετο... Αυτό είναι η πολιτική της αριστεράς στην ελλάδα και γιαυτό είναι στον πάτο! Και εκεί θα μείνει...αν συνεχίσει να αποτελεί το κακομαθημένο παιδί της πολιτικής που φωνάζει μόνο και μόνο γιατί δεν γίνεται το χατήρι του... Ολοι αυτοί οι τεμπέληδες συνδικαλιστές που εσύ ονομάζεις αγωνιστές των δικαιωμάτων μας, θεωρώ - και είναι δικαίωμά μου να έχω γνώμη- ότι είναι αποτυχημένοι και ως επαγγελματίες και ως προσωπικότητες... Ανεξαρτήτως χώρου... Βρίσκουν επιβεβαίωση μέσω της συλλογικότητας γιατί μόνοι τους δεν χωρίζουν δυο γαϊδουριών άχυρο! Ειδικά οι επί ετών αντιπολίτευση, σε βεβαιώνω ότι θα φάνε με χρυσά κουτάλια αν ποτέ δώσει ο διάολος και γίνουν εξουσία... Θα γυρίσει ο τροχός... να χορτάσει κι ο φτωχός...

 

Εχει δίκιο ο Σταύρος...

Δεξιοί και αριστεροί όλοι ίδιοι είναι.... Εξαρτάται από το πού κάθεσαι...

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι πως οι ελάχιστες αμοιβές δεν είναι δεκτές από ΔΝΤ και ΕΕ. Ας είχαν μυαλό ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ να μην φτάναμε στο χείλος του γκρεμού και να μην χρειαζόνταν να σκύβουμε το κεφάλι.

 

Για μένα είναι το ίδιο ένοχος ο κυβερνητικός βουλευτής που βόλεψε 5-6 στο δημόσιο, με τον μη κυβερνητικό βουλευτή που προμόταρε απεργείες για να έχουν στο δημόσιο επίδοματα τύπου έγκαιρης προσέλευσης, ύψους και κεραίας στα τρόλλευ και οι συνδικαλιστές να είναι στο απυρόβλητο.

 

Όλοι αριστεροί και δεξιοί τα ίδια .... είναι.

 

Γενικόλογες εκφράσεις που κρύβουν φθόνο απέναντι στον κλάδο των διπλωματούχων μηχανικών και ταυτόχρονα πετούν την μπάλα στην εξέδρα.

 

Σας θυμίζω το θέμα είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Στο οποίο συμπεριλαμβάνετε και το επάγγελμα του τεχνολόγου μηχανικού. Το γεγονός ότι η σύμφωνα η πολιτεία δεν έχει δώσει πλήρη δικαιώματα τους μηχανικούς πτυχιούχους ΤΕΙ δεν είναι λόγος να θεωρείτε την κατάρρευση του επαγγέλματος δικαίωση. :!:

 

Ολοι αυτοί οι τεμπέληδες συνδικαλιστές που εσύ ονομάζεις αγωνιστές των δικαιωμάτων μας, θεωρώ - και είναι δικαίωμά μου να έχω γνώμη- ότι είναι αποτυχημένοι και ως επαγγελματίες και ως προσωπικότητες... Ανεξαρτήτως χώρου... Βρίσκουν επιβεβαίωση μέσω της συλλογικότητας γιατί μόνοι τους δεν χωρίζουν δυο γαϊδουριών άχυρο! Ειδικά οι επί ετών αντιπολίτευση, σε βεβαιώνω ότι θα φάνε με χρυσά κουτάλια αν ποτέ δώσει ο διάολος και γίνουν εξουσία... Θα γυρίσει ο τροχός... να χορτάσει κι ο φτωχός...

 

Εχει δίκιο ο Σταύρος...

Δεξιοί και αριστεροί όλοι ίδιοι είναι.... Εξαρτάται από το πού κάθεσαι...

 

Η μπάλα εκτός γηπέδου. Πάγια τακτική όσοι διαβάζουν καταλαβαίνουν τους σκοπούς σας άσχετα αν συμμετέχουν στο διάλογο.

 

Τι σχέση έχουν οι συνδικαλιστές ??? και αν μπορούν να χωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρο??? "είναι αποτυχημένοι και ως επαγγελματίες και ως προσωπικότητες..." ???

 

Με αυτές τις ιδέες είσασταν στην αριστερά;

 

Όσο για το αν όλοι είναι ίδιοι αυτό εξαρτάτε αν κάποιος έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει τι συμβαίνει στα πολιτικά πράγματα της χώρας βάζοντας στην μπάντα το προσωπικό, κοντόφθαλμο και αυστηρά εγωιστικό του συμφέρον.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να μου πεις που αναφέρθηκα στα ΤΕΙ; Εσύ είσαι αυτός που στέλνεις την μπάλα στην εξέδρα θέλοντας να εκτροχιάσεις τη συζήτηση με τις γνωστές έριδες.

 

Η ουσία είναι μία, άντε γειά ελάχιστες αμοιβες, καλώς ήρθατε νόμιμες εκπτώσεις με το ΤΕΕ στο σβέρκο του κάθε ένα μη αρεστού. Αν είχαμε αριστερά που να είναι αριστερά, και όχι οι ηγέτες της να μένουν Κηφισιά ή να σπουδάζουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία και στα αμερικάνικα κολέγια, ίσως κάτι να γινόταν στη ψωροκώσταινα. Και φυσικά να είχαμε συνδικαλισμό και όχι εργατοπατέρες, να αφήνουν να γονατίζει κάθε μέρα ο ιδιωτικός υπάλληλος και να κατεβάζουν σε απεργείες τους δημόσιους υπάλληλους για να έχουν το φουα γκρα τους. Και φυσικά να γλύφουν μέχρι να λιώσει η γλώσσα τους, για να γίνουν βουλευτές.

 

Τέτοιοι είμαστε, αυτά μας αξίζουν...

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, επειδή με τα κόμματα έχω φτάσει στο σημείο που είναι ο pappos (αλήθεια πού έχει χαθεί; ) και βγάζω μέχρι και σπυράκια έχω γενικώς να πω τα εξής:

όλα τα κόμματα εμφανίζουν μια επιλεκτική διγλωσσία αναφορικά με τα ΤΕΙ και τα Πολυτεχνεία. Αυτό αφορά από τις φοιτητικές παρατάξεις έως και τις παρατάξεις εντός των συνδικαλιστικών οργάνων. Η ΔΑΠ/ΠΑΣΠ και λοιπές παρατάξεις στους μεν Πολυτεχνίτες λένε ότι οι απόφοιτοι ΤΕΙ δεν πρέπει να έχουν καν δικαίωμα πρόσβασης στο επάγγελμα ενώ στους αποφοίτους ΤΕΙ λένε ότι θα πρέπει να έχουν δικαίωμα πρόσβασης αναλόγως του προγράμματος σπουδών. Η αλήθεια είναι ότι οι γύρω από το ΚΚΕ παρατάξεις εμφανίζουν μεν μια σταθερή άποψη αναφερόμενοι σε μια ενιαία ανώτατη εκπαίδευση με ανοικτή πρόσβαση σε όλους αλλά όταν φτάνουμε στο "ζουμί" της πραγματικότητας δεν κάνουν τίποτα διαφορετικό από ό,τι οι υπόλοιποι (άλλα στους Πολυτεχνίτες άλλα στους αποφοίτους ΤΕΙ). Προσωπικά θεωρώ πως αυτή η κατάσταση αγγίζει τα όρια του γελοίου.

 

Στο θέμα μας τώρα: θα επαναλάβω αυτά που έχω πει πολλάκις. Καταρχήν δεν με απασχολεί τί λένε οι μελέτες τους (σ.σ. ΙΟΒΕ κλπ), άλλωστε είναι γνωστό ότι οι αριθμοί μαγειρεύονται αναλόγως με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αυτό που με απασχολεί είναι ότι με την παρούσα κατάσταση έρχομαι αντιμέτωπος με αθέμιτο ανταγωνισμό που πηγάζει από το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι (διπλωματούχοι και πτυχιούχοι) προχωρούν σε παράνομες εκπτώσεις έναντι της ελάχιστης αμοιβής. Δεδομένου λοιπόν ότι αφενός θα πρέπει να εξασφαλίζεται η με οικονομικούς όρους (το τονίζω αυτό για να μην έχουμε παρεξηγήσεις) ίση πρόσβαση στο επάγγελμα και αφετέρου ότι ήδη υφίστανται εκπτώσεις τότε, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι καλύτερα να απελευθερωθούν οι αμοιβές. Στην τελική η διατήρηση ελαχίστων είναι σαν να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας και επιπλέον δίνει ένα μεγάλο προβάδισμα, εν όψει και των αλλαγών στην φορολόγησή μας, στις εταιρίες έναντι των ατομικών επιχειρήσεων. Οπότε εν ολίγοις, ενώ φαίνεται ότι η αριστερά προσπαθεί να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές αντίτιμο των εργασιών μας και ότι εργάζεται υπέρ των ατομικών επιχειρήσεων στην ουσία ευνοεί τα εταιρικά σχήματα.

Link to comment
Share on other sites

Οπότε εν ολίγοις, ενώ φαίνεται ότι η αριστερά προσπαθεί να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές αντίτιμο των εργασιών μας και ότι εργάζεται υπέρ των ατομικών επιχειρήσεων στην ουσία ευνοεί τα εταιρικά σχήματα.

 

Δεν θα απαντήσω στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων αν το έκανα θα ήμουν εκτός θέματος. Πιστεύω στην αλληλεγγύη των εργαζομένων την δεδομένη χρονική στιγμή γιατί με πρόσχημα το ΔΝΤ καταργούν τα πάντα και ευνοούν μόνο τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους που πίσω τους κρύβονται οι τράπεζες με σκοπό τις μειώσεις μισθών των εργαζομένων και αύξηση της κερδοφορίας τους (και φυσικά επιβάρυνση όλων των φορολογούμενων πολιτών βλέπε ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης).

 

Αρκούμε στην τελευταία σας πρόταση.

 

Θα παρακαλούσα όμως να μας διευκρινίσετε με δύο λόγια τι θέλετε να πείτε όταν λέτε ότι η αριστερά με την στάση της για το συγκεκριμένο θέμα (πάντα μην κουράζουμε τους αναγνώστες) "ευνοεί τα εταιρικά σχήματα"΄;

Link to comment
Share on other sites

Εννοώ ότι με την μετατροπή της φορολογίας από ΣΚΚ σε έσοδα-έξοδα οι μόνοι που μπορούν να προβούν σε παράνομες, σύμφωνα με το μέχρι τώρα καθεστώς, είναι οι εταιρίες καθώς μπορούν να δικαιολογήσουν πολλά επιπλέον έξοδα από ότι οι ατομικές επιχειρήσεις. Επί του πρακτέου δηλαδή έχουμε τα εξής:

Αρχιτεκτονική μελέτη υπολογίζεται με το υφιστάμενο σύστημα στα 10.000 ευρώ. Έστω ότι εγώ θέλω να κάνω μια έκπτωση της τάξης του 30%. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΠΥ θα είναι ύψους 10.000 ευρώ και άρα θα φορολογηθώ για 10.000 - τα όποια έξοδα ενώ στην ουσία θα έχω εισπράξει μόνο 7.000 ευρώ. Ως γνωστόν η ατομική επιχείρηση δεν μπορεί να αιτιολογήσει και πολλών ειδών έξοδα παρά μόνο τμήμα της βενζίνης, τα έξοδα για την συντήρηση του γραφείου και τα έξοδα εκτύπωσης. Αντιθέτως μια ΕΠΕ/ΑΕ μπορεί να δικαιολογήσει μέχρι και έξοδα ξενοδοχείου ή κέντρων διασκέδασης με το αιτιολογικό της παροχής υπηρεσιών σε πελάτες. Έτσι μπορεί πολύ άνετα να καλύψει την έκπτωση αυτή με προσκόμιση επιπλέον δαπανών κατά την σύνταξη της φορολογικής δήλωσης. Αντιθέτως εγώ θα φορολογηθώ για 3.000 ευρώ τα οποία ουδέποτε εισέπραξα. Αν λοιπόν έχω τα λεφτά να πληρώσω τον επιπλέον φόρο τότε έχει καλώς, αν όμως δεν τα έχω; Τότε μοιραία θα έχω πρόβλημα με την εφορία με ό,τι αυτό συνεπάγεται κάθε φορά και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

Αντιθέτως με την νομιμοποίηση των εκπτώσεων θα μπορώ να προβώ σε αντίστοιχες εκπτώσεις με τις εταιρίες ή με τους καλοθελητές συναδέλφους, νόμιμα και χωρίς προβλήματα. Αυτό, κατά την άποψή μου πάντα, εξασφαλίζει την πρόσβαση με ίσους ή έστω ίδιους όρους στην αγορά. Αυτή την στιγμή κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υφίσταται δεδομένου και του παραδείγματος που ανέφερα, το οποίο παράδειγμα δυστυχώς δεν είναι προϊόν φαντασίας αλλά αποτύπωση της πραγματικότητας.

Link to comment
Share on other sites

Άλλη φορολογική αντιμετώπιση έχει η ατομική επιχίρηση -> φυσικό πρόσωπο, και άλλο η εταιρεία, ειδικά ΕΠΕ και ΑΕ. Άρα για το ίδιο εισόδημα οι ΕΠΕ και ΑΕ ευνοούνται.

 

Οι πλασματικές λόγω εκπτώσεων υψηλές αμοιβές, δημιουργούν λοιπόν πολλαπλά φορολογικά βάρη στις ατομικές επιχειρήσεις σε σχέση με τις εταιρείες...

Link to comment
Share on other sites

Λάθος!

 

Αν καταργηθούν οι κατώτατες αμοιβές μιλάμε για μεσαίωνα.

 

Αλλά πάλι δεν κατάλαβα υποστήριξε κάτι τέτοιο η αριστερά στην συζήτηση στην Βουλή;

 

Μάλλον το αντίθετο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.