Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανακλαστικές βαφές και θερμομόνωση κτηρίων


trellovoskos

Recommended Posts

AlexisPap, γιατί λές ότι επιστρέφει στο διάστημα?

Εφόσον έρχεται από ψηλά, χτυπάει λοξά τις κάθετες επιφάνειες και κάνει αντανάκλαση προς τα κάτω πάλι, με αποτέλεσμα να θερμαίνει επιφάνειες που έχουν ήδη θερμανθεί απευθείας από ψηλά.

Σε οριζόντιες επιφάνειες (στέγες, δώματα) σαφώς και γυρνάει πίσω.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, γιαυτό είπα "αν καταφέρει"... Αλλά ακόμη κι εάν δεν καταφέρει να ...επιστρέψει πίσω, δεν μπορεί να "αυξηθεί". Δηλαδή το σύνολο της ενέργειας που απορροφάται -ας πούμε ανά στρέμμα- έχει ένα μέγιστο όριο, ασχέτως αν υπάρχουν ή όχι σπίτια και ασχέτως της ανακλαστικότητας του χρώματος.

Link to comment
Share on other sites

Μια καλή ανακλαστική ή ψυχρή βαφή έχει συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας (κ = 0.034 Kcal/h.m.°C). Με δύο χέρια αντιστοιχεί με αφρό πολυουρεθάνης πάχους 10 cm. Ανα τυπικό χωρίς διαφήμηση αλλα ειναι αυτο που βάλαμε στην Κρήτη είναι το AEROZYL ελαστομερές υγροθερμομονωτικό υλικό επικάλυψης με διογκωμένο οψιδιανό σε τρια χέρια αφού μπήκαν δυο χέρια Betostal F/18, διεισδυτικό υγρομονωτικό αστάρι. Απο τότε το έχω βάλει σε αλλα 4 και ενα ξενοδοχείο μεγάλης αλυσίδας. Τωρα για να μην πείτε οτι έχω λοξα με τρελά και ακριβλα υλικά το κόστος των υλικών ανα τμ είναι 2.3 ευρώ (βαφή+αστάρι).

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Ροδόπουλε, επειδή τα νούμερα μου φάνηκαν εξωφρενικά, μπήκα στον ιστότοπο της εταιρίας για να διαπιστώσω ότι παραθέτεις σχεδόν αυτούσια μία διαφημιστική ατάκα της εταιρίας.

Δεν έχω χρόνο να διαπιστώσω αν όντως τα νούμερα είναι αληθή, ωστόσο δεν μπορώ να μην σχολιάσω τον μπακαλίστικο τρόπο παρουσίασης του προϊόντος. Το νούμερο που δίδεται για το "Κ" έχει μονάδες "Λ" και ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ να είναι "Κ" (χώρια που έχει ξεμείνει σε Kcal, όταν εδώ και 20 χρόνια στην θερμομόνωση χρησιμοποιούμε W/m²K).

Προς αποφυγή παρεξηγήσεως, τα παραπάνω δεν είναι μομφή για το πρόσωπό σου. Απλά σχολιάζω τον απαράδεκτο και λαϊκίστικο τρόπο που ορισμένες εταιρίες επιλέγουν για να προωθήσουν το προϊόν τους, άσχετα αν είναι όντως καλό ή όχι. Με τον τρόπο αυτό τελικά αυτο-υποβαθμίζονται.

Για την ουσία του πράγματος, η ανακλαστική βαφή μεταβάλει την εξωτερική "Αντίσταση θερμική μετάβασης", όπως την αναφέρουν τα φύλλα της μελέτης θερμομόνωσης. Πολύ απλά ο κατασκευαστής μπορεί να παράσχει μέση ετήσια τιμή προσαύξησης για την περίπτωση της θέρμανσης (χειμώνας) ή της ψύξης (καλοκαίρι). Ή και διαγράμματα σε σχέση με την ηλιοφάνεια κλπ... πάντα σε μονάδες W/m²K...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εχεις δίκιο. Απλα τα εβαλα χωρις να το δω. Πάντως αυτο το υλικό βάλαμε στην Κρήτη. Καναμε τις μετρήσεις με θερμοκάμερα στην κρητη. Βεβαια τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εταιρείας το δίνουν στα 0,18 – 0,19 W/m 2k. H τρελή τιμή ειναι στην σελίδα της εισαγωγικής στην Ελλάδα.

Link to comment
Share on other sites

AlexisPap, με το παρακάτω "σχέδιο" νομίζω πως περιγράφω το πρόβλημα.

attachment.php?attachmentid=2799&stc=1&d=1282756345

 

Στο σχ1 τα κτηρία έχουν απλή συνηθισμένη βαφή και απλούς υαλοπίνακες.

 

Στο σχ2 το κτ.1 έχει υαλοπίνακες καθρέφτες και ανακλαστική βαφή. ενώ το κτ.2 είναι απλό.

 

Δεν αυξάνει στο σχ2 η ενέργεια που δέχονται το κτ. 2 και το έδαφος?

Στο σχ1 το κτ.2 δέχεται Α+Β και το έδαφος Α+Β ενώ στο σχ2 το κτ.2 δέχεται 2Α όπως και το έδαφος.

post-437-131887258285_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι, μπορεί το έδαφος πέριξ του κτίσματος να δέχεται περισσότερη ακτινοβολία (πιθανότατα μάλιστα). Αλλά το γενικό ισοζύγιο για μία περιοχή, περιλαμβανομένου φυσικά και του χώρου που καταλαμβάνουν τα κτίσματα, δεν αυξάνει. Απλά μεταβάλλεται η κατανομή. Μικρότερο ποσό απορροφάται από τα κτίσματα και μεγαλύτερο από το πέριξ έδαφος. Όμως η μεταβολή που προκύπτει είναι ασύγκριτα μικρότερη από εκείνη που προκαλούν άλλα έργα, όπως ας πούμε η οδοποιία...

 

 

(Φυσικά το σχήμα παρουσιάζει την κατάσταση εξιδανικευμένη: Και με ανακλαστική βαφή δεν ανακλάται το σύνολο της ακτινοβολίας, ενώ η ανακλώμενη ακτινοβολία διαχέεται προς όλες τις κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα ένα μέρος να φεύγει προς τον ουρανό. Το ποσοστό της ενέργειας που φεύγει προς τα πάνω και το αν τελικά θα καταφέρει να περάσει την ατμόσφαιρα είναι θέματα για μεγάλη κουβέντα.

Προφανώς η εξιδανίκευση δεν αλλοιώνει την ουσία της κουβέντας)

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε trellovoskos, τι σημαίνει τελικά 'αναπνοή΄του κτιρίου και που βοηθά ;

 

Σε έναν συνηθισμένο εσωτερικό χώρο γίνεται πάντα ανταλλαγή υγρασίας μεταξύ αυτού και του εξωτερικού περιβάλλοντος διαμέσου των τοίχων, των κουφωμάτων κλπ. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα οικοδομικά υλικά επιτρέπουν την διάχυση υδρατμών, δεν είναι δηλαδή είναι υδρατμοστεγή, αλλά και γιατί τα κουφώματα (τουλάχιστον τα παλιότερα) μέσω των χαραμάδων και των αρμών πλαισίων επιτρέπουν αυτήν την μικροκίνηση αέρα (που βέβαια φέρει και υδρατμούς).

Ενα μόριο νερού ειναι 100 φορές μεγαλύτερο από ένα μόριο υδρατμού. Οπότε το 2ο μπορεί να περάσει απο μικροσκοπικούς πόρους που έχουν ολα τα οικοδομικά υλικά (επιχρίσματα, μπετόν, τούβλα, ακόμα και πολυστερίνη), χωρίς αυτό να σχετίζεται αν είναι ενα υλικό υδατοστεγανό ή όχι.

 

Το πόση αντίσταση συναντούν οι υδρατμοί κατα την πορεία τους απο συνθήκες υψηλές πίεσης σε συνθήκες χαμηλής πίεσης λέγεται αντίσταση διάχυσης υδρατμών (μ).

Για παράδειγμα το γυαλί και το μέταλλο έχουν μ=άπειρο, το ξηρό μπετόν έχει μ=70, τα ξηρά τούβλα μ=5 η πολυστερόλη μ=30 και ο αέρας μ=1.

 

(Στο σημείο αυτό θυμήθηκα τον Σάββα Ξηρό. Τι να κάνει άραγε; )

 

Επανέρχομαι.

 

Είναι σημαντικό για λόγους προστασίας των δομικών στοιχείων, αλλά και για λόγους υγείας όσων χρησιμοποιούν ένα χώρο, η κίνηση των υδρατμών να μην παρεμποδίζεται κατά την πορεία τους μέσω των διαδοχικών στρωμάτων (σοβά, τούβλων, μονωτικού υλικού κλπ) και μάλιστα η αντίσταση που θα συναντούν να μειώνεται όσο εκείνοι προχωρούν από συνθήκες υψηλής πίεσης σε συνθήκες χαμηλής πίεσης.

 

Αν αυτό δεν συμβαίνει, θα γίνει συμπύκνωση υδρατμών και θα εμφανιστεί υγρασία σε κάποια απο τις στρώσεις του δομικού στοιχείου που δεν θα είναι κατ'ανάγκη ορατή (πχ στην ψυχρή πλευρά των πλακών πολυστερίνης σε δικέλυφη τοιχοποιία). Εκτός των άλλων, κάτι τέτοιο θα μειώσει και την θερμομονωτική ικανότητα των υλικών.

Το πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος συμπύκνωσης εξαρτάται από την θερμοκρασία, την σχετική υγρασία και ειδικά για τα δομικά στοιχεία από την αντίσταση των επιμέρους στρώσεων τους στην διάχυση υδρατμών και την διαδοχή τους στην μάζα του και είναι άσχετος με την τιμή του k.

 

Σε τελική ανάλυση, η αναπνοή του κτιρίου επηρεάζει και το ίδιο το κτίριο και τους χρήστες του. Επηρεάζει την θερμική άνεση των χρηστών και το μικροκλίμα στο εσωτερικό του κτιρίου.

Δεν το θεωρώ κακό αν και κάποιοι θα πουν για διαφυγή θερμότητας κλπ κλπ...

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλημέρα σε όλους.

Ξέρει κάποιος περί 'Nansulate' (http://www.nansulate.com/)?

Πρόκειται για ένα υλικό βαφής που παρέχει άψογη θερμομόνωση (λ=0,017W/mK) και το λανσάρουν ως:

Insulation Simplified.

Just Paint It On!

 

Αν ξέρει κάποιος κάτι παραπάνω για το υλικό αυτό, ας 'ανεβάσει' καμιά πληροφορία.

Χρησιμοποιείται άραγε μόνο του ή μαζί με συμβατική θερμομόνωση? :confused:

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.