Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΚΕΝΑΚ] Μη θερμαινόμενοι χώροι


ΗΛΙΑΣ Ζ.

Recommended Posts

Ενδιαφέρει, όταν γίνεται ο υπολογισμός του μειωτικού συντελεστή b, για τον υπολογισμό του συντελεστή Um, ολόκληρου του κτηρίου, βάσει της σχέσης 2.21. της 2ης ΤΟΤΕΕ (2.5.17. της ΔΚ-1). Αυτός ο υπολογισμός δεν είναι ορατός σ' εμάς. Το κτήριο αναφοράς δεν έχω καταλάβει τι συνολικό αερισμό παίρνει για τους μ.θ.χ. Ίδιο με τον του εξεταζόμενου, ίσως;

Θα έπρεπε να επηρεάζεται ο ολικός συντελεστής μεταφοράς θερμότητας προς μ.θ.χ., Hu, ο συντελεστής Htr (σχέση 2.5.1.15. της ΔΚ-1), με τη σειρά της η ολική μεταφορά (απώλεια) θερμότητας από μετάδοση, Qtr (σχέση 2.5.14.), και τέλος οι συνολικές απώλειες θερμότητας του κτηρίου, Qht (σχέση 2.5.1.13.), οπότε και οι συνολικές απαιτήσεις για θέρμανση και ψύξη κάθε μήνα, και βέβαια και οι ολικές. Κατά συνέπεια και οι απαιτούμενες καταναλώσεις και το τελικό ισοζύγιο ενέργειας.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρει, όταν γίνεται ο υπολογισμός του μειωτικού συντελεστή b...

Εγώ βασικά έχω περίπτωση μονοκατοικίας και έχω εισάγει μια θερμική ζώνη και μια ΜΘΧ=(ισόγεια ανεξάρτητη αποθήκη κάτω από το διαμέρισμα + κλιμακοστάσιο σε συνέχεια της ισόγειας αποθήκης και ως συνέχεια αυτή η σκάλα καταλήγει στον 1ο όροφο) δήλαδή η θερμική ζώνη έχει επαφή με το ΜΘΧ και από κάτω και από τη μια πλευρά που ανεβαίνει η σκάλα για να μπεις στο σπίτι. Το θεώρησα όλο ένα ΜΘΧ. Και δεν άνοιξα πουθενά αριθμό εσωτερικών διαχωριστικών επιφανειών. Δεν ξέρω. 

Επίσης ο πινακας 3,27 δίνει 3,0 μ3/η/μ3 που ταιριάζει στο ένα κούφωμα αλλά και το 1,0μ3/η/μ3 για το δεύτερο, ταιράζουν και τα δύο στην περίπτωσή μου. Βάζω το δυσμενέστερο? Τα κυβικά του ΜΘΧ έστω 100κμ και επιλέγω το 3,0 τότε => 300 η διείσδυση αέρα? Αυτό όμως δεν ξέρω γιατί δεν μου αλλάζει τα αποτελέσματα καθόλου, παραμένουν ίδιες τιμές. Μήπως επειδή δεν άνοιξα καρτέλα διαχωριστικών επιφανειών?

Το ΔΑΠΕΔΟ του ΜΘΧ εφάπτεται στο έδαφος χωρίς να έχει τοίχους καθόλου μέσα σε αυτό και η πλάκα δεν εξέχει από το έδαφος. Έχω βάλει τα τετραγωνικά του ισογείου ΜΘΧ με U=3,10 W/m2K και την περίπμετρο όλη. Είναι μονοκατοικία και δεν εφάπτεται πουθενά με άλλο κτίριο. Δεν ξέρω, Τα έκανα καλά?

Ευχαριστώ  

Edited by Ιάμβλιχος
Link to comment
Share on other sites

Ιάμβλιχε,

 στα Γενικά, κάτω από τον αριθμό ΘΖ έχει αριθμό ΜΘΧ. Και πως ορίζεις τον τοίχο και το δάπεδο μεταξύ ΘΖ και ΜΘΧ.?

Ανοίγει η Διαχωριστική εάν πατήσεις κέλυφος και μετά το + αριστερά. Και πρέπει να τις περάσεις ξεχωριστά (δαπεδα, τοίχος).

Edited by iks
Link to comment
Share on other sites

Μου είχει ξανατύχει ακόμα μια φορά και το είχα κάνει πάλι έτσι, έβαλα την πλάκα μεταξύ διαμερίσματος-ισογείου βοηθητικού στις αδιαφανείς επιφάνειες του κελύφους. Το ίδιο και τους τοίχους μεταξύ δισμερίσματος και κλιμακοστασίου. Πώς πρέπει να γίνει? Να τα σβήσω και να τα περάσω στη καρτέλα εσωτερικών διαχωριστικών? πόσες 1 καρτέλα?

 

Η πρόταση βελτίωσης είναι υποχρεωτικό να βελτιώνει κατά 30% ή αυτό είναι μόνο για το εξοικονομώ? Η πρόταση βελτιώνει λίγο τα πράματα, δεν έχω και τι να προτείνω, αέριο δεν υπάρχει στην περιοχή, κουφώματα, μόνωση έχει . . . 

Edited by Ιάμβλιχος
Link to comment
Share on other sites

 

 

Ιάμβλιχε,

 

καίταξε τnν βοήθεια του προγράμματος. Απλό είναι.

''    Σε επαφή με το έδαφος  
 
  • Περίμετρος (m). Εισάγεται η εκτεθειμένη περίμετρος του δαπέδου. Σε περίπτωση τοίχου το πεδίο είναι ανενεργό. ''
 
Η εκτεθειμένη στο έδαφος ή και έξω στο εξωτερικό αέρα?
 

 

Κατά τα άλλα με κατατόπισες νομίζω. Τα πέρασα όλα σε μια καρτέλα, αν και νομίζω η Βοήθεια λέει τόσες καρτέλες όσες και οι διαχωριστικές επιφάνειες. ϊσως είναι το ίδιο εφόσον έχουμε μια ΜΘΧ.

Link to comment
Share on other sites

Και προς έδαφος και προς εξωτερικό αέρα (αλλιώς για μια πλάκα επί εδάφους, πανταχόθεν ελεύθερη, δεν θα έπρεπε να καταχωρήσουμε καθόλου εκτεθειμένη περίμετρο, κατά συνέπεια δεν θα είχε εφαρμογή ο πίνακας 3.8 για μηδενικό βάθος έδρασης), για την πλάκα δαπέδου, εκτός από εκείνες τι πλευρές που συνορεύουν με όμορα θερμαινόμενα κτίσματα ή μη θερμαινόμενους χώρους του ιδίου κτηρίου.

Σχετικά με τον ενιαίο μ.θ.χ., εφόσον δεν έχεις δύο (ή και περισσότερους) διακριτούς και σε απόσταση μεταξύ τους μ.θ.χ., με ενδιάμεση παρεμβολή θερμαινόμενου χώρου, πολύ καλά έκανες και θεώρησες έναν μεγάλο και ενιαίο μ.θ.χ., με καταχώρηση σε ξεχωριστές καρτέλες, των περιμετρικών αυτού αδιαφανών προς εξωτ. αέρα, διαφανών προς εξωτ. αέρα και προς έδαφος επαφή, πλην αυτών των δομικών στοιχείων που συνθέτουν την διαχωριστική επιφάνεια.

Οπότε και μία διαχωριστική επιφάνεια (καθώς κάθε διαχωριστική αντιστοιχεί σε έναν μ.θ.χ.), με ξεχωριστές καταχωρήσεις (στην ίδια καρτέλα) για τα οριζόντια και κατακόρυφα, δομικά στοιχεία στοιχεία.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστώ πολύ για το χρόνο έτσι το έκανα. Όλους τους τοίχους προς τον μθχ με τιμή 0,70 από πίνακα 3.5 (κατασκευή 2000) στην ίδια καρτέλα, μαζί και την οριζόντια διαχωριστική με τιμή 2,00 (χωρίς U/2) από πίν. 3.4β, θεώρησα δηλαδή ότι δεν έχει μόνωση στην διαχωριστική επιφάνεια με τον κλειστό ΜΘΧ. Στην ίδια καρτέλα της ''Διαχωριστικής 1'' καταχώρησα και την πόρτα του διαμερίσματος στις αδιαφανείς όμως (και όχι στις διαφανείς όπως νομίζω προτείνουν μερικοί) και αυτή χωρίς U/2. 

Και στη καρτέλα ΜΘΧ έβαλα όλα τα υπόλοιπα Αδιαφανείς-Διαφανείς-Σε επαφή με έδαφος καθώς και συνολική επιφάνεια και διείσδυση. Τους τοίχους του ΜΘΧ πάλι από πίν.3.4.α 3,65 για μπετόν, 2,30 για τοιχοποιΐα πλήρωσης.

 

Τελικά λόγω ότι δεν είχα ανοίξει αρχικά διαχωριστική :

1.με διαφορετικές δοκιμές στη διείσδυση στην καρτέλα ΜΘΧ δεν άλλαζαν τα αποτελέσματα , δηλαδή είτε 0 είτε 500 έβγαζε το ίδιο. Μόλις άνοιξα τη διαχωριστική όμως και πέρασα τις καταχωρήσεις τα αποτελέσματα από πχ 0 ή 500 στην διείσδυση διέφεραν, και αν δεν κάνω λάθος

2.επιπλέον όλη η καρτέλα ΜΘΧ αν δεν κάνω λάθος σαν να μην υπεισέρχονταν στους υπολογισμούς. Είχα περάσει τι μισές επιφάνειες δοκιμάζω και βγάζω τιμή ψ. όταν ολοκλήρωσα πάλι την ίδια τιμή ψ έδιναν τα αποτελέσματα.

Δηλαδή τα παραπάνω υπεισέρχονται στους υπολογισμούς μόνο εφόσον ανοιχτεί και συμπληρωθεί και η διαχωριστική καρτέλα.

 

Όταν έχουμε όμως έχουμε τμήμα κτιρίου π.χ. εξετάζουμε ένα διαμέρισμα σε οικοδομή με πολλά διαμερίσματα τότε δεν ανοίγουμε καρτέλα διαχωριστική και λαμβάνουμε U/2 στα επαφή με κοινόχρηστο. (ή και στα σε επαφή με μθχ κάτω του 10% ?)

Edited by Ιάμβλιχος
Link to comment
Share on other sites

... Όλους τους τοίχους προς τον μθχ με τιμή 0,70 από πίνακα 3.5 (κατασκευή 2000) στην ίδια καρτέλα... Γιατί από τον πίνακα 3.5;

 

Τελικά λόγω ότι δεν είχα ανοίξει αρχικά διαχωριστική :

1. ...τιμή ψ. Ποια λες "τιμή ψ"; Το Ψ είναι συντελεστής γραμμικής θερμοπερατότητας μιας θερμογέφυρας [W/(m*K)].

 

Όταν έχουμε όμως έχουμε τμήμα κτιρίου π.χ. εξετάζουμε ένα διαμέρισμα σε οικοδομή με πολλά διαμερίσματα τότε δεν ανοίγουμε καρτέλα διαχωριστική και λαμβάνουμε U/2 στα επαφή με κοινόχρηστο. Όχι απαραίτητα κοινόχρηστο. Φτάνει με έναν μ.θ.χ. να συνορεύουν και άλλες οριζόντιες ιδιοκτησίες, π.χ. πατάρι καταστήματος που έχει από πάνω του άλλη Ο.Ι. (ή και στα σε επαφή με μθχ κάτω του 10% του όγκου του εξεταζόμενου κτηρίου. Τότε ο χώρος αυτός εντάσσεται στη θερμική ζώνη).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.