Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βιοκλιματικοί χώροι και Γ.Ο.Κ.


R.G.

Recommended Posts

ο βιοκλιματικος σχεδιασμος είναι μέρος της αρχιτεκτονικής μελέτης

 

είναι απίθανο ο ΓΟΚ να έχει πρόβλεψη για βιοκλιματικό σχεδιασμό

 

και όσο έχω δει εγώ δεν έχει

 

 

Το θερμοκήπιο για παράδειγμα είναι δόμηση και μπαίνει στο συντελεστη

 

αλλά στο ΚΕΝΑΚ το κτίριο αναφοράς (που είναι το συγκρίσιμο μέγεθος) δεν το περιλαμβάνει για να έχει το κτιριο σου καλύτερη κατατάξη

Link to comment
Share on other sites

Μήπως τα θερμοκήπια μπορούν να περάσουν σαν ημιυπαίθριοι χώροι;

Εντάξει τα υπόλοιπα...π.χ. τοίχος θερμικής μάζας...υποχρεωτικά θα μετράει κανονικά στην δόμηση.

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι αυτή την στιγμή στον ΓΟΚ η λέξη θερμοκήπιο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για θερμοκήπια καλλιέργειας (λουλουδιών, λαχανικών, κτλ), και απαγορεύονται εντός σχεδίου πόλεως αν θυμάμαι καλά.

 

Θα πρέπει να αλλάξει ο ΓΟΚ ή έστω να διασαφηνιστούν τα είδη θερμοκηπίου για αρχή και στην συνέχεια να οριστούν οι επιτρεπτές χρήσεις και το αν μετράνε στον συντελεστή δόμησης.

Link to comment
Share on other sites

Ωραία! Τότε, βάζουμε κανονικά "ημιυπαίθριο χώρο" στην μελέτη και στην πράξη γίνεται "θερμοκήπιο". Καθόλα νόμιμο νομίζω... (εκτός αν ο ιδιοκτήτης καταργήσει το θερμοκήπιο και φτιάξει ένα δωματιάκι ακόμη...)

Link to comment
Share on other sites

Το συγκεκριμενο θέμα σιγουρα θα μας απασχολήσει αρκετά τον επόμενο καιρό.......

 

Παντως η γνώμη μου είναι πως, δεν προσμετρούνται στο Σ.Δ. κατά τον Γ.Ο.Κ., τα προβλεπόμενα ηλιακά συστήματα του άρθρου 16-παρ.1α (ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ) κ' του άρθρου 17-παρ.2στ (ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΚΑΛΥΠΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ), κατ' εφαρμογή του άρθρου 26-παρ.1γ (ΔΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ) το οποίο άρθρο παραπέμπει στον ισχύοντα κτιριοδομικό κανονισμο...........

 

Περιμένω με ενδιαφέρον άλλες γνώμες επί του θέματος.........

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι αυτή την στιγμή στον ΓΟΚ η λέξη θερμοκήπιο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για θερμοκήπια καλλιέργειας (λουλουδιών, λαχανικών, κτλ), και απαγορεύονται εντός σχεδίου πόλεως αν θυμάμαι καλά.

ΓΟΚ άρθρο 2:

 

44. α) Παθητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης ή δροσισμού είναι οι τεχνικές ή οι κατασκευές που εμπεριέχονται στο σχεδιασμό των κτιρίων και προσαρμόζονται κατάλληλα στο περίβλημά (κέλυφος) τους, με τρόπο ώστε να διευκολύνουν στην καλύτερη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας για τη θέρμανση των κτηρίων, καθώς και στην αξιοποίηση των δροσερών ανέμων για το φυσικό τους δρόσισμο.

Οι βασικές κατηγορίες των συστημάτων αυτών είναι:

αα. Τα συστήματα άμεσου ηλιακού όφελους, όπως τα νότια ανοίγματα.

ββ. Τα συστήματα έμμεσου ηλιακού οφέλους όπως ο ηλιακός χώρος, θερμοκήπιο, ο ηλιακός τοίχος, το θερμοσιφωνικό πέτασμα, το ηλιακό αίθριο.

γγ. Τα συστήματα δροσισμού όπως ο ηλιακός αγωγός και τα σκίαστρα.

β) Ενεργητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης ή δροσισμού είναι όσα παθητικά ηλιακά συστήματα χρησιμοποιούν μηχανικά μέσα για τη θέρμανση ή δροσισμό του εσωτερικού χώρου των κτιρίων. Τέτοια συστήματα είναι ιδίως ο ηλιακός συλλέκτης θερμού ύδατος, τα φωτοβολταϊκά στοιχεία και τα υβριδικά συστήματα.

 

Άρα ορισμός υπάρχει. Επίσης πρόβλεψη να μην μετρουν κάλυψη, άρα και δόμηση, επίσης υπάρχει, όπως σωστά αναφέρει ο e-e-k (άρθρο 16 παρ.1α / 17 παρ.3στ / 7 παρ.1Βζ / 8 παρ.3β του ΓΟΚ). Αυτό που δεν υπάρχει είναι προδιαγραφές κατ'εξουσιοδότηση του άρθρου 26 (δεν είναι μονο ο κτιριοδομικός σε συνέχεια του άρθρου 26 αλλά όλοι οι σχετικοί κανονισμοί/προδιαγραφές).

 

Οπότε περιμένουμε την έγκριση της ΤΟΤΕΕ "Βιοκλιματικός Σχεδιασμός" και κατόπιν ειδικές προδιαγραφές και οδηγίες.

Link to comment
Share on other sites

Oρισμός υπάρχει, μόνο που δεν τα παθητικά συστήματα δεν τυγχάνουν κανενός "προνομίου".

Κατά τη γνώμη μου το θερμοκήπιο πρέπει να μετράει κανονικά στο Σ.Δ. Γιατί να είναι ημιυπαίθριος?

Link to comment
Share on other sites

Επισης περιμενουμε και τον "Πρασινο ΓΟΚ" που εχει προαναγγειλει η Μπιρμπιλω για το καλοκαιρι και κατα πασα πιθανοτητα θα εχει και βιοκλιματικες κατασκευες του "αυριο", του "μελλοντος"

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.