Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γεφύρι και αρτιότητα οικόπεδου


Recommended Posts

Χαιρετώ όλο το forum και καταθέτω την ερώτηση μου .

Έχουμε ένα τυφλό οικόπεδο στο διάσπαρτο τμήμα ενός χαρακτηρισμένου ως παραδοσιακού οικισμού . Tο οικόπεδο έχει πρόσωπο σε επικείμενο ρέμα και η μόνη πρόσβαση που έχω είναι ένα γεφύρι κατασκευασμένο από τον δήμο το οποίο καταλήγει στο οικόπεδο μας . ο ελεγκτής της πολεοδομίας μου είπε ότι ο μόνος τρόπος να γίνει οικοδομήσιμο είναι να παραχωρηθεί κατά μήκος της πλευράς που καταλήγει το γεφύρι 4 ,00 μ δρόμος . Η ερμηνεία του είναι σωστή ;;; θεωρώ ότι εφόσον το γεφύρι είναι κατασκευασμένο από τον δήμο δεν χρειάζεται να γίνει και παραχώρηση συνεπώς το οικόπεδο έχει πρόσβαση σε κοινόχρηστο χώρο άρα είναι και οικοδομήσιμο.

Link to comment
Share on other sites

Διάβασε προσεχτικά την σχετική νομοθεσία για οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων.

 

Πρέπει να παραχωρήσεις στον Δήμο (με συμβολαιογραφική πράξη) ΟΛΟΚΛΗΡΗ πλευρά δρόμου σε κοινή χρήση η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον 12μ (μήκος) και 4 μέτρα πλάτος.

Link to comment
Share on other sites

μου ήρθε μία ντρίπλα να κάνεις.

μου φαίνεται σωστή.

Παραχώρησε ένα τετράγωνο πλευράς 4 μέτρων το οποίο θα είναι μπροστά από ρο γεφύρι σε εσοχή στο οικόπεδό σου.

Έτσι αφήνεις πλευρα οικοπέδου σε δρόμο 3*4=12μ και έχεις πλάτος(απέναντι απόσταση) 4μ.

Link to comment
Share on other sites

μου ήρθε μία ντρίπλα να κάνεις.

μου φαίνεται σωστή.

Παραχώρησε ένα τετράγωνο πλευράς 4 μέτρων το οποίο θα είναι μπροστά από ρο γεφύρι σε εσοχή στο οικόπεδό σου.

Έτσι αφήνεις πλευρα οικοπέδου σε δρόμο 3*4=12μ και έχεις πλάτος(απέναντι απόσταση) 4μ.

 

..........έξυπνο έως :twisted: ......?????? αλλά νομίζω ότι δεν πρόκειται να περάσει.

Η λογική του νόμου έχει να κάνει με τη συνέχεια των κοινόχρηστων χώρων άσε που καθαρά μιλάει για τη παραχώρηση κατά μήκος ενός ορίου.

Εγώ θα σου πρότεινα να παραχωρήσεις δρόμο πλ. 4,00μ κατά μήκος της όχθης.

Link to comment
Share on other sites

έτσι όμως χάνω σχεδόν όλο το οικόπεδο είναι μακρύ βλέπεις … με τη μεγάλη πλευρά κατά μήκος του ρέματος !!!

Link to comment
Share on other sites

Στους παραδοσιακούς οικισμούς χωρίς σχέδιο και χωρίς ειδικούς όρους δόμησης ισχύουν κατά περίπτωση 3 διατάγματα:

1. Το διάταγμα του 1978 περί παραδοσιακών οικισμών

2. Το διάταγμα του 1981 περί οικισμών προ του 1923

3. Το διάταγμα του 1985 περί οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων

 

Απ' όσο γνωρίζω η απαίτηση για δρόμο πλάτους τουλ. 4μ σε μια πλευρά υπάρχει μόνο για τους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων που έχουν οριοθετηθεί με απόφαση Νομάρχη όπου και έχει εφαρμογή το ΠΔ του 1985.

Και βέβαια με την απόφαση μπορεί να ορίζονται και πολλά άλλα πράγματα για την αρτιότητα και την οικοδομησιμότητα.

Επειδή το πιθανότερο για παραδοσιακό οικισμό είναι να μην υπάρχει απόφαση Νομάρχη, στα άλλα δυο διατάγματα δεν υπάρχει απαίτηση πλάτους 4μ αλλά απλώς "προσώπου". Αυτό λοιπόν χωράει διάφορες ερμηνείες.

 

Κατά την άποψή μου καλό είναι να τους αφήσεις το δρόμο γιατί "πολεοδομικά" δεν είναι σωστό να υπάρχουν αδιέξοδοι δρόμοι. Θα μπορούσε βέβαια ο Δήμος να είχε κάνει απαλλοτρίωση όταν κατασκεύαζε το γεφύρι ή πολεοδομική μελέτη. Υπάρχει εξάλλου και μια πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που λέει ότι είναι αντισυνταγματικό να δημιουργούνται δρόμοι χωρίς πολεοδομική μελέτη. Η απόφαση είναι πολύ πρόσφατη, δεν ξέρω τον αριθμό της, αλλά "δημοσιογραφικά" μπορείς να τη βρεις στο: http://www.protothema.gr/content.php?id=10530

 

Ένα άλλο σημείο στο οποίο μπορεί να "κολλήσει" η υπόθεσή σου είναι στην οριοθέτηση ρέματος. Έχει γίνει? Έχει κατασκευάσει νόμιμα το γεφύρι ο Δήμος? Και αφού το οικόπεδο είναι μακρόστενο, πώς είναι οικοδομήσιμο? Με τι απόσταση οικοδομής από το ρέμα?

 

Συμπέρασμα: Κάνε γρήγορα την όποια κίνησή σου ακόμα και αν χρειάζεται να θέσεις σε κοινή χρήση το τμήμα που σου λένε - ακόμα και χωρίς να είναι αναγκαίο από το νόμο. Αρκεί το ότι είναι πολεοδομικά και ηθικά σωστό, διότι είναι πιθανόν σε λίγο καιρό το οικόπεδο του πελάτη σου να είναι μη οικοδομήσιμο. Εξασφάλισε λοιπόν έγκαιρα θεώρηση όρων δόμησης και πρωτόκολλο για άδεια οικοδομής.

Ακριβώς λόγω του σχήματος του οικοπέδου, αυτό που θα μπορούσες ίσως να διαπραγματευτείς (αλλά σύντομα) είναι η κατεύθυνση της συνέχειας του κοινόχρηστου χώρου, να θέσεις δηλαδή σε κοινή χρήση λωρίδα κάθετη στο ρέμα και σε συνέχεια με το γεφύρι, ώστε να μην αχρηστευθεί το οικόπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Καθορισμός από όσο ξέρω δεν έχει γίνει οι διατομές είναι μεγάλες και πιστεύω ότι θα επαρκούν . Τέλος από την άλλη πλευρά του ρέματος είναι δημοτική έκταση μη αξιοποιημένη.:D

Link to comment
Share on other sites

Το κατά δύναμιν SIRADRAB... Ευχαριστώ.

Λοιπόν το κυριώτερο πρόβλημα στην περίπτωση που συζητάμε είναι η απόσταση της οικοδομής από το ρέμα, ιδίως αν αυτό είναι μη οριοθετημένο. Η ύπαρξη της δημοτικής έκτασης πώς επιρεάζει την αναγκαιότητα του δρόμου? Τελικά το δρόμο σου τον ζητάει η πολεοδομία ή ο Δήμος?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.