Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόφαση ΣτΕ 1828/2008 περί τυφλών οικοπέδων


Recommended Posts

Καλές οι σκέψεις σου αλλά ξεχνάς το γεγονός ότι, με βάση το Σύνταγμα, ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός περιλαμβάνεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, ενώ σήμερα, η ίδια Πολιτεία, με μία απλή εγκύκλιο, αφενός μεταφέρει, τουλάχιστον το οικονομικό βάρος της σύνταξης της ΠΜ, στους ώμους του πολίτη, αφετέρου υποβαθμίζει, αυτόματα, την αγοραστική αξία της γης στη συγκεκριμένη περιοχή.

 

Δεν λαμβάνεις, ακόμη, υπόψη ότι, ο πολίτης αυτός γνώριζε για 25 χρόνια (από το 1985 μέχρι σήμερα) το πολεοδομικό καθεστώς που ισχύει για την κατηγορία των οικισμών αυτών, αλλά, ξαφνικά και αναίτια, η Πολιτεία αλλάζει, με μια εγκύκλιο, τους κανόνες του "παιχνιδιού" και ο ανεύθυνος πολίτης, ο οποίος είτε δεν πρόλαβε (!!!), στα 25 χρόνια που πέρασαν, είτε αγόρασε χθες το οικόπεδό του, εμπιστευόμενος το πολεοδομικό καθεστώς που θέσπισε η ίδια Πολιτεία, συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να το αξιοποιήσει. Αντίστοιχα, δεν φέρει καμία ευθύνη και ο μηχανικός που τον συμβούλευσε είτε να αγοράσει το οικόπεδο είτε να το αξιοποιήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

 

Αντίθετα, είναι βαρύτατες οι ευθύνες της Πολιτείας, η οποία ενώ, έγκαιρα, από τον Αύγουστο του 1985, δηλαδή 3 μήνες μετά την έκδοση του από 24.4/3.5.1985 πδ, καθόρισε τους όρους για την εκπόνηση ΠΜ στους οικισμούς αυτούς, δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να χρηματοδοτήσει, επιβλέψει και συντονίσει την εκπόνηση και έγκριση των ΠΜ αυτής της κατηγορίας οικισμών.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 306
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 

Επί της ουσίας της περιβαλλοντικής προστασίας κ της επιστήμης της Πολεοδομίας ΚΑΝΕΙΣ μηχανικός δεν διαφωνεί συνάδελφε!

 

Εκεί που όλοι μας εξοργιζόμαστε είναι το σημείο που επισήμανε ο συνάδελφος ΜΑΚΑΡ.Εμείς ό,τι νόμους δώσει το ΥΠΕΚΑ οφείλουμε να τους εφαρμόσουμε.Δεν είμαστε εμείς αυτοί που νομοθετούμε,ούτε επιλέγουμε κατά την κρίση μας ποιοί νόμοι είναι καλοί κ ποιοί όχι.

 

Το τεράστιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι ΠΑΡΑ πολλοί Έλληνες εμπιστεύτηκαν την πολιτεία για να επενδύσουν στην κατοικία κ μέσα σε ένα βράδυ η ΙΔΙΑ η πολιτεία τους πρόδωσε ολοκληρωτικά.

 

Διότι,μέχρι να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο,ο πολίτης έχει αποθαρρυνθεί από την επένδυσή του στα συγκεκριμένα προβληματικά οικόπεδα κ άντε να τον ξαναπείσεις.......

Link to comment
Share on other sites

Κατάφορη παραβίαση της "Βεβαιωμένης εμπιστοσύνης του Διοικούμενου προς την Διοίκηση" που λένε και οι δικηγόροι. Αυτός από μόνος του είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος προσφυγής.

 

Κύριοι καλή και ποιοτική η παρέα σας, αλλά πάω για φαγητό

Link to comment
Share on other sites

Γρηγοράκη τι να σου πώ?απλα λυπάμαι που δεν βλεπεις την πραγματικότητα και παρακάμπτεις την ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ και ΑΝΑΛΓΗΤΗ πολιτική του κρατους και απλα αναμασας καποια στερεοτυπα .και στο λέω εγω που εχω αυξημενη περιβαλοντικη ευαισθησια.

Link to comment
Share on other sites

Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτό το πολεοδομικό έγκλημα, δρόμοι αδιέξοδοι, που μόνο σε κοινή χρήση δεν έχουν τεθεί πραγματικά, με μήκος 49,50 μέτρων για να μην είναι απαραίτητη η έγκριση. Έχει προσπαθήσει κανείς να περάσει τους παραχωρημένους δρόμους ενός οικισμού σε εννιάιο χάρτη να δεί το αποτέλεσμα;

Ας πάψουμε να διαμαρτυρόμαστε και ας αναλογιστούμε αν αυτός ο νόμος βοήθησε, ή κατέστρεψε τους οικισμούς αυτούς.

Αν βέβαια το κριτήριο μας είναι να έχουμε δουλεία ας ζητήσουμε να χτίζει ο καθένας όπου θέλει όπως θέλει.

Link to comment
Share on other sites

Το τυφλό οικοπεδάκι το απόκτησα με κόπους μιας ζωής, συμπράττοντας σ' ένα έγκλημα όμως.

 

Τάισα, με πλήρη επίγνωση, το τέρας που μας τρώει τώρα.

 

Πλήρωσα ένα ντενεκέ λίρες (μπορεί και δυο) για λίγα τμ ακατάλληλης γης, κάνοντας τον επιτήδειο πλούσιο, δίνοντας το κακό παράδειγμα στο παιδί μου.

 

Ενθάρρυνα το ίδιο επιτήδειο λαμόγιο να πουλήσει αύριο ακόμα πιο ακριβά, σπρώχνοντας τις τιμές στη στρατόσφαιρα.

 

Το λαμόγιο είχε καλούς και μορφωμένους συμβουλάτορες, στο δημοτικό συμβούλιο, στο υπεχωδε ή όπως στο δια$λο το λένε, στη νομαρχία και έκοβε νομιμότατα τα κομματάκια σε μεριές που οι παππούδες μας δε σταματάγανε ούτε για κατούρημα.

 

Τηρήσαμε τους νόμους της πολιτείας για την κατάτμηση, βέβαια. Τους νόμους που εμείς φτιάχνουμε με τα 300 καθρεφτάκια μας που τα ψηφίζουμε. Και μετά γινόμαστε "κοψοχέρηδες".

 

Αυτό θέλετε να συνεχιστεί τώρα;

 

Υγ Δε λέω, ο τρόπος της μπιρμπίλως λάθος, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Link to comment
Share on other sites

Επαναλαμβάνω οτι Ειναι υποχρέωση της πολιτείας να παρεχει πολεοδομημενη γη.

αυτος ειναι λοιπον ο Ενοχος.και ο Ενοχος δεν δικαιουτε να βγαζει ανεφαρμοστες εγκυκλιους.ωφειλει πρωτα να κανει αυτο που υποχρεουται.να παρεχει σε συντομο χρονικο διαστημα πολεοδομημενη γη.

οποιαδηποτε αλλη ερμηνεια απλως αθωωνει τον ενοχο και ειναι συνενοχη ερμηνεια.

ΥΓ τωρα βεβαια απλα ειναι αργα.επαρκης πολεοδομημενη γη επρεπε να υπαρχει απο το 1990.7 ΧΡΟΝΙΑ μετα τον νομο Τριτση.

Αφου ΔΕΝ εκανε το καθηκον η πολιτεια ,δεν νομιμοποιειται να βαζει ληστρικωτατα προστιμα αυθαιρετου.

Κανονικα οι πολιτες πρεπει να βαλουν προστιμα στο κρατος.Η δε εγκυκλιος ειναι απλα ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΗ.

αν εχουμε στοιχειωδη γνωση της Ελληνικης Κοινωνιας.

οποτε ΝΑΙ ο καθενας να χτιζει οπου μπορει.

ΥΓ2 η μονη πραγματικη περιβαλοντικη και φυσικη αυθαιρεσια ειναι οι Κυβερνησεις απο συστασεως Ελληνικου κρατους εως εδω.

Δεν ειναι οι πολιτες.οι οποιοι θελουν το στοιχειδως ευλογο.να βαλουν ενα κεραμιδι πανω απο το κεφαλι τους.

και αν παμε πιο περα η πολιτεια θα επρεπε να παρεχει ΔΩΡΕΑΝ οικοπεδα στους πολιτες για στεγαστικες και οχι μονο αναγκες,και να ΜΗΝ υπαρχει αγρια κερδοσκοπια της ΓΗΣ

Δε λέω, ο τρόπος της μπιρμπίλως λάθος, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση

ποια σωστή κατευθυνση?απλα δειχνει η οτι μας δουλευουν χοντρα η οτι ζουν στον ΑΡΗ και εχουν μεσανυχτα.

Link to comment
Share on other sites

Κατάφορη παραβίαση της "Βεβαιωμένης εμπιστοσύνης του Διοικούμενου προς την Διοίκηση" που λένε και οι δικηγόροι. Αυτός από μόνος του είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος προσφυγής.

 

Κύριοι καλή και ποιοτική η παρέα σας, αλλά πάω για φαγητό

 

Στην περίπτωση τη δική σας τι έγινε με τις παραχωρούμενες εκτάσεις; Μετά την απόφαση του ΣτΕ προσαρτήθηκαν πάλι στα Α και Β του σκαριφήματος; Πως έγινε αυτό; Με νέα συμβολαιογραφική πράξη ή αυτόματα λόγω της απόφασης;

 

Η απόφαση 1828/2008 σημαίνει πως κατ' επέκτασην όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να ξαναπάρουν πίσω στις ιδιοκτησίες τους τις παραχωρούμενες λωρίδες; Με τι τρόπο; Αυτομάτως λόγω της απόφασης, με συμβολαιογραφική πράξη επικαλούμενη την απόφαση, ή με δικαστήριο;

 

Το δικό μου το οικόπεδο παραχωρεί λωρίδα η οποία συνδέει κυκλοφοριακά με τον υφιστάμενο δρόμο τον παραχωρούμενο δρόμο που εξυπηρετεί το διπλανό τυφλό οικόπεδο. Το δικό μου ανέκαθεν είχε και εξακολουθεί να έχει πρόσωπο επαρκούς μήκους κατά μήκος προϋφιστάμενου δρόμου. Κανονικά σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης 1828/2008 και της εγκυκλίου η άδεια θα έπρεπε ήδη να έχει βγεί. Επίσης η παρ. Δ της εγκυκλίου λέει ότι εφόσον η παραχωρούμεη λωρίδα διευρύνει προϋφιστάμενο δρόμο, ανεξάρτητα από τον αν το αρχικό πλάτος ήταν μικρότερο ή μεγαλύτερο από 4μ. πάλι εκδίδεται άδεια. Όμως η πολεοδομία έχει ψαρώσει και δεν κάνει ούτε μπρος ούτε πίσω. Αν πάρω πίσω αυτό το παραχωρούμενο τμήμα του οικοπέδου μου, έχω καθαρίσει μια και καλή. Μπορώ να το κάνω βάσει της 1828/2008; Το ερώτημα αφορά και όσους έχουν οικόπεδα σε γωνία προϋφιστάμενου και παραχωρούμενου δρόμου - και μάλιστα στην δική τους περίπτωση είναι ο μόνος τρόπος γιατί δεν ισχύουν οι προϋποθέσεις της παρ. Δ της εγκυκλίου.

 

Αλλιώς, με τις τμηματικές ΠΜ χαιρετήστε μου τα πλατάνια, τις ελιές και όλη την βλάστηση που υπάρχει στα οικόπεδα που επηρεάζονται.

 

Και για όσους παριστάνουν τους πολιτικά ορθούς έχω να πω ότι όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει. Σε όλες τις περιπτώσεις που ένα Κράτος αλλάζει κανόνες οι οποίοι επηρεάζουν οικονομικά τους πολίτες του υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις. Παράδειγμα και το δικό μας ασφαλιστικό. Η συζήτηση γίνεται για προοδευτική αύξηση ορίων ηλικίας ανάλογα με το πόσα χρόνια ασφαλισμένοι είμαστε - γιατί δεν είναι δυνατόν να πεις σε αυτόν που έχει φτάσει στην πηγή ότι πρέπει να περιμένει άλλα 5 χρόνια για να πιεί νερό.

 

 

ποια σωστή κατευθυνση?απλα δειχνει η οτι μας δουλευουν χοντρα η οτι ζουν στον ΑΡΗ και εχουν μεσανυχτα.

 

Ούτε μας δουλεύουν ούτε μεσάνυχτα έχουν.

 

Ο Σουφλιάς, που το κόμμα του ανέκαθεν αντλούσε ψήφους μέσα από πελατειακές σχέσεις, το λιβάνιζε δυο χρόνια, για να μπορέσουν οι τσιφλικάδες που ψηφίζουν ΝΔ στα χωριά να ξεπουλήσουν όση γη είχαν προλάβει να κόψουν κομματάκια πριν την απόφαση του ΣτΕ, για να την μοσχοπουλήσουν.

 

Η Μπιρμπίλη πάλι ανήκει στο κόμμα που έχει τις καλύτερες σχέσεις με τους μεγαλοεργoλάβους. Και η εγκύκλιος, αυτών τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Για αυτό και το ΤΕΕ αγρόν αγοράζει (ενώ για τους ημι-υπαίθριους ήταν λαλίστατο επειδή θίγονταν συμφέροντα μεγαλοεργολάβων). Απαξιώνει το οικοπεδάκι του μικρομεσαίου, για να απογοητευτεί και να το πουλήσει όσο-όσο στον πρώτο καρχαρία που θα του κάνει προσφορά. Και όταν ο καρχαρίας μαζέψει με αυτόν τον τρόπο κάμποσα οικοπεδάκια γύρω-γύρω θα τα ενώσει κάνοντας καινούργια σύσταση ιδιοκτησίας, θα χτίσει μέσα μεζονέτες εξ΄αδιαιρέτου, με κοινόχρηστες πισίνες, κήπους και τα συναφή και θα τις μοσχοπουλήσει σαν διαμερίσματα στα ίδια κορόϊδα που είχαν κάποτε ονειρευτεί να φτιάξουν οικονομικά με τις δικές τους δυνάμεις ένα εξοχικό σε εκείνο το μέρος.

 

Η νέα - μετά το χρηματιστήριο - μεγάλη ληστεία της μεσαίας τάξης εξελίσσεται κανονικότατα

Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωση τη δική σας τι έγινε με τις παραχωρούμενες εκτάσεις; Μετά την απόφαση του ΣτΕ προσαρτήθηκαν πάλι στα Α και Β του σκαριφήματος; Πως έγινε αυτό; Με νέα συμβολαιογραφική πράξη ή αυτόματα λόγω της απόφασης;

 

Η απόφαση 1828/2008 σημαίνει πως κατ' επέκτασην όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να ξαναπάρουν πίσω στις ιδιοκτησίες τους τις παραχωρούμενες λωρίδες; Με τι τρόπο; Αυτομάτως λόγω της απόφασης, με συμβολαιογραφική πράξη επικαλούμενη την απόφαση, ή με δικαστήριο;

 

Η απόφαση 1828/08 του ΣτΕ δεν ακυρώνει τις ήδη πραγματοποιηθείσες πράξεις παραχώρησης, ούτε έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Οι προγενέστερες δηλαδή πράξεις παραχώρησης που είχαν μεταγραφεί πριν από την έκδοση της απόφασης παραμένουν ως έχουν. Τώρα τι λέει η Μπιρμπιλή, που έδωσε αναδρομικότητα στην εγκύκλιό της μόνο εκείνη και οι "φωστήρες" της το ξέρουν...

 

Η 1828/08 ουσιαστικά αφορά παραχωρήσεις που έγιναν (έστω και αν έχουν μεταγραφεί) μεταγενέστερα της ημερομηνίας έκδοσής της, εφόσον από εκείνη την ημερομηνία και μετά αποσύρει ουσιαστικά την έγκριση Νομιμότητας που είχε αναγνωρίσει 23 χρόνια ενωρίτερα στις σχετικές διατάξεις (άρθρο 6 §2&3) Άλλαξε γνώμη ρε παιδάκι μου...

 

Η διεκδίκηση των παραχωρημένων τμημάτων γίνεται μόνο με δικαστήρια (πολλά), ως μη δυνάμενη να εξυπηρετήσει τον σκοπό της δωρεάς προς τον δήμο βάση της σχετικής απόφασης ΣτΕ. Αλλά μεταξύ μας, είναι πιο εύκολο να πάρεις πίσω την Πόλη παρά τα παραχωρημένα τμήματα... Δεν ξέρω κι όλας αν σε συμφέρει...

 

Αντί λοιπόν να κάνεις δικαστήρια στο δήμο να πάρεις πίσω τα παραχωρημένα κάνε αγωγές στο Υπουργείο για αποζημιώσεις για την εκ των υστέρων αλλαγή των όρων δόμησης, απαξίωση της περιουσίας σου, απαγόρευση της απόλαυσης της περιουσίας σου σύμφωνα με τον αρχικό της προορισμό, προσβολή της προσωπικής και οικογενειακής σου αξιοπρέπειας ως πολίτη αυτής της χώρας... ζήτα τους τα μαλλιά της κεφαλής τους και αν το κάνουν όλοι οι θιγόμενοι αυτό ούτε ψήλος στο κόρφο τους

Link to comment
Share on other sites

για τον Perikli, θα ήθελες να μιλήσουμε στο τηλέφωνο για το ανάλογο πρόβλημα που ΄΄εχω και εγώ με την 551/08 απόφαση ΣτΕ, σε ενημέρωσε ο συνάδελφος από Ρόδο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.