Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη Θέρμανσης - Fan Coil


ΙΦΠ

Recommended Posts

Καλημέρα

 

Είμαι καινούργιος στις μελέτες και θέλω να ρωτήσω κάποιες διευκρινήσεις.

Έχω κάνει την μελέτη για τριόροφη οικοδομή χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα της 4Μ, η αρχική σκέψη ήταν για απλά σώματα, τώρα ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να εγκαταστάσει fan-coil, κοίταξα σε κάποιες εταιρίες και είδα ότι οι τεχνικές προδιαγραφές των fan-coil περιλαμβάνουν θερμική και ψυκτική απόδοση, άρα εκτιμώ ότι με βάση τα αποτελέσματα των θερμικών απωλειών μπορώ να επιλέξω και τα αντίστοιχα fan-coil.

Είναι σωστή αυτή η προσέγγιση ή χρειάζεται να γίνει επιπλέον μελέτη για τα ψυκτικά φορτία;

Link to comment
Share on other sites

να μην υπολογίσεις ψυκτικά φορτία...., να καλύψεις τις ανάγκες θέρμανσης αλλά να μονωθούν σωστά οι σωληνώσεις, εφόσον θα χρησιμοποιηθούν και για ψύξη (αποφυγή υγροποιήσεων).

Link to comment
Share on other sites

ΙΦΠ

Εάν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να γίνει μελλοντική χρήση ψύξης, τότε αλλάζουν τα δεδομένα της μελέτης. Οι σωληνώσεις θα πρέπει να υπολογισθούν για κρύο νερό (βγαίνουν μεγαλύτερης διατομής) θα πρέπει να προβλεφθεί και ξεχωριστή σωλήνα αποχέτευσης συμπυκνωμάτων, και φυσικά να μονωθούν καλά όλες συμπεριλαμβανομένης και της σωλήνωσης αποχέτευσης.

Έαν όμως προβλέπεται μόνο χρήση θέρμανσης τότε το σκεπτικό σου είναι σωστό. Ωστόσο τότε δεν χρειάζεσαι fan coil αλλά fan convecter, είναι αρκετά φθηνότερα, διότι δεν περιλαμβάνουν λακάνη συμπυκνωμάτων κ.λ.π.

Από οόσο θυμάτε fan convecter έβγαζε ο ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ αλλά αυτός έκλεισε πιά. Αν υπάρχουν άλλες εταιρίες που να εισάγουν (δεν λέω παραγουν) δεν το γνωρίζω.

Link to comment
Share on other sites

1) αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει μελέτη για τα ψυκτικά φορτία; πως αλλιώς να υπολογίσεις τις μεγαλύτερες διατομές, επίσης είνα γνωστό ότι τα fan-coil υπολείπονται στην ψυκτική απόδοση σε σχέση με την θερμική

 

2) οι σωλήνες αποχέτευσης συμπυκνωμάτων θα συνδεθούν με τις υδροροές

 

3) για τα fan convecter υπάρχει η περίπτωση να αντικατασταθεί ένα κρυφό fan-coil οροφής με το αντίστοιχο fan convecter

Link to comment
Share on other sites

Επίσης να προτείνω πως καλό είναι να υπολογίσεις τα fan coil σου (ακόμα και αν είναι μόνο για θέρμανση) βάσει της απόδοσής τους στην μικρότερη σκάλα του ανεμιστήρα στην περίπτωση που το κτήριο είναι κατοικία (Για γραφεία είσαι οκ). Το βράδυ οτιδήποτε άλλο δε θα είναι ανεκτό από τους ένοικους.

Link to comment
Share on other sites

ΙΦΠ

Αναφέρθηκα σε τυχόν μελλοντική χρήση για ψύξη, αν δεν ισχύει αυτό τότε υπολογίζεις μόνο απώλειες, και όσον αφαρά την επιλογή των fan coils ισχύουν όσα αναφέρει ο deathlok.

Link to comment
Share on other sites

ΙΦΠ

 

Αν είναι να χρησιμοποιήσεις την εγκατάσταση για ψύξη, η μελέτη πρέπει να γίνει από τώρα. Συνήθως τα ψυκτικά φορτία και οι ροές νερού είναι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ στη φάση της ψύξης, παρά στη θέρμανση. Επίσης, ο σχεδιασμός σου για θέρμανση πρέπει να γίνει για θερμοκρασίες προσαγωγής νερού 55°C, ΠΟΤΕ υψηλότερες.

 

Μια καλή ιδέα είναι κάθε FCU να έχει τρίοδη βαλβίδα, αντί να ανοιγοκλείνει τον ανεμιστήρα του και η βαλβίδα να ελέγχεται από θερμοστάτη.

 

Και κάτι άλλο σημαντικό. Μην εμπιστεύεστε τους θερμοστάτες βολβού που συνήθως έχουν τα FCU επάνω, είναι πολύ αναξιόπιστοι. Προτίμα να έχεις σε κάθε χώρο για ολα τα FCU του χώρου, ή επάνω στο κάθε FCU ξεχωριστά ηλεκτρονικό θερμοστάτη που θα μετράει τη θερμοκρασία εισαγωγής του αέρα στο κάτω μέρος του FCU. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου της θερμοκρασίας.

 

Επίσης, εάν κατασκευαστικά είναι εφικτό, κάθε FCU καλό είναι να παιρνει μέσω σωλήνα Φ100 και τάμπερ λίγο νωπό αέρα απ'έξω, για καλή ποιότητα της ατμόσφαιρας. Για απόρριψη δε, βάλε κάπου ένα μικρό ανεμιστήρα (2 ACH είναι καλά για σπίτι).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Σε διαμέρισμα υπό ανέγερσης πολυκατοικίας μπορείς να ζητήσεις να εξαιρεθείς από την κεντρική θέρμανση και να βάλεις αντλία θερμότητας στο μπαλκόνι?

Μήπως καλού κακού να υπάρχει και η εγκατάσταση της κεντρικής θέρμανσης μπας και σε μερικά χρόνια η ηλεκτρική ενέργεια γίνει απλησίαστη?

Υποθέτω ο καλύτερος συνδυασμός της αντλίας θερμότητας είναι τα fan coils, αλλά επειδή δεν έχω βρεθεί ποτέ σε ΟΙΚΙΑ με θέρμανση με fan coils, βγάζουν γλυκιά ζέστη όπως τα καλοριφέρ ή ξηρή όπως τα κλιματιστικά? Σαν ποιότητα ατμόσφαιρας μέσα στο σπίτι είναι καλή? 

Επίσης, μπορούν να υποστηρίξουν 100% και τον κλιματισμό του διαμερίσματος?

Link to comment
Share on other sites

Σαν τα κλιματιστικά είναι η ποιότητα θέρμανσης. Δεν είναι απαραίτητη η χρήση fan coils με αντλία θερμότητας αλλά είναι μία από τις ενδεικνυόμενες λύσεις. Για να εξαιρεθείς από την θέρμανση θες το 50+1% της πολυκατοικίας να συμφωνήσει. Για την ψύξη θα είσαι οκ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.