Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάτμηση κληροτεμαχίου και νομιμως υφισταμενα κτισματα.


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι. Έχω το εξής θέμα και θέλω τα φώτα σας. Σε κληροτεμάχιο (αυτά της αγροτικής εποικιστικής νομοθεσίας) 20 στρ. εκδόθηκαν άδειες για βιομηχανικό κτήριο με πλήρη εκμετάλλευση του σ.δ. και σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών.(κληρονόμοι του κληρούχου). Σήμερα με συμβολαιογραφική πράξη ο κλήρος κατατμήθηκε (νομίμως βέβαια) σε δύο άρτια και οικοδομήσιμα αγροτεμάχια πλέον και τα κτήρια απέμειναν στο αγροτεμάχιο 11 στρ. από τα δυο που δημιουργήθηκαν. Το έρωτημα μου είναι πως ενώ έχω νομίμως υφιστάμενο κτίσμα έχω πλέον υπέρβαση του σ.δ και σ.κ. για το αγροτεμάχιο.Τι γίνεται? Πώς εξασφαλίζεις ότι δεν θα έχει ο ιδιοκτήτης μπλεξίματα?

Link to comment
Share on other sites

(νομίμως βέβαια)....

 

1.Για κάντο πιό λιανά..πού πατήσατε...το ότι υπήρξε ένας ταρζάν συμβολαιογράφος δε λέει κάτι.ο υποθηκοφύλακας το έχει μεταγράψει?

2.το "νομίμως υφιστάμενο" δεν πρέπει να ισχύει σε ακίνητο "ώς έχει"?? (φαντάζομαι δηλ..)

3. η αρχική άδεια βγήκε επί του όλου.τώρα το αποτύπωσες να δεις τί απομένει? το διάγραμμα κάλυψης τί σου βγάζει?

Link to comment
Share on other sites

Μα και βέβαια έχει μεταγραφεί. Κατάτμηση έγινε με απόφαση Νομάρχη και η πράξη μεταγράφηκε στο τοπικο υποθηκοφυλακειο.Όσο για το νομίμως υφιστάμενο σε ακίνητο ως έχει και εγώ έχω την ίδια απορία. Μάλιστα πληρώθηκε φόρος κατάτμησης και για τα κτήρια που υπάρχουν.Οι αρχικές άδειες σαφώς και βγήκαν επί του όλου κάνοντας χρήση του μέγιστου σ.δ. και σ.κ. δια παρρεκλίσεως για βιομηχανικά κτήρια οπότε τώρα το αγροτεμάχιο στο οποίο απέμειναν τα κτήρια και απότυπώθηκε εμφανίζει υπέρβαση όλων των συντελεστών αφού είχαν υπολογιστει για 20 στρ και απέμεινε 11 στρ.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε λαλακης

όπως περιγράφεις τα πράγματα μάλλον έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στα υφιστάμενα κτίρια

προσοχή όμως κατάτμηση επέρχεται με την μεταβίβαση σε τρίτο αυτοτελούς διαιρετού τμήματος.

Ομολογώ αυτό το με "απόφαση Νομάρχη" δεν το καταλαβαίνω????

Link to comment
Share on other sites

Ακόμα και άδεια κατάτμησης να πήρατε δεν επιτρέπεται να δημιουργείται πρόβλημα σε νομίμως υφιστάμενο κτήριο, επομένως η κατάτμηση είναι εκ των πραγμάτων άκυρη.

Link to comment
Share on other sites

@ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Η κατάτμηση κληροτεμαχίων βασεί της εποικιστικής Νομοθεσίας γίνοταν μέχρι το 2009 με ανώμαλη δικαιοπραξία ένα νομικό παράθυρο το οποίο πλέον έκλεισε. Η άλλη οδός είναι με απόφαση του οικείου Νομάρχη έπειτα από αίτηση των ιδιοκτητών να δίδεται άδεια κατάτμησης κληρου σε αυτοτελή άρτια και οικοδομησιμα αγροτεμάχια (χάνουν την ιδιότητα του κλήρου).

@ΤΟΠΟΓΑΒΡΟΣ

Πράξεις της διοίκησης ακυρώνονται μόνο από το ΣτΕ είς βάρος πολιτών, μιας και είναι από τους πλέον βασικούς κανόνες του Διοικητικού Δικαίου "η εμπιστοσύνη του πολίτη προς τη διοίκηση". οπότε άλλο κομμάτι της διοίκησης ( πολεοδομία) δε δύναται να την κυρήξει άκυρη παρά μόνον να προσφύγει στην αρμόδια ακυρωτική σύνθεση του ΣτΕ.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε λαλακης

σε άλλο θέμα έχω γράψει αναλυτικά σε ποιές περιπτώσεις επιτρέπεται κατάτμηση κληροτεμαχίων Ισχύουν αυτά και μόνο

η ατεκμηρίωτη απόφαση Νομάρχη για κατάτμηση είναι διάτρητη

η επικύρωση ανωμάλου δικαιοπραξίας δεν σημαίνει ότι το αρμόδιο δικαστήριο προέβη σε έλεγχο πολεοδομικό(π.χ τί γίνεται με υφιστάμενα κτίρια ή αν είναι το κληροτεμάχιο σε ΖΟΕ)

πρόσφατη απόφαση δικαίωσε υποθηκοφύλακα που αρνήθηκε να μεταγράψει απόφαση επικύρωσης ανωμάλου δικαιοπραξίας που κατατμούσε κληροτεμάχιο εντός ΖΟΕ κατα παράβαση του κατώτατου ορίου κατάτμησης

τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο απλά !!!!!

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι μια στιγμή γιατί θα τρελαθούμε τελείως. εδώ δεν πρόκειται απλά για ένα θέμα κατάτμησης (που μπορεί να είναι ή να μην είναι νόμιμη) εδώ έχει γίνει το εξής (και το γράφω ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΕΣ)

1. Ή ο "μηχανικός" που προέβη στην κατάτμηση -ΕΝΩ ΒΛΕΠΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ κτίριο και μάλιστα βιομηχανικό- έκανε εγκληματική ενέργεια ΑΝ ΔΕΝ το έψαξε

2. ή οι ιδιοκτήτες ΔΕΝ συμβουλέυτηκαν καθόλου μηχανικό και καλώς τρέχουν τώρα και δε φτάνουν - έχουν συνειδητοποιήσει ότι ένα νόμιμο κτίσμα έχει καταστεί κατά πάσα πιθανότητα αυθαίρετο??

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ακόμα και αν είναι έγκυρη η κατάτμηση βάσει απόφασης νομάρχη, το κτίριο είναι σαφέστατα αυθαίρετο και κατεδαφιστέο. Μέχρι την κατεδάφιση απαγορεύεται η περαιτέρω μεταβίβαση του γηπέδου.

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα με συμβολαιογραφική πράξη ο κλήρος κατατμήθηκε (νομίμως βέβαια) σε δύο άρτια και οικοδομήσιμα αγροτεμάχια πλέον και τα κτήρια απέμειναν στο αγροτεμάχιο 11 στρ. από τα δυο που δημιουργήθηκαν. Το έρωτημα μου είναι πως ενώ έχω νομίμως υφιστάμενο κτίσμα έχω πλέον υπέρβαση του σ.δ και σ.κ. για το αγροτεμάχιο.Τι γίνεται? Πώς εξασφαλίζεις ότι δεν θα έχει ο ιδιοκτήτης μπλεξίματα?

 

Συνάδελφε,

Όπως σου εξήγησαν οι καλοί συνάδελφοι, με τη συμβ/φική πράξη, μετατράπηκαν οι νόμιμες οικοδομές σε ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ και αυτό ήταν επόμενο αφού ανεγέρθηκαν στη συνολική έκταση.

 

Έχει μεγάλη εθύνη ο μηχανικός που συνέταξε το τδ με βάση το οποίο συντάχθηκε το συμβόλαιο και στα ερωτήματά σου δεν υπάρχει απάντηση ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.