Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαλλαγή ΤΣΜΕΔΕ


Recommended Posts

Το να επιρρίψουμε ευθύνες στους γηραιότερους μηχανικούς είναι κατ'αρχήν χάσιμο χρόνου.

 

Ξαναλέω ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα, όντας γενικότερα κοινωνικό και οικονομικό, αφορά μεγάλο αριθμό μηχανικών, ειδικά των νεαρότερων σε ηλικία και εμπειρία. Πρέπει να υπάρξει θέμα κατανόησης αφ'ενός, υποστήριξης αφ'ετέρου, κατά την ταπεινή μου άποψη.

 

Αυτό που σήμερα είναι δικό μου πρόβλημα, αύριο μπορεί να είναι δικό σου ή ενός τρίτου ή του μηχανικού που δούλευε μιά ζωή και του πετσοκόβουν τη σύνταξη.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 259
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

lazarosk, αν και δε θελω πλεον να απανταω επι προσωπικου (δλδ να αναφερω τις προσωπικες μου εμπειριες πανω σε θεματα επαγγελματικα), η αλήθεια ειναι οτι οφείλω να απαντήσω στο ερώτημα που έθεσες...

 

Εγώ καθυστέρησα επίτηδες την εγγραφή μου στο ΤΕΕ κατα 4 μήνες το 2007 γιατί ήξερα ότι ΤΕΕ=ΤΣΜΕΔΕ... Όταν πήγαινα όμως σε συνεντεύξεις και οι εργοδότες μου λέγαν ότι δε με θέλαν επειδή δε είχα υπογραφή (δλδ άδεια ασκήσεω επαγγέλματος), αναγκάστηκα να γραφτώ στο ΤΕΕ...

Και τώρα μετά από 3,5 χρόνια, είμαι στο ΤΣΜΕΔΕ, άνεργη και δε ξέρω πως θα πληρώσω τις εισφορές που σε καμμιά εβδομάδα που θα μου ρθουν... Ναι, ήξερα αλλά επισης δε ήξερα ότι θα μαι άνεργη μετά από 3,5 χρόνια... Λες να φταίω που είμαι? Μπορεί, εγώ το λέω... Αλλα για πες μου, τι να κάνω? Να σκύψω κεφάλι? Να κλάψω την μοίρα μου και να αρχίσω να τα βάζω με πολιτικούς? Δε βγάζει τίποτα...

Οι 50άρηδες μηχανικοί έχουν συνευθύνη γιατί το γνωρίζουν αυτό το θέμα >20 χρόνια και δε πιέσαν το ΤΕΕ (άρα και το ΤΣΜΕΔΕ) να αλλάξει αυτό το πλαίσιο... Το να πάω εγώ αύριο στο ΤΣΜΕΔΕ και να κάνω φασαρία δεν έχει νόημα... Το να μαζυετούμε καμμιά 1000 μηχανικοί και να κάνουμε επισημη πράξη το ζήτημα έχει νόημα... όχι ότι ο Σπρίτζης θα μας λυπηθεί και θα αλλάξει τους κανονισμούς του ΤΣΜΕΔΕ, αλλά ίσως ακουστεί και αυτό...

Link to comment
Share on other sites

Πάντως την τελευταία φορά που κατέβηκα στο ΤΣΜΕΔΕ να κάνω διακανονισμό (ναι χρωστάω και εγω) εισφορών, ο εκει υπάλληλος μου είπε ότι είναι πάρα πολλόι αυτόι που δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους και όσο περνάει ο καιρός το πρόβλημα γίνεται εντονότερο. Επομένως λέω εγώ, στο ΤΣΜΕΔΕ αφου το γνωρίζουν αυτό γιατί δεν κάνουν μία πχ σύσκεψη:"Παιδιά έχουμε θέμα εισφορών...προτείνουμε αυτό, αυτό και αυτό". Το ΤΕΕ επίσης το γνωρίζει...τίποτα και από εκεί μόνο αερολογίες.

Λοιπόν 2 πράγματα συμβαίνουν με εμάς που έχουμε πρόβλημα. Είμαστε λίγοι σε αριθμό (αναλογικά), δεν τρέχει τίποτα για την βιωσιμότητα του ταμείου και τι να κάνουμε έτσι είναι η ζωή. Η οι υπόλοιποι που είναι βολεμένοι μας αντιμετωπίζουν σαν παράπλευρες απώλειες και δεν τους νοιάζει, αφού εκείνοι είναι καλά.

PS

1. @Λάζαρος, Μηχανικός χωρίς άδεια άσκησης επαγγέλματος δεν είναι μηχανικός. Σε σοβαρές δουλείες όταν ζητάνε μηχανικό, θελούν όλο το "πακέτο", στο λέω από προσωπική εμπειρία όλοι θέλανε ΑΑΕ γιαυτό και έδωσα (δώσαμε) στο ΤΕΕ.

2. Δεν ζητάμε διαγραφή από το ΤΣΜΕΔΕ, παρά μόνο το δικάιωμα της παύσης για όσο καιρό είναι κάποιος συνάδελφος άνεργος (πράγμα καθόλου περίεργο ή υποτιμητικό στις μέρες μας)

Link to comment
Share on other sites

adamantia1, αφού συμφωνούμε, γιατί χτυπιόμαστε άδικα?......

 

Δε χτυπιόμαστε, κουβέντα να γίνεται ;)

Κι εγώ 29 είμαι, από μικρή στα βάσανα....

 

Lazaros μεχρι πριν 6 μήνες που ειχα δουλεια και πλήρωνα το ΤΣΜΕΔΕ δεν 'ηξερα οτι δεν μπορεις να διαγραφεις προσωρινά απο το τσμεδε!Πιστευα οτι όπως και στα άλλα ταμεια θα μπορουσα να πω κυριοι προς το παρον δεν εχω δουλειά σαν μηχανικος και θέλω να κάνω διακοπή!!Το οτι εχω να διαλεξω αναμεσα στην οριστική διαγραφη ή στο να τα σκαω στο τσμεδε έχω δεν εχω το εμαθα από δω!!!

 

Επισης δεν τα βάζουμε με τους παλιους μηχανικους γενικά αλλά με τους εκπροσώπους μας στο τεε που πληρώνονται για να κάνουν δηθεν έρευνες και μελέτες για τα προβλήματα του κλάδου και μονο αυτό ΔΕΝ κάνουν!

Αραγε που ειναι αυτοι οι εκπροσωποι τωρα που ο κλάδος περνάει κριση κι εχει να αντιμετωπίσει τόσα προβλήματα?Για το μονο που ενδιαφέρονται ειναι να μην πέσουν οι ελάχιστες αμοιβές, αλλά κανεις τους δεν ενδιαφέρθηκε για το μηχανικό που δουλευει 12ωρα και αμοιβεται με 1000 ευρώ και κοβει απόδειξη και κυνηγάει το Boss για να του δώσει το ΦΠΑ!Να μην πω για τις συμβάσεις έργων που απλά δεν υπάρχουν!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κατανοώ απολύτως όλα τα παρά πάνω .

Η μόνη όμως διαφορά είναι ότι όλα αυτά τα σκεπτόμαστε τώρα που δεν έχουμε δουλειές .

Γιατί όταν είχαμε εμείς δουλειές δεν τα σκεπτόμασταν αυτά παρά μόνο τώρα ?

Ακούω ο ένας δούλεψε 1 χρόνο και μετά δεν είχε δουλειά .

Ο άλλος δούλεψε 1 εξάμηνο και μετά δεν είχε δουλειά .

Γιατί κατά το χρόνο που κάποιος είχε δουλειά δεν φώναζε και φωνάζει τώρα που δεν έχει και είναι άνεργος ?

Μήπως κατά την διάρκεια που ο άλλος δούλευε δεν υπήρχε συνάδελφος του που δεν ήταν άνεργος ?

Γιατί πάντα σκεπτόμαστε τις καταστάσεις προ τετελεσμένων γεγονότων και μόνο όταν σε αυτές περιέλθουμε και εμείς και όχι από πριν ?

 

Ακούω ότι πρέπει να έχουμε την άδεια για να πάρουμε μια δουλειά.

Επί της ουσίας μια πρόσκαιρη εργασία η οποία θα διαρκέσει 1 εξάμηνο , ίσως 1 χρόνο , ίσως και 3 χρόνια όταν εργαζόμαστε με μπλοκάκι.

 

Γιατί λοιπόν να σκεφτώ τα πρόσκαιρα πράγματα και να μην σκεφτώ κάτι μόνιμο από την στιγμή που θα ξέρω με την εγγραφή μου στο ΤΕΕ πως μια ζωή θα πληρώνω το ΤΣΜΕΔΕ ?

 

Δηλαδή το εάν θα ανοίξω δικό μου γραφείο .

Θα μου πείτε άλλος δεν έχει τα χρήματα .

 

Εάν δεν έχει τα χρήματα γιατί δεν ρίχνει την τιμή του ?

Θα μου πείτε ότι δεν τα βγάζει πέρα .

 

Τι μας μένει λοιπόν να κάνουμε ?

Να βρούμε λοιπόν μια μέση λύση πριν ξεκινήσουμε σε ότι και να κάνουμε για να μην βρεθούμε στο κενό .

Να σκεπτόμαστε με πρόληψη και αυτοσυγκράτηση και όχι με ενθουσιασμό .

 

Μπορεί να ακούγομαι υπερβολικός στα όσα λέω .Αλλά στην χώρα που ζούμε μην περιμένουμε να μας βοηθήσουν οι άλλοι .

Ούτε οι συνδικαλιστές μας δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν ούτε το επιμελητήριο .

Άρα την λύση θα την δώσουμε εμείς όχι για να αλλάξουμε τις καταστάσεις κάτι το οποίο θεωρείτε από δύσκολο ως και αδύνατο , αλλά να μην πέσουμε εμείς ως θύματα λόγο των πρόσκαιρων ευκαιριών εργασίας εάν δεν προβλέψουμε για κάτι μακροχρόνιο .

 

Θα μου πείτε η ζωή είναι απρόβλεπτη ?

Τότε να μην βιαστούμε να δεσμευτούμε με κάτι το οποίο θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε μια ζωή έχοντας και μη εργασία εάν δεν σκεφτούμε για κάτι μόνιμο ή αν θέλετε για κάτι μακροχρόνιο .

Μπορεί να υπερβάλλω αλλά πιστεύω πως η πρόληψη σώζει πριν κάνουμε το οτιδήποτε που θα μας οδηγήσει σε δέσμευση .

Link to comment
Share on other sites

lazarosk η απάντηση είναι πολύ απλή. Όταν έχουμε δουλειά το μυαλό μας είναι στην δουλειά. Είναι πραγματικά δυνατό να σκεφτεί ο νέος μηχανικός τι θα γίνει όταν θα βγει στην σύνταξη; Τα όνειρά του δεν είναι για σύνταξη αλλά για δουλειά.

Τώρα που δεν υπάρχει δουλειά, πενία τέχνας κατεργάζεται.......

Link to comment
Share on other sites

Faethon11

 

Δεν είπαμε να σκεφτεί την σύνταξη αλλά το αύριο .Εάν δεν σκεφτεί και για το αύριο τότε δεν θα έχει μέλλον .

Π.Χ

Πάρε την συνολική εικόνα της χώρας μας .

Τι κάναμε ?

Όσο είχαμε χρήματα κάναμε ολυμπιακούς αγώνες και πολλά άλλα έργα .

Όλα αυτά έγιναν όσο είχαμε χρήματα αδιαφορώντας για το αύριο .

Που φτάσαμε σήμερα ?

Να μας ταΐζουν τα ξένα κράτη τα οποία πρόβλεψαν και για το αύριο .

 

Π.Χ

Η παραβολή του Άσωτου Υιού .

Τι έκανε ?

Όταν είχε χρήματα αδιαφορούσε για το αύριο και έκανε την ζωή του .

Όταν όμως ήρθαν τα δύσκολα χρόνια δεν ήξερε τι να κάνει και ξανά γύρισε πίσω καταλαβαίνοντας το λάθος που έκανε .

 

Εάν λοιπόν σήμερα εμείς ως μηχανικοί δεν προβλέψουμε και για το αύριο τότε είμαστε καταδικασμένοι να μας ταΐζουν οι άλλοι .Είτε αυτοί οι άλλοι είναι οι γονείς μας είτε τα ξένα κράτη . Το θέμα είναι ως πότε ?

Link to comment
Share on other sites

Και τα δύο παραδείγματά σου δεν είναι και πολύ έυστοχα.

Οι μεν κυβερνώντες που έκαναν τους ολυμπιακούς τους έκαναν όχι γιατί υπήρχαν χρήματα, που δεν υπήρχαν έτσι και αλλιώς, αλλά γιατί τους ενδιέφερε το σήμερα και πως θα παρουσιάσουν σήμερα κάτι ώστε να εκλεγούν και αύριο (το ποιο ήπιο σενάριο).

Ο άσωστος υιός ήταν απλά άσωτος. Δηλαδή έκανε την ζωή του νομίζοντας πως έτσι θα είναι πάντα.

Ενώ ο νέος συνάδελφος έχει όνειρα και δεν γνωρίζει πως η εγγραφή του στο ΤΕΕ είναι εφ'όρου ζωής. Κανένας δεν του το είπε ποτέ αυτό. Ακόμα και σήμερα κανένας νέος συνάδελφος δεν το ξέρει. Απλά γνωρίζει πως αν εγγραφεί στο ΤΕΕ θα πληρώνει και ΤΣΜΕΔΕ.

Το ότι για να σταματήσει να πληρώνει ΤΣΜΕΔΕ θα πρέπει να διαγραφεί από το ΤΕΕ δεν το γνωρίζει.

Δεν είναι σωστό να προσπαθείς να παρουσιάσεις τον νέο συνάδελφο, που μόλις τελείωσε την σχολή, σαν άσωτο.

Δεν είναι άσωτος. Έχει πολλά όνειρα. Ενώ ο άσωτος μόνο ένα. Πως θα περάσει η μέρα καλά.

Link to comment
Share on other sites

Ρε Λάζαρε, τι θες να πεις δλδ? Ότι κανείς μας δε έπρεπε να γραφτεί στο ΤΕΕ αν δεν έχουμε κάνει ισόβια δέσμευση με κάποιο αφεντικό για δουλειά? Δλδ να γραφτούμε στο ΤΕΕ μόνο αν έχουμε σίγουρη μια θέση στο δημόσιο?

Στο ιδιωτικό τομέα που δουλεύουμε, σήμερα είσαι σε μια δουλειά αύριο δεν εισαι... Έπρεπε εγώ να προβλέψω την κρίση του 2010 και να μην γραφτώ στο ΤΕΕ? Ήξερα εγώ το 2007 ότι στο 2011 θα είμαι άνεργη?

Δλδ ποιά είναι η λύση? Δε γραφτόμαστε πουθένα, δε πληρώνουμε ούτε ΙΚΑ ούτε ΤΣΜΕΔΕ μέχρι να μας κάτσει το δημόσιο, όπου εκεί δε μας διώχνει κανείς?

Και μια συμβουλή: δε στο εύχομαι, αλλά μπορεί και συ ακόμα αύριο μεθαύριο να έρθεις στην θέση μου και να σκέφτεσαι ότι δε μπορείς να πληρώσεις ΤΣΜΕΔΕ... Οπότε αυτά που λες τώρα μπορεί να σου έρθουν μπούμεραγκ... Και να σε προλάβω, εγώ πάντα είχα περιόδους ανεργίας, δε μου έκατσε η δουλειά αμέσως...

Link to comment
Share on other sites

spgirl

 

Δεν είπε κανένας σήμερα να μην πληρώνει κάποια ασφάλεια .

Εννοείτε ότι θα πληρώνει .Εγώ ανάφερα κάποιες εκδοχές που υπάρχουν όπου κάποιος μπορεί να πληρώνει ΙΚΑ με το τρόπο που ανάφερα στα προηγούμενα μηνύματα μου .

 

Από το 2007 μέχρι το 2011 όπως μας αναφέρεις μεσολάβησαν 4 έτη .

Κάποιος μπορεί να σου πει σήμερα γιατί όταν είχες δουλειά το 2007 δεν μιλούσες για αυτά τα πράγματα και δεν έκανες διαμαρτυρία αλλά τώρα έπειτα από 4 έτη διαμαρτύρεσαι?

Το καιρό που δούλευες εσύ και ο κάθε ένας από εμάς προφανώς κάποιος άλλος ήταν άνεργος και έκανε διαμαρτυρία τότε. Σήμερα αυτός που κάποτε ήταν άνεργος μπορεί να έχει δουλειά .

Για ποιο λόγο λοιπόν αυτός να διαμαρτυρηθεί για σένα και για κάθε έναν από μας που δεν έχουμε σήμερα δουλειά από την στιγμή που και εμείς κάναμε τότε τα ίδια?

 

Σήμερα έχουμε κρίση .

ο ιδιώτης δεν μας δίνει αυτά που θέλουμε.

Το ΤΣΜΕΔΕ δεν υποχωρεί σε αυτά που φωνάζουμε .

Πες μου λοιπόν και δώσε μου μια λύση για το τι πρέπει εμείς σήμερα να κάνουμε ?

Τι θεωρείς σωστό σήμερα να κάνουμε για να βγούμε από το αδιέξοδο ?

 

Όσο για τα τελευταία περί μπούμερανγκ τα έχω αναφέρει είδη σε προηγούμενο μήνυμα μου πριν μου τα επισυνάψεις .

 

Faethon11

 

Δεν υπάρχει σήμερα δεν ξέρω .Θα μπορούσε κάποιος να του πει ότι στο χέρι του ήταν να ρωτήσει .Όσο για τα παραδείγματα το συμπέρασμα ήταν το δίδαγμα αυτών που μας οδηγεί στην πρόληψη .

Δεν μπορούμε σήμερα να ονειροπολούμε αλλά να προσγειωθούμε στην Ελληνική πραγματικότητα και την κατάσταση που βρισκόμαστε .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.