Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παραδοσιακοί οικισμοί και μελέτη ΚΕΝΑΚ


eutuxia

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Γνωρίζει κανείς τι θα γίνει με τα νέα κτίσματα σε παραδοσιακούς οικισμούς;

Σύμφωνα με τον Ν.3661/2008 είχε εξαιρέσεις στο αρθρο 11 που ίσως μπορούσε με καλή θέληση του υπάλληλου (γιατί δεν ανέφερε ξεκάθαρα τη λέξη παραδοσιακός οικισμός), να βασισθείς.

Όμως με τη διευκρίνηση της ΤΟΤΕΕ/1 που έγινε πριν κάποιες εβδομάδες συνεχίζει να αγνοεί τις περιοχές αυτές και καταργεί κιολας τις εξαιρέσεις του παραπάνω νόμου.

Το κέλυφος μπορεί να υπολογισθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ και των ελάχιστων συντελεστών.

Το θέμα που δημιουργείται είναι με τη χρήση ζεστού νερού. Σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ πρέπει το 60% της χρήσης να προέρχεται από ηλιακούς συλλέκτες. Αυτό έρχεται σε σύγκρουση όμως με τις περιοχές αυτές, που απαγορευεται η τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών.

Στην Ε.Π.Α.Ε. είναι κατηγορηματικοί ότι δεν εγκρίνουν σχέδια με ηλιακούς συλλέκτες και στην πολεοδομία κατά το μηχανολογικό έλεγχο δεν εγκρίνεται η μελέτη ΚΕΝΑΚ χωρίς ηλιακό συλλέκτη.

Αν έχει τύχει παρόμοια περίπτωση σε κάποιον συνάδελφο, ας τη μοιραστεί μαζί μας.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Το πήλιο που είναι παραδοσιακός οικισμός και έχει ξεχωριστό Π.Δ. για αρχιτεκτονικά, προβλέπει την εγκατάσταση ηλιακών στην στέγη κτιρίου αρκεί να ακολουθούν την κλίση της στέγης και να είναι εντός του περιγράματος της.

 

Υ.Γ Ισως να μην προβελπόταν στο αρχικό Π.Δ. αλλά σε κάποια μεταγενέστερη εγκύκλιο...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα σας, δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί ξανά το ίδιο πρόβλημα αλλά αντιμετωπίζω την εξής κατάσταση,

 

Πρόκειται για την ανέγερση καινούριων τουριστικών αυτόνομων ισόγειων κατοικιών (περίπου 100 m2 η κάθε μία) σε νησιωτική περιοχή, εντός παραδοσιακού οικισμού ελεγχόμενου από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων. Κατά το στάδιο έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης των κατοικιών από την υπηρεσία αυτή, επέβαλε να μην τοποθετήσουμε ηλιακούς συλλέκτες πουθενά στο οικόπεδο αλλά ούτε και στα δώματα των κατοικιών. Η απαίτηση αυτή όπως καταλαβαίνετε έχει σοβαρό αντίκτυπο στην Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης των κτηρίων αφού ουσιαστικά πρέπει να καλύψουμε όλο το ζεστό νερό χρήσης κάθε κατοικίας με ηλεκτρικό ρεύμα. Το αποτέλεσμα είναι η κατάταξη των κτηρίων μας να βγαίνει στην καλύτερη περίπτωση Γ, αφού τα αντίστοιχα κτήρια αναφοράς διαθέτουν λέβητα με πετρέλαιο και κάλυψη των αναγκών σε ΖΝΧ από ηλιακούς συλλέκτες (15%). Να σας επισημάνω ότι έχουμε επιλέξει σύστημα για ΘΕΡΜΑΝΣΗ-ΨΥΞΗ με χρήση κεντρικής αντλίας θερμότητας αέρος - νερού (μία σε κάθε κατοικία), η οποία καλύπτει και μέρος των αναγκών σε ΖΝΧ. Αυτό όμως από μόνο του δεν συμβάλει στην βελτίωση της ενεργειακής κατάταξης των κατοικιών, αφού σε αυτόν τον τομέα πάντα το κτήριο αναφοράς υπερτερεί. Ο ΚΕΝΑΚ επιβάλει σε όλα τα νέα κτήρια κάλυψη των αναγκών σε ΖΝΧ από τον ήλιο ίση με 60%. Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τέτοιες περιπτώσεις όταν οι ίδιες οι υπηρεσίες του κράτους επιβάλουν πράγματα που έρχονται σε αντίθεση με τον ΚΕΝΑΚ? Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

 

Υ.Γ. Απλά για ενημέρωση σας αναφέρω ότι εάν στη μελέτη των κατοικιών δηλώσουμε ότι χρησιμοποιούμε και ηλιακούς συλλέκτες με κάλυψη 60% των αναγκών σε ΖΝΧ, η κατάταξη των κτηρίων πηγαίνει άνετα στην κατηγορία Β+.

Link to comment
Share on other sites

Και δεν επέτρεψε η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων τους ηλιακούς επειδη είναι παραδοσιακός οικισμός? Η λεζαντα μας μαρανε...

http://www.michanikos.gr/showthread.php?p=286457

Link to comment
Share on other sites

Ναι, η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων ήταν 100% αντίθετη με την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, εδώ με τα χίλια ζόρια καταφέραμε να τοποθετήσουμε σε συγκεκριμένα σημεία που ενέκριναν αυτοί τις αντλίες θερμότητας (την εξωτερική μονάδα) και αφού είχαν τροποποιήσει τη μελέτη πάνω από 3-4 φορές! Το ωραίο είναι ότι όπως και στο άλλο μήνυμα με το παρόμοιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συνάδελφος, ούτε η ΕΠΑΕ εγκρίνει ηλιακούς σε παραδοσιακούς οικισμούς!! Πρέπει το υπουργείο να δώσει μια απάντηση τι να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις (όπως π.χ. να μην λαμβάνουμε υπόψη στη μελέτη ΚΕΝΑΚ καθόλου το ζεστό νερό χρήσης). Όποιος μπορεί να βοηθήσει ας απαντήσει...

 

Τελικά επικοινώνησα σήμερα με το ΥΠΕΚΑ, με το τμήμα που έχει εκδόσει τις εγκυκλίους για την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ και μου ζήτησαν να υποβάλω εγγράφως το ερώτημά μου για να μπορέσουν να μου απαντήσουν επίσημα. Πάντως μου είπαν ότι τώρα εξετάζουν τέτοια προβλήματα που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ και ότι σε επόμενη εγκύκλιο θα αναφερθούν σε τέτοιου είδους προβλήματα. Μόλις απαντήσουν σχετικά, θα αφήσω μήνυμα και εδώ στο forum...

 

-------------------------------------------------------

 

Από το Τ.Ε.Ε. πήρα σήμερα την παρακάτω απάντηση έπειτα από ερώτημα που τους είχα στείλει:

 

"Στο άρθρο 11 του νόμου 3661/2008 αναφαίρονται οι εξαιρέσεις κτιρίων απότην υποχρέωση εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ. Για την περίπτωση α) αναφέρονται ταεξής:Κτίρια και μνημεία που προστατεύονται από το νόμο ως μέρος συγκεκριμένουπεριβάλλοντος ή λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ή ιστορικής αξίας τους,εφόσον η συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις του παρόντος νόμου θα αλλοίωνε,κατά τρόπο μη αποδεκτό, το χαρακτήρα ή την εμφάνισή τους. Εάν το κτίριο σας περιλαβμάνεται σε αυτήν την περίπτωση τότε δεν υπάρχειυποχρέωση το κτίριο να βρίσκεται στην ενεργειακή κατηγορία Β και στηνπερίπτωση αυτή, συντάσσεται ΜΕΑ στην οποία θα πρέπει να τεκμηριώνεται ηαδυναμία εφαρμογής των ελάχιστων προδιαγραφών του άρθρου 8 του ΚΕΝΑΚ."

 

Δηλαδή, σύμφωνα με τα ανωτέρω, κάνουμε τη μελέτη κανονικά, χωρίς ηλιακούς στη συγκεκριμένη περίπτωση, και δεν πειράζει που η κατάταξη του κτηρίου βγαίνει Γ...

 

Συνάδελφε, οι διαδοχικές δημοσιεύσεις δεν επιτρέπονται.

Χρησιμοποίησε την "επεξεργασία" για να κάνεις προσθήκη σε υφιστάμενη δημοσίευσή σου

Διάβασε τους κανόνες συμμετοχής.

Ευχαριστώ, AlexisPap

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Πρώτα περνάς από ΕΠΑΕ για ενεργειακές βελτιώσεις σε κάθε περίπτωση. Και μετά με ότι σου μείνει κάνεις ΚΕΝΑΚ. Κατά εγκύκλιο που έχει κοινοποιηθεί στις πολεοδομίες η εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ περιορίζεται από τις διατάξεις που προστατεύουν κτίρια-μνημεία και παραδοσιακούς οικισμούς και πρέπει να πάρεις έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία που προστατεύει τον οικισμό.

Στην δικιά μου περίπτωση που δουλεύω στον Πόρο, το αρχιτεκτονικό-μορφολογικό τμήμα του ΚΕΝΑΚ περνάει πρώτα από Αρχαιολογία και 2ο-βάθμια ΕΠΑΕ. Ότι μείνει από κει το δίνω στο ΚΕΝΑΚ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.