Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάτμηση τυφλού οικοπέδου σε οικισμό <2000 κατ.


Recommended Posts

Σωστός ο topogr : Αρτια λοιπον θα ειναι οικοδομησιμα ομως οχι.

Eπίσης το έγγραφο 70379/90 επικαλείται την δυνατότητα κατάτμησης και δημιουργίας δύο άρτιων οικοπέδων ανεξαρτήτως προσώπου....όχι οικοδόμήσιμων αφού απαιτείται 12,00μ μήκος.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα συνάδελφοι!

Με απασχολεί ένα θεματακι που έχει προκύψει.

Σε ενα τυφλό ελαιοκτημα που έχει συνολικό εμβαδό 5 στρεμ από τα οποία τα 2 στρεμ βρίσκονται εντος ορίων οικισμού και τα άλλα 3 εκτός. Ο οικισμός είναι μικρότερος των 2000 κάτοικων (<2000), με κατα κανόνα αρτιοτητα 300μ2. Δεν υπάρχει κάποιος δρόμος κοντά, όλα τα ελαιοκτήματα ¨οικόπεδα¨ στην περιοχή είναι τυφλά. Λογω οικονομικών δυσκολιών ο ιδιοκτήτης θέλει να τεμαχίσει το οικόπεδο και να πουλήσει τουλάχιστον το εκτός οικισμού κομμάτι και αν μπορεί και λίγο ακόμα από το εντος. Γίνετε αυτό? Από ότι γνωρίζω παντός δεν γίνετε, Mπορειτε να μου πείτε μια λύση.

Edited by geokal
Link to comment
Share on other sites

Η οριογραμμή του οικισμού δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση όριο κατάτμησης του ακινήτου. Το ακίνητο είναι ενιαίο και έχει 2 πολεοδομικά καθεστώτα. Διατάξεις για εκτός σχεδίου και διατάξεις οριοθετημένων οικισμών. Και στις δυο περιπτώσεις για να πραγματοποιηθεί η κατάτμηση θα έπρεπε να υπάρχει πρόσωπο σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο (προυφιστάμενος του 85 για τους οριοθετημενους) ή προ 23 για τα εκτός σχεδίου ή επαφή σε δημοτική, επαρχιακή, εθνικη οδο κλπ με όλες τις λοιπές προυποθέσεις για βάθος και πρόσωπο και επιφάνεια. Στη περίπτωσή που αναφέρεις δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο τρόπο κατάτμησης σε άρτια οικόπεδα ή γήπεδα.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Θα διαφωνήσω με τον συνάδελφο Pavlos33. Φυσικά και μπορείς να κάνεις κατάτμηση, άσχετα με την ύπαρξη δρόμου. Τα οικόπεδα που θα προκύψουν θα είναι άρτια και μη οικοδομήσιμα, όπως και το υπάρχον. Η ύπαρξη δρόμου επηρεάζει την οικοδομησιμότητα και όχι την αρτιότητα των γηπέδων. Αν το σχήμα του οικοπέδου σου επιτρέπει να κατατμήσεις σε δυο που να έχουν εντός οικισμού εμβαδόν 300τ.μ. , τότε θα έχεις δύο άρτια οικόπεδα.

Edited by dada
Link to comment
Share on other sites

Με το ΦΕΚ 289 ΑΑΠ 2011 αρθρο 1 χρειάζεται και πρόσωπο .

 

 

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

DIMITRIS80

Edited by DIMITRIS80
Link to comment
Share on other sites

Αγρονομος Τοπογραφος Μηχανικος

Πολεοδομια Ξυλοκάστρου Τοπογραφοκο . Νόμιζα οτι τα έχω συμπληρώσει στο προφίλ μου . Θα τα ενημερώσω .

 

Τα πεδία που χρειάζονται συμπλήρωση είναι τα Επάγγελμα και Ειδικότητα στο προφίλ ώστε να εμφανίζεται η ειδικότητα κάτω από την χρησιμοποιούμενη εικόνα. Καλώς ήρθες συνάδελφε στο forum.

DIMITRIS80

Edited by DIMITRIS80
Link to comment
Share on other sites

Χρειάζεται πρόσωπο για να είναι το γήπεδο οικοδομήσιμο. Αυτό είναι σαφές. Είτε αν το γήπεδο υφίσταται είτε αν πρόκειται να δημιουργηθεί από κατάτμηση.

Δεν υπάρχει απαγόρευση για τη δημιουργία μη οικοδομήσιμου οικοπέδου.

Το τι θα το κάνει το μη οικοδομήσιμο οικόπεδο, τι αξία έχει σήμερα και γενικά πως μπορεί να το εκμεταλλευτεί ο ιδιοκτήτης είναι άλλο θέμα. Αλλά δεν απαγορεύεται από το νόμο η δημιουργία του.

Η μόνη απαγόρευση που γνωρίζω, είναι για τη δημιουργία μη άρτιων οικοπέδων, αλλά και αυτή έχει εφαρμογή μόνο σε σχέδιο πόλης και όχι καθολική.

 

Για να κάνει την κατάτμηση, θα πρέπει ήδη να έχει βρει αγοραστή, γιατί δεν μπορείς να κάνεις κατάτμηση και να παραμείνουν και τα δυο νέα ακίνητα στον ίδιο ιδιοκτήτη. Η κατάτμηση γίνεται υποχρεωτικά με ταυτόχρονη μεταβίβαση, του συνόλου η μέρους της κυριότητας του νέου ακινήτου.

Edited by dada
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!!! Ο αγοραστής υπάρχει και δεν τον ενδιαφέρετε για αρτιοτητα ουτε για οικοδομησiμοτητα, μονο τα δέντρα που έχει μέσα στο ελαιοκτημα και η γη για αγροτικη εκμεταλλευση. Όπως έγραψα και πιο πριν ο πωλητής έχει ανάγκη τα χρήματα και θέλει να πουλήσει ένα μεγάλο μέρος του ελαιοκτηματος (ένα μέρος εντος περιπου 600τμ και όλο το εκτός οικισμού περιπου 3 στρμ, Η αρτιοτητα κατα κανονα του οικισμου ειναι 300τμ ).

Edited by geokal
Link to comment
Share on other sites

Την δυνατότητα να κόβεις τυφλά σε οικισμού την είχες μέχρι 2011 , που Βάση του Νόμου 3937/2011 ΦΕΚ 60 Α / 31-3-2011 άρθρο 35 παράγραφος 2, καταργήθηκαν οι διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 6 του Π.Δ της 24.3/3-5-1985 ( ΦΕΚ 181 Δ ) . Σήμερα έχει πρόβλημα να κόψεις τυφλά οικόπεδα λόγω του ΦΕΚ 289 ΑΑΠ 2011 αρθρο 1 και του Ν. 651/1977 .

Edited by Manolis gon
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.