Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παράταση αιτήσεων για το «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» και μετά τις 16 Μαΐου


nikmmech

Recommended Posts

Μετά από σχετικό αίτημα των συνεργαζόμενων τραπεζών και το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για συμμετοχή τους στο «Εξοικονόμηση κατ' Oίκον», το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι παρατείνεται μέχρι τις 16 Μαΐου η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.

 

Οι αιτήσεις που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 31 Μαρτίου θα προωθούνται κατά προτεραιότητα από τις τράπεζες.

 

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιοκτήτες των οποίων τα σπίτια έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 (δηλαδή πριν την εφαρμογή του Κανονισμού θερμομόνωσης και άρα είναι θερμικά απροστάτευτα) και είναι χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας.

 

Το πρόγραμμα παρέχει κίνητρα στους ωφελούμενους να πραγματοποιήσουν τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους και ταυτόχρονα συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της χώρας, εξασφαλίζοντας με την ολοκλήρωσή του, εξοικονόμηση ενέργειας έως 1 δισ. κιλοβατώρες (kWh) ετησίως.

 

Συγκεκριμένα, το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» προβλέπει την επιδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας για νομίμως υφιστάμενα παλαιά κτήρια σε όλη τη χώρα, που:

 

* χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία,

* βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση των 1.750 €/ τ.μ., όπως αυτή έχει διαμορφωθεί πριν τις 31.12.2009,

* έχουν κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί χωρίς την εφαρμογή του Κανονισμού θερμομόνωσης (πριν τις 31.12.1979),

* έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ,

* δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα και

* οι ιδιοκτήτες τους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

 

Στην περίπτωση που από τα δικαιολογητικά προκύπτει ότι δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του ακινήτου (όπως οι περιοχές εκτός σχεδίου πόλης και ορίων οικισμών) λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στον πρωτοβάθμιο ΟΤΑ κι αν δεν έχει καθοριστεί σε αυτόν, η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στο νομό όπου βρίσκεται το ακίνητο.

 

Στόχος είναι να προσδιορισθούν οι ενεργειακές ανάγκες των κτηρίων όπως και των αναγκαίων παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν στη μεγιστοποίηση της εξοικονομούμενης ενέργειας. Η συνδυασμένη εφαρμογή του προγράμματος και του εν λόγω θεσμικού πλαισίου εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

 

Με το νέο φορολογικό νόμο (3842/2010, έχει θεσπιστεί μείωση του οφειλόμενου φόρου που μπορεί να φτάσει και τα 600 ευρώ για δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας της τάξεως των 6.000 ευρώ. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις δεν αφορούν στο ποσό που λαμβάνει ο πολίτης ως επιχορήγηση.

 

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων).

 

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231101472

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, γιατί εγώ νομίζω ότι μας δουλεύουν και η παράταση δίνεται γιατί δεν υπάρχει ανταπόκριση;

Και πώς να υπάρχει τέτοιες εποχές και ειδικά με τέτοιες προϋποθέσεις που βάζουν;

 

Ειλικρινά, είμαι πολύ περίεργος να μάθω την άποψή σας και να κάνουμε μια mini στατιστική εδώ για να δούμε αν όντως υπάρχει ανταπόκριση από τους ιδιώτες.

Έχετε εσείς πελάτες ή απλά γνωστούς που πληρούν τις προϋποθέσεις και σκοπεύουν να προχωρήσουν;

Και ειδικά με τις πολυκατοικίες τι γίνεται; Πώς καταφέρνουν να συνεννοηθούν και πόσο εύκολο είναι να πιάσουν τα κριτήρια;

Link to comment
Share on other sites

Γνωρίζω αρκετές περιπτώσεις ιδιοκτητών σε πολυκατοικίες που ενδιαφέρθηκαν αλλά δυστυχώς η τιμή ζώνης τους πετάει αυτόματα έξω. Και υπάρχουν αρκετές περιοχές οι οποίες έχουν σημαντική αυξομείωση (δικαιολογημένη - αδικαιολόγητη, άλλο θέμα αυτό) της τιμής ζώνης της τάξης του 50% και όχι μόνο!

Link to comment
Share on other sites

@xaris-x : Σαφώς και έχεις δίκιο... Λόγω μη απορρόφησης των κονδυλίων δίνονται οι παρατάσεις...

Πάντως για το αν υπάρχει ενδιαφέρον θα πρέπει να μας πουν οι Εν.Επιθ. .... εμένα πάντως παρά τη 2 μέτρα πινακίδα που πρόσθεσα για το πρόγραμμα, ΤΙΠΟΤΑ!!!

Link to comment
Share on other sites

"..λόγω ιδιαίτερα αυξημένου ενδιαφέροντος.."! Χα χα χα, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Τουλάχιστον ας ανεβάσουν λίγο την τιμή ζώνης μπας και μπουν στο πρόγραμμα περιοχές οπου διαμένουν άτομα που έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν κάποια χρήματα για ενεργ. αναβάθμιση..

Link to comment
Share on other sites

Περίπου το ενα τρίτο των προσδοκόμενων αιτήσεων κατατέθησαν εντος της χρονικής προθεσμίας, και προσδοκούν μια επιπλέον κάλυψη για τον χρόνο της παράτασης. Εξετάζεται βεβαίως η περίπτωση να συμπεριληφθούν και αυτοι που και έχουν και θέλουν, διότι αυτοι που θέλουν αλλά δεν έχουν δεν <<ψήνονται>> και λογικό βέβαια σε τέτοιους καιρούς. Επίσης επειδή η γραφειοκρατία ειναι απίστευτη μεχρι να φτασεις στο τέλος μάλλον θα την απλουστεύσουν μπας και μπορέσει να τρέξει το πρόγραμμα, απο το οποίο την μερίδα του λέοντος θα την πάρουν οι αλουμινάδες...

Link to comment
Share on other sites

Μακάρι γιατί και ο τρόπος και οι προϋποθέσεις έγιναν από άσχετους... Βέβαια κανείς σήμερα δεν χαρίζει χρήματα αλλά με το τρόπο που οι τράπεζες κόβουν τα δάνεια και με το τρόπο που αντιμετωπίζεται το πρόγραμμα, μόνο για το περιβάλλον δεν γίνεται!

Link to comment
Share on other sites

Σε μένα πάντως, (που ήθελε ο πατέρας μου να μπει στο πρόγραμμα) δεν τον άφησα να μπλέξει με τράπεζες κλπ. Ετσι τον έπεισα και αγόρασε απευθείας - σε πρώτη φάση - για αλλαγή κουφωμάτων και βλέπουμε.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Βρε παιδιά, αφού στη πράξη δεν καλύπτεσαι εντελώς... Δηλαδή, βάζεις από τη τσέπη σου, πληρώνεις και δόσεις... σιγά μην ασχοληθεί κανείς τέτοια εποχή ... Με το Πάσχα σε 2 εβδομάδες περιμένουν να προχωρήσει η παράταση;

 

Ασε που για κάποιες κατηγορίες π.χ. πολυκατοικίες είναι απλώς φιλοδώρημα τα λεφτά.

Εν τω μεταξύ αν βάλεις και μερεμέτια ΙΚΑ κλπ που βγαίνουν στη πορεία (όχι ότι πληρώνει και κανείς ΙΚΑ αλλά λέμε...) δεν μένει τίποτα. Και ο ΦΠΑ; μέσα κι αυτός.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.