Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διέλευση οπτικού καλωδίου Ο.Τ.Ε. σε ιδιωτικό ακίνητο


ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Κατά την εκτέλεση χωματουργικών εργασιών σε ιδιωτική έκταση, έκοψα την οπτική ίνα του Ο.Τ.Ε.

Η μοναδική σήμανση του Ο.Τ.Ε. στο οικόπεδο δεν ήταν ορατή, το ένα και μόνο κολωνάκι αποκαλύφθηκε αργότερα. Το περίεργο είναι ότι το καλώδιο είναι σημασμένο σε απόσταση περίπου 1 μέτρο μέσα από την περίφραξη στο όριο της ιδιοκτησίας - 1 μέτρο απόσταση από επαρχιακή οδό κι εγώ το έκοψα περίπου 25 μέτρα πιο πέρα, σε απόσταση 4 μέτρα παράλληλα στην επαρχιακή οδό.

Η αποκατάσταση έγινε μπροστά στα μάτια μου, ο χειριστής του εκσκαφέα μου έκανε τις τομές για να διορθωθεί η βλάβη παρουσία δύο υπαλλήλων του Ο.Τ.Ε. και τώρα μου ζητάνε 1600€ - 29 εργατοώρες λέει, προς 36€ έκαστη, συν υλικά, συν εργολαβικό όφελος, συν χαρτόσημο.

Ψάχνω και ξαναψάχνω εάν επιτρέπεται κατ' αρχήν η διέλευση δικτύων κοινής ωφελείας φόρα παρτίδα μέσα σε ιδιωτικές εκτάσεις (χωρίς έγκριση του ιδιοκτήτη) και δε μπορώ να βρω τίποτα.

Γνωρίζει κανείς κάτι σχετικό;

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα, σε αντίστοιχη περίπτωση για τους πυλώνες (όχι κολώνες) η ΔΕΗ, είτε απαλλοτρίωνε την έκταση πχ 10Χ10 είτε έδινε χρηματική αποζημίωση για τη δουλεία διέλευσης. Για τον ΟΤΕ ...ΔΕΝ γνωρίζω αν αποζημιώνει και συστήνει δουλεία διέλευσης για το δίκτυό του, αλλά σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να τους καταβάλεις ΤΙΠΟΤΑ.

Ίσα ίσα που αυτή τη στιγμή είναι ΙΔΙΩΤΙΚΗ εταιρεία κι όχι ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ με την κλασσική έννοια. Άρα αν κάποιος παρανόμησε σε αυτή τη περίπτωση είναι ο ΟΤΕ που διήλθε διαμέσου της ιδιοκτησίας σου χωρίς να λάβει την άδεια σου κι όχι εσύ που τυχαία έκοψες το καλώδιο της ίνας!!

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήλθες στο φόρουμ!

 

Η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι ο ΟΤΕ συχνά δεν είναι σωστός με την σήμανση:

Κατά την κατασκευή περίφραξης, βρήκαμε τα τουβλάκια στο όριο του οικοπέδου και κόψαμε το καλώδιο που ήταν 1m μέσα στο οικοπεδο, χωρίς τουβλάκια, χωρίς άμμο... (μάλιστα, με ρωτούσαν αν έκοψα το καλώδιο και έλεγα όχι! ήμουν τελείως σίγουρος!)

 

Ο ΟΤΕ χρησιμοποιεί μία φράση από κάποιον νόμο περί υγιεινής και ασφάλειας που λέει ότι πρό κάθε εκσκαφής πρέπει να ζητούνται τα σχέδια οπό τις ΟΚΩ, για να επιρίψει ευθύνη και να απαιτήσει αποζημίωση. Προφανώς είναι παράλογο, ο νόμος αφορά τα εργατικά ατυχήματα και όχι την αστική ευθύνη ιδιώτη για βλάβη σε δημόσιο δίκτυο που περνούσε από την ιδιοκτησία του... Αλλά στην περίπτωσή μου το πρόστιμο ήταν 200€ και το πλήρωσα, που να μπλέκω με δικηγόρους...

 

Φυσικά στα σχέδιά τους το καλώδιο φαινόταν στον δρόμο και όχι στην ιδιοκτησία, αλλά δεν παραδεχόντουσαν δική τους ευθύνη και κακοτεχνία, έλεγαν για εμένα ότι παραβίασα τον νόμο...

 

 

 

Υ.Γ: Αν σε εξυπηρετεί ο ΟΤΕ της Λαγκαδά, θα έχεις να κάνεις και με τους ίδιους ανθρώπους...

Link to comment
Share on other sites

Ξέρω περίπτωση που είχε συμβεί το αντίστοιχο με καλώδιο της ΔΕΗ (νομίζω μέσης ή υψηλής τάσης) . Ο επιβλέπων είχε αναλάβει επίβλεψη στην εκσκαφή σε ένα οικόπεδο και είχε τα σχέδια των δικτύων στα χέρια του.

Το σχέδιο έλεγε ότι υπήρχε καλώδιο σε βάθος μισό με ένα μέτρο μεγαλύτερο σε σχέση με την πραγματικότητα. Με την πρώτη το έκοψε η τσάπα (ευτυχώς είχε ενημερώσει και είχαν κόψει προσωρινά το ρεύμα), ήταν στα 40cm περίπου.

 

Προφανώς ήταν λάθος της ΔΕΗ (για την ακρίβεια του υπεργολάβου που το είχε αναλάβει) και δεν του χρεώσανε την επισκευή.

 

Κανονικά θα έπρεπε να είχες ζητήσει από πριν τα σχέδια αλλά δεν χάνεις τίποτα να τα ζητήσεις τώρα. Αν δεν ταιριάζει το σχέδιο με την πραγματικότητα ίσως γλιτώσεις το κόστος.

Link to comment
Share on other sites

Μετά από πολύωρες έρευνες, βρήκα το Ν. 3431/2006 αρ. 29 παρ. 7 όπου ανεφέρεται πως "οι πάροχοι δημόσιων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών δικαιούνται, κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και ΕΝΑΝΤΙ ΕΥΛΟΓΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ, να ΣΥΣΤΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ, οικοδομημένων και μη, κοινόχρηστων χώρων κτιρίων, στο έδαφος ή / και το υπέδαφός τους, όταν αυτό είναι απαραίτητο για την τοποθέτηση ή / και διέλευση ή / και συντήρηση ή / και επισκευή των δικτύων και εγκαταστάσεών τους, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας για την ασφαλή εγκατάσταση δικτύων και λοιπών υποδομών".

Με αυτό θα πορευτώ, ζητώντας:

α. κάτοψη σχεδίου της όδευσης που προέβλεψε τη διέλευση της οπτικής ίνας από την ιδιωτική έκταση

β. πράξη σύστασης δουλείας για το συγκεκριμένο ακίνητο και

γ. την αντίστοιχη απόδειξη κατάθεσης αποζημίωσης από τον Ο.Τ.Ε. στον ιδιώτη.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, θα σας ενημερώσω για την εξέλιξη της υπόθεσης στο προσεχές μέλλον.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.