Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδεατό στερεό σε εκτός σχεδίου


Recommended Posts

Σε αγροτεμαχιο θα ανεγερθει ισογεια κατοικια και στεγασμενος χωρος σταθμευσης ενιαια.

Θα πέσει κοινη ενιαια πλάκα και για τα δυο, όχι στεγη.

Ο ιδιοκτητης θέλει να εγκαταστησει φωτοβολταικα στο δωμα και θέλει η βάση τους να γινει σχετικά ψηλή , κάπου 2,5 μετρα.

Στα εντός σχεδιου ο περιοριστικος καθ' υψος παράγοντας ειναι το ιδεατο στερεο

Στα εκτός όμως που δεν έχουμε πλάτος δρομου σαν μέγεθος αναφοράς για τον ορισμο του ιδεατου τι ισχύει για το επιτρεπόμενο υψος κατασκευων στο δωμα. Φαντάζομαι ανάλογο ζητημα θα ειχε να λάβει καποιος υποψη του σε περιπτωση εγκαταστασης πέργκολας για εκτός σχεδιου.Σε εντος οκ έχουμε το ιδεατο στερεο που ρυθμιζει την κατάσταση.Στα εκτός όμως;

 

Θυμιζω για μονοροφη εκτος ισχυει Ηmax 4 μετρα.Για διοροφη (που δεν μας ενδιαφερει) 7,5 μέτρα και υψος στεγης (επισης δεν μας ενδιαφερει) 1,2 μετρα.

 

Σε περιπτωση που επιλεξει χαμηλοτάβανο δηλ. 2,5 μετρα θα έχει 1,5 μετρο περιθώριο που δεν αρκει. Μέχρι πριν λιγους μηνες ισχυε για φωτοβολταικα σε δωμα εκτος σχεδιου επιπλεον περιθώριο απο το Hmax ,άλλο 1,5 μετρο. Με προσφατο ΦΕΚ όμως ο νομος καταργηθηκε.Στη θεση του δεν ανακοινωθηκε κατι νεο.Απλά τον κατηργησαν.

 

Εχω θέσει το ερωτημα και στην ενότητα για τα φωτοβολταικά όμως θα ήθελα και τη γνωμη των γνωριζοντων τον ΓΟΚ γιατι πιστευω οτι απο τη στιγμη που κατηργησαν τον ειδικά για φ/β περιοριστικο νόμο ,πλέον θα εμπιπτει στους γενικους κανόνες του ΓΟΚ όπως και οι πέργκολες, οι ηλιακοι κλπ

 

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

και εγώ το ίδιο θέμα έχω. Υπάρχει μια οικοδομή εκτός σχεδίου που είναι 7,5 μέτρα και δεν ξέρω πόσο πάνω μπορώ να σηκώσω τα πανελς. Αν γνωρίζει κάποιος ας μας διαφωτίσει. Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

δεν νομίζω πως υπάρχει τέτοια έννοια στα εκτός σχεδίου

 

το ύψος που καθορίζει το ιδεατό στερεό εξαρτάται από το ΣΔ

http://www.michanikos.gr/album.php?albumid=129&pictureid=594

και είναι ανεξάρητο από το δωτό ύψος πχ 9μ

 

 

http://www.tee.gr/online/afieromata/2000/2122/index.shtml

 

Αρθρο 9 Τρόπος Δόμησης - Θέση Κτιρίου

παραγαφοι 6, 7

 

πίνακας του ΓΟΚ για τα ύψη

για συντελεστή δόμησης έως 0,4 ύψος 10,00 μ.

για συντελεστή δόμησης έως 0,8 ύψος 13,00 μ.

για συντελεστή δόμησης έως 1,2 ύψος 16,00 μ.

για συντελεστή δόμησης έως 1,6 ύψος 18,00 μ.

για συντελεστή δόμησης έως 2,0 ύψος 21,00 μ.

για συντελεστή δόμησης έως 2,4 ύψος 24,00 μ.

Για συντελεστή δόμησης ανώτερο του 2,4 το ύψος ορίζεται στο δεκαπλάσιο του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης της περιοχής και πάντως δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 27,00 μ..

Link to comment
Share on other sites

Στα εντός σχεδιου ο περιοριστικος καθ' υψος παράγοντας ειναι το ιδεατο στερεο

 

Ο Περιοριστικός καθ' ύψος παράγοντα είναι οι όροι δόμησης.

Στα εκτός σχεδίου ο μόνος περιορισμός που έχεις είναι το μέγιστο ύψος και ο αριθμός ορόφων.

 

Δεν πιστεύω να σου δημιουργήσουν πρόβλημα αλλά αν κολλήσεις πουθενά γραφειοκρατικά δείξε στα σχέδια μονόριχτη στέγη εδραζόμενη σε πλάκα με επικάλυψη αντί για κεραμίδι πάνελ.

Με αυτό τον τρόπο θα "κλέψεις" άλλα 1.20μ

Link to comment
Share on other sites

Ο Περιοριστικός καθ' ύψος παράγοντα είναι οι όροι δόμησης.

Στα εκτός σχεδίου ο μόνος περιορισμός που έχεις είναι το μέγιστο ύψος και ο αριθμός ορόφων.

 

Δεν πιστεύω να σου δημιουργήσουν πρόβλημα αλλά αν κολλήσεις πουθενά γραφειοκρατικά δείξε στα σχέδια μονόριχτη στέγη εδραζόμενη σε πλάκα με επικάλυψη αντί για κεραμίδι πάνελ.

Με αυτό τον τρόπο θα "κλέψεις" άλλα 1.20μ

 

Ευχαριστω Gousgounis.Αυτο που προτινεις στο τέλος δεν ξερω αν θα ειναι ευκολο να το κανω,σκέψου και το άλλο,στέγη ηθελε να φτιαξει, μονοριχτη μαλιστα, αλλα νομίζω οτι η ιδανικη για τα φ/β πανελ κλιση των 30 μοιρων μεταφραζεται ποσοστιαια σε περιπου 55%, οποτε μαλλον υπάρχει κωλυμα.Γι'άυτο και οδηγηθηκε στη λυση δώμα-ψηλη βαση στηριξης.

 

Σχετικά με αυτά που αναφερεις αρχικα, ειναι και σ'εμενα σαφες τι σημαινει το μέγιστο υψος του κτηριου. Αυτη η έννοια (και μονο η εννοια ,οχι οι περιορισμοι) δεν αλλάζει ειτε μιλαμε για εντος ειτε για εκτος.

Όμως για "υπερκατασκευες" ,αν μπορω να τις ονομασω έτσι , του στυλ πέργκολες ,ηλιακοι θερμοσιφωνες ,φ/β πανελ κλπ και οταν μιλαμε για κτηριο εντος σχεδιου ,αυτο που μας περιοριζει ειναι το ιδεατο στερεο.Αλλο το μέγιστο υψος του κτηριου, αλλο το μέγιστο υψος για τις "υπερκατασκευες" λοιπον.

Στα εκτός τι συμβαινει; Σε εκτός αραγε απαγορευονται οι πέργκολες στο δωμα; Εχω την εντυπωση πως όχι. Και για να μην απαγορευονται σημαινει οτι νομικά καπου καλυπτονται.Αυτη τη νομικη κάλυψη ψάχνω γιατι πιστευω θα έχει μια γενικότερη εφαρμογη που θα περιλαμβανει και τα φωτοβολταικα.

 

Αναφερω ξανα οτι υπηρχε συγκεκριμενη σε προηγουμενο νομο αναφορά για φ/β σε δωμα εκτος σχεδιου, όμως προσφατα καταργηθηκε.Συκεκριμενα ο κατηργημενος ( του ΦΕΚ Β 2008 ) ανεφερε :

 

" Η Εγκατάσταση Ηλιακών Θερμοσιφώνων και Φωτο−

βολταϊκών συστημάτων επιτρέπεται πάνω από το μέ−

γιστο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό

και για την εκτός σχεδίου περιοχή μέχρι του ύψους

του 1.50 μ. πάνω από το επιτρεπόμενο μέγιστο ύψος,

χωρίς την έκδοση οικοδομικής αδείας....."

 

Δηλαδη σε μια ισογεια κατοικια 2,5 μέτρων , εξαντλουσες το περιθωριο του Ηmax = 4 μετρα και ειχες ακομα αλλο 1,5 μετρο περιθωριο. Σύνολο 1,5+1,5 δηλ τρια μέτρα υψος βάσης. Ομοιως σε μια διοροφη 6 μετρων ειχες το 1,5 μέτρο εως το Hmax=7,5 μετρα ,συν ,το 1,5 μετρο του νομου,συνολο δηλ κι εδω 3 μέτρα

 

@myri

εχεις δικιο, το ιδιο πιστευω κι εγω για το ιδεατο στερεο εκτος σχεδιου, μαλλον δεν οριζεται (εκτος αν παρουμε δωτο 10 μ λογω σ.δ 0,2 και "ταριφα" δρομο 5 μετρα χ1,5= 7,5 μετρα χιχιχι το τεντωσαμε :) πλακα κανω )

Link to comment
Share on other sites

Η παρ. 6 του άρθρου 9 του ΓΟΚ (ιδεατό στερεό) δεν εφαρμόζεται σε εκτός σχεδίου περιοχές σύμφωνα με το άρθρο 28.

Ομοίως η παρ. 1 του άρθρου 16 (Κατασκευές πάνω από το μέγιστο ύψος) δεν εφαρμόζεται σε εκτός σχεδίου περιοχές βάσει και πάλι του άρθρου 28.

 

Εκτός σχεδίου ισχύουν οι διατάξεις του ΠΔ της 24-5-85 και του ΠΔ της 17-10-78 (ή ειδικότερες ΖΟΕ κλπ).

Σύμφωνα με διατάξεις του ΠΔ της 24-5-85 και του ΠΔ της 17-10-78 πάνω από το μέγιστο ύψος επιτέπονται μόνο στηθαία φωταγωγών μέχρι 30εκ και καπνοδόχοι. [Οπότε δεν επιτρέπονται και πέργκολες και καμία άλλη κατασκευή πάνω από το μέγιστο ύψος εκτός σχεδίου]

Το μέγιστο ύψος εκτός σχεδίου ορίζεται κατά χρήση (πχ κατοικία ισόγεια 4μ, βιοτεχνία-βιομηχανία 11μ) και σε ορισμένες περιπτώσεις προσαυξάνεται για την κατασκευή στέγης (πχ κατά 1,2μ για κατοικία, χωρίς προσαύξηση για βιομηχανία) ενώ σε άλλε επιτρέπεται κατασκευή στέγης πάνω από αυτό (πχ μέχρι 2μ για ξενοδοχεία).

 

Συνεπώς, φωτοβολταικά πάνω από το εκάστοτε μέγιστο ύψος εκτός σχεδίου, όπως αυτό ορίζεται από τις διατάξεις του ΠΔ της 24-5-85 και του ΠΔ της 17-10-78 και όπου αυτά εφαρμόζονται, μετά την δημοσίευση της 9154/28-02-2011 Απόφασης (η οποία δεν δημοσιεύθηκε από όσο ξέρω ακόμα), ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τη διαλευκανση φιλε armenopoulos . Αν το καλοσκεφτουμε εδω καλα δεν επιτρεπουν αποληξη κλιμακοσατιου στα εκτός. Από την άλλη ειναι αποροιας αξιο πώς σε ενα νομο που κανει λιγοτερο αυστηρη την εγκατασταση φ/β να περιλαμβανεται και κατάργηση ενος πολυ βοηθητικου αρθρου στα εκτός σχεδιου.

Επιπλέον σε δωμα εκτός σχεδιου συνειδητοποιω οτι απαγορευονται και οι απλοι ηλιακοι θερμοσιφωνες....

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν έχω ασχοληθεί με φωτοβολταϊκα έχω την εντύπωση ότι πρόσφατα βγήκε ένα ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο απαλλάσσονται αδειοδότησης (ούτε κάν μικρής κλίμακας) κάτω απο 50 KW.

Οπότε ίσως γίνεται άδικα η όλη κουβέντα!

Αν το βρω θα το ανεβάσω.

Link to comment
Share on other sites

Στην εκτός σχεδίου δόμηση για 2όροφο κτίρια κατοικίας, όταν το δώμα του ισογείου χρησιμοποιείται ως υπαίθριος χώρος του Α΄ ορόφου της κατοικίας, μπορούσες να έχεις πέργκολα, χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψη ο περιορισμός των 4,0μ ως το μέγιστο ύψος του ισογείου τμήματος της 2όροφης οικίας.

Ξέρετε άν άλλαξε κάτι σε αυτό?

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λες είναι θέμα ερμηνείας. Το ότι δέχονται κάποιες πολεοδομιες πέργκολες πάνω από τα 4μ σε ισόγειο τμήμα κτιρίου κατοικίας εκτός σχεδίου όταν υπάρχει και διώροφο τμήμα δεν προκύπτει ότι είναι ορθό σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.