Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παρατηρητήριο ανεργίας επιστημόνων


mechcon

Recommended Posts

Χαλαρώστε λιγο ρε παιδιά. Αντί να κοιτάμε μην μας συμπεριλάβει η επόμενη έρευνα κοιτάμε να τσακωθούμε επειδή δεν μας αρέσει η διατυπωσή της. Δεν τη παλεύουμε καθόλου πλέον και δεν φταίει η έρευνα σίγουρα για αυτό. Έχουμε χαθεί μεσα στη χαζοδιαμάχη μας και αυτοί που μας έβαλαν να σφαζόμαστε αλωνίζουν και γελάν πίσω απο τη πλάτη μας. Συνάδελφοι (και εννοώ όλοι ανεξαιρέτως) ξυπνήστε γιατί χανόμαστε και ο χαμός δεν κοιτάει πτυχία!

Link to comment
Share on other sites

BAS, στα λόγια μου έρχεσαι: όλη η εκπαιδευτική πολιτική ήταν και είναι λάθος, και τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της πολιτικής είσαστε εσείς, οι μηχανικοί ΤΕ. Αυτό δε μπορείτε να δείτε. όλα τα άλλα είναι για να πλακωνόμαστε εδώ μέσα.

 

Εγώ πρόσεξα αυτό το στοιχείο, περί ανέργων με μαστερ, γτ είναι η πλήρης απαξίωση του κόπου ενός νέου που δεν έχει αρκεστεί στο ένα πτυχίο αλλά παρ' όλο αυτά δεν θεωρείται αρκετά καλός για να μπορεί να αξιοποιηθεί. Στην Αμερική, δεν εννοείται άνεργος με μαστερ, εδώ είναι τόσο κοινό...

 

Οπότε, αντί να σας φταίει η διατύπωση μιας έρευνας, κοιτάξτε πιο προσεκτικά τι θέλει να πει. Μη τρώγεστε πάλι με τα ρούχα σας, δε σας τιμάει καθόλου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οταν σε μια χώρα σαν την δική μας, με την γνωστή σε όλους μας ανύπαρκτη παραγωγική βάση, υπάρχουν για τους γνωστούς πάλι λογους που έχουν να κάνουν με την λανθασμένη αντίληψη της ελληνικής οικογένειας περί σπουδών και σταδιοδρομίας, τόσες χιλιάδες μηχανικοί που κατά ποσοστό 99,99% έχουν-είχαν, ως κύριο αντικείμενο την απασχόληση στην οικοδομή ή τον διορισμό στο δημόσιο, δεν χρειάζονται προφήτες για να μας πουν τι θα επακολουθήσει. Πιστεύω ότι είμαστε ακόμη στην αρχή του τούνελ το οποίο όμως δεν έχει διέξοδο γιατί απλά δεν υπάρχει η παραγωγική βάση.

Τα δύο αντικείμενα απασχόλησης που προανέφερα, μας τελείωσαν, και το βλέπουμε κάθε μέρα το σενάριο να εκτυλίσσεται μπροστά μας. Πάει η οικοδομή, πάει και ο διορισμός στο δημόσιο.

Κανένας προστατευτισμός δεν πρόκειται να τα σώσει (οικοδομή+διορισμός στο δημόσιο).

'Οποια επαγγελματική προστασία και να επιτευχθεί από εδώ και πέρα, και να το θυμόμαστε αυτό, θα είναι παροδική και δεν θα έχει διάρκεια, γιατί απλούστατα, τα φάγαμε ή τα φάγανε δεν έχει και πολύ σημασία από εδώ και πέρα, ο λογαρισμός τώρα είναι πάνω στο τραπέζι που είναι γεμάτο με αποφάγια.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ ότι το πρόβλημα είναι η παραγωγική βάση της Χώρας.

Ο δογματισμός της ελεύθερης αγοράς η οποία δήθεν θα ρυθμίζει τα πάντα μας έχει οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα τεχνικά επαγγέλματα λόγω της αποβιομηχάνισης αλλά και για όλα τα επαγγέλματα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον τουρισμό όπου αποτελεί αντικειμενικά ένα δυναμικό κλάδο της Ελληνικής οικονομίας. Ποιοι απασχολούνται σε αυτόν; Όλες οι σχολές που υπάρχουν είτε στα ΤΕΙ είτε στη Δευτεροβάθμια κλείνουν ή φυτοζωούν, ενώ η έρευνες ανταγωνιστικότητας του τουρισμού εκτιμούν ότι πάσχουμε ως προς το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού.

Δείτε σχετικά το άρθρο: Τουριστική ανάπτυξη και μηχανικοί http://wp.me/phScz-2T

 

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε όμως είναι το ψέμα που καλλιεργείται ότι υπάρχουν πολλοί επιστήμονες στην Ελλάδα. Μπορεί όντως οι μηχανικοί να είμαστε πολλοί αλλά ως σύνολο επιστημόνων δεν ισχύει αυτό. Δείτε σχετικά παρουσίαση της τελευταίας έρευνας για την καινοτομία στην Ευρώπη http://wp.me/phScz-IM

Link to comment
Share on other sites

Αυτά με τον τουρισμό τα έχω ξαναδιαβάσει και στερείτε κάθε σοβαρότητας. Καταρχήν είμαι μεγαλωμένος σε μία από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας και τα ξέρω πολύ καλά τα πράγματα. Περιττό να αναφέρω πως τόσα χρόνια η Ελλάδα με τον τουρισμό τα έβγαζε πέρα και όχι με την οικοδομή. Η πτώση του τουρισμού στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Κυρίως για το γεγονός ότι μετά το € ζητάμε υπερβολικά πολλά για τις ίδιες υπηρεσίες με άλλες χώρες πχ η Τουρκία. Για το ότι δεν είμαστε ανταγωνιστικοί λοιπόν ποιος φταίει; Το ανθρώπινο δυναμικό ή για το ότι στην Ελλάδα τα ΠΑΝΤΑ είναι πανάκριβα; Και ποιος φταίει που όλα εδώ είναι πανάκριβα; Το ανθρώπινο δυναμικό στο τουρισμό;

 

Και να σου πω κάτι να γελάσεις; Φέτος θα υπάρχει σημαντική αύξηση του τουρισμού. Και αυτό επειδή έγινε όλο το πανηγύρι στην Αίγυπτο έστειλε τους τουρίστες στην Ελλάδα. Αλλά σύμφωνα με τη "μελέτη" που γράφεις σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα βελτιώθηκε το ανθρώπινο δυναμικό...

 

Όταν τα κάνανε κάποιοι γυαλια καρφία στην ΑΘήνα για ένα μήνα, αυτό δεν είχε επίπτωση στον τουρισμό; Όταν πήγαινε το ΠΑΜΕ και έδιωχνε τα ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ αυτό δεν είχε επίπτωση στον τουρισμό;

 

Ας μην χρησιμοποιούμε υπεραπλουστεύσεις για να συγκρίνουμε τα λεμόνια με τα ελικόπτερα λοιπόν...

Link to comment
Share on other sites

Αυτά με τον τουρισμό τα έχω ξαναδιαβάσει και στερείτε κάθε σοβαρότητας....

... μετά το € ζητάμε υπερβολικά πολλά για τις ίδιες υπηρεσίες με άλλες χώρες πχ η Τουρκία. Για το ότι δεν είμαστε ανταγωνιστικοί λοιπόν ποιος φταίει; Το ανθρώπινο δυναμικό ή για το ότι στην Ελλάδα τα ΠΑΝΤΑ είναι πανάκριβα; ....

 

Όταν τα κάνανε κάποιοι γυαλια καρφία στην ΑΘήνα για ένα μήνα, αυτό δεν είχε επίπτωση στον τουρισμό; Όταν πήγαινε το ΠΑΜΕ και έδιωχνε τα ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ αυτό δεν είχε επίπτωση στον τουρισμό; ...

 

Κλασσική περίπτωση ανθρώπου που δεν έχει μάθει να ακούει ή να διαβάζει αυτά που του λέει ο άλλος και από πάνω τον εγκαλεί για έλλειψη σοβαρότητας.

Δεν μίλησα ότι δεν πάμε καλά στον τουρισμό. Μίλησα για τη διεθνή έρευνα ανταγωνιστικότητας του τουρισμού, η οποία αναφέρει 100 παράγοντες που είμαστε καλοί και κακοί. Εγώ διάλεξα το ανθρώπινο δυναμικό γιατί αυτό είναι το θέμα της συζήτησής μας. Στην έρευνα αναφέρει και το κόστος που όντως επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την αρνητική μας θέση. Αν έκανες κάποιο κόπο να ρίξεις μια ματιά θα έβρισκες απαντήσεις σε αυτά που ρωτάς.

Link to comment
Share on other sites

Όντως διαβάζω το link που αναφέρεις και ΔΕΝ είναι η έρευνα που είχα διαβάσει. Οπότε φυσικά ότι γράφω παραπάνω δεν ισχύει για την συγκεκριμένη έρευνα.

 

Ισχύει όμως για αυτό το "Ας πάρουμε για παράδειγμα τον τουρισμό όπου αποτελεί αντικειμενικά ένα δυναμικό κλάδο της Ελληνικής οικονομίας. Ποιοι απασχολούνται σε αυτόν; Όλες οι σχολές που υπάρχουν είτε στα ΤΕΙ είτε στη Δευτεροβάθμια κλείνουν ή φυτοζωούν, ενώ η έρευνες ανταγωνιστικότητας του τουρισμού εκτιμούν ότι πάσχουμε ως προς το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού." που ΕΣΥ αναφέρεις και δεν περιλαμβάνεται στη έρευνα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Μελέτη και προτάσεις για την Ανεργία και την Υποαπασχόληση των Μηχανικών, όπως υποβλήθηκαν στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ στις 8 Μαΐου και περιλαμβάνουν:

- Ποια είναι η κατάσταση σήμερα

- Ποιά άμεσα μέτρα πρέπει να διεκδικήσουμε για την προστασία των ανέργων και την υποαπασχόληση

-Μακροπρόθεσμοι διέξοδοι απασχόλησης μέσα από τις πραγματικές κοινωνικες ανάγκες

 

Δείτε αναλυτικά: http://wp.me/phScz-Me

 

Πείτε τη γνώμη σας αλλά κυρίως εμπλουτίστε το με ιδέες και τρόπους διεκδίκησης.

 

Για να δείς τα αστέρια, πρέπει να σηκώσεις κεφάλι!

Link to comment
Share on other sites

Αντιγράφω εδώ

Άμεσα μέτρα για ανεργία και υποαπασχόληση

 

1. Νομική κατοχύρωση της ιδιότητας του άνεργου μηχανικού

2. Ενεργοποίηση του κλάδου ειδικών παροχών του ΤΣΜΕΔΕ με κύριο στόχο το επίδομα για άνεργους μηχανικούς και λοιπές παροχές σε αδύναμες κατηγορίες μηχανικών.

3. Πάγωμα των εισφορών για το διάστημα της ανεργίας και ρύθμιση της αποπληρωμής άτοκα μετά την εύρεση εργασίας

4. Το βιβλιάριο υγείας να ισχύει για δύο χρόνια τουλάχιστον μετά την τελευταία χρονιά που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι.

5. Οι εισφορές των νέων για τα πρώτα πέντε χρόνια ασφάλισης με έκπτωση 50% να παραμένουν μειωμένες για δέκα χρόνια.

6. Κατοχύρωση του Διπλώματoς του Πολυτεχνείου ως master. Στην σημερινή αρνητική συγκυρία η αναγνώριση του διπλώματος σε master επίσημα από την ελληνική πολιτεία θα είναι ένα θετικό βήμα και πρακτικά αλλά και συμβολικά. Να σημειωθεί ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης το πενταετές δίπλωμα των πολυτεχνείων (και των ελληνικών) στην πράξη αναγνωρίζεται ως master.

7. Διεκδίκηση από το ΕΣΠΑ προγραμμάτων ολοκληρωμένης υποστήριξης των μηχανικών, ιδιαιτέρως των νέων, για ένταξη στο επάγγελμα, με επιδοτούμενα σεμινάρια (καταβολή αποζημίωσης συμμετοχής) και άλλες υποστηρικτικές δράσεις.

8. Αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων , τουλάχιστον στα προ της κρίσης επίπεδα, με αναδιαπραγμάτευση του ΕΣΠΑ.

9. Μέτρα τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας μέσω ενίσχυσης των στεγαστικών δανείων και επανεξέταση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

10. Θεσμοθέτηση του Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων.

11. Ανάληψη της διεξαγωγής των δικαστικών πραγματογνωμοσυνών για τεχνικά θέματα από το ΤΕΕ.

12. Συμπλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στο Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα , με άμεσες προσλήψεις ιδιαίτερα στις περιφερειακές υπηρεσίες.

και σχολιάζω.

1,2,3,4,5 Συμφωνώ

6. Που θα βοηθήσει αυτό το μέτρο;

7. Συμφωνώ.

8. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.

9. Ενίσχυση δανείων; Από ποιον; Το κράτος; Με τι;

10. Που θα βοηθήσει αυτό το μέτρο;

11. Που θα βοηθήσει αυτό το μέτρο;

12. Όχι και άλλο μεγάλωμα του δημόσιου τομέα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή στο Διάλογο της Μελέτης Απασχόλησης και των προτάσεων για τους Μηχανικούς http://wp.me/phScz-Me .

 

Η γνώμη μου στις ερωτήσεις σου .

 

6. Που θα βοηθήσει αυτό το μέτρο (Κατοχύρωση διπλώματος ως Master);

 

Η κατοχύρωση του διπλώματος ως master νομίζω ότι πέρα από το συμβολικό μέρος και το δίκαιο του αιτήματος, αποτελεί μια λύση για να υπάρξει διάκριση των αποφοίτων Πολυτεχνείου από τους υπολοίπους, όπως άλλωστε γίνεται και σε όλες τις χώρες. Είναι δηλαδή και μια γραμμή άμυνας για την επιχειρούμενη ισοπέδωση των δικαιωμάτων. Επισημαίνω επίσης ότι η Χώρα υπολείπεται κατά πολύ των άλλων χωρών σε μεταπτυχιακούς αποφοίτους, το ποσοστό των οποίων αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε όλες τις έρευνες ανταγωνιστικότητας που πραγματοποιούνται διεθνώς

 

8. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. (Αύξηση δημοσίων Επενδύσεων)

 

Ποτέ μη λες ποτέ. Ιστορικά, όλες οι κρίσεις έχουν ξεπεραστεί με τις δημόσιες επενδύσεις. Κατά τη γνώμη μου, αν στην αρχή της κρίσης πριν το ΔΝΤ, όταν τα spreads ήταν χαμηλά, γινόταν μεγαλύτερος δανεισμός ώστε να αξιοποιηθεί σε στοχευμένη ανάπτυξη, ίσως δεν χρειαζόταν να μπούμε στο ΔΝΤ. Δεν εννοώ ότι έβγαινε αυτό λογιστικά, αλλά θα αποτελούσε άλλο ένα διαπραγματευτικό ατού, από τα πολλά που δεν χρησιμοποιήθηκαν.

 

9. Ενίσχυση δανείων; Από ποιον; Το κράτος; Με τι;

 

Υπάρχουν πολλές ιδέες για την ενίσχυση των κατοικιών μέσω δανείων. Πρώτα απ' όλα με την αξιοποίηση των εξασφαλισμένων χρημάτων από τα έσοδα του δημοσίου από τα διόδια, τα οποία στο νόμο αναφέρουν ότι θα χρησιμοποιηθούν για αυτόν τον σκοπό (22 δις για την επόμενη δεκαετία). Δεύτερον από έσοδα του κράτους, από την υψηλή φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου με την καθιέρωση Εθνικού Περιουσιολόγιου. Δες σχετικά: Αναδιάρθρωση χρέους και μηχανικοί http://leftengineers.wordpress.com/2011/04/04/anadiarthrosixreous

 

10. Που θα βοηθήσει αυτό το μέτρο; (Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων)

 

Το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων θα βοηθήσει πρώτα απ' όλα στην ποιότητα των κατασκευών και στο βαθμό απόδοσης των όποιων επενδύσεων, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται πλέον με μεγάλο βαθμό απόδοσης. Επίσης, μια σωστή εφαρμογή του θα αυξήσει τις απαιτήσεις ποιότητας άρα τη συμμετοχή των μηχανικών στα έργα αφού κάθε κατασκευαστής ή θα πρέπει να είναι μηχανικός ή θα πρέπει να μπορεί να εφαρμόσει αυστηρά τις προδιαγραφές, ή θα χρησιμοποιεί στην πράξη (και όχι μόνο για υπογραφή) μηχανικό.

 

11. Που θα βοηθήσει αυτό το μέτρο; (Ανάληψη της διεξαγωγής των δικαστικών πραγματογνωμοσυνών για τεχνικά θέματα από το ΤΕΕ)

 

Οι τεχνικές πραγματογνωμοσύνες αποτελούν μια σημαντική απασχόληση και στο βαθμό που ανέβουν οι απαιτήσεις ποιότητας θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση. Αν δεν το αναλάβει το ΤΕΕ, αναμένεται να καλύψουν την αγορά μεγάλοι όμιλοι με αμφίβολη ποιότητα υπηρεσιών (δείτε τι γίνεται για παράδειγμα σε ελέγχους τύπου ISO). Αντίθετα, μέσα από το ΤΕΕ θα μπορέσουν να απασχοληθούν πολλοί συνάδελφοι. Εννοείτε ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα διαφάνειας και αξιοκρατίας από το ΤΕΕ...

 

12. Όχι και άλλο μεγάλωμα του δημόσιου τομέα.

 

Πρώτα απ' όλα, να ξεκαθαρίσουμε ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat δεν είναι μεγάλος σε σχέση με τις άλλες χώρες. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή δημοσίων υπαλλήλων είναι μάλιστα πολύ μικρότερος. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι αποδοτικός. Δες για παράδειγμα Άρθρο του Ιού της Ελευθεροτυπίας (πριν απολυθεί φυσικά...) http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=204528 Αλλά πέραν αυτού.

Υπάρχουν τεράστιες πραγματικές ανάγκες για τεχνικούς ελέγχους έργων προϊόντων και υπηρεσιών, ανταποδοτικούς για την κοινωνία. Τεράστιες ανάγκες για στρατηγικές μελέτες ανάπτυξης. Αυτές χρειάζονται μηχανικούς. Αν τους περισσεύουν κάπου ας τις καλύψουν διαφορετικά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.