Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοίχοι από μπετόν(?)


Recommended Posts

Καλησπέρα. Είμαι καινούργιος στην παρέα. Με την ευκαιρία να πω ότι δεν έχω σχέση με το επάγγελμα, ούτε καν ως χόμπι. Έχω μερικές απορίες-ανησυχίες. Το σπίτι μου φτιάχτηκε σε τρεις φάσεις: το ισόγειο το 1960, ο α' όροφος το 1990 και ο β' όροφος το 2002. Εγώ και η οικογένειά μου μένουμε στον β' όροφο, στον οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενα του πατέρα μου, δεν υπάρχει ούτε ένα τούβλο. Λέει δηλαδή ότι οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από τσιμέντο και όντως είναι αλήθεια γιατί όσες φορές προσπαθήσαμε να τρυπήσουμε τον τοίχο, αυτό είτε δεν γινόταν είτε γινόταν με πολύ κόπο. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το σπίτι είναι αντισεισμικό κι ότι ο τότε μηχανικός του πρότεινε να χτιστεί ο όροφος με αυτό τον τρόπο.

Πριν μερικές μέρες, μίλησα με ένα παιδί που σπουδάζει μηχανικός και μου είπε ότι αποκλείεται οι τοίχοι να είναι φτιαγμένοι έτσι γιατί σε αυτή την περίπτωση το σπίτι θα ήταν "βαρύ". Είπε ότι ίσως να γινόταν έτσι ένα σπίτι μόνο αν επρόκειτο για ισόγειο αλλά για όροφο το απέκλεισε. Δεν έδωσα συνέχεια στο θέμα, ούτε τον ρώτησα περισσότερα. Από τότε όμως ανησυχώ.... Είχε δίκιο? Και πες ότι του πατέρα μου του στριψε να το κάνει έτσι το σπίτι. Ο μηχανικός γιατί συναίνεσε? Ή γιατί να το προτείνει? Παίδες τα φώτα σας.

Link to comment
Share on other sites

Επειδη δεν υπαρχει λογικη σε τετοιου ειδους κατασκευη, μαλλον πρεπει να μαθεις περισσοτερες λεπτομερειες (ισως απο το μηχανικο) και να μας πεις για πιο σιγουρα.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Κωστή,

 

ο μηχανικός που έκτισε το σπίτι έχει εκπονίσει σταική μελέτη

αν αυτή η μελέτη τηρήθηκε, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς

Link to comment
Share on other sites

Οι πολυκατοικίες στη Σμύρνη το 95% της τοιχοποιίας είναι μπετό, το έζησα, το είδα να κατασκευάζεται. Καρφί να μη προσπαθήσεις να βάλεις μόνο..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Κι εγώ θέλω να μάθω λεπτομέριες αλλά καταλαβαίνετε ότι είναι κάπως λεπτό το θέμα. Ο πατέρας μου, μου είπε ό,τι θυμόταν κι επιμένει ότι ο μηχανικός του πρότεινε να γίνει έτσι το σπίτι. Ήταν την περίοδο που είχε γίνει ο σεισμός της Αθήνας και (τότε μέναμε στον α' όροφο) οι δικοί μου είχαν φοβηθεί πολύ (παρότι ο όροφος δεν είχε πάθει ούτε γρατζουνιά) και γενικά ήθελαν ένα σπίτι όσο το δυνατόν πιο γερό. Το να ρωτήσω τον μηχανικό είναι δύσκολο γιατί είναι στο εξωτερικό τα τελευταία τρία χρόνια. Άσε που θα ήταν σαν να αμφέβαλα για τη δουλειά του. Όπως και το να φέρω άλλο μηχανικό να κάνει μελέτη, δεν μπορώ εγώ να το κάνω, πρέπει να το αποφασίσει ο πατέρας μου(....).

 

Εσείς από την εμπειρία σας, σας έχει ζητηθεί ποτέ να κάνετε ένα σπίτι έτσι? Το γεγονός ότι ο α' όροφος και το ισόγειο είναι φτιαγμένα με τον "γνωστό" τρόπο, δηλαδή με τούβλα και από πάνω τους στηρίζεται μια διαφορετική κατασκευή, δεν είναι λίγο περίεργο?

 

@econa οκ αν όλη η πολυκατοικία είναι φτιαγμένη έτσι, τι γίνεται όμως αν έτσι φτιάχτηκε μόνο ο τελευταίος όροφος? Δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα τη βάση? Δεν την...πιέζει?

----------

Kάποια απάντηση??

Link to comment
Share on other sites

kostis010

 

εαν υπάρχει στατική μελέτη τότε δεν βλέπω πρόβλημα. Εαν πάλι θες επιπλέον καθησυχασμό μπορείς να πάς σε ένα ΠΜ να στο λύσει όπως είναι απο την αρχή.

Link to comment
Share on other sites

Εδώ που τα λέμε η αυξημένη ακαμψία που θα έχει ο 3ος όροφος σε σχέση με τον 1ο και 2ο που δεν είναι όλα μπετό (αν κατάλαβα καλά) δεν είναι ότι καλύτερο για την συμπεριφορά σε σεισμό.

ίσα ίσα....

 

Ακόμα και αν έχει εκπονηθεί στατική μελέτη (για την οικοδομική άδεια) εγώ θα φρόντιζα να ρίξω μια προσεκτική ματιά για τις παραδοχές στο τεύχος υπολογισμού κατ αρχήν.

Πχ αν το πήγε με πρόβλεψη ορόφου από τις προηγούμενες άδειες οπότε δεν είχε απαίτηση για το νομότυπο της μελέτης τον έλεγχο του όλου μοντέλου.

 

Νομότυπο είναι, σωστό δεν είναι και ειδικά αν υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά ακαμψίας του τελευταίου ορόφου μόνο.

Link to comment
Share on other sites

Το γεγονός ότι οι τοίχοι του β' ορόφου είναι από σκυρόδεμα μπορεί να είναι κάτι πολύ αρνητικό για όλη την κατασκευή.

Και εξηγώ γιατί.

1. Ο β' όροφος κατασκευάστηκε το 2002. Το σκυρόδεμα έχει πολύ μεγαλύτερο ειδικό βάρος σε σχέση με τους διάτρητους οπτόπλινθους. Άρα έχεις προσθέσει μεγάλο βάρος στον β' όροφο , πέρα από τη διαφορά ακαμψίας που επισήμανε ο Didonis.

Kαι επειδή και τα σεισμικά φορτία είναι συναρτήσει των κατακόρυφων , θα έχεις και αυξημένα οριζόντια φορτία σε περίπτωση σεισμού.

2. Το ισόγειο σου κατασκευάστηκε το 1960.

Εκεί οι τοίχοι είναι από σκυρόδεμα;

Πιθανολογώ όχι.

Τα υποστυλώματα του ισογείου , αναλαμβάνουν τα κατακόρυφα φορτία και από τους 3 ορόφους.

Επίσης , αν λάβεις υπόψη και την τριγωνική κατανομή των σεισμικών φορτίων , τα υποστυλώματα του ισογείου , ούτως ή άλλως αναλαμβάνουν μεγαλύτερες δυνάμεις.

Έγινε κάποια ενίσχυση από τότε;

 

Τα παραπάνω τα επισημαίνω , χωρίς να έχω εικόνα της κατασκευής σου.

Θα πρέπει να επισκεφτείς ένα μηχανικό της περιοχής σου με όλα τα σχέδια (ξυλότυποι). Μετά από αυτοψία , ο μηχανικός σου , θα απαντήσει καλύτερα γιατί θα έχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατασκευής.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.