Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγορά σπιτιού και τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι


Recommended Posts

καλησπερα. θα ηθελα να ρωτησω σχετικα με μεζονετα οπου το ισογειο εχει χαρακτηριστει ως αποθηκευτικος χωρος. ο ιδιοκτητης εχει ξεκινησει τις διαδικασιες τακτοποιησης απλα του υπολοιπονται καπου 10 διμηνιαιες δοσεις συνολικης αξιας 4.000Ε. Σε περιπτωση που πουλησει την μεζονετα, ο νεος ιδιοκτητης κινδυνευει να του ζητηθουν χρηματα για αυτο το λογο? Η το χρεος του τωρινου ιδιοκτητη ειναι ανεξαρτητο απο το αν πουληθει το σπιτι. υπάρχει κάτι που ο υποψηφιος αγοραστης πρεπει να προσεξει? ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Να του αφαιρεσει απο την τιμη τα 4000 και να τα πληρωσει ο νεος ιδιοκτητης για να σιγουρεψει οτι θα πληρωθουν.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως για να πω την αλήθεια δεν έχω καταλάβει ποιός είναι "χρεωμένος" με αυτή την ιστορία. Το "κουβαλάει" μόνο το ακίνητο το χρέος; Ο ιδιοκτήτης που την έκανε την "τακτοποίηση"; Ο εκάστοτε ιδιοκτήτης;

Και τι περαίωση π.χ. θα κάνει τελικά ο νέος ιδιοκτήτης; Θα ψάχνει να βρει τον εξουσιοδοτημένο από τον παλιό ιδιοκτήτη Μηχανικό να κάνει την περαίωση και να του φέρει την αίτηση με τη σφραγίδα ενώ (ο Μηχανικός) είχε εξουσιοδοτηθεί από τον πρώην ιδιοκτήτη; Και αν δεν τον βρίσκει;

Link to comment
Share on other sites

Σε κάθε αντίστοιχη αγοραπωλησία είθιστε να δίνετε κάποια προκαταβολή-'καπάρο'.Με τα λεφτά της προκαταβολής (ένα τμήμα της τουλάχιστον) πληρώνονται όλες οι δόσεις και πριν το συμβόλαιο κατατίθεται η α ί τ η σ η για περαίωση (κι όποτε βγεί). Μετά γίνεται το συμβόλαιο χωρίς πρόβλημα για καμία απο τις δύο πλευρές.

Link to comment
Share on other sites

Το τραγικό είναι οτι οι εργολάβοι πουλάνε κανονικότατα τους κλειστούς ημιυπαίθριους (τακτοποιημένους ή μη) με τιμή τετραγωνικού κατοικίας και τροποποιημένα συμβολαιογραφικά σχέδια...

 

Έχω δει περίπτωση σε γκαρσιονέρα δώματος 50τμ, ο ιδιοκτήτης να έχει κλείσει τον Η/Χ (τακτοποιημένο), να έχει κάνει σοφίτα (τακτοποιημένη μεν αλλά με υπέρβαση ύψους) και να πουλάει ως μεζονέτα 110τμ με αρκετά τσιμπημένη τιμή! Ευτυχώς που ο υποψήφιος αγοραστής αποφάσισε να βάλει μηχανικό για έλεγχο νομιμότητας.

Link to comment
Share on other sites

Εχεις δίκιο Γκουσγκούνη και αυτά τα φαινόμενα θα έπρεπε να εκλέιψουν καλώς υπάρχει μηχανικός που ελέγχει τα σχέδια και ξέρεις ξέρουν κι ένα τροπάρι να στα πλασάρουν αυτοί οι εργολάβοι χαχαχαχα απ την άλλη η μικροπρέπεια το ψηστήρι που κάνει συνήθως ένας μη έμπειρος μηχανικός καταντάει εκνευριστικό. Θα έπρεπε να είχαμε καλή γνώση της κατάστασης, πχ να μην αποτρέπουμε αγορές αν έχουν κάποια μείον θα τα λέγαμε παρά να βρίσκαμε την πιο συμφέρουσα λύση για τον πελά τη πχ, εκτός θέματος πάλι, έμ πάσει περιπτώση γι αυτό που λές παράνομα 60 νόμιμα 50 μέτρα αν η τιμή είναι το 1/4 της αγοράς δεν θα ήταν κακή περίπτωση. Βέβαια συντηρείς το τέρας της παρανομίας όμως το συγκεκριμμένο σιγά σιγά τύνει να εκλείψει, το διαπιστώνουν και μηχανικοί και εργολάβοι και οικοπεδούχοι. Ο κόσμος ξύπνησε, τα πρόστιμα δεν είναι αμελητέα ελέγχοι θα γίνονται..... Βέβαι, απ την άλλη αυτό που λές ότι πουλούσαν τα σπίτια σε τιμές απρόσιτες δεν είναι σωστό. Απλώς όλοι είχαν την παρανομία. Το σπίτι των 80 τμ νόμιμως 20 παράνομων είχε διαμορφώσει την αγορά βέβαια δεν λείπαν οι ειδικές συνθήκες αλλά αυτοί δεν είχαν μέλλον. Αν δεν προσέφεραν κάτι αξιόλογο...............

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν εξοφληθεί το πρόστιμο (και μάλιστα μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες) τότε δεν ισχύει η τακτοποίηση και το παράνομο παραμένει παράνομο. Δεν έχει καμία σημασία η πορεία της πώλησης.

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα. ευχαριστω για τις απαντήσεις . θα ήθελα να σας δώσω κάποιες διευκρινήσεις. ο πωλητής της μεζονέτας έχει βάλει το ακίνητό του προς πώληση. Ο μεσίτης που έχει αναλάβει την πώληση του, είπε στον ενδιαφερόμενο για αγορά που είναι γνωστός μου, οτι ο ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει το θέμα της τακτοποίησης απλά του υπολείπονται 9 διμηνιαίες δόσεις (συνολικού ποσού 4000Ε), ώστε να κλείσει το θέμα τις τακτοποίησης. Επίσης ο μεσίτης είπε οτι η αγορά μπορεί να γίνει κανονικά και ο παλιός ιδιοκτήτης θα εξακολουθεί να έχει το χρέος αυτό το οποίο και θα αποπληρώνει. Ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα έχει κανένα χρέος και δεν θα ασχοληθεί καθόλου με αυτό. Οι ερωτήσεις είανι οι εξής.

1) ισχυει σίγουρα αυτή η διαδικασία ή μπορεί απο τον νέο ιδιοκτήτη να ζητηθούν τα χρήματα των δόσεων που απομένουν αν ο παλιός ιδιοκτήτης εξαφανισθεί και δεν πληρωνει τις δόσεις?

γιατι σκεφτομαι οτι μπορει με την πωληση του σπιτιου το χρέος και γενικα το θέμα της τακτοποίησης να φαίνεται στον νέο ιδιοκτήτη.

2) Πριν την αγορά του σπιτιού απο τον νέο ιδιοκτήτη θα πρέπει να έχει αποπληρωθεί όλο το ποσο της τακτοποίησης? Ετσι γίνεται συνήθως?

 

Σε κάθε αντίστοιχη αγοραπωλησία είθιστε να δίνετε κάποια προκαταβολή-'καπάρο'.Με τα λεφτά της προκαταβολής (ένα τμήμα της τουλάχιστον) πληρώνονται όλες οι δόσεις και πριν το συμβόλαιο κατατίθεται η α ί τ η σ η για περαίωση (κι όποτε βγεί). Μετά γίνεται το συμβόλαιο χωρίς πρόβλημα για καμία απο τις δύο πλευρές.

αυτή η αίτηση για περαίωση τι ειναι??

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Με την αίτηση για περαίωση ζητάς βεβαίωση ότι η διαδικασία τακτοποίησης περαιώθηκε (μπαίνει ειδική σφραγίδα στην δήλωση τακτοποίησης).

 

Για την περαίωση θα πρέπει να έχουν πληρωθεί όλες οι δόσεις και χωρίς την περαίωση δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει συμβόλαιο. Αλλοιώς το συμβόλαιο δεν μπορεί να αναφέρει τον χώρο ως τακτοποιημένο, πράγμα που μάλλον δεν το θέλει ο αγοραστής.

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα και ευχαριστω για τις απαντήσεις. Δηλαδή χωρίς την περαίωση δεν γινεται συμβολαιο ετσι? Αρα καταλαβαίνω οτι ο παλιος ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει πληρώσει όλο το ποσό, αλλιως το χρέος περνάει στον νέο ιδιοκτήτη.

Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορεί ο νέος ιδιοκτήτης να μάθει το ακριβές υπόλοιπο της τακτοποίησης. Φαίνεται σε κάποια χαρτιά που εχει ο παλιός ιδιοκτήτης?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.