Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σωτηρία για την Ελλάδα μέσω φυσικού αερίου


gbazdan

Recommended Posts

"Κλειδί" για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης στο μέλλον χαρακτηρίζει την Κρήτη ο καθηγητής Γεωλογίας Α. Φώσκολος. Περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού. Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να εξαφανίσει το χρέος της.

gas.jpg

Λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, θα μπορούσαν να δώσουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνη Φώσκολο, μεταξύ πλακιά και Φραγκοκάστελου νότια της Κρήτης υπάρχουν 1,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ο κ Φώσκολος με αφορμή και τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την άμεση προώθηση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα βλέπει με θετικό τρόπο αυτές τις πρωτοβουλίες.

"Τελευταία , υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα όσο αφορά την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας ο οποίος πιστεύω ακράδαντα, θα μας βγάλει από το χρέος. Αν αξιοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο τα χρέη τα βγάλαμε," δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Περιμέναμε αυτή την απόφαση πολλά χρόνια," συμπλήρωσε ο Αντώνης Φώσκολος, με αφορμή το πράσινο φως που έδωσε το Υπουργικό συμβούλιο στη σύσταση φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Στην Ελλάδα το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης

Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, "το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης είναι η Βόρειος Αφρική η Ανατολική Μεσόγειος και η Ελλάδα που έχει περισσότερα αποθέματα."

Σύμφωνα με τον καθηγητή σήμερα δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα που δεν πρέπει να χαθεί και υπάρχουν τρεις προτεραιότητες.

*Πρώτον πρέπει να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο για να βγάλουμε τα χρέη

*Δεύτερον, αυτό τον ορυκτό πλούτο τον χρειάζεται η Ευρώπη

Ο κ. Φώσκολος σημειώνει ότι αυτό το μήνυμα δεν έχει περάσει από την ελληνική κυβέρνηση προς τους Ευρωπαίους: "Κύριοι, εσείς θα χρειαστείτε ενέργεια μετά το 2015, αυτή την ενέργεια την έχουμε εμείς και θα σας την δώσουμε".

*Τρίτον, η γεωπολιτική δύναμη που αποκτά η Ελλάδα.

"Το φυσικό αέριο που έχει η ανατολική Μεσόγειος, δηλαδή η Κύπρος το Ισραήλ η Αίγυπτος και ο Λίβανος θα πρέπει να διοχετευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Κρήτης. Άρα αυτή τη στιγμή η Κρήτη έχει το "κλειδί". Όχι μόνο γιατί έχει τον ορυκτό πλούτο αλλά διότι αυτή τη στιγμή όλος ο ορυκτός πλούτος αυτός που έχει η ανατολική Μεσόγειος θα περάσει μέσα από την Κρήτη", υπογράμμισε.

Τι θα γίνει με τις έρευνες

Όσο αφορά τις έρευνες που θα γίνουν στην Κρήτη ο καθηγητής τόνισε: "Θα πάμε κάτω μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου είναι το ένα κομμάτι, ένα άλλο κομμάτι μεγάλο κομμάτι , είναι το κομμάτι νοτιοδυτικά της Γαύδου. Έχει απόθεμα , πόσο δεν ξέρω. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το κομμάτι μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου το υπολογίζω ότι είναι 1,5 τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αεριού."

Μάλιστα ο κ Φώσκολος θέλοντας να δώσει ένα συγκριτικό μέγεθος σε σχέση με τα κοιτάσματα του Πρίνου τόνισε ότι η Δυτική Ελλάδα έχει 20 πρίνους και η Κρήτη έχει….2000 Πρίνους.

Η διενέργεια ερευνών τόσο στο Ιόνιο όσο και νοτίως της Κρήτης και η αξιοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων, θα καταστήσει την Ελλάδα ρυθμιστή της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης τονίζουν οι επιστήμονες, γεγονός που μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να απαλλάξει τη χώρα από την παρούσα δυσάρεστη οικονομική συγκυρία.

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την απελευθέρωση στην αγορά της ενέργειας, και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ως το μεγαλύτερο βήμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, των τελευταίων δεκαετιών.

Link to comment
Share on other sites

Η σωτηρία της Ελλάδας κρίνεται από τους ηγέτες και τους πολίτες της και όχι από τα κοιτάσματα. Αντίθετα, και τα ίδια τα κοιτάσματα κινδυνεύουν όσο και όλα τα υπόλοιπα συστατικά στοιχεία της πατρίδας μας...

 

Ωστόσο, ακόμη και από τεχνικής απόψεως το θέμα φαίνεται ενδιαφέρον. Πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι πληροφορίες; Υπάρχει επιστημονική ενημέρωση;

Link to comment
Share on other sites

και οι άραβες έχουν κοιτάσματα αλλά....όσα και να έχεις ότι και να έχεις (σαν κράτος σαν πόλη ακόμα και σαν οικογένεια) αν η διαχείριση δεν είναι καλή τρώγονται και μένεις στον άσσο .

Link to comment
Share on other sites

Α πολύ ωραία!

Θα έχουμε και παράλληλη ανάπτυξη της εγχώριας Βιομηχανικής Οργανικής Χημείας (ακετυλένιο, ακετόνη, βενζαλδεΰδη, οξικό οξύ, μεθανόλη, αιθανόλη, βενζόλιο, τολουόλιο, ξυλόλιο κλπ).

Link to comment
Share on other sites

αν η διαχείριση δεν είναι καλή τρώγονται και μένεις στον άσσο .

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου...η Ελλαδα..ή καλύτερα οι πολιτικοί της Ελλάδας προς το παρόν δεν μπορούν να διαχειριστούν τα δανεικά...:lol::lol:

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θεωρώ ότι για έναν απλό πολίτη, την καλύτερη συνολική εικόνα την δίνει ο κ.Νικολάου :

Για να έχουμε πετρέλαιο σε μία περιοχή πρέπει να καλύπτονται πέντε βασικές προϋποθέσεις για ολοκληρωμένο πετρελαϊκό σύστημα: μητρικά πετρώματα που γεννούν πετρέλαιο, πετρώματα-ταμιευτήρες που το αποθηκεύουν, παγίδες πετρελαίου, πετρώματα που το σφραγίζουν και σωστή γεωλογική ιστορία.

Αν λείπει έστω και ένας από τους παράγοντες αυτούς δεν έχουμε πετρέλαιο. Εμείς στη δουλειά μας, και όλες οι πετρελαϊκές εταιρίες, αυτά ψάχνουμε. Για να βρεις π.χ. παγίδες θέλεις σεισμικά και γεωφυσικά. Για να βρεις πετρέλαιο θέλεις γεωτρήσεις.

Με καμία άλλη μέθοδο δεν βρίσκεις πετρέλαιο. Ούτε από δορυφόρους, ούτε από γραφεία, ούτε από τις τηλεοράσεις. Χρειάζονται γεωτρήσεις. Και για να γίνουν γεωτρήσεις πρέπει το κράτος να προχωρήσει σε παραχωρήσεις.

Και για να δοθούν παραχωρήσεις πρέπει να υπάρχει ανοιχτή αγορά. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα επί 15 χρόνια η αγορά αυτή παραμένει κλειστή. Δεν πρόκειται να βρεθεί πετρέλαιο αν δεν ανοίξει η αγορά. Αν δεν έρθουν εταιρίες πετρελαίου που έχουν την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο κ. Νικολάου ήταν επί 35 χρόνια στέλεχος των ΕΛΠΕ, γνωρίζει όσο λίγοι τα θέματα της έρευνας στον ελληνικό χώρο και σήμερα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Η εισήγησης του στο συνέδριο του Economist εδώ.

Ενδιαφέρον επίσης έχει και η εισήγηση του κ.Ζεληλίδη στο ίδιο συνέδριο, εδώ και εδώ

Και η παραπάνω εισήγηση του κ.Φώσκολου είναι από το ίδιο συνέδριο του Economist, το οποίο μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Link to comment
Share on other sites

καταρχήν κρατάτε μικρό καλάθι για τα αποθέματα!!

επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η διαχείριση.

οι πλουσιότερες χώρες σε αποθέματα , αφρικάνικες , λατινικής Αμερικής αλλά και μέσης ανατολής είναι από τις φτωχότερες σε επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων της. χειρότερες ακόμα και από γειτονικές τους χωρίς αποθέματα. τυχαίο;;;

υπάρχει βέβαια το παράδειγμα της Νορβηγίας όπου όλα τα έσοδα μπαίνουν στα ασφαλιστικά της ταμεία με αποτέλεσμα να είναι εύρωστα αλλιώς θα είχαν τα προβλήματα των δικών μας.

τελικό συμπέρασμα μην περιμένετε να σωθεί το κράτος από μερικά κοιτάσματα , μόνο βοηθητικό ρόλο μπορούν να παίξουν και αυτό αν τα εκμεταλλευτούμε σωστά.

Link to comment
Share on other sites

αποθεμα != αποθεμα

Στις περισσοτερες περιπτωσεις ο καθοριστικος παραγοντας δεν ειναι η υπαρξη του αποθεματος αλλα το κοστος εξορυξης.

Σε ενα συνεδριο ΙΕΝΕ θυμαμαι πως ακοσα πως υπαρχουν δημοσια γεωτρυπανα τα ποποα σκουριαζουν σε καποιο οικοπεδο στην Αττικη τα τελευται 15 χρονια. Οι 2-3 ανιχνευτικες γεωτρησεις τερματιστηκαν στο μισο βαθος λογο επικυνδυνοτητας. Υπαρχει μεγαλο παρασκηνιο.

Link to comment
Share on other sites

Τώρα πως διαπιστώνει και όχι εκτιμά το μέγεθος χωρίς γεωτρήσεις είναι ένδειξη της αξιοπιστίας του.

 

Με τη σημερινή δομή της κοινωνίας καλύτερα να μείνουν εκεί που είναι μπας και αξιοποιηθούν από κάποια μελλοντική γενιά...

Link to comment
Share on other sites

Τόσα χρόνια πέρασαν, τόσα σας έκαναν αλλά μυαλό δεν βάζετε...

Καλά σας κάνουν λοιπόν!

 

Όλη η Αραβία / Αφρική έχει πετρέλαιο - αέριο αλλά βλέπετε πως ζουν...

 

Το θέμα είναι ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΏΛΙΑ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.