Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συντεταγμένες πράξης εφαρμογής


Recommended Posts

σε περιοχή με κυρωμένη πράξη εφαρμογής σε τι συντεταγμένες τοποθετώ το τελικό σχέδιο?

γιατί ναι μεν ο μελετητής της έχει σε εγκάρσια μερκατορική 3 μοιρών ΤΜ3 αλλά η εξάρτηση που κάνω από το μονόσυχνο είναι σε εγσα.τι μετατρέπω σε τι τελικά και ποιο έχει το λιγότερο σφάλμα κατά τη μετατροπή.να σημειώσω ότι στάσεις μελετητή δεν υπάρχουν συνήθως οπότε ιδρύονται 2 νέες εξαρτημένες.Επίσης εξάρτηση από κτίρια μάντρες γίνεται αλλά αν βασιστώ μόνο εκεί και όχι σε ίδρυση στάσεων πάλι χάνω κάπους πόντους.

 

Παρατήρηση: Οι τίτλοι των θεμάτων πρέπει να είναι με σωστή ορθογραφία και με τόνους.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ.

Χάρης

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Βασικά ξεκινάς απο την εύρεση στην γύρω περιοχή σου κάποιας κορυφής Κ

(ο μελετητής είναι υποχρεωμένος να τις έχει εξασφαλίσει και να τις έχει βάλει μεταλικό σημάδι. κάποια κορυφή θα υπάρχει με σημάδι αλλά και άν δεν υπάρχει το βάζεις με τις εξασφαλίσεις που υπάρχουν στο τέυχος κορυφών- το έχει η πολεοδομία ή ο τοπικός δήμος)

Στη συνέχεια βάζεις το base στην κορυφή Κ και κάνεις ότι μετρήσεις θέλεις με το rover.

Τέλος δημιουργείς στο πρόγραμμα επίλυσης ένα νέο σύστημα αναφοράς (Το ΤΜ3) με τις παρακάτω παραμέτρους.

 

origin lat : 34 00' 00''

center meridian 20 42' 58.815''

scale 0.9999

false east 200000

false north 0

 

datum : bessel gr

bessel 1841

Tx: 546,00000

Ty: 373,00000

Tz: 497,000

 

Ώς συντεταγμένες του base βάζεις τις συντεταγμένες της κορυφής Κ που έχεις στήσει και κάνεις κανονικά επίλυση με το πρόγραμμα αλλά σε ΤΜ3 επευθείας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Επίσης εξάρτηση από κτίρια μάντρες γίνεται αλλά αν βασιστώ μόνο εκεί και όχι σε ίδρυση στάσεων πάλι χάνω κάπους πόντους.

Πόσο θεωρείτε - εμπειρικά - ότι είναι το σφάλμα από αυτήν τη μέθοδο?

Γενικά, τη θεωρείτε αποδεκτή για τη σύνταξη τοπογραφικών?

Link to comment
Share on other sites

Αν πάρεις αρκετά σημάδια (> οκτώ) και επιλύσεις την άγνωστη στάση σου με πολλαπλή οπισθοτομία (γωνίες και αποστάσεις) . την προσδιορίζεις με ακρίβειες και κοντά στο μισό πόντο.

 

Βέβαια και είναι αποδεκτή ! Αρκεί να γίνεται τεκμηριωμένα . Ή με προσοχή και ελέγχους, αν προτιμηθούν στροφές και μεταθέσεις. χειροκίνητα.

Link to comment
Share on other sites

Αν πάρεις αρκετά σημάδια (> οκτώ)

Τι εννοείς οκτώ σημάδια, δηλαδή να βρεις οκτώ - 8 κορυφές Κ τουλάχιστον?

ή

οκτώ - 8 χαρακτηριστικά σημεία, π.χ. σε κτίρια, μάντρες κ.λπ.?

Link to comment
Share on other sites

Ένας κάπως πρακτικός τρόπος και όχι τόσο θεωρητικός είναι ο εξής :

Βρίσκεις και υλοποιείς επί τόπου τρεις τουλάχιστον αξονοδιασταυρώσεις (Κ), από την πράξη εφαρμογής, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην ιδιοκτησία σου. Γνώμη μου είναι να αποτυπώσεις τις εξασφαλίσεις των αξόνων και να κάνεις την επεξεργασία στο γραφείο. Ταυτόχρονα αποτυπώνεις (για έλεγχο) τα νέα κτίρια, μάντρες κλπ. που έχουν κατασκευαστεί μετά την πράξη εφαρμογής και υλοποιούν κατά κάποιο τρόπο τη ρυμοτομία κοντά στο οικόπεδό σου, και καλό είναι αποτυπώσεις και κάποια τοποσταθερά (γωνίες κτιρίων κυρίως) που έχει αποτυπώσει ο μελετητής και προυπήρχαν της πράξης εφαρμογής.

 

Έτσι έχεις δύο μοντέλα, ένα που προκύπτει από την υλοποίηση των αξόνων και ένα που προκύπτει από τις συντεταγμένες των Κ.

Από τη σύγκριση αυτών των δύο κρίνεις εάν η απόκλιση τους είναι σε επιτρεπτά όρια σφάλματος ή όχι.

Εάν δεν είναι είναι μέσα σε επιτρεπτά όρια τότε ψάχνεις και για άλλα Κ.

Εάν είναι μέσα σε επιτρεπτά όρια τότε εάν θέλεις κάνεις και την εξάρτησή σου σε ΕΓΣΑ.

 

Η εξάρτηση σε ΤΜ3 με τα κτίρια και τα τοποσταθερά είναι καλή μέθοδος, αρκεί να διαθέτεις το ψηφιακό αρχείο της αποτύπωσης του μελετητή και ο μελετητής να έχει κάνει καλή δουλειά.

 

Όταν λες ότι χάνεις κάποιους πόντους τι εννοείς ; Της τάξεως των 5 εκατοστών ;

Είναι φυσικό να υπάρχει κάποια απόκκλιση.

 

Μη σου φαίνεται βουνό ή όλη διαδικασία είναι απλή.

Έχεις δύο μοντέλα ένα θεωρητικό από την πράξη εφαρμογής και ένα πρακτικό από την υλοποίηση των Κ και την αποτύπωσή σου. Προσπαθείς το δεύτερο μοντέλο να το ταυτίσεις όσο το δυνατόν καλύτερα στο πρώτο.

 

Ελπίζω να βοήθησα.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι εγώ πάντως είμαι πολύ προβληματισμένος με τις πράξεις εφαρμογής.Στις περιοχές που δουλεύω (Καματερό, Άνω Λιόσια, Μενίδι) ο Δήμος/Πολεοδομία δεν χορηγεί τις εξαρτήσεις των αξονοδιασταυρώσεων. Σε μία περίπτωση που μου τις χορήγησε στα Μελίσσια , τα σταθερά σημεία είχαν καταστραφεί . Αν υλοποιήσω με μετασηματισμούς και Gps καταλήγω να βγαίνω εκτός ρυμοτομικής στον δρόμο.Θεωρώ λιγότερο "λάθος"και με πρακτική αξία να εξαρτώμαι από την υφισταμένη κατάσταση από όσο πιο πολλά τοποσταθερά και απλά επισημαίνω στον ιδιοκτήτη ότι το Ο.Τ. αν όχι όλη η Πολεοδομική ενότητα χρήζει ανάγκης σύνταξης διορθωτικής πράξης.Όταν ακούει το κόστος δεν ξέρει από που να φύγει και τελικά δεν κάνει τίποτα κι έτσι η οικοδόμηση συνεχίζεται...

Link to comment
Share on other sites

axoul

Αν υλοποιήσω με μετασχηματισμούς και Gps καταλήγω να βγαίνω εκτός ρυμοτομικής στον δρόμο.Θεωρώ λιγότερο "λάθος"και με πρακτική αξία να εξαρτώμαι από την υφισταμένη κατάσταση από όσο πιο πολλά τοποσταθερά

 

Και η δική μου εμπειρία είναι ακριβώς η ίδια και κάνω ακριβώς το ίδιο με πολύ καλό αποτέλεσμα. (πάντα αν δεν υπάρχουν Κ και στάσεις) Αλλά ακόμα και τότε που υπάρχουν αλλά δίνουν λάθος αποτέλεσμα. Επομένως η γνώμη μου είναι να μη προβληματιζόμαστε πολύ και να προχωρουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Προφανώς όταν η υπάρχουσα κατάσταση σε σύγκριση με την πράξη εφαρμογής είναι σε διαφορές που απαιτούν διόρθωση της πράξης, ο ιδιοκτήτης πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει.

Link to comment
Share on other sites

Μα είναι δυνατόν axoul, να μην σου χορηγούνται εξασφαλίσεις των Κ ?

Είναι απαράδεκτο.

Ξέρω μεγάλο Δήμο (εκτός Αθηνών, δεν θέλω να πω που, γιατί μπορεί και να βρει ο υπάλληλος το μπελά του), με πολλές πράξεις εφαρμογής, που σου χορηγούν, αν εσύ θέλεις, ολόκληρες τις πινακίδες της πράξης, τα τεύχη και ψηφιακό αρχείο του σχεδίου της πράξης εφαρμογής. Και επί πλέον μπορείς να ζητήσεις και αυτοψία με τον υπάλληλο ώστε να μπορέσεις να βρεις κάποια άκρη.

Και όλα αυτά χωρίς αίτηση και χωρίς "γρηγορόσημο".

Επί πλέον, ο κάθε μελετητής, σε κάθε πράξη εφαρμογής, έχει ιδρύσει δικά του τριγωνομετρικά σημεία τα οποία υπάρχουν σε ειδικό τεύχος με εξασφαλίσεις και συντεταγμένες και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρεις κάποια από αυτά ώστε να κάνεις τη δουλειά σου.

Κακώς βέβαια, αλλά εξαρτάσαι από το φιλότιμο του υπάλληλου.

Θα είχε ενδιαφέρον να ζητήσεις, έστω επίσημα με αίτηση, αντίγραφα από τεύχη, τριγωνομετρικά σημεία, πινακίδες κλπ. για να έβλεπες τι θα σου απαντούσαν. Πιστεύω ότι δεν μπορούν να σου αρνηθούν τη χορήγηση αυτών των στοιχείων.

Μία ακόμα πιθανή διέξοδος είναι να μάθεις ποιος είναι ο μελετητής της πράξης εφαρμογής και να απευθυνθείς σε αυτόν.

Συμφωνώ απόλυτα ότι είναι καλύτερα να δουλέψεις με τα τοποσταθερά και όχι με gps-μετασχηματισμούς.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.