Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών


Mihat

Recommended Posts

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Σ.Α.Π.Ε.)

 

 

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ιδιαίτερη χαρά και τιμή ανακοινώνει ότι, στη διάρκεια της 12ης συνεδρίασης της ολομέλειας του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Σ.Α.Π.Ε.), η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008, ενεκρίθη ομόφωνα η πρόταση για την ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

 

Η ίδρυση του εν λόγω Τμήματος αποτέλεσε για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα θέμα μείζονος σημασίας και άμεσης προτεραιότητας. Η απόφαση της σημερινής συνεδρίασης του Σ.Α.Π.Ε. δικαιώνει τις προσπάθειες της Διοίκησης και ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής, η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των Ηπειρωτών επί δεκαετίες.

 

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για πρώτη φορά, τον Ιανουάριο του 1974 πρότεινε την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής με τη δημιουργία τριών Τμημάτων: Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Τον Ιανουάριο του 1977 προστέθηκε στην υποβληθείσα πρόταση και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

 

Η πρόταση ίδρυσης Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών εντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2008 στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το Φεβρουάριο υποβλήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Απρίλιο αναπροσαρμόστηκε στις νέες προδιαγραφές του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Το Μάιο του 2008 η πρόταση ίδρυσης του εν λόγω Τμήματος εντάχθηκε στο Ακαδημαϊκό-Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την περίοδο 2008-2013, αναδεικνύοντας με σαφήνεια την απόλυτη προτεραιότητα της Διοίκησης του Ιδρύματος.

 

Για μία ακόμη φορά, οι συντονισμένες και ορθές ενέργειες της Διοίκησης απέδωσαν τα μέγιστα. Η σημερινή συνεδρίαση του Σ.Α.Π.Ε. σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αποτελεί σταθμό για την υλοποίηση του οράματος όχι μόνο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών Αρχών, που συνέβαλαν ουσιαστικά στην προώθηση και τη στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας.

 

Το αίτημα για την ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και, κατ’ επέκταση, Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ώριμο στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας, θεμελιώνεται σε ουσιώδεις λόγους, όπως είναι η αρχιτεκτονική παράδοση και ο κτηριακός πλούτος, η αναπτυξιακή προοπτική και οι κοινωνικές ανάγκες στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Συνεπώς, η ίδρυση ενός Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στα Ιωάννινα, θα επιτρέψει τη συνέχιση μιας μακράς παράδοσης και παράλληλα την κατάλληλη μελέτη, διαφύλαξη και προστασία των έργων και μνημείων αυτής της παράδοσης, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου.

 

Πάνω απ’ όλα, όμως, οφείλουμε την απόδοση του ιστορικού χρέους προς την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες που μας παρέδωσαν το Ανώτατο Πνευματικό της Ίδρυμα και ήταν πολύτιμη η προσφορά τους και σε άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Σε αυτούς τους ευεργέτες δεν αρκεί να δείξουμε σεβασμό και τιμή στη μνήμη τους, αλλά οφείλουμε να γίνουμε άξιοι συνεχιστές του έργου τους, υπηρετώντας με σεβασμό την εκπαίδευση, την έρευνα και την κοινωνία.

 

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ήδη πετύχει, με τις υποδομές και το ακαδημαϊκό του έργο, μία ξεχωριστή θέση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δεσμευόμαστε, λοιπόν, να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά εκείνα, τα οποία θα του επιτρέψουν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στις προκλήσεις του 21ου αιώνα που επιβάλλουν την προώθηση της έρευνας, των καινοτόμων τεχνολογικών επιτευγμάτων και γενικότερα την αναβάθμιση των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων.

 

 

Ιωάννινα, 24 Ιουλίου 2008

Από την Πρυτανεία

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Στόχοι Σχεδιασμού Υπουργείου Παιδείας:

 

1) Κατά το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων από την ΕΕ.

2) Κατά το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων από την ΕΕ.

3) Στήριξη της περιφέρειας.

4) Βλέπε τα 1&2.

Link to comment
Share on other sites

Ε βλέπουν μπροστα λεμε. Καπου ειχα δει μια στατιστική που εδειχνε οτι εχουμε την μεγαλύτερη αναλογια μηχανικων/κατοικο στην Ε.Ε.

Αν εχουν στοχο να φτασουν στο 1/5 καλα πάνε.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον σκέφτονται ότι είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί έναντι των ξένων και θα μας προτιμήσουν σε χώρες όπως το Ντουμπάι κλπ. Βασικά δεν είναι για όλη αυτή την κατάσταση υπαίτιο το Υπουργείο. Μερίδιο ευθύνης έχουν και οι γονείς - ψηφοφόροι που θέλουν οπωσδήποτε τα παιδιά τους να σπουδάσουν κάτι καθώς και οι πολίτες της περιφέρειας που προσπαθούν να βρουν τρόπο για επιπλέον έσοδα. Γι' αυτό και ιδρύθηκαν μαζικά τμήματα κατά το παρελθόν, γι' αυτό και τώρα ιδρύονται καινούργια και γι' αυτό κάποτε είχε καταργηθεί η βάση του 10. Όταν όλα σχεδιάζονται με γνώμονα το εύκολο κέρδος δεν μπορείς να περιμένεις κάτι καλύτερο.

Link to comment
Share on other sites

Μιλάμε γιά τεράστια αύξηση στους Αρχιτέκτονες!Όταν έδινα εγώ εξετάσεις ύπήρχαν μόνο Αθήνα - Θεσσαλονικη και εκείνη την χρονιά άνοιγαν - κρατηθείτε:

Ξάνθη-Πάτρα - Βόλος , έπειτα Χανια και τώρα ανοίγουν Ιωάννινα και Καστοριά! .Από 2 τμήματα φτάσαμε τα 8 !

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς όλοι αυτοί οι μηχανικοί δεν πρόκειται να βρουν σοβαρή δουλειά στην Ελλάδα και ούτε πρόκειται να δουλέψουν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο φτηνό επιστημονικό δυναμικό το οποίο θα κοιτάξει να δουλέψει στο εξωτερικό,θα δουλέψει σε μία εταιρεία για 1000ευρο χρησιμοποιόντας το 1/1000 των γνώσεων του και γενικά θα παρακαλάει για μία δουλίτσα σε μία εταιρεία με οποιοδήποτε κόστος.Η κατάσταση αυτή φυσικά μόνο τις επιχειρήσεις βοηθάει και όχι τον ίδιο τον μηχανικό η χρησιμότητα του οποίου θα τίθεται εν αμφισβήτηση.Πιστεύω οτι μακροπρόθεσμα παιδιά ο ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα θα εκλίψει.Φανταστείτε μεγάλες εταιρείες για παράδειγμα που θα έχουν στο δυναμικό τους μηχανικούς των 900-1000 ευρο και θα κάνουν μόνο νομιμοποιήσεις ή αλλαγή χρήσης για πολύ λιγότερα χρήματα από την ελάχιστη αμοιβή του μηχανικού.Ο τεράστιος αριθμός μηχανικών ίσως δημιουργήσει μία κατάσταση όπου οι νέοι μηχανικοί να μην νιώθουν άνετα με το ίδιο το Τ.Ε.Ε και να θέλουν να απελευθερωθούν οι αμοιβές τους παρακαλόντας ακόμη και για 100-200 ευρό..

Link to comment
Share on other sites

Χιουμοριστικα βλεπονταςτην κατασταση, μια καλη λυση ειναι να προσελκυσουμε ξενους φοιτητες στις σχολες μας, να βαλουμε διδακτρα για αυτους και να τους στελνουμε και το πτυχιο σπιτι. Αλλες χωρες που δουλεουν με αλλοδαπους φοιτητες κοροιδα ειναι; :D

 

Να συμφωνησω με τον cna παντως. Φταιει η ηγεσια του τοπου και το υπουργειο, οι καθηγηταραδες, καθως και εμεις τα παιδια και οι γονεις μας που σωνει και καλα "πρεπει" να σπουδασουμε.Ετσι που παμε σε λιγα χρονια /δεκαετιες βλεπω να ερχεται πληρης απαξιωση αρκετων ειδικοτητων και σχολων.

Την χρονια που εδωσα εγω(2001) στο τμημα ημμυ που μπηκα απο 140-150 ατομα την προηγουμενη χρονια μπηκαμε 200! Με τις μεταγραφες μειναμε 100. Απθ και εμπ γινονται σαν παστες σαρδελες απο την πολυκοσμια. Πως να γινει δουλεια ετσι ρε παιδια;

Φευγουν απο επαρχια οι φοιτητες και βγαινουν στα καναλια κατι λιγδηδες και λενε: πηρα δανειο και εφτιαξα γκαρσονιερες,δεν μπορω να νοικιασω, ο αλλος λει οτι δεν κανει τζιρο στο σουβλατζιδικο. Παει καμια χωρα ετσι μπροστα;;;;

Το πιο ανωμαλο προγραμμα αναπτυξης της περιφερειας. Αντι να ανοιξουν βιομηχανιες να δουλεψει ο κοσμος κανουμε εσωτερικο μοιρασμα της τραπουλας(χρηματος) και κοροιδευομαστε. Cheers

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.