Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών


Mihat

Recommended Posts

TomA νομίζεις ότι εγώ που δραστηριοποιούμαι στο Νομό Καστοριάς δεν θα ωφεληθώ έμμεσως πλην σαφώς από την λειτουργία του τμήματος Αρχιτεκτονικής; Αν πραγματώνονταν η μεταφορά τμημάτων στην περιφέρεια δεν θα αντιδρούσα καθόλου- να είσαι σίγουρος γι αυτό. Αλλά είναι κάτι που απλώς δεν πρόκειται να συμβεί. Επίσης ξέρω από πρώτο χέρι την επιχειρηματολογία που αντέταξαν οι άρχοντες του τόπου για να πείσουν την κυβέρνηση να ιδρύσει το εν λόγω τμήμα:"Θα δώσει πνοή στις τοπικές κοινωνίες - θα προκαλέσει την εισροή κεφαλαίων στο νομό κλπ" και στο τέλος μόνο θυμόντουσαν να πούνε ότι θα αναδειχθεί η αρχιτεκτονική κληρονομιά τις περιοχής. Αυτοί που απαιτούσαν την κατάργηση της βάσης του 10 όταν μειώθηκε ο αριθμός των εισακτέων στο τοπικό ΤΕΙ. Αυτοί που ούτε το δακτυλάκι τους δεν έχουν κουνήσει για την ανάδειξη άλλων πτυχών της περιοχής μου (ορεινός όγκος του Γράμμου - καθαρισμός και αξιοποίηση της λίμνης της Καστοριάς - διασυνοριακή συνεργασία με γειτνιάζουσες χώρες κλπ.) για να μην μιλήσω για εγκατάσταση βιομηχανιών. Η περιφέρεια δεν έχει ανάγκη από εύκολες λύσεις. Έχει ανάγκη από σταθερές, βιώσιμες λύσεις με στόχο αυτό που λέμε αειφόρο ανάπτυξη.

 

Άλλο ένα ζήτημα που τίθεται είναι αυτό των επερχόμενων πτυχιούχων ανέργων. Ακόμα και στα 100€ να πέσει ο μισθός - κάτι που δεν νομίζω να συμβεί μιας και δεν συνέβει τόσα χρόνια - πάλι θα έχουμε στρατιές άνεργων επιστημόνων. Επιστήμονες οι οποίοι επ' ουδενί δεν θα δεχθούν αμαχητί την ετεροαπασχόληση. Είναι ποτέ δυνατόν άνθρωπος που έχει αφιερώσει χρόνια σε σπουδές να δουλέψει στην οικοδομή; Πόσες φορές έχουμε δει στην τηλεόραση ανέργους - αέργους να λένε ότι δεν έχει δουλειά στον τομέα σπουδών τους και προτιμούν να πίνουν καφέδες όλη μέρα από το να εργασθούν ως οικοδόμοι, γεωργοί ή δεν ξέρω τί άλλο;

 

Επί τη ευκαιρία να απαντήσω και στον φίλο GeorgeS στο θέμα της διαφοράς στο μισθό ανάμεσα στο μηχανικό και τον τεχνίτη: η διαφορά αυτή δεν έχει ως βάση το να αισθανόμαστε καλύτεροι ή ανώτεροι από τους τεχνίτες. Το θέμα είναι ότι καλώς ή κακώς τα έξοδα των σπουδών μας είναι ουσιαστικά μια επένδυση σε μια επιχείρηση. Δεν θα πρέπει κάποτε αυτά τα λεφτά (της τάξεως των 50.000 € κατ' ελάχιστο) να τα αποσβέσεις; Δεν θα πρέπει επίσης κάποτε να πληρωθείς για τα ξενύχτια μελέτης τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών αλλά και πολύ περισσότερο τώρα που εργάζεσαι; Αυτή τη στιγμή δουλεύω περίπου 12-14 ώρες την ημέρα ενώ ο τεχνίτης 8-9 και εννοείται ότι ο τεχνίτης θα της πληρωθεί τις όποιες υπερωρίες του και δεν θα φέρει ποτέ καμία ευθύνη για ο,τιδήποτε και αν συμβεί.

 

Συγγνώμη αν σας κούρασα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

τι σχεση η δημιουργια νεων σχολων με τη μεταφορα υπαρχοντων?

ετερον-εκατερον.

 

αν και ειναι παντελως ασχετα μεταξυ τους θα ομολογησω οτι δεν εχω προβλημα σε μεταφορα των.

 

εκτος και αν καποιος νομιζει οτι δημιουργουνται σχολες (ειδικα ΑΕΙ) μονο και μονο για να κινηθει μια τοπικη αγορα.

ειδικα ρε παιδια τα καημενα τα γιαννενα ειναι πολυ αδικημενα απο αυτη την αποψη-εχουν μονο 30.000 φοιτητες με πληθυσμο πολης 120.000...

 

Υ.Γ αν υπαρχει μια ειρωνεια ασφαλως και δεν απευθυνεται σε εσενα TomA.

Link to comment
Share on other sites

(Σημειωση : Σε αλλη δημοσιευση αναφερονται και αλλα νεα τμηματα που ιδρυονται)

 

Η τοποθετηση μου ειναι λιγο γενικοτερη και δεν αφορα ειδικα την συγκεκριμενη σχολη των Ιωαννινων.

 

Τα πανεπιστημια εχουν σαν σκοπο πρωτιστως την εκπαιδευση των φοιτητων , οχι την τοπικη ή περιφερειακη αναπτυξη. Αυτο ειναι παρεπομενο. Αρα λοιπον οταν σχεδιαζουμε νεα τμηματα αυτο πρεπει να εχουμε ως στοχο.

 

Για να υπαρχει σωστη εκπαιδευση χρειαζονται προσωπικο , ποροι , καταλληλες υποδομες, και ευρρυθμη λειτουργια.

 

Οταν σημερα ολα τα υπαρχοντα στερουνται των απαιτουμενων πορων , και αρκετα και υποδομων δεν μπορω να καταλαβω με ποια λογικη ανοιγουμε κι' αλλα. (Το Πανεπιστημιο Θεσσαλιας εχει δυο τμηματα που υπολειτουργουν και ειναι υπο καταργηση. Απο την ιστοσελιδα του.)

 

Οπως επισης δεν αντιλαμβανομαι μεσα σε αυτην την κατασταση για ποιο λογο να ιδρυεται τμημα ή σχολη οταν δεν υπαρχουν ουτε κατ' ελαχιστο καποιες υποδομες. Να πω οτι υπαρχει ελλειψη στην αγορα εργασιας ? Γεματος ειναι ο τοπος απο μηχανικους ολων των ειδικοτητων. (Αμα δειτε τι βιογραφικα στελνονται και για ποιες θεσεις στις εταιρειες θα πεσετε ξεροι)

 

Απο την αλλη η πολυδιασπαση των τμηματων σε διαφορες πολεις δεν εξυπηρετει την ευρρυθμη λειτουργια και εχει και προσθετο κοστος. Μισθωσεις κτιριων (συχνα ακαταλληλων).Πολλαπλασιο διοικητικο προσωπικο .

Αναρωτιεμαι , ενα πανεπιστημιο διασπαρτο σε 4-5 πολεις , εχει κεντρικη βιβλιοθηκη ?

Εχετε δει κανενα Princeton , MIT , Yale , Columbia που τοσο τα θαυμαζετε , να ειναι διασπαρμενο σε 15 πολεις και κωμοπολεις ?

 

Λεμε για αναπτυξη της περιφερειας. Που ειναι η κρατικη πολιτικη για να γινουν επενδυσεις στη βιομηχανια ,την βιοτεχνια ,την αγροτικη παραγωγη , τον τουρισμο ? Το πανεπιστημιο περιμενουνε για να σωθουνε ?

 

Εγω βλεπω στις επομενες δημοτικες εκλογες τον εκαστοτε τοπικο αρχοντα να θριαμβολογει κορδωτος απο το μπαλκονι διοτι εφερε το Πανεπιστημιο στην πολη , το "εργο πνοης" (και επανεκλογης ...).

 

Το πανεπιστημιο πρεπει να ειναι εκει για να σπουδαζει κοσμο οχι για να εξυπηρετει τοπικα μικροσυμφεροντα και κομπλεξ. Επι των κριτηριων χωροθετησης πολυ διαφωτιστικη η ιστορια των αρχικα ενιαιων Πανεπιστημιου και Πολυτεχνειου Κρητης.

 

http://www.tuc.gr/history.html

 

Ειπωθηκε για αποκεντρωση . Η Αθηνα και η Θεσσαλονικη συγκεντρωνουν το 50% του συνολικου πληθυσμου της χωρας. Θα παρουμε απο εκει τα πανεπιστημια με ποια λογικη ?

 

Η μηπως επειδη εχουμε 52 πρωτευουσες νομων πρεπει να κανουμε και τοσα Πανεπιστημια ? Αν και με την ιδρυση των νεων περιφερειακων πανεπιστημιων τα τελευταια χρονια σχεδον καθε πρωτευουσα νομου εχει τσιμπησει και κατι. Kαι για οσες δεν πηραν υπαρχουν και τα ΤΕΙ που εδω και χρονια σηκωνουν το βαρος της "τοπικης αναπτυξης".

 

Εγω ετσι τα βλεπω. Μπορει να κανω και λαθος.

 

ΥΓ.

Για το θεμα της μισθολογικης διαφορας που αναφερθηκε τα ειπε πολυ σωστα ο cna , και πρεπει να προσθεσουμε και την εμμεση απωλεια εισοδηματος απο την μη εργασια των 5-6 ετων σπουδων και τα αντιστοιχα χαμενα χρονια ασφαλισης .

Link to comment
Share on other sites

avgoust

Φίλε μου, αν και Πολιτικός Μηχανικός σκέφτεσαι ως σκέτο Μηχανικός και καλά κάνεις και όχι ως ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ.

Τα επιχειρήματα που παραθέτεις, η Αριστοτέλεια λογική σου δεν έχουν θέση σε μια χώρα που κυβερνάται με βάση το μικροπολιτικό συμφέρον.

 

Εντούτοις, το θέμα της αποκέντρωσης είναι γενικότερο και νομίζω ότι πρέπει να το συζητήσουμε σε άλλο θέμα.

 

Για την αποκέντρωση άνοιξα το θέμα ΑΥΤΟ.

Link to comment
Share on other sites

 

Επί τη ευκαιρία να απαντήσω και στον φίλο GeorgeS στο θέμα της διαφοράς στο μισθό ανάμεσα στο μηχανικό και τον τεχνίτη: η διαφορά αυτή δεν έχει ως βάση το να αισθανόμαστε καλύτεροι ή ανώτεροι από τους τεχνίτες. Το θέμα είναι ότι καλώς ή κακώς τα έξοδα των σπουδών μας είναι ουσιαστικά μια επένδυση σε μια επιχείρηση. Δεν θα πρέπει κάποτε αυτά τα λεφτά (της τάξεως των 50.000 € κατ' ελάχιστο) να τα αποσβέσεις; Δεν θα πρέπει επίσης κάποτε να πληρωθείς για τα ξενύχτια μελέτης τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών αλλά και πολύ περισσότερο τώρα που εργάζεσαι; Αυτή τη στιγμή δουλεύω περίπου 12-14 ώρες την ημέρα ενώ ο τεχνίτης 8-9 και εννοείται ότι ο τεχνίτης θα της πληρωθεί τις όποιες υπερωρίες του και δεν θα φέρει ποτέ καμία ευθύνη για ο,τιδήποτε και αν συμβεί.

 

Συγγνώμη αν σας κούρασα.

 

όπως λες φίλε και κατ' εμε, η ευθύνη που αναλαμβάνει ο εκάστοτε μηχανικός, όταν βάζει την υπογραφή του, αλλά και το άγχος που τραβά, που δεν το τραβά κανένας τεχνίτης, ειναι τα κυριότερα που κάνουν τη διαφορά...

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα διαφωνίσω με όσα είπες αγαπητέ cna και eliza.pap. Αυτό που τονίζω όμως είναι ότι όσο στη κοινωνία οι απόφοιτοι λυκείου, οι τεχνίτες, οι άνθρωποι που δεν σπόυδασαν αντιμετωπίζονται ως "σκουπίδια" και ως "φτηνό εργατικό δυναμικό", ως β' κατηγορίας πολίτες τότε όλοι οι γονείς σόνι και καλά θα στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιο πανεπιστήμιο είτε εδώ είτε στο εξωτερικό. Οι μόνοι που δεν θα το κάνουν θα είναι για ακόμα μια φορά οι φτωχές οικογένειες που δεν εχουν τη΄ν οικονομική δυνατότητα. Ως εκ τούτου, πάγια άποψή μου είναι ότι όλες οι βαθμίδες του παραγωγικού ιστού αξίζουν και σεβασμό και έναν αξιοπρεπή μισθό έστω κι αν χρειαστεί περικοπές από τους "πιο πάνω".

Δυστυχώς εχω δει πως μιλάνε και "διατάζουν"¨πολύ συνάδελφοι μας, ανθρώπους 40-50 ετών και ξέρω για τι πράγμα μιλάω. Υπό αυτές τις συνθήκες, αυτός που δεν πήγε να σπουδάσει σε μια σχολή 3βαθμιας εκπαίδευσης δεν θα έχει στον ήλιο μοίρα και είναι αναμενόμενο όλοι να θέλουν να σπουδάσουν κάτι, επειδή έτσι το επιτάσει η "κοινωνία". Όσοι αποδέχεστε αυτή τη νεοφιλελεύθερη τακτική μη γκρινιάζεται που ο τόπος θα γεμίσει μηχανικούς, επιστήμονες, οικονομολόγους και οι μισοί θα δουλεύουν γκαρσόνια ενώ οι άλλοι μισοί θα αλληλομαχαιρώνονται στις ιδιωτικές εταιρείες για το ποιος θα δειξει ότι ειναι "ο καλύτερος" . Το θέμα για μένα είναι πολιτικό και κοινωνικό καθαρά. Δεν φταίνει μόνο οι πολιτικοί (που σίγουρα φέρουν τεραστια ευθύνη) που όλα σε αυτούς τα ρίχνουμε συχνά και απο συνήθεια. Φταίει ολόκληρο το σύστημα, μέρος του οποίου είμαστε και εμείς και το οποίο συχνά το κρίνουμε κατά πως μας συμφέρει κάθε φορά.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω μια απορία ξαφνικά. Από τη στιγμή που γκρινιάζουν όλοι για την υπερπληθώρα μηχανικών και τον κορεσμό του επαγγέλματος και παρουσιάζονται και διάφορα στατιστικά του στυλ. χ μηχανικοί ανά y κατοίκους, και αν ισοτιμιθούν τα ΤΕΙ θα ειμαστε ολοι άνεργοι και άλλα τέτοια... Γιατί το ΤΕΕ δέχεται μια χαρά την ίδρυση όλων αυτών των νέων σχολών αρχιτεκτόνων, πολιτικών, μηχανολόγων μηχανικών σε όλη τη χώρα ??? Ούτε μια ανακοίνωση δεν έχει βγάλει επίσημα.

 

Έτσι για την ιστορία και μόνο παραθέτω απόσπασμα από τοπική εφημερίδα των Ιωαννίνων όπου οι νέες σχολές μηχανικών ιδρύονται με τις ευλογίες του ΤΕΕ. Μην ξανακούσω λοιπόν ως επιχείρημα τις σαχλαμάρες περί κορεσμού και περι υπερπληθώρας μηχανικών και άλλα τέτοια (που το έχει επικαλεστεί πολλές φορές το ΤΕΕ)για την ισοτίμηση των μηχανικών ΤΕΙ, και ότι το ΤΕΕ προσπαθεί να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας και ότι οι αναλογίες μηχανικών (μελέτες ΤΕΕ) είναι "έτσι" στην Ελλάδα και στην Ευρώπη "αλλιώς" και άλλες ιστορίες για αγρίους της γνωστής συμμορίας. Μιλώντας πάντα με αποδείξεις σας τις παραθέτω :

 

"Το ΤΕΕ\ΤΗ θα είναι αλληλέγγυο και θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του για την επίτευξη του παραπάνω κοινού στόχου ο οποίος είναι η ίδρυση πολυτεχνικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Τη θέση αυτή της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΗ κάνει γνωστή με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας και τους υφυπουργούς ο πρόεδρος Γιώργος Σταμουλάκης. Σύμφωνα με την επιστολή η ίδρυση πολυτεχνικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι πολλών ετών αίτημα και επιδίωξη της πανεπιστημιακής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.

Το ΤΕΕ\ΤΗ ήταν ανέκαθεν αλληλέγγυο και συνεργαζόταν με τις αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ίδρυση πολυτεχνικής σχολής, με γνώμονα ότι η νέα σχολή δεν πρέπει απλά να καλύπτει ένα πανεπιστημιακού επιπέδου εκπαιδευτικό έλλειμμα, αλλά ότι πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένη, με τις επιστημονικές, επαγγελματικές και κοινωνικές ανάγκες της περιοχής, και να εδράζεται σε σταθερές και αξιοκρατικές βάσεις......."

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Εγω πιστευω οτι ειναι πολυπαραγοντικο το θεμα αλλα μεγαλιτερο μεριδιο σαφως το εχει η πολιτια. Οταν ενας κολιτος μου ειναι μηχανικος στον βολο και δεν εχει , μεσα στα 4χρονια που ειναι εκει, επισκευθει βιβλιοθηκη ποτε τι να πεις?? Αυτο γιατι η βιβλιοθηκη ειναι σε ενα κτηριο στο κεντρο της πολης και κατι τετεια. Αυτα ειναι τεραστια ξεφτιλα. Κατα την αποψη μου οτι επιπεδο και να εχει το πανεπιστιμιο αν δεν διαβασεις απο 5-6 παρομοια βιβλια για να παρεις σφαιρικη αποψη τι να δοσεις μαθημα? Παλι θα παπαγαλισουν οπως καναν με τεραστια επιτυχεια στις πανελινιες.

Απο την αλλη δεν νομιζω οτι τα ατομα απο τεχνικο λυκειο ειναι οι τελευταιοι, αποτι γνωριζω οι υδραβλιοκοι βγαζουν πολλα λεφτα. Πολλοι απο αυτους μαλιστα ουτε καν κανουν χειρονακτικη εραγασια. Ακομα και συλλογους εχουν και εχουν δημιουργισει ενα "καρτελ" τιμων που δειχνει εξυπναδα.

Επισεις σαν κοινωνια πρεπει να αλλαξουμε συμπεριφορα. Δεν ειναι αθλια να δουλεβεις σε ενα εργοστασια. Πολλοι ανθροποι δεν εχουν κληση στα γραματα αλλα εχουν αλλες δεξιοτιτες. Ακομα και σε ενα εργοστασιο μπορεις να ανεβεις ιεραρχικα. Δηλαδη ποτε θα αλλαξουμε νοοτροπια οταν τελικα δεν θα υπαρχουν στην ελλαδα και θα εχουν παει ολα τουρκια και βουλγαρια και τα συνδικατα θα ζητουν θα ζητουν θα ζητουν απο τους εργοδοτες?? Μηπως στης υπερ ανεπτιγμενες χωρες δεν υπαρχουν εργοστασια και ολοι ειναι μορφομαινoι ? Σας πληροφορω οτι σε τετιες χωρες και τετειες εταιριες δεν ισχυει καν το 8ορο και υπογραφεις οτι θα κανεις υπερωριες και δεν θα πληρωνεσε ως οφελος της εταιριας. Αυτα φυσικα ακουγονεται ως εξωπραγματικα αλλα ισχυουν ακομα και στους υπαλιλους μηχανικους επισης.

Οταν ολοι ονειρεβοντε να καθονται, οταν θελουν να σπουδασουν βαζουν θεμα στο φορουμ ποια πολη εχει καλυτερη νυχτερινη ζωη ,οταν φτεει παντα το χερη που μας ταιζει. Τοτε ολοι θελουμε να γινουμε μηχανικοι να κανουμε copy paste να διαταζουμε τους εργολαβους κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.