Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα με τα όρια γείτονα


Recommended Posts

Καλησπέρα, έχω μπλέξει με μια απίστευτη γειτονιά 'καλών ανθρώπων' που συνεχώς δημιουργούν προβλήματα στην ανοικοδόμηση ενός έργου.

 

θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. η περίφραξη όμορης ιδιοκτησίας στο πίσω όριο έμπαινε μέσα στο οικόπεδό του πελάτη μου. Κάνοντας τη μελέτη, θεώρησα ότι στην πράξη θα την κατεδαφίσει. Τελικά όμως ο γείτονας, που είχε φυτεμένες τριανταφυλλιές(!), αρνήθηκε πεισματικά και απειλητικά να την κατεδαφίσει, οπότε αναγκαστήκαμε να χτίσουμε από κει και πέρα, προκαλώντας μια μετατόπιση στο κτίριο κατά 60-70 εκ. αυτό είχε ως συνέπεια να αλλάξει η μελέτη στην πλευρά αυτή.

 

Τώρα έρχεται ένας άλλος καλός γείτονας και απειλεί πως θα κάνει καταγγελία για την αλλαγή της μελέτης, επειδή ξεφύγαμε κατά 20 εκ στο ύψος και του κλείσαμε τη θέα... ο γείτονας αυτός πήρε μεζούρα και μέτρησε πόντο πόντο την οικοδομή όλη! επειδή η τελευταία πλάκα δεν έχει πέσει ακόμη, θα κατεβάσω τον όροφο κατά 20 εκ, οπότε δε θα έχω πρόβλημα με το ύψος.

 

Το θέμα είναι ότι πρέπει να αναθεωρήσω την άδεια, εννοείται ότι ημιυπαίθριοι χώροι διατηρούνται, όλα στην εντέλεια, γιατί δεν ξέρω τί άλλο θα συναντήσω. Το ερώτημα μου είναι πώς θα δικαιολογήσω την απόσταση των 60εκ που βρίσκεται η οικοδομή από το όριο του οικοπέδου. Δεν είναι Δ, δεν είναι και αντισεισμικός αρμός...Κάθε συμβουλή θα ήταν πολύτιμη. Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Τελικά όμως ο γείτονας, που είχε φυτεμένες τριανταφυλλιές(!), αρνήθηκε πεισματικά και απειλητικά να την κατεδαφίσει, οπότε αναγκαστήκαμε να χτίσουμε από κει και πέρα, προκαλώντας μια μετατόπιση στο κτίριο κατά 60-70 εκ. αυτό είχε ως συνέπεια να αλλάξει η μελέτη στην πλευρά αυτή.

 

Ας πρόσεχες...θα τις κατέβαζα κανονικά και τις τριανταφυλλιές και τις μπουμπουκιές του !!!

Link to comment
Share on other sites

1. Εάν αποδεδειγμένα ο γείτονάς σου ήταν εντός του οικοπέδου του πελάτη σου, δεν έπρεπε να υποχωρήσετε.

Θα ήταν μία χρονοβόρα αντιπαράθεση διότι μάλλον θα πηγαίνατε δικαστικά.

 

2. Αφού αποδεδειγμένα τα μέτρα του γείτονα σας ανήκουν και αφού το οικόπεδό σας είναι εντός του δικού του, εκεί είναι και τα όρια. Τα ίδια όρια θα πρέπει να δείξεις και στην αναθεώρηση, δεν πρέπει να δείξεις το οικόπεδό σου ούτε "μαζεμένο" ούτε μικρότερο. Χωροθετείς διαφορετικά το κτίριό σου, "τραβηγμένο πιο μπροστά", αλλά στο ίδιο οικόπεδο.

Link to comment
Share on other sites

ilias μάλλον είναι πιο σοβαρό.

ditobis , η κανονική θέση του κτιρίου ήταν επί του κοινού ορίου , και τώρα απέχει 60 cm ?

Aν είναι αυτή η περίπτωση τότε :

Αυτό δεν είναι επιτρεπτό καθώς ή κολλάς στο όριο ή αφήνεις Δ.

Δες αν έχεις υπόλοιπο συντελεστή και προσμέτρησε στον ΣΔ αυτή τη λωρίδα των 60 cm.

Link to comment
Share on other sites

οπότε αναγκαστήκαμε να χτίσουμε από κει και πέρα, προκαλώντας μια μετατόπιση στο κτίριο κατά 60-70 εκ. αυτό είχε ως συνέπεια να αλλάξει η μελέτη στην πλευρά αυτή.

 

Να με συγχωρείς

αλλά η απόφαση αυτή ήταν πολύ επιπόλαια!

 

Όταν είσαι σίγουρος για τα όρια του οικοπέδου δεν χαρίζεις ούτε πόντο στον γείτονα.

Πρώτα ξεκαθαρίζουμε με τα όρια και μετά ξεκινάμε τις μελέτες.

 

Τώρα έχεις δύο (προβληματικές) επιλογές:

Υλοποιείς τα όρια του οικόπεδου όπως δείχνεις στο τοπογραφικό σου, άρα πρόβλημα με Δ

Η΄ μαζεύεις το οικόπεδό σου, άρα πιθανό πρόβλημα με μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση.

Link to comment
Share on other sites

έστω ότι έχω υπόλοιπο σ.δ., πώς θα δείξω αυτήν την απόσταση από το νόμιμο όριο του τοπογραφικού; ως τοιχοποιία; ή ως κενό, όπως και πράγματι είναι, αλλά που παρόλα αυτά θα μετρήσει στο σ.δ.;γίνεται κάτι τέτοιο;

 

δικαστικά θα μπορούσα να κινηθώ, αλλά ήδη αυτό είχε συμβεί προηγουμένως λόγω ενός άλλου τρίτου καλού γείτονα, οπότε είπα να αποφύγω μια ακόμη διαμάχη και καθυστέρηση. πράγμα λίγο δύσκολο, από ότι τελικά αντιλαμβάνομαι...

Link to comment
Share on other sites

@avgoust

υπέθεσα ότι αρχικά είχε χωροθετήσει σε απόσταση Δ και τώρα πήγε σε απόσταση Δ+0,60 m.

Αν είχε κολλήσει αρχικά στο όριο, τότε ναι έχει πρόβλημα, εκτός και αν αποδεχθεί τα νέα μειωμένα όρια για να μην έχει πρόβλημα με το Δ.

 

edit...............Brasco γράφαμε μάλλον μαζί.

Link to comment
Share on other sites

Ναι ilias , κι εγώ αρχικά αυτό είχα καταλάβει όπως κι εσύ , σε 2η ανάγνωση υποπτεύθηκα τι έχει γίνει .

 

ditobis αν έχεις το απαιτούμενο υπόλοιπο ΣΔ δείξτο όπως θέλεις , η ακόμα καλύτερα ρώτα πολεοδομία.

Link to comment
Share on other sites

ναι, συγνώμη αν δεν το διευκρίνισα. στη μελέτη κολλούσα στο όριο με το γείτονα, και τώρα απέχω 60 εκ βάσει του τοπογραφικού! ουσιαστικά ο γείτονας μπαίνει στο οικόπεδό μου υπό γωνία. το μέγιστο σημείο που μπαίνει είναι 60εκ, σε μια απόσταση 9,50 μ, που είναι η 'πλάτη' του οικοπέδου.μιλάμε για 3τ.μ. περίπου τα οποία θα μπορούσα να τα βρω σε δόμηση, αρκεί να ξέρω πώς θα τα δικαιολογήσω..ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Απορίες...

1. Ο πελάτης σου τί λέει για όλα αυτά;;; Πως αποδέχτηκε τις αλλαγές και ειδικά τη μετακίνηση του ορίου; Ετσι χαρίζει το οικόπεδο;;; Τί σημαίνει "αναγκαστήκαμε";;; Δεν μπορώ να φανταστώ ποιά είναι η επείγουσα κατάσταση που θα σε αναγκάσει να χτίσεις ενώ σίγουρα έχεις δίκιο... Περίεργη, πολύ περίεργη η ανοχή του πελάτη σου!

 

2. Πώς ο γείτονας ήρθε σε γιαπί και μέτρησε το ύψος;;; Πώς είναι δυνατόν περιμετρικά του κτιρίου όπου γίνεται σίγουρα το μπάχαλο, έβαλε μεζούρα και μέτρησε;;; Πράγματι θα έχεις υπέρβαση ύψους ή απλώς έτσι βγήκε τώρα;;; Δεν μπορείς να τον αγνοήσεις; Δεν είναι δυνατόν την ώρα της κατασκευής να νοείται τελικώς διαμορφωμένο έδαφος γύρω από το κτίριο (δεν μετράμε σε απόσταση 5 μέτρα!).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.