Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μερική κατεδάφηση κτιρίου του '50 και διαδικασίες...


Color

Recommended Posts

Καλησπερα συναδελφοι/σες,

 

Σημερα μου προεκυψε ενα θεμα. Συγγενεις μου εχουν σχεδον αλοκληρωσει την διαδικασια αγορας ενος οικοπεδου 200τμ, με ομορα και απο τις 3 πλευρες και απο την 4η διερχεται οδος.

 

Τα δυσκολα ξεκιναν απο εδω. Στο οικοπεδο υπαρχει ενα ισογειο κτισμα του '50 με ξυλινη στεγη που ειναι διαμοιρασμενο κατα 50% στο προαναφερθεν οικοπεδο των συγγενων και κατα 50% σε ενα απο τα ομορα. Το "δικο" μας εγκαταλελειμενο εδω και δεκαετιες. Το ομορο αναπαλεομενο. Για να μην πληρωσουν οι συγγενεις, τους αναλογους φορους στο κρατος και με σκοπο να σηκωσουν στο μελλον μια οικοδομη, θα εμφανιζαν το κτιριο που ειναι στο οικοπεδο τους ως "κατεδαφισμενο απο την εγκαταληψη". Οποτε εφεραν καποιους, τους οποιους δε γνωριζω(μαλλον οι γνωστοι μας μαστορες), για να το κοψουν στη μεση.

 

Το κτιριο ειναι τετραγωνικο, περιπου 10x10τμ, στεγη ισοσκελη με ενωση στο κεντρο, βαση/υποβαση απο πετρα και κατι που μοιαζει με μπετον με κατι σκορπια σιδερα μεσα στο μειγμα. Απλη τοιχοποιια με τουβλα χειροποιητα της εποχης, και χωρις πλακα. Επισης καταφερα να διακρινω ενα ειδος υπογειου 1μ περιπου σε υψος(φτιαγμενο απο τα ιδια υλικα της βασης). Το τμημα του κτιριου που "μας" αναλογει δεν εχει προσβαση στο υπογειο μεσα απο το σπιτι. Αν υπηρχε προσβαση εξωτερικα, πλεον δεν υπαρχει. Στη στεγη ολα τα ξυλα πληρως ασυντηρητα.

 

Η αντιδραση μου οταν με ενημερωσαν για την κατασταση, ηταν να ρωτησω αν εχει γινει στατικη μελετη απο αυτους που θα το κοψουν γιατι:

1)στο αλλο μισο μενουν ανθρωποι και αν χτυπα ξυλο γινει καμια στραβη, χωρις στατικη μελετη θα τρεχουν τους συγγενεις στα δικαστηρια.

2)ακομη και να σταθει μετα το κοψιμο, εχουν γινει οι αναλογες προβλεψεις στηριξης/αντιστηριξεις για το οταν σκαψουν το οικοπεδο για να σηκωσουν οικοδομη και το ομορο μισοκομμενο κτιριο μεινει στον αερα απο την μεγαλη του (πλεον) πλευρα;

3)η στεγη οπως προανεφερα ειναι ισοσκελης με ενωση στη μεση. Εχουν γινει οι προβλεψεις για φορτια αερα κατα Χ και Υ, τωρα που το μεγιστο σε υψος τμημα της στεγης θα χασει την στηριξη του απο τη μια πλευρα? Το ιδιο και για το χιονι. Μη ξεχναμε οτι μεχρι να σηκωθει η "δικη" μας οικοδομη καποια στιγμη τα επομενα χρονια, το κτιριο και η στεγη που θα μεινει δε θα εχει στηριξη απο την πλευρα που υπηρχε το "δικο" μας μερος του κτιρου.

4)Με το ειδος του χωματος στα οικοπεδα τι γινεται? Μηπως κατα την εκσκαφη των θεμελιων στο μελλον εχουμε προβληματα μετακινησης του εδαφους? Μηπως οδηγηθουμε σε ακριβοτερα μετρα αντιστηριξης?

 

Η απαντηση τους....δε ξερω δε γνωριζω.

 

Επειδη η εμπειρια μου δυστυχως δεν ειναι πολυχρονη, οποιαδηποτε συμβουλη ειναι καλοδεχουμενη μπας και σωσουμε την κατασταση.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα σου δοσω συγκεκριμενες τεχνικες συμβουλες γιατι

δεν ειμαι ειδικος απλα απαγορεψε τους δια ροπαλου να

κανουν το παραμικρο χωρις να εξασφαλισετε οσο το δυνατον

οτι δεν θα λαβει χωρα καμια ζημια στους διπλα.

 

Πρωτο και βασικοτερο για μενα ειναι να ξεκινησει επικοινωνια

με τους διπλα. Να τους ενημερωσετε για τις κινησεις σας,

να δειτε και την αποψη τους.

Link to comment
Share on other sites

Στα συμβόλαια το σπίτι πως φαίνεται? Εξ αδιαιρέτου, υπάρχει κάποιος άλλος ειδικός όρος? Το 50% από μόνο του δεν λέει και πολλά.

 

Να μην γίνει τίποτα πριν συμβουλετείτε μηχανικό και δικηγόρο και, προς θεού, να ληφθεί μέριμνα μην πάθει κάτι το άλλο μισό.

Ελέγξτε μπας και έχει μπει σε κάποιο πρόγραμμα για διατηρητέα...

Link to comment
Share on other sites

Της ιδιας αποψης ειμαι εγω και για τους διπλα. Απλως ολη η συζητηση εγινε μεσα σε μερικα λεπτα και τωρα προσπαθω να καταλαβω την εκταση της τρελας. Μονος πηγα και εκανα ""αυτοψια""...οσο μπορουσα και ειδα το πως εχει η κατασταση.

 

Στα συμβολαια και στην πολεοδομια φαινονται σαν δυο διαφορετικα κτιρια...αλλα η πραγματικοτητα αλλα λεει. Ηταν η κατασκευαστικη λογικη της εποχης να ενωνουν τα σπιτια? Δε ξερω?

 

Τωρα βρηκα τα τηλεφωνα απο τα τσακαλια που ανελαβαν την τομη και προσπαθω να τους βρω στο κινητο.

Link to comment
Share on other sites

Πριν πάμε στον μηχανικό , ΑΔΕΙΑ κατεδάφισης υπάρχει ?

 

Επίσης και άδεια να υπάρχει όταν πρόκειται για μεσότοιχους κτιρίων και μάλιστα φέροντες με ασφαλιστικά μέτρα μπορείς να σταματήσεις την διαδικασία επικαλούμενος λόγους ασφαλείας του υπολοίπου κτιρίου.

 

Οι διπλανοί το ξέρουν ?

 

Για τα περί εφορίας τώρα , νομίζω ότι και μόνο με την στέγη ριγμένη πάλι θεωρείται ερειπωμένο δεν χρειάζεται να πειράξουν τα άλλα.

 

Πιθανόν να περνάει στην Εφορία και με άδεια κατεδάφισης με 6μηνο περιθώριο υλοποιήσής της.

 

Για ρωτήστε λίγο παραπάνω λογιστές και συμβολαιογράφους.

 

Πάντως αν ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις και δεν υπάρχει άδεια , καλό θα είναι να μην είσαι παρών.

Link to comment
Share on other sites

Ποιοι μηχανικοι και ποιες αδειες???? Μιλαμε για κατεδαφιση φαντασμα απο δυο "μαστορια", με απαντηση "ξερεις ποσα χρονια κανω αυτη τη δουλεια???".

 

Καλα οι συγγενεις ειναι και 70φευγα αλλα και οι μαστορες λες και ολα καλα!!

 

Για το αν μιλησαν με γειτονες ακομη δε ρωτησα γιατι ημουν απασχολημενος να βριζω τους μαστορες και τους υπολοιπους συγγενεις που γνωριζαν τι θα γινει και τους φαινοταν απολυτα φυσιολογικο.

 

Εδω πριν λιγες ωρες τους προλαβαμε την ωρα που ειχαν φερει το JCB με την σφυρα για να το ριξουν.

 

Για πολεοδομια, απο δευτερα θα παω για να δω τι θα γινει!

Link to comment
Share on other sites

Φιλική συμβουλή:

Πρόκειται για κατάσταση ιδιαίτερα "ανώμαλη"

όπου οι εμπλεκόμενοι λόγω "υστέρησης" δεν θα σε αφήσουν να τους βοηθήσεις όσο εσυ θέλεις.

Είναι πραγματικά ασύλληπτο πως ξεκίνησε κατεδάφιση χωρίς άδεια σε κατοικημένη περιοχή και δεν βρέθηκε ένας γείτονας - άμεσα ή εμεσα θιγόμενος - να διαμαρτυρηθεί!

 

Καλύτερα αστους στην μοίρα τους.

Η βοήθεια σου δεν θα εκτιμηθεί. Εσυ έχεις κάθε πρόθεση να βοηθήσεις αλλά η επιπολαιότητα ορισμένων ανθρώπων είναι πραγματικά αδιανόητη...

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με Brasco

Πιθανά σενάρια

1. Οι συγγενείς αδιαφορούν για τις συμβουλές σου, μπλέκουν άσχημα και σε βρίζουν γιατί δεν επέμενες στις αντιρρήσεις σου.

2. Οι συγγενείς σε ακούν, πληρώνουν λίγο φόρο παραπάνω, μετά από λίγο καιρό βρίσκεται κάποιος "ειδικός" τους λέει ότι κακώς σε άκουσαν και ξοδευτήκανε και όλοι μαζί σε σικτιρίζουν.

Συμπέρασμα; Έμπλεξες

Αλήθεια, για να ξέρουμε για τι μιλάμε, είναι τόση η διαφορά φόρου που να υπερβαίνει το κόστος κατεδάφισης; Μιλάμε για 50 μ2 σπίτι, μισοερειπωμένο, 50ετίας.

Link to comment
Share on other sites

Κυριοι/ες

 

Το θεμα εγινε απο την χθεσινη μερα ακομη πιο μπερδεμενο, με ιδιαιτερο πολεοδομικο ενδιαφερον. Πιστευω αυριο να εχω τις απαντησεις που περιμενω απο την υπηρεσια.

 

Υπομονη σε ολους μας!!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.