Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιεστικό και μέτρα υδάτινης στήλης


saradis1

Recommended Posts

Όχι, η διατύπωση αυτή δεν ισχύει:

 

τα μετρα στυλης υδατος ειναι η ενεργεια ανα μοναδα μηκους που χανει το νερο σε ενα δικτυο. Οταν ομως εχεις ενα μανομετρο που δειχνει τετοια πιεση σημαινει οτι μετα απο 30 μετρα δικτυου με την ιδια συγκεκριμενη διατομη σωληνας και χωρις γωνιες καμπυλες κτλπ η πιεση θα ειναι 0 μανομετρικη

 

 

Μετράμε μεν τις απώλειες (την ενέργεια που μετατρέπεται σε θερμότητα) σε μέτρα νερού, όμως η τιμή των απωλειών σχεδόν πουθενά (ίσως εξαιρείται η βελόνα της σύριγγας) δεν λαμβάνει τιμή 10...

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει, όπως εξάλλου και για κάθε άλλη σχέση απωλειών. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα, τουναντίον είναι τόσο απίθανο που δεν νομίζω να το έχει συναντήσει ποτέ κανείς.

 

Αλλά, επί της ουσίας, δεν ορίζεται έτσι το ύψος στήλης νερού.

Link to comment
Share on other sites

εγω το ξερω ο ηλεκτρολογος δεν το ξερει και προσπαθησα να του δωσω να καταλαβει τι ενοουμε πιεση σε ΜΥΣ τεσπα ας διαβασει εδω και ας θυμηθει το πειραμα Τορικέλι

http://teledu.mech.teilar.gr/file.php/18/MR332/arxio5.pdf

και βαρους ηθελα να γραψω στην διατυπωση

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι ο φίλος ο ηλεκτρολόγος λέγοντας πιεστικό μεμβράνης απλά μιλάει για τα πολύ κοινά πιεστικά με δοχείο διαστολής που ουσιαστικά το δοχείο λειτουργεί σαν ένας μικρός αποταμιευτήρας νερού σε πίεση για να προφυλάσσει την αντλία από τα απότομα και πολλά άναψε σβήσε.

Επίσης νομίζω ότι αν έχεις επιλέξει πιεστικό στα 30 μέτρα υδάτινης στήλης (3 bar) ίσως να είσαι λίγο οριακός.

 

O shelby προφανώς σου μιλάει για ανάλυση δικτύου για να βρεις τις αντιστάσεις που παρουσιάζει το δίκτυο (μανομετρικό) για να δει αν τα 3 bar επαρκούν για αυτή την παροχή...

 

Εγώ αν δεν είχα την δυνατότητα να κάνω μελέτη δικτύου τότε εμπειρικά θα ανέβαινα στα 5 βαρ αναλογιζόμενος και μία ικανοποιητική πίεση εκροής στις βρύσες εκτός αν ήξερα ότι έχω μεγάλες διατομές σωλήνων ή μικρά μήκη.

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα σε όλους.

Θα ήθελα να διασταυρώσω κάτι. Όταν μιλάμε για πιεστικό μεμβράνης και οτι έχει μανομετρικό π.χ 30ΜΥΣ, τι εννοούμε πρακτικά? οτι μπορεί να δώσει π.χ νερό σε πόσα μέτρα? Γενικά με τον όρο ΜΥΣ είμαι λίγο μπερδεμένος.

Ευχαριστώ

 

Αν συνδέσουμε έναν κατακόρυφο σωλήνα (ανεξαρτήτου διαμέτρου) σε ένα στοιχείο που λέει ότι είναι 50 ΜΥΣ, τότε το νερό να φθάσει μέχρι το ύψος των 50 μέτρων σε ύψος χωρίς να ρέει (υπερχειλίζει) πάνω από τα 50 μέτρα. Αρα σε ύψος 40 μέτρων η πίεση του νερού θα ισούται με αυτή που θα αντιστοιχεί με άνοιχτή δεξαμενή με ελεύθερη στάθμη σε ύψος 50-40=10 μέτρα (=1 bar)

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή αν ο Torricelli για να μετρήσει την ατμοσφαιρική πίεση χρησιμοποιούσε νερό αντί για υδράργυρο θα έπρεπε να έχει έναν σωλήνα πάνω από 10 m στο πείραμά του.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

τα μετρα στυλης υδατος ειναι η ενεργεια ανα μοναδα βαρους που χανει το νερο σε ενα δικτυο. Οταν ομως εχεις ενα μανομετρο που δειχνει τετοια πιεση σημαινει οτι μετα απο 30 μετρα δικτυου με την ιδια συγκεκριμενη διατομη σωληνας και χωρις γωνιες καμπυλες κτλπ η πιεση θα ειναι 0 μανομετρικη

Είναι λάθος αυτά που λες

Link to comment
Share on other sites

Θα προσπαθήσω λίγο να ξεμπερδέψω τα ΜΥΣ. Τα Μέτρα Υδάτινης Στήλης είναι η απαιτούμενη πίεση για να γίνει η μεταφορά μίας ποσότητας ρευστού (υγρού ή αερίου) από ένα σημείο σε ένα άλλο μέσω ενός δικτύου αγωγών (πχ.σωλήνων).

Εστω λοιπόν ότι θέλω να μεταφέρω μία ποσότητα υγρού (πχ. νερού) τα 2,6 m3/h που λέει ο συνάδελφος. Κατ΄αρχάς πρέπει να ξέρω :

1. την απαιτούμενη πίεση εκροής στο σημείο εξόδου (πχ. για τις βρύσες και τα ντουζ στο σπίτι μας είναι περί τα 2 bar = περίπου 20 ΜΥΣ)

2. την διατομή και την όδευση του δικτύου που θα μεταφέρει αυτήν την ποσότητα και στην συνέχεια την απώλεια πίεσης που θα προκαλέσει η μεταφορά της (πχ. 8 ΜΥΣ)

3. την υψομετρική διαφορά που πρέπει να καλύψω ( πχ. από το Ισόγειο να πάω στον 5ο όροφο, άρα περίπου 5 Χ 3,2 = 16 ΜΥΣ

Αρα το πιεστικό που πρέπει να βάλω θα πρέπει να έχει μανομετρικό 20+8+16=44 ΜΥΣ. Συνήθως τα παραπάνω τα υπολογίζω για μία παροχή περίπου 20% μεγαλύτερη από την ζητούμενη,δηλαδή περίπου για τα 3,1 m3/h

Πιστεύω ότι το πιεστικό που έβαλε ο συνάδελφος θα δουλέψει μια χαρά

Εστω ότι έβαλα το πιεστικό και δουλεύει τι θα δείξουν τα μανόμετρα ??

Εάν έχω ένα μανόμετρο ακριβώς στην έξοδο της αντλίας του πιεστικού (όπως συνήθως) εάν δεν υπάρχει κατανάλωση (βρύσες κλειστές) θα φτάσει στο μέγιστο μανομετρικό της αντλίας και θα δείξει 4,4 bar. Εάν κάποια ή κάποιες βρύσες είναι ανοικτές θα δείξει την απώλεια πίεσης της τροφοδοτούμενης ποσότητας νερού στο δίκτυο + την υψομετρική διαφορά του δυσμενέστερου σημείου εκροής.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.