Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ξεκίνημα στο ελεύθερο επάγγελμα


bagg21

Recommended Posts

καλησπέρα σε όλους. Αυτό είναι το πρώτο μου Post στο φόρουμ, αν και είμαι εγγεγραμμένο μέλος εδώ και περίπου ένα χρόνο...

έχω αποφοιτήσει απο τη σχολή πολιτικών μηχανικών του ΕΜΠ εδώ και ένα χρόνο και έχω κάποια μικρή-μηδαμινή εργασιακή εμπειρία προς το παρών. Η εν λόγω μάλιστα εργασία ήταν σε εταιρεία και συγκεκριμένα σε τομέα φωτοβολταικών. Μετά απο κάποιο καιρό κατάλαβα οτι δεν είναι αυτο που ψάχνω και θέλω.

Έχω αποφασίσει να ξεκινήσω ελεύθερο επάγγελμα με έδρα αρχικά το σπίτι μου. Έχω όμως το εξής πρόβλημα. Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει έτσι χωρίς εμπειρία σχετικα με άδειες-αυθθαίρετα- διαδικαστικά κτλ? Πρέπει πρώτα να βρώ δουλειά σε κάποιο τεχνικό γραφείο? Μπορώ να βρώ κάποιον επίσης νέο αλλά με μερικές γνώσεις μηχανικό να συνεργαστούμε?

Θέλω πολύ να ξεκινήσω κάτι δικό μου, δεν έχω οικονομική στενότητα ιδιαίτερη, και έχω όρεξη να μάθω και να συνεχίσω μόνος μου.

Πώς πρέπει να κινηθώ? Μπορεί κάποιος πιο έμπειρος να με βοηθήσει ? Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

1.κανε συνδρομη σε μια online υπηρεσια επικαιροποιημενης νομοθεσιας.

2.κατεβασε τους πιο βασικους νομους, επικαιροποιημενους

3.διαβασε τους

4.ξαναδιαβασε τους

5.ξαναξαναδιαβασε τους

6.το 3,4,5 εν ολιγοις τα επαναλαμβανεις μεχρι να τ ξερεις απεξω. στο μελλον θα σε βοηθησει να ανατρεχεις, ξεροντας ακριβως τι ψαχνεις

7.τυπωσε καρτουλες

8.ξεκινα δημοσιες σχεσεις.θα πρεπει να γινουν η δευτερη ζωη σου.

9.ψαχνε και διαβαζε στο ιντερνετ διαφορα θεματα, πολεοδομικα, φορολογικα, εργων υποδομης, διαγωνισμους δημοσιου, διαβαζε το michanikos (καποια θρεντς ειναι αρκετα καλα), διαβαζε τις επαγγελματικες αποκαλυψεις του zavi διοτι ειναι καλλιτεχνης και προφητης.

10. δημοσιες σχεσεις, δημοσιες σχεσεις, δημοσιες σχεσεις τις ειπα η τις ξεχασα;

11.οταν σου κατσει δουλεια, βρισκεις ανθρωπους να στην τελειωσουν, η αν εχεις χρονο να τη μαθεις την τελειωνεις μονος σου. για να βρεις αλλους να την κανουν, πρωτα μαθε καποια θεματα λογιστικα και φορολογικα

12. ολοι κανουμε γκαφες, αλλα λιγοι κανουμε γκαφες με λεφτα, ειδαλλως θα ειμασταν ειδος προς εξαφανιση.

13. ψαχνε για δουλεια σε καποια εταιρεια, αυτοι οι καιροι δεν ευνοουν το ελευθερο επαγγελμα, ο,τι βγαζεις θα το δινεις στο κρατος των γιουνανι.

14.για να επιτυχεις το 13, πρεπει να εχεις τελειωσει τις στρατιωτικες σου υποχρεωσεις.ειδικα αυτους τους καιρους δεν θα ειναι ασχημα, θα τρως, θα κοιμασαι δωρεαν σε στεγασμενο χωρο, θα φορας ωραια ρουχα δωρεαν κ αυτα με παιχνιδιαρικες αποχρωσεις πρασινες μαυρες, θα εχεις τρεχουμενο νερο, και τελος το καλυτερο, θα πληρωνεσαι κιολας κ ο,τι παιρνεις θα σου μενει καθαρο.βεβαια ειναι γυρω στα 6 ευρω το μηνα, αλλα μην ξεχνας οτι αν κανεις οικονομια, οταν τελειωσεις θα μπορεις να αγορασεις μια ωραια γραβατα. μην τα θελουμε κ ολα δικα μας, σε αλλες εποχες αυτα δεν ηταν καθολου δεδομενα. επισης, απο την πολυ αυπνια θα σταματησει ο εγκεφαλος σου να σκεφτεται την κριση και το μελλον.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

σε ευχαριστώ πολύ φίλε! θα τις λάβω σοβαρά υπόψιν τις συμβουλές σου..

2 ερωτήσεις μόνο.. όταν μου κάτσει δουλειά.. ποιος θα μου την κάνει που λες? δεν έχω συγγενή ή γνωστό μηχανικό (αν είχα δεν θα ρώταγα εξαρχής ο,τι ρώτησα:wink:)

 

δεύτερη ερώτηση.. μπορώ εγώ μόνο και μόνο διαβάζοντας νομοθεσία, ανακοινώσεις και "πιασάρικα" "έξυπνα" θρεντς στο Michanikos.gr να κάνω το πολυπόθητο ξεκίνημα? φυσικά δεν εννοώ οτι τα θέλω όλα έτοιμα στο χέρι και βαριέμαι να ασχοληθώ, απλά... το είχα στο μυαλό μου οτι κάποιος θα μου έδινε έναν μπούσουλα.. οτι υπάρχει αυτός ο κάποιος, κάπου!!

στρατό έχω πάει και πέρασα ωραία όντως!

ευχαριστώ και πάλι για την απάντησή σου και περιμένω και άλλες απαντήσεις αν δν κάνει κόπο!

όσο για τα λεφτά που σου προσφέρει μια μισθωτή εργασία, δν λέω όχι φυσικά, αλλά δέχομαι να θυσιάσω κάποια χρόνια ψαξίματος ανασφάλειας και αγωνίας προκειμένου να μπορέσω να ορθοποδήσω σαν ελευθερος επαγγελματιας!

Link to comment
Share on other sites

Σε τέτοιες εποχές δεν αφήνεις δουλειά, σε όποιο τομέα και αν σου κάτσει ΕΙΔΙΚΑ αν είσαι νέος. Φυσικά μέσα από τις διαδικασίες θα μάθεις περισσοτερο , θα έχεις υλικό κέρδος λιγότερο.

Θα κάνεις γνωριμίες ώστε να σε καθοδηγήσουν σε κάθε περίπτωση. Ειδικά εδώ μέσα σε πολλά θα έχεις δωρεάν βοήθεια και σωστή.

Link to comment
Share on other sites

Το να είσαι σε κάποια εταιρία μισθωτός ή όχι το θεωρώ απαραίτητο για να μάθεις την δουλειά και να αποκτήσεις εμπειρία σε πολλά πράγματα. Το να διαβάσεις από μόνος σου νομοθεσία ή όλον τον Παπασωτηρίου από τεχνικά βιβλία, δε λέει τίποτα περισσότερο θα μπερδευτείς. Αλλωστε από θεωρία είσαι κομπλέ, στην πράξη είναι το θέμα...Και θα αποκτήσεις γνωριμίες και συνεργασίες ενδεχομένως. Το να μοιράζεις δεξιά και αριστερά κάρτες, να κάθεσαι σπίτι (συγνώμη στην έδρα) και να περιμένεις να χτυπήσει το τηλέφωνο από πελάτη, ενώ ξεφυλίζεις την νομοθεσία ή σερφάρεις στο νετ το κόβω χλωμότατο. Και άντε την πάρεις την δουλειά, μπορείς να την κάνεις?

Link to comment
Share on other sites

Οι κινήσεις 1-7 δεν νομίζω να είναι και τόσο απαραίτητες.

Έχω έναν γνωστό Μηχανολόγο ο οποίος έχει όλα τα τεύχη της τεχνικής νομοθεσίας στοιβαγμένους σε 60 τουλάχιστον τόμους πάνω στα ράφια της βιβλιοθήκης του τεχνικού γραφείου του και δεν τα ανοίγει ποτέ, ούτε για ένα λεπτό.

Το δε Δελτίο του ΤΕΕ το πετούσε αμέσως στον κάλαθο των αχρήστων μόλις έφευγε ο ταχυδρόμος από το γραφείο του.

 

Αυτό όμως που κάνει σχεδόν 16 ώρες την ημέρα είναι οι δημόσιες σχέσεις ( σημείο 8-) ).

Όλη την μέρα είναι στο τηλέφωνο είτε για να βρει νέους πελάτες ή πελάτισσες και να καταχωρήσει στο Database τα στοιχεία τους είτε για να κανονίσει ραντεβού για την ετήσια συντήρηση των καυστήρων των πελατών του είτε για να δίνει οδηγίες στο κινούμενο συνεργείο των καυστηρατζήδων που έχουν μαζί τους μια ηλεκτρική σκούπα για να απορροφάει την κάπνα από τους καυστήρες.

Link to comment
Share on other sites

το να κάτσω να διαβάσω νομοθεσίες και θέματα στο ιντερνετ δεν το είπα εγώ. Μου το πρότεινε ο zavi στην απάντησή του και εγώ αναρωτιέμαι : "μπορώ έτσι να ξεκινήσω ή πρέπει να δω το θέμα στην πράξη?"

και για να το δώ στην πράξη, ας πούμε οτι έχω πολύ καλές δημόσιες σχέσεις.. όταν κάτσει η δουλειά πώς θα την κάνω? μέσω νομοθεσίας και του Michanikos.gr? αυτό ρώτησα εγώ..

ευχαριστώ και πάλι!

Link to comment
Share on other sites

15 με 25% του τζιρου σε δημοσιες σχεσεις.....οι καλες δουλειες ερχονται απο ''μονοπωλια γνωστων''....βλεπε τους ΟΛΟΥΣ σαν μελλοντικους πελατες.....μουκατσε δουλεια απο εκει που σταματαγα να παρω καφε και τοστ το πρωι σε μια κατασκευη....

 

γραφειο επειδη μετακομισα ακομα δεν τοχω τελειωσει με εξοπλισμο ετσι και αλλιως ακουγεται πιο ωραια θαρθω στον χωρο σας.....επισης ετσι κανεις και μια εκτιμηση του πελατη

 

μην προσπαθεις να πιασεις πελατες με μεγαλες εκπτωσεις σε βαθος χρονου θα πεινασεις.....οι αλλοι εκτιμουν την δουλεια σου οσο δειχνεις εσυ να την εκτιμας...

 

ποτε αλλαγες σε σχεδια στο ποδι.....και ποτε απαντησεις εντυπωσιασμου....

 

 

καρτες να τις δεις σαν την σκονη....πρεπει να υπαρχουν ΠΑΝΤΟΥ

Link to comment
Share on other sites

και για να το δώ στην πράξη, ας πούμε οτι έχω πολύ καλές δημόσιες σχέσεις.. όταν κάτσει η δουλειά πώς θα την κάνω?

Θα βρεις τρόπο και θα την κάνεις. Βρες τη πρώτα... μη σε φοβίζει το "πως" αλλά το "πότε" και το "αν".

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.