Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευή σπιτιού από πλιθιά


 
sundance

Recommended Posts

Καποιες ερωτησεις για την πλινθοδομή.

 

1. μεσω ενος προγραμματος στατικων φερουσας τοιχοποιιας πχ fedra-runet μπορω να κανω τη μελετη, ετσι?

 

2. τι κονιαμα χρησιμοποιειται για την συνδεση των πλινθων?

 

3. υπαρχουν εταιρειες που κατασκευαζουν πλιθια με καποιες πιστοποιησεις ή γινονται πατροπαραδοτα? θα εμπιστευοσασταν κατι τετοιο?

 

4. συνεργεια φανταζομαι εξειδικευμενα δεν υπαρχουν. παρολαυτα πιστευω η κοινη εμπειρια, εχει αποδειξει οτι μεχρι και 2οροφα κτισματα εχουν καλες αντοχες και συμπεριφορα σε φορτισεις. τι λετε?

 

5. εχει καποιος εμπειρια με τετοια κατασκευη να δωσει αλλες πληροφοριες που θεωρει χρησιμες?

 

ευχαριστω!

Link to comment
Share on other sites

1.) Όχι. Δεν καλύπτεται κανονιστικά, πως θα κάνεις την μελέτη; Επιπλέον παρουσιάζει τις μορφές αστοχίας των γεωδών υλικών και όχι των πλινθοδομών. Άρα θέλεις κριτήρια αστοχίας μορ-κουλομπ.

 

2.) Λάσπη, ίδια με αυτή που έγιναν τα πλιθιά.

 

3.) Όχι.

 

4.) Μονώροφο και πολύ είναι. Μην κοιτάς τι κάναν όταν δεν υπήρχε ΕΑΚ. Επίσης, θυμήσου ότι όταν είχε Τουρκοκρατία, ή Βαλκανικούς, ή Παγκόσμιους, ή προσφυγιά, ή εμφύλιο, δεν τους ένοιαζε η ασφάλεια των κατασκευών. Τους αρκούσε να υπάρχει καλύβι...

 

5.) Ναι... :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

@sundance

1. Όχι. Ο ευρωκώδικας 5 αναφέρει ρητά ότι δεν καλύπτει ωμοπλινθοδομές. Σύμφωνα και με ελεγκτή στατικών πολεοδομίας μπορείς να πας με πεσσούς. Το θέμα είναι το εμπιστευεσαι? Εγω όχι. Εξάλλου η διαφορά του κόστους ενός ξύλινου σκελετού+ξύλινη στέγη και μίας απλής ξύλινης στέγης που θα εδράζεται στη φέρουσα τοιχοποιία είναι αστεία.

2. Λάσπη. Θα μπορούσες να πειραματιστείς και με ένα σωρό συνδυασμούς με ασβέστη, χώμα ακόμα και τσιμέντο, αλλά δεν υπάρχει λόγος.

3. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν βιομηχανοποιημένοι ωμόπλινθοι. Σε Ισπανία, Μ. Βρετανία και Γερμανία τουλάχιστον που γνωρίζω ναι.

4. Τα διώροφα πλινθόκτιστα στην Ελλάδα έχουν αποδείξει ικανοποιητική αντοχή σε στατικά φορτία. Εκεί όμως που υπάρχουν (Θεσσαλία, ΒΔ Μακεδονία) δεν έχει συμβεί μεγάλος σεισμός τον 20ο αιώνα, οπότε δεν έχουν δοκιμαστεί σε δυναμικές φορτίσεις. Οι κανονισμοί πάντως του Περού και της Ν. Ζηλανδίας που είναι κάπως σοβαροί επιτρέπουν 2ο όροφο σε κάποιες ζώνες των χωρών με χαμηλό σεισμικό κίνδυνο και υπό προυποθέσεις.

5. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζουμε μικρή ισόγεια κατοικία με τοίχους πλήρωσης από ωμόπλινθους και σκελετό από ξύλο. Η άδεια εκδόθηκε χωρίς πρόβλημα. Το κτίσμα είναι μικρό και δεν απαιτήθηκε ΚΕΝΑΚ. Δυστυχώς ο ΚΕΝΑΚ, όπως και όλοι οι κανονισμοί διεθνώς, υποεκτιμούν φαινόμενα όπως η θερμική αδράνεια και αναγκάζουν την προσθήκη θερμομόνωσης σε κτίρια που η κοινή εμπειρία λέει ότι η θερμική τους συμπεριφορά είναι ικανοποιητική. Αν θες να δεις περισσότερα για αυτό το κτίσμα http://toprasinospiti.blogspot.com/search/label/σπίτι%20από%20χώμα%20στην%20Κάτω%20Ελάτη%20Τρικάλων

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή ενέργεια η επιστροφή στο παρελθόν και για λόγους σύγκρισής του με τις τωρινές συνθήκες αλλά και για να μην ξεχνιόμαστε , γιατί που ξέρεις?.....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Θεωρητικά θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις τα προγράμματ ατης αγοράς. Δεν είναι όμως σωστό γιατί αφενός γιατί ο EC6 δεν καλύπτει τέτοιου είδους τοιχοποιίες, αφετέρου γιατί όπως ανέφερε και ο AlesisPack, η συμπεριφορά δεν είναι ακριβώς αυτή της κλασικής τοιχοποιίας, αλλά μάλλον τείνει προς τα γαιώδη.

Το κονίαμα που χρησιμοποιείται είναι από το ίδιο υλικό που κατασκευάζονται και τα πλιθιά.

 

Ένα θέμα που προκύπτει είναι η τυποποίηση του παραγώμενου υλικού και της διαδικασίας παραγωγής. Ακόμα όμως και αυτό να γίνει (διαδικασία χρονοβόρα και κοστοβόρα) δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσεις να το περάσεις λόγω κανονισμού. Ο EC6 δεν προβλέπει πλιθιά επειδή ερευνητικά δεν υπάρχει επαρκής εμπειρία για να μπορεί με σιγουριά να ειπωθεί ότι συμπεριφέρεται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

Σε επίπεδο κανονισμών, εγώ γνωρίζω κάποιες προδιαγραφές του Mexico, που είναι και σεισμογενής χώρα. Στην Ελλάδα υπάρχουν εταιρίες που κατασκευάζουν πλιθιά, αλλά όχι με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

 

Για την κατασκευή δε, συνεργεία δεν υπάρχουν, μπορείς να εκπαιδεύσεις εσύ αν ξέρεις τη διαδικασία επιλογής πρώτης ύλης και παραγωγής. Εμπειρία κατασκευής έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και πέρα από το cob.γρ υπάρχει και μια ομάδα μηχανικών στα Χανιά που έχει ασχοληθεί, το ΠηλΟίκο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε επίπεδο κανονισμών, εγώ γνωρίζω κάποιες προδιαγραφές του Mexico, που είναι και σεισμογενής χώρα

Καταπληκτικός ο Ψηλός, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στις τεχνικές αυτές σε ταξίδι του στο Μεξικό. Συμφωνώ σε όλα όσα αναφέρει.

 

Εμπειρία κατασκευής έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και πέρα από το cob.γρ υπάρχει και μια ομάδα μηχανικών στα Χανιά που έχει ασχοληθεί, το ΠηλΟίκο.

Χαιρετισμούς στην Πόπη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.