Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σφάλμα προσδιορισμού υψομέτρου με γεωδαιτικό σταθμό.


Recommended Posts

Καλημέρα,

 

Μέτρησα το υψόμετρο μίας στάσης με 2 τρόπους: Με gps από τριγωνομετρικό και με total station από το ίδιο τριγωνομετρικό.

Προκύπτει διαφορά στα υψόμετρα της στάσης της τάξης των 90cm μεταξύ των δύο μεθόδων. Η απόσταση μεταξύ στάσης-τριγωνομετρικού είναι 2000 μέτρα ενώ η υψομετρική διαφορά είναι περίπου 100μ.

Είναι αναμενώμενη τέτοιας τάξης μεγέθους διαφορά στα υψόμετρα;

Από το "Τοπογραφία τομ Α" του Βλάχου (σελ.394) υπολογίζω οτι περίπου θα έπρεπε να είχα σφάλμα 20-30cm.

 

Καμιά άποψη;

Link to comment
Share on other sites

Ναι. Έβαλα υψόμετρο του τριγ. αυτό που δίνει η ΓΥΣ (από τη βάση δηλαδή). Ύψος αντένας (για το gps) έβαλα ύψος βάθρου+ύψος αντένας από πάνω μέρος τριγωνομετρικού. Όταν μέτρησα με το total station έβαλα ύψος οργάνου=Ύψος βάθρου+ύψος οργάνου πάνω από το βάθρο. Δεν βλέπω να έχω κάνει κανένα λάθος με αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Gez

 

Σε ποιά περιοχή δουλεύεις (φύλλο 1:50000 της ΓΥΣ);

Είδες όλες τις αναγκαίες διορθώσεις (σφαιρικότητα + διάθλαση);

 

1η παρατήρηση: Γενικά τα υωόμετρα που μας δίνει το GPS είναι γεωμετρικά ενώ της ΓΥΣ ορθομετρικά (θεωρητικά). Αλλά για μικρές αποστάσεις (κάτω από περίπου 5χμ) οι διαφορές των δύο είναι πρακτικά οι ίδιες.

 

2η παρατήρηση: Οριζοντιογραφικά (χ,ψ) κάθεσαι καλά; Πιθανώς να είναι πρόβλημα του τριγωνομετρικού (κλωτσαει).

 

3η παρατήρηση: Το τριγωνομετρικό είναι ΕΑΧ;

 

Γενικά φίλτατε gez τα υψόμετρα των βάθρων της ΓΥΣ δεν είναι υπολογισμένα με καλή ακρίβεια...Ειδικά για μεγάλα υψόμετρα...

 

Στη διάθεση σου για τα περαιτέρω

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Φίλε Gez

 

Για οριζοντιογραφική απόσταση 2000 μέτρων η διόρθωση στην υψομετρική διαφορά λόγω καμπυλότητας της γης είναι προσθετική και περίπου 20-30cm.

 

Η διόρθωση λόγω διάθλασης θα είναι (για τα 2000 μέτρα πάλι) της τάξης των 5 - 10 cm. Επομένως διαφορά 90 cm μεταξύ των δύο μεθόδων δεν δικαιολογείται.

 

Στην ουσία επειδή μετρήθηκε η ίδια υψομετρική διαφορά με δύο διαφορετικές μεθόδους δεν νομίζω να έχει να κάνει με το τριγωνομετρικό κλπ αλλά καθαρά με κάποιο σφάλμα στην μετρητική ή υπολογιστική διαδικασία που ακολούθησες, είτε κατά την χρήση GPS είτε κατά την χρήση total station.

 

Κάτι που μπορώ να σκεφτώ είναι το εξής: Μήπως όταν μέτρησες με όργανο έβαλες ύψος σκόπευσης το ύψος του πρίσματος σκέτου (χωρίς το βάθρο) ενώ όταν μέτρησες με gps έβαλες όλα τα στοιχεία σωστά? Ta 90cm μου "κάνουν" πολύ για κάτι τέτοιο.

Link to comment
Share on other sites

Εμπιστέψου το θεοδόλιχο.

 

Το GPS ίσως να σου δίνει ψευδές fix. Στατιστικά συμβαίνει ενίοτε. Επανέλαβε τη μέτρηση και ίσως εκπλαγείς.

 

Ειδικά στα μονόσυχνα παρατηρείται πιο συχνά το φαινόμενο αυτό. Μελετώντας προσεκτικά το log file μπορείς να δεις τα διαθέσιμα στοιχεία και τις παραμέτρους της επίλυσης. Λύση για ν' αποφύγεις αυτές τις κακοτοπιές αποτελεί ο σχεδιασμός σε μορφή δικτύου, πλεονάζουσες παρατηρήσεις και συνόρθωση.

 

Σπανιότερα μπορεί να το πάθεις και με 2συχνο. Λύση αποτελούν οι πολλαπλές παρατηρήσεις και η διπλή διέλευση.

 

Συγνώμη αν φάνηκα πως σου κάνω μάθημα, εκ πείρας (αιματοβαμμένης) στα λέω...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

Τελικά υπήρχε κάποιο χονδροειδές στο ύψος αντένας που πέρασα, οπώτε διορθώνοντας αυτό η διαφορά έπεσε από τα 90 στα 35 περίπου εκατοστά, που ίσως είναι λογική διαφορά. Μάλλον πρέπει να ξαναπάω να το τσεκάρω.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε gez

τα αναγραφόμενα στην σελ.394 του βιβλίου του καθ.Γ.Βλάχου δεν έχουν και πολύ σχέση

με την εργασία -δοκιμή που έκανες

Οι σύγχρονοι γεωδαιτικοί σταθμοί έχουν ενσωματωμένη την διόρθωση ((1-Κ)*S^2)/2*R)

με τον συντελεστή διάθλασης κ να παίρνει τιμές 0,13-0,14-0,16 που έχουν προκύψει απο ερευνητικές εργασίες με αμοιβαίες ταυτόχρονες σκοπεύσεις

Η διαδικασία προσδιορισμού υψομετρικών διαφορών με gps είναι διαφορετική και εξαρτάται αν και ποιό μοντέλλο γεωειδούς χρησιμοποιείται

αν δεν χρησιμοποιείται μοντέλλο γεωειδούς μιά μέση τιμή της τάξης των 10 εκ/Km για την ηπειρωτική Ελλάδα είναι αναμενόμενη

συνάδελφε proteas

όλες οι ρουτίνες για την επίλυση των ασαφειών αποβλέπουν στη σωστή επίλυσή τους με στόχο τον ακριβή προσδιορισμό των συντεταγμένων του Rover τόσο οριζοντιογραφικά όσο και υψομετρικά, χρησιμοποιούνται αυστηρές στατιστικές τεχνικές

αυτά που βλέπουμε είναι ουσιαστικά η ακρίβεια της λύσης με κάποιο επίπεδο εμπιστοσύνης που προκαθορίζεται ανάλογα με το είδος της εργασίας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε Θεοχάρη μίλησα καθαρά εμπειρικά και χαίρομαι που υπάρχουν συνάδελφοι σαν και σένα και δίνουν πάντα μια εμπεριστατωμένη και επιστημονική απάντηση ως πιο ειδικός και την οποία βεβαίως βεβαίως θα καρπωθώ προς γνώση (και πώληση "μούρης") .... :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.