Μετάβαση στο περιεχόμενο

10kW σε στέγες μεζονετών στο ίδιο οικόπεδο


billlllll

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Έχεις κοινόχρηστες στέγες? αν όχι δεν έχεις πρόβλημα... Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα...

 

Αγαπητέ astrah,

 

Δεν ισχύει αυτό που απαντάς…!!

 

Οι περισσότεροι εδώ (συμπεριλαμβανομένου και εμένα), κάποια στιγμή πιστέψαμε ότι ανά αποκλειστική χρήση ταράτσας ή στέγης μπορεί να μπει ένα 10kW ειδικού προγράμματος - αλλά κάναμε λάθος. Αν κάποιος το έχει υλοποιήσει, απλά είναι τυχερός μέχρι να ανακαλυφθεί και ΑΝ ανακαλυφθεί.

 

Δυστυχώς το θέμα είναι ξεκάθαρο πλέον. Ουσιαστικά είναι ένα ΦΒ σύστημα ειδικού προγράμματος ανά κάθετη ιδιοκτησία.

 

Επειδή επόμενη ερώτηση θα είναι, τι είναι η κάθετη ιδιοκτησία..???

 

Κάθετη ιδιοκτησία ή συνιδιοκτησία είναι η χωριστή (διηρημένη, αποκλειστική) κυριότητα οικοδομής που είναι κτισμένη μαζί με άλλη ή άλλες στο ίδιο οικόπεδο, συνδυασμένη με συγκυριότητα στο οικόπεδο αυτό καθώς και στα κοινά μέρη των οικοδομών και με κοινωνία των δικαιούχων των επιμέρους κάθετων ιδιοκτησιών. Μια συμβολαιογραφική πράξη που ορίζει τις ξεχωριστές ιδιοκτησίες (π.χ. διαμερίσματα) οι οποίες βρίσκονται σε ένα οικόπεδο.

 

Η έννοια της κάθετης ιδιοκτησίας διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 3741/1929, του ΝΔ. 1024/1971 και των άρθρων 1002 και 1117 του Αστικού Κώδικα. Με αυτή δημιουργούνται επί ενός οικοπέδου αυτοτελείς, χωριστές και ανεξάρτητες καθ' ύψος (κάθετες) ιδιοκτησίες, οι οποίες έχουν ποσοστό εξ αδιαιρέτου επί του ενιαίου οικοπέδου. Πρόκειται για σύσταση χωριστών, ιδιόκτητων ιδιοκτησιών με κάθετη διαίρεση σε ενιαίο, κοινό οικόπεδο.

 

Π.χ. Για να έχουμε δύο (2) κάθετες ιδιοκτησίες, από τα λίγα που ξέρω (μιας και δεν είμαι αρχιτέκτονας ή πολιτικός) πρέπει να δημιουργούνται δύο άρτια οικόπεδα.

 

Ο νομοθέτης γνωρίζοντας ότι όλες οι στέγες είναι κοινόκτητες (βάσει νομοθεσίας στις οριζόντιες ιδιοκτησίες) και όχι απαραίτητα κοινόχρηστες, έβαλε ως μέγιστο τα 10kW ειδικού προγράμματος.

 

Πρόκειται για ένα μεγάλο συγκρότημα 60 μεζονέτων στο Μαρούσι επί οικοπέδου στο οποίο εκδόθηκε μια άδεια ανέγερσης ανεξάρτητων μεζονέτων....

 

Στην περίπτωσή μας έχουμε σύσταση οριζ. με αποκλειστική χρήση οικοπέδου.

Τι γνώμη έχετε ?

 

Αγαπητέ soundholics,

 

Δεν μπορείς να βάλεις 60x10kW. Μόνο ένα 10kW με την συγκατάθεση του 100% των ιδιοκτητών.

Edited by armageddon_gr
Link to comment
Share on other sites

armageddon_gr όπως γνωρίζεις μέχρι και το Νοέμβριο του 2011 πίστευα αυτό που σχεδόν όλοι πιστεύαμε.

 

Και το πιστεύαμε όχι αδίκως, δεδομένου ότι και η ΔΕΗ το δεχόταν και ο Νόμος δεν το απέρριπτε.

 

Από κάποια στιγμή κι έπειτα, προφανώς κάποιος το σκάλισε, γνωμοδότησαν οι νομικές Υπηρεσίες και γίνεται πλέον αυτό που γίνεται.

 

Για εμένα είναι πλέον ξεκάθαρο και συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες με τις κάθετες.

 

Αυτό δε σημαίνει ότι κάποιος πηγαίνοντας στα μουλωχτά μπορεί και να πάρει την άδεια, όμως εδώ συζητάμε τι είναι πλέον νόμιμο.

 

Και φυσικά ο τύπος που πρόλαβε στις 60 μεζονέτες και το έβαλε το 10-ράκι ή μάγκας είναι ή την πάτησε !!!!

 

Πάντως για να πω και του στραβού το δίκιο, πρακτικά άλλο διαφορετικές μεζονέτες και άλλο διαφορετικές αποκλειστικές χρήσεις ταράτσας. Στη μία περίπτωση έχουμε διακριτούς όγκους και στην άλλη έναν. Νομικά όμως, μάλλον είναι το ίδιο, κι εκεί ίσως θα έπρεπε η ΔΕΗ και το ΥΠΕΚΑ να το δουν διαφορετικά.

Link to comment
Share on other sites

armageddon_gr νομίζω ότι η ΔΕΗ το λέει ξεκάθαρα και υπάρχει ανερτημένο μέχρι σήμερα (δεν ξέρω αν ξέρεις κάτι που δεν ξέρω εγώ)...

 

"Στις περιπτώσεις όμως που παρά την σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας η στέγη/στέγες του

συγκροτήματος παραμένει κοινόκτητη ή κοινόχρηστη, είναι δυνατή η εγκατάσταση ενός

μόνο ΦΒ συστήματος με συναίνεση των συνιδιοκτητών."

 

Ενώ εδώ μιλάμε για "εκδόθηκε μια άδεια ανέγερσης ανεξάρτητων μεζονετών." Από πού προκύπτει κοινόκτητη ή κοινόχρηστη στέγη?????

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει να κάνει

έτσι όπως είναι δομημένη η ΚΥΑ και οι διαυκρινήσεις της ΔΕΗ απο την στιγμή που υπάρχει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησία τότε μόνο 1 εκτός αν μπορεί να ληφθεί exception απο την ΔΕΗ

 

πάντως είναι ηλίθιο να υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί

Link to comment
Share on other sites

Ενώ εδώ μιλάμε για "εκδόθηκε μια άδεια ανέγερσης ανεξάρτητων μεζονέτων." Από πού προκύπτει κοινόκτητη ή κοινόχρηστη στέγη?????

 

Αγαπητέ astrah,

 

Διακρίνω ένα πνεύμα αντίδρασης άνευ δικαιολογίας. Σου έκανα αναφορά τι είναι κάθετη ιδιοκτησία και πότε πιθανόν μπορεί να γίνει και εσύ μου γράφεις:

 

Ενώ εδώ μιλάμε για "εκδόθηκε μια άδεια ανέγερσης ανεξάρτητων μεζονέτων."

 

Ο soundholics είπε "Στην περίπτωσή μας έχουμε σύσταση οριζ. με αποκλειστική χρήση οικοπέδου." Έγραψε ξεκάθαρα οριζόντιες με αποκλειστική χρήση, άρα έχει το πολύ μία (1) κάθετη ιδιοκτησία (εφόσον δεν αναφέρει περισσότερες) και κατ’ επέκταση το πολύ 10kWp ειδικού προγράμματος μπορούν να τοποθετηθούν.

 

Θα μπορούσε να είχε γράψει έχω εξήντα (60) κάθετες ιδιοκτησίες (60x10kWp). Επίσης Θα μπορούσε να είχε γράψει έχω έξι (6) κάθετες ιδιοκτησίες με δέκα (10) οριζόντιες στην κάθε μία (6x10kWp), όπου πάλι ανά δεκάδες θα έπρεπε να συμφωνούν.

 

Βάσει νομοθεσίας και αυτών που ξεστραβώθηκα να διαβάζω μία (1) ολόκληρη μέρα, όταν υπάρχουν οριζόντιες ιδιοκτησίες (δηλαδή τουλάχιστον δύο ιδιοκτησίες), οι λεγόμενοι "κοινόχρηστοι χώροι" είναι τουλάχιστον κοινόκτητοι και αν δεν υπάρχει αποκλειστική χρήση είναι και κοινόχρηστοι.

 

Ρώτα αρχιτέκτονα ή πολιτικό μηχανικό ή ακόμα και συμβολαιογράφο για να σου λύσει τις τυχόν απορίες που μπορεί να συνεχίζεις να έχεις σχετικά με τις μορφές ιδιοκτησιών.

 

@ chris_gr & @ jsk,

 

Chris, φυσικά δεν θα ξεχάσω για πια μέρα μιλάς (και φυσικά όχι αδίκως), μιας και ήταν η ίδια μέρα που μας έγινε πασιφανές (για διαφορετικές περιπτώσεις) – ότι σε οριζόντιες ιδιοκτησίες τοποθετείται το πολύ ένα ΦΒ ειδικού προγράμματος.

 

Τείνω να συμφωνήσω για την διαφορετική εξέταση των διακριτών όγκων και με το γεγονός ότι μπορεί να φαίνονται ηλίθιοι περιορισμοί, αλλά πιστεύω τελικά (αφού κατάφερα να ηρεμήσω μετά από μεγάλο εκνευρισμό - λόγω του ότι έφαγα τον κόσμο για να το απαντήσω έχοντας μόνο την ΚΥΑ) ότι η φιλοσοφία του συντάκτη της ΚΥΑ ήταν να δώσει κίνητρα για τα ΦΒ ειδικού προγράμματος, αλλά να μην το ξεφτιλίσει και εις βάρος των υπολοίπων καταναλωτών ενέργειας (αυξάνοντας τα τέλη προς ΑΠΕ). Διότι σου λέει κύριε, θες να βάλεις παραπάνω ισχύς (>10kWp), κάνε μια εταιρία να πληρώνεις τους φόρους και εισέπραττε βάσει χαμηλής ταρίφας.

 

Τώρα θα μου πεις, μα καλά τόσο πολύ επηρεάζουν τα ΦΒ ειδικού προγράμματος το μίγμα….?? Θα σου απαντήσω ότι δεν ξέρω στο μέλλον πόσο θα το επηρεάσουν, αλλά όμως στην ΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ μείωση της ταρίφας – συμπερίλαβαν και του ειδικού προγράμματος....γιατί άραγε….????

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σε οικόπεδο εκτός σχεδίου, υπάρχουν δύο ανεξαρτητες κατοικίες (αδέρφια). Το συμβόλαιο λέει ξεκάθαρα "οριζόντια ιδιοκτησία". Εκανα αίτηση για τον ένα από τα δύο αδέρφια και μου ζητήθηκε υπ. δηλωση συνέναισης από τον άλλο αδερφό και αποδοχή οτι δεν θα μπορέσει να εγκαταστήσει σύστημα για τα επόμενα 25 χρόνια, με αποτέλεσμα, να έχει δημιουργηθεί δύσκολο κλίμα διότι και ο άλλος αδερφός σκέφτεται σοβαρά να εγκαταστήσει φ/β. Ερώτησεις:

 

1) υπάρχει η δυνατότητα σε οριζόντια ιδιοκτήσια να γίνει τροποποίηση και να μετατραπεί σε κάθετη? εν προκειμένω δύο κάθετες?

 

2) είναι κλασικό φαινόμενο στα χωριά να υπάρχει μεν οριζόντια ιδιοκτησία αλλά οι κατοικίες να είναι ανεξάρτητες? να μην εφάπτονται δηλαδή. Αυτό είναι νόμιμο, ή παράνομο?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Παίδες πότε αλλάζει η τιμή της ΔΕΗ? Λέτε να έχουμε αλλαγές μέσα στο εξάμηνο (τέλος Ιουνίου) ή πάμε μέχρι τέλος του έτους με 0,495?

Link to comment
Share on other sites

.... πάμε μέχρι τέλος του έτους με 0,495?

 

μέχρι τέλους του 12 με 0,495 ? Α, μπα

 

Φεβρουάριος 2012 σε 0,495€/kWh απο 0,5225€/kWh

Αύγουστος 2012 σε 0,47025€/kWh απο 0,5225€/kWh

Φεβρουάριος 2013 σε 0,44673€/kWh απο 0,49638€/kWh

Αύγουστος 2013 σε 0,42440€/kWh απο 0,49638€/kWh

Φεβρουάριος 2014 σε 0,40318€/kWh από 0,471,56€/kWh

Ισχύει ποσοστό μείωσης 5% ανά εξάμηνο αντί για 5% τον χρόνο που ίσχυε εως τώρα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.