Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύνδεση ξυλολέβητα (Viessmann) με δοχείο αδρανείας


thoi6959

Recommended Posts

πρόσφατα εγκατεστησα τον viessmann vitoligno 100s κ το δοχειο αδρανειας 800 λτ. παρολα αυτα δεν μου φενεται  σωστη η συνδεση αναμεσα στο λεβητα κ το δοχειο αδρανειας.Με το που λειτουργει α καυστηρας κ πιασει θερμοκρασια 70 c αρχιζει να θερμαινει κ το δοχειο αδρανειας ειναι σωστο αυτο?

 

Γνωριζει καπιος πια ειναι η σωστη συνδεση αναμεσα τους?

ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

Πως τα σύνδεσες? Τι ακριβώς σου φαίνεται λάθος? Ότι ζεσταίνεται το δοχείο αδρανείας μόλις ζεσταθεί ο λέβητας, ή η θερμοκρασία των 70C?

Link to comment
Share on other sites

Έχω μια τριοδη βανα μολις ανεβασει 65-70 C στελνει το νερο στο buffer με αποτελεσμα να μην σβηνει ποτε ο λεβητας προσπαθοντας να θερμανει το buffer.

Εχω την εντηπωση πως πρεπει να στελνει το νερο στο buffer μονο εφοσον δεν υπαρχει ζυτηση ή εχει υπερβει η θερμοκρασια του λεβητα στους 80-90 πχ...

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσε να γίνει και έτσι, αλλά προφανώς είναι πιο πολύπλοκο. Αν λειτουργεί μόνο μια ζώνη με μικρή ισχύ και παροχή, ο λέβητας θα ανεβάζει θερμοκρασία και θα πρέπει να γυρνάει στο buffer.

 

Δεν έχω ασχοληθεί με ξυλολέβητες, κάνω απλά κάποιες σκέψεις. Το εγχειρήδιο τι συνδεσμολογία προτείνει?

 

(μην κάνεις παράθεση ολόκληρου του προηγούμενου μηνύματος)

Link to comment
Share on other sites

Απο οσο ασχολιθικα κανονικα το νερο στο buffer πρεπει να παει μονο οταν δεν υπαρχει καταναλωση η αυξηθει υπερβολικα το νερο στο λεβητα.

Στη δικη μ περιπτωση θερμενει απευθειας το buffer ξοδευοντας ενεργεια χωρις λογο κ μολις υπαρχει καταναλωσει αντλει νερο απο το buffer k to λεβητα ταυτοχρονα.Δεν νομιζω πως ειναι λογικο.

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβα. Καποια στιγμη δεν ολοκληρωνεται η θερμανση του δοχειου αδρανειας??

 

ολοκληρωνεται αλλα αν δεν υπαρχει καταναλωση για μια χρονικη περιοδο πεφτει η θερμοκρασια του δοχειου αδρανειας κ αναβει ο λεβητας προσπαθοντας να το ξαναζεστανει χωρις να υπαρχει καταναλωσει.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Θα μπορούσες να δείξεις με ένα σκαρίφημα πως είναι συνδεδεμένα και τις παροχές από τον ξυλολέβητα, προς τα θερμαντικά σώματα? Τι εννοείς τραβάει νερό και από το buffer & από τον λέβητα? Σε κοινό συλλέκτη πάνε?

Link to comment
Share on other sites

...κ αναβει ο λεβητας προσπαθοντας να το ξαναζεστανει χωρις να υπαρχει καταναλωσει.

 

 

Ποιος ξυλολέβητας είναι αυτός που "ανάβει" μόνος του; :confused:

Επειδή ακριβώς οι ξυλολέβητες δεν μπορούν να ανάψουν και να σβήσουν (αλλά μόνο να ρυθμίσουν την ισχύ μέσα σε κάποια πλαίσια) απαιτείται να υπάρχει πάντα κατανάλωση ενέργειας.

 

Την δουλειά αυτή κάνει το δοχείο αδρανείας:

Έστω ότι ο λέβητας εργάζεται στα 40kW (υποθέτω ότι είναι το μοντέλο των 40kW). Από την στιγμή που κάποιος θερμοστάτης χώρου δίνει εντολή, η αντίστοιχη ηλεκτροβάνα κλείνει άμεσα, ο λέβητας όμως δεν μπορεί να περιορίσει την ισχύ του άμεσα.

Για την προστασία του λέβητα απαιτείται να απορροφηθεί η πλεονάζουσα ισχύς και αυτό το κάνει το δοχείο αδρανείας.

 

Στα 40kW, το δοχείο των 800lt, μαζί με τα 150lt του λέβητα και τα 200 κιλά σίδερο δίνουν 27sec/°C, ή 11 λεπτά για να φτάσει από τους 70°C στους 95°C (άνω όριο λειτουργίας).

Σε αυτά τα 11 λεπτά ο λέβητας πρέπει να έχει περιορίσει την ισχύ του, αλλιώς θα ξεκινήσει η ατμοπαραγωγή...

 

Είναι συνήθως κρίσιμο η θερμοκρασία στην οποία η τρίοδοςθα βάλει το δοχείο αδρανείας στο κύκλωμα να είναι μεγαλύτερη από την θερμοκρασία μετά την οποία ο λέβητας ρίχνει την ισχύ του. Προφανώς ο αυτοματισμός αυτός έρχεται έτοιμος από την Viessman...

 

Επίσης -προφανώς- η θερμότητα του δοχείου αδρανείας πρέπει να ανακτηθεί (διαφορετικά θα βάζαμε απλώς ένα φορτίο, όπως συμβαίνει με άλλα συστήματα) και ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιηθεί για την προθέρμανση των επιστρεφομένων. Σε κάθε περίπτωση η Viessman θα δίνει διαγράμματα συνδεσμολογίας.

Η παράκαμψη των οδηγιών της εταιρίας απαιτεί εμπειρία και καλή κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του ξυλολέβητα, αλλά δεν είναι απαγορευμένη για έναν μηχανολόγο.

Link to comment
Share on other sites

Αλέξη ωραίο πόστ αλλά έχω μία παρατήρηση....

950 λίτρα νερό για να αυξήσουν την θερμοκρασία τους κατα 25 βαθμούς χρειάζονται 23920 kcal.

Αν θεωρήσουμε ότι ο λέβητας λειτουργεί εκείνη την στιγμή με μία ισχύς περίπου στα 35KW= 30000kcal/h τότε χρειάζεται 47 λεπτά και όχι 11...

Και όλα αυτα χωρίς να μπέκω μέσα και το βαθμό απόδοσης που μπορεί να μας φτάσει στην μία ώρα.

Κάνω κάτι λάθος;

Edited by aithilenio
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.