Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σοφίτα


Recommended Posts

Στο ΓΟΚ δεν υπάρχει ο όρος σοφίτα!

 

 

Ακριβώς αυτό εννοώ. Όλοι ξέρουμε τι είναι η σοφίτα, φίλε JTB, αλλά επισήμως δεν υπάρχει τέτοιος όρος στην πολεοδομική νομοθεσία, την οποία, υποτίθεται, πρέπει να έχουμε σαν μπούσουλα.

Το βρίσκω εξαιρετικά άδικο μία κατοικία στη σοφίτα να πηγαίνει με 0,50, τη στιγμή που το ... ποιμνιοστάσιο (=μαντρί) πάει με 1,00. Όμως από την ανάγνωση του νόμου αυτό καταλαβαίνω.

Link to comment
Share on other sites

Περιγραφή

 

 

Διόροφη κατοικία (μεζονέτα) με απόληξη κλιμακοστασίου.

Η πλάκα οροφής α' ορόφου εν μέρει καλύπτεται με στέγη και εν μέρει είναι ταράτσα στην οποία και καταλήγει η εσωτερική σκάλα (απόληξη κλιμακοστασίου).

Τμήμα της κάτοψης του α' ορόφου έχει διπλό ύψος και η οροφή του καταλήγει στο ίδιο ύψος με αυτό της απόληξης κλιμακοστασίου και κατ' επέκταση αυτού. (Στην κάτοψη απόληξης κλιμακοστασίου, αυτό το τμήμα φαίνεται τρύπα-κενό).

 

Στην πράξη έχει κατασκευαστεί δάπεδο κατ' επέκταση του πλατύσκαλου (εντός του νομίμου όγκου) στη στάθμη δαπέδου της απόληξης του κλιμακοστασίου.

 

Το ύψος του κλιμακοστασίου εν γένει έχει ξεπεράσει κατά 90 εκ. το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής,δηλ. 9.90μ. αντί για 9.00 μ. (Γι αυτό και σκέφτομαι να το πάω με 4014 και όχι με 3843, προκειμένου να το τακτοποιήσω συνολικά ΚΑΙ για την υπέρβαση ύψους που έχει)

 

Αυτό οφείλεται αθροιστικά στην αύξηση του ύψους κάθε ορόφου (ισόγειο, α' όροφος, απόληξη κλιμακοστασίου) κατά 30 εκ.

Σε σχέση με την Ο.Α, το ύψος μέχρι ΚΑΙ τη στέγη του α' ορόφου, ξεπερνάει κατά 60 εκ. το εγκεκριμένο της Ο.Α. αλλά όχι το επιτρεπόμενο της περιοχής.

 

 

Σκέφτομαι:

 

1. Την επιφάνεια της απόληξης κλιμακοστασίου στο σύνολό της ως υπέρβαση δόμησης, (με το 0,5 θεωρώντας το σοφίτα δηλ. Β.Χ) και με την υπέρβαση ύψους (σε σχέση με το επιτρεπόμενο της περιοχής)

 

2. Την υπέρβαση ύψους των 2 ορόφων, εφόσον ΔΕΝ δημιουργεί επιπλέον μέτρα δόμησης, με αναλυτικό στον οποίο θα υπολογίζεται το επιπλέον κόστος κατασκευής "ζώνης καθ΄ύψος 30 εκ." για τον κάθε όροφο με ό,τι αυτή συμπεριλαμβάνει (κόβει σαν φέτα) δηλ. επιπλέον μήκος υποστηλωμάτων, επιφάνειας τοιχοποιϊας εσωτερικής και εξωτερικής, επιχρισμάτων, βαφής κ.λ.π.

 

 

Εναλλακτικά

 

Η επιφάνεια του επιπλέον δαπέδου της απόληξης με 3843.

 

και

 

η υπέρβαση ύψους 30 εκ. του κάθε ορόφου (και της απόληξης) με αναλυτικό (υπολογισμένο όπως στην πρώτη εκδοχή).

 

 

 

Πώς το βλέπετε ?

 

Γνώμες ?

 

Προτάσεις ?

 

 

Από τη στιγμή που θα δηλώσεις ότι και οι υποκείμενοι όροφοι είναι ψηλότεροι από την άδεια, νομίζω ότι εκ των πραγμάτων δεν είσαι "εντός νομίμου όγκου", επομένως καλύτερα να το πας με τον 4014. Η λογική που περιγράφεις για τον υπολογισμό μου φαίνεται σωστή.

Link to comment
Share on other sites

Σε χαμηλό κτίριο (άρθρο 14 του ΓΟΚ) με στάθμη δώματος τα 8,50μ

προστέθηκε αυθαίρετη σοφίτα.

Ο κορφιάς είναι χαμηλότερα από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής

άλλα υπάρχει παράβαση της προυπόθεσης ύψους του άρθρου 14 (τα 8,50μ)

 

Βάζω υπέρβαση ύψους?

Link to comment
Share on other sites

@Brasco σε ίδια περίπτωση δεν θα βάλω υπέρβαση ύψους καθώς μιλάμε για τα επιτρεπόμενα του οικοπέδου άσχετα αν χρησιμοποιήθηκε το άρθρο 14.

Link to comment
Share on other sites

Διόροφη κατοικία (μεζονέτα) με απόληξη κλιμακοστασίου. Έχει Ο.Α. Κατασκευάστηκε στέγη/σοφίτα σε τμήμα του δώματος, με μέσο όρο ύψους πάνω από 2,40 m., όπου χρησιμοποιείται ως υπνοδωμάτιο. Δεν γίνεται υπέρβαση του μέγιστου ύψους της περιοχής.

 

Ο υπολογισμός κατα τη γνώμη μου πρέπει να γίνει:

α) Στο συνολικό εμβαδόν σοφίτα + κλιμαστοσάσιο - η τρύπα της σκάλας (αυτό δεν θεωρείται δόμηση)

β) Ως υπέρβαση δόμησης και βοηθητικός χώρος (σοφίτα ανεξάρτητα από το ύψος της), δηλ.με 0.5 , για όλο το προηγούμενο εμβαδόν.

 

Σωστό σκεπτικό ή υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες???

Link to comment
Share on other sites

 

Σου έχουν απαντήσει ότι με την εγκύκλιο 13 στο παράρτημα λέει ότι η οικοδομική άδεια αναφέρεται στο οικόπεδο - γήπεδο.Άρα αρκεί να υπάρχει μια οικοδομική άδεια και όλα πάνε με συντελεστή 1.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση δώματος χωρίς Ο.Α. για στέγη, επί του οποίου κατασκευάστηκε σοφίτα με ύψη και πραγματική κύρια χρήση βάζω 0,5 ή καθώς δεν υπήρχε άδεια ούτε για στέγη παίρνω 1,0 ?

Link to comment
Share on other sites

Αφου το κτίριο έχει άδεια τότε υπολογίζεις με το οτι έχει άδεια. Το θέμα είναι μήπως η στέγη θέλει αναλυτικό προυπολογισμό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.