Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοπογραφική αποτύπωση διαμερίσματος για πιστοποιητικό νομιμότητας


Recommended Posts

Συνάδελφοι Τοπογράφοι γειά σας.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι κανονικά εσείς θα έπρεπε να εμπλέκεστε άμεσα στη σύνταξη πιστοποιητικών νομιμότητας.

Διότι πώς μπορεί κάποιος να βεβαιώσει αποκλίσεις μαξ 2% (!!) που προβλέπει το πιστοποιητικό, χωρίς τοπογραφική αποτύπωση; Ειδικά εάν οι πρόκειται για διαμέρισμα πολυκατοικίας σε όροφο, και με παράγωνη κάτοψη...

Όμως, όταν πήρα συνάδελφο τοπογράφο που συνεργαζόμαστε, μού είπε πάλι για το γνωστό 300άρι που ζητάτε εσείς οι τοπογράφοι για οποιαδήποτε ημερήσια εργασία σας (έστω και αν διαρκεί κανά δυό ώρες).

Δεν γίνεται έτσι όμως...

Πιστεύω λοιπόν ότι θα έπρεπε για την έκδοση πιστοποιητικού νομιμότητας να γίνει υποχρεωτική από τον νόμο η ακριβής τοπογραφική αποτύπωση του εξωτερικού περιγράμματος του διαμερίσματος εν προκειμένω, για να ξέρουμε σαφώς αν έχουν γίνει παραβάσεις...

Παράλληλα, να θεσμοθετηθεί μια ελάχιστη αμοιβή τοπογραφικής αποτύπωσης, ίσως γύρω στα 100€, μιάς και εκτός από το στήσιμο του σταθμού θα χρειαστεί μόνον χρήση laser, χωρίς βοηθό τοπογράφου.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ευγενικά θα σε παρακαλούσα να ασχοληθείς με το ύψος της δικής σου αμοιβής και όχι με τα χρήματα που ζητάει ο τοπογράφος ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επαγγελματίας, ο οποίος ορίζει ΜΟΝΟΣ του την αμοιβή που αυτός θεωρεί δίκαιη και συμφέρουσα.

  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παράλληλα, να θεσμοθετηθεί μια ελάχιστη αμοιβή τοπογραφικής αποτύπωσης, ίσως γύρω στα 100€, μιάς και εκτός από το στήσιμο του σταθμού θα χρειαστεί μόνον χρήση laser, χωρίς βοηθό τοπογράφου.

 

Εντελώς συναδελφικά, οι απαιτούμενες ακρίβειες (<2%) καθορίζουν και τις απαιτούμενες μεθόδους εργασιών και το αντίστοιχο κόστος, οπότε 100€ αμοιβή δύσκολα προς το παρόν...

Ίσως αργότερα και αν φτάσουμε τις αμοιβές των υπόλοιπων βαλκάνιων... ως τότε όμως δεν το βλέπω...

πάντα συναδερφικά...

 

Υ.Γ. Όσο για το σενάριο, εξοπλισμός στημένος (τρίποδας-σταθμός κλπ) χωρίς παρουσία - φύλαξη τουλάχιστον βοηθού, πάλι δύσκολο... εκτός και αν ο συνάδελφος εργοδότης χορηγεί το δικό του εξοπλισμό, οπότε αλλάζει το σχέδιο.

Edited by qmd
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί συνάδελφοι, συμφωνούμε....

Πρέπει οπωσδήποτε να πιστοποιεί τοπογράφος την ταύτιση της κατασκευής του διαμερίσματος με τα σχέδια. Άλλωστε θεωρώ ότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει με μετροταινία για ακρίβεια 2%. Αυτό υπονοεί και ο qmd όταν γράφει:

 

οι απαιτούμενες ακρίβειες (<2%) καθορίζουν και τις απαιτούμενες μεθόδους εργασιών και το αντίστοιχο κόστος

 

Όμως πρέπει να βρεθεί και ένα λογικό κόστος για τον Ιδιοκτήτη...

Εσείς τι προτείνετε;

Link to comment
Share on other sites

Oμοιως πρεπει τοπογραφος να πιστοποιει οτι ο οπλισμος σε υφισταμενα κτηρια ειναι στη σωστη θεση..

Αποτυπωνοντας αναμονες κτλ..

 

Θα μας τρελανεται..

 

Ξερετε συναδελφοι υπαρχουν και οι κορδελες, ακομα καλυτερα και οι μεταλλικες μετροταινιες...

Αν μιλαμε δε για εσωτερικες διαστασεις υπαρχουν και τα αποστασιομετρα laser...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε gp1 το έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, οτι δλδ ο ιδιοκτήτης συνήθως θεωρεί λογικές τις αμοιβές των δικηγόρων με οιωνεί παρουσία, έλεγχο στις δικαιοπραξίες, αλλά ζορίζεται μόνο όταν πρόκειται να πληρώσει την εργασία του μηχανικού διότι δεν τη θεωρεί απαραίτητη... κοντολογίς νομίζω οτι πρέπει να σταματήσει αυτή η υποκρισία.

 

Συνάδελφε terry δεν αντιλέγω, αν η εργασία μπορεί να γίνει με μετροταινία ή edm χειρός τότε ίσως ο (μαύρος?) τοπογράφος περισσεύει στην διαδικασία. Εγώ εκείνο που ισχυρίζομαι είναι οτι οι απαιτήσεις της εργασίας σε εξοπλισμό και επάνδρωση και χρόνο περάτωσης είναι που καθορίζουν τα κόστη πάντοτε.

Edited by qmd
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θεωρείτε δηλαδή πως η τοπογραφική αποτύπωση ενος σπιτιού είναι απλή; Ξέρετε εκ των προτέρων πόσες στάσεις θα απαιτηθούν; Έχω αποτυπώσει δεκάδες κτίρια,απο μνημεία έως σπίτια , και ουτε είναι εύκολο να βάλεις στάση στο ξένο σπίτι , ούτε να στήσεις όργανο σε γυαλισμένο μάρμαρο....

Ένα σπίτι μπορεί να χρειαστεί μισή με μια μέρα το εσωτερικό . Αν θέλετε και σύνδεση κ αποτύπωση περιγράμματος ακόμα πιο πολύ. Αν είναι και σε όροφο...αστο.

1000 φορες μετροταινία

Link to comment
Share on other sites

Και παρ'όλα αυτά pseirak υπάρχουν κάποιοι που ακόμα αμφισβητούν το ρόλο ημών των Τοπογράφων στο Ν. 4014 και μέσα από τα δόντια έστω μας λένε "τι δουλειά έχετε εσείς με αυτά"... Εμ έλα που έχουμε και παραέχουμε δουλειά όπως αποδεικνύεται με αυτά που ζητά ο νόμος! Άλλος δυσκολεύεται στην εσωτερική αποτύπωση του κτίσματος, άλλος έχει θέμα με το τοπογραφικό, κάποιοι άλλοι ζορίζονται ακόμα και στον εντοπισμό στο gis του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής. Πάνω από το 50% της συνολικής δουλειάς όμως αυτά τα πράγματα είναι που είναι περισσότερο δικό μας αντικείμενο.

Link to comment
Share on other sites

gp1 μια ερώτηση θέλω να κάνω για να συντονιστώ και εγώ λίγο..

 

Εσύ πόσα λεφτά θα ζητήσεις για να δώδεις την βεβαίωση στον ιδιοκτήτη μετά τα αποτελέσματα της αποτύπωσης του τοπογράφου?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.