Μετάβαση στο περιεχόμενο

Β ζώνη αρχαιολογίας - ζώνη φυσικού κάλλους


Recommended Posts

Συνάδελφοι, έχει κανείς σας πάρει από οπουδήποτε εμπεριστατωμένη απάντηση στο θέμα της β' ζώνης προστασίας αρχαιολογικού χώρου?

(περιοχή που επιτρέπεται υπό περιορισμούς η δόμηση μετά από έγκριση της αρμόδιας Εφορείας και γνωμοδότηση Τοπικού ή Κεντρικού Σ.Μ.)

Τακτοποίηση ή όχι?

Αντίστοιχα καμμια πληροφορία για το φυσικό κάλλος?

 

Εννοείται ότι όσα αποδεικνύεται ότι κατασκευάστηκαν πριν τα ΦΕΚ που χαρακτήρισαν τις περιοχές, τακτοποιούνται.

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι μπορείς να τακτοποιήσεις, εφόσον δεν απαγορευόταν η δόμηση κατά τον χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή

 

εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης. Ετσι γράφει ο νόμος.

 

Η δόμηση στις ζώνες β' Αρχαιολογίας επιτρέπεται με ειδικούς όρους δόμησης. Αρα τακτοποιείς.

 

Επισημαίνω το εξής, και θα ήθελα τη γνώμη σας : Εκεί όπου από τους ειδικούς όρους δόμησης ζώνhς β' Αρχαιολογίας δεν επιτρέπεται πισίνα,

 

θεωρώ ότι πάλι μπορείς να τακτοποιήσεις την πισίνα, γιατί δεν συνιστά χρήση που δεν επιτρέπεται, αλλά διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου της

 

συγκεκριμένης χρήσης για την οποία ειχε ληφθεί άδεια, π.χ. κατοικία. Συμφωνείτε?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Εγώ έγω το ίδιο σκεπτικό με σένα. Άλλοι συνάδελφοι πάλι ψάχνοντας στο φορουμ βρήκα ότι διαφωνούν, απαντώντας ότι όταν πας για νομιμοποίηση "κανονική" συνήθως οι υπηρεσίες αυτές τα "κόβουν" αυτά τα αυθαίρετα. Μάλλον το πιο "σωστό" είναι να τα καθυστερήσω όσο μπορώ, και αν δεν βγει τίποτα νεότερο θα εξηγηθω πλήρως στον ιδιοκτήτη, θα του πω τα ρίσκα, και αναλόγως προχωράμε. Για την πισίνα το σκεπτικό είναι ακριβώς το ίδιο. Εκτός αν υπήρχε ήδη (όταν κατασκευάστηκε η πισίνα) διάταγμα με ειδικούς όρους δόμησης (και όχι μόνο η γενική απόφαση οριοθέτησης της ζώνης που δεν θέτει συνήθως και ακριβείς όρους), στο οποίο σαφώς απαγορεύονταν η κατασκευή πισίνας. Τότε άποψή μου είναι ότι πιθανόν να κολλάς. Βέβαια επειδή τα παραπάνω διατάγματα είναι συνήθως κακογραμμένα, αν δε διαβάσει κανείς τη διατύπωση, δεν μπορεί να εκφέρει ολοκληρωμένη άποψη.

Link to comment
Share on other sites

Sarcs,

Έχω ακριβώς το ίδιο θέμα με σένα. Μετά από αντίστοιχους προβληματισμούς κατέληξα στην ίδια ακριβώς προσέγγιση στο θέμα, περιμένουμε λοιπόν.

Έχω υποβάλει και ερώτημα ΥΠΕΚΑ, ΤΕΕ.

Αν εντοπίσεις (ή κάποιος άλλος ενδιαφερόμενος) διευκρίνηση παρακαλώ κοινοποίησέ την εδώ, όπως θα κάνω κι εγώ.

-Χρήστος

Link to comment
Share on other sites

Και γω έστειλα εδώ και καιρό ερώτημα σε ΥΠΕΚΑ-ΤΕΕ με την ελπίδα ότι δε θα είμαι μόνος και ίσως κάποια στιγμή το εντάξουν σε κάποια διευκρινιστική. Εν τω μεταξύ με τους αρμόδιους (Εφορεία αρχαιοτήτων) δε μπορείς να το συζητήσεις, γιατί προφορικά μπορεί να λεει ο καθένας ότι θέλει αλλά γραπτό "ναι" από οποιαδήποτε υπηρεσία του είδους πιστεύω ότι αποκλείεται να πάρει κανείς (ούτε σαν γνωμη καν). Αυτοί ούτως ή άλλως ξέρουν μόνο το δικό τους νόμο, και δεν είναι καν σε θέση να αναγνωρίσουν ότι όταν ένας άλλος ΝΟΜΟΣ (4014) λέει πράγματα αντίθετα με τον δικό τους, τότε υπάρχει πράγματι ζήτημα. Τελικά, αναμονή..

Link to comment
Share on other sites

.... με τους αρμόδιους (Εφορεία αρχαιοτήτων) δε μπορείς να το συζητήσεις, γιατί προφορικά μπορεί να λεει ο καθένας ότι θέλει ...

Δεν βλέπω η Εφορεία Αρχαιοτήτων να έχει βάσει νόμου καμία αρμοδιότητα, σχετιζόμενοι προφανώς είναι αλλά παρακάμπτονται με τις προβλεπόμενες διαδικασίες αυτού του νόμου. Μόνο μπέρδεμα θεωρώ στην περίπτωσή μου (και από την εμπειρία μου) να τους εμπλέξω.

Edited by csimeon
Link to comment
Share on other sites

Εννοείται αυτό φίλε csimeon, δηλ ότι δε θα τους εμπλέξεις. Ούτε για πλάκα δε θα το συζητήσεις (επειδή και γω λόγω περιοχής έχω μια σχετική εμπειρία). Το θέμα είναι αν θα υποβάλλουμε αιτήσεις εκεί που υπάρχει β΄ ζώνη καθορισμένη και μεταγενέστερη κατασκευή εγγυημένα, ή θα πάνε τα λεφτά τους χαμένα. Όλο το θέμα είναι η ερμηνεία του "απαγορευόταν η δόμηση". Τί εννοεί ο ποιητής? Καθολική απαγόρευση? Τότε ο,τιδήποτε εκτός της ζώνης α' τακτοποιείται. Αλλά το ότι δε βγαίνει διευκρίνιση θεωρώ ότι σημαίνει "πεταμε το μπαλάκι στο μηχανικό". Οπότε συνεννοείσαι με τον ιδιοκτήτη και το βάζεις, γράφοντας φυσικά ότι είναι σε ζώνη Β, αλλά πρακτικά φέρεις ευθύνη ή όχι εάν αύριο ή σε 5 χρόνια πουν τελικά "κακώς δηλώθηκες"?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

υπαρχει καποιο νεο για τις ζωνες Β αρχαιολογιας.,,,σχετικα με τα αυθαιρετα? εχω εναν πελατη σε ζωνη Β ...τον εχουν γραψει..και θελω να δω αν μπορω να το δηλωσω,,,εχει κανει κατι υποστεγα και εχει βαλει ενα τροχοσπιτο...προστιμο πανω απο 25000!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Έχω την εξης περίπτωση:

Κτίριο με οικοδομική άδεια του 1958, σε ζώνη Β, και πριν την κύρηξη της ζώνης Β ήταν σε ρυμοτομούμενο τμήμα με κύρηξη του 1965.

Τώρα αναμένεται νέο ρυμοτομικό που θα αντικαταστήσει το παλαιό.

Γίνεται ρύθμιση με 4014 για τα αυθαίρετα τμήματά του κτιρίου?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Να ξέρετε ότι οι ερωτοαπαντήσεις του ΤΕΕ και άλλων φορέων δεν έχουν καμία νομική υπόσταση...Αν (θεός φυλάξοι) χρειαστεί δικαστήριο ο δικαστής δεν κοιτάει απαντήσεις και εγκυκλίους αλλά ΦΕΚ, δηλαδή νόμους...Εφόσον δεν αναφέρεται με σαφήνεια στο ΦΕΚ είναι στην κρίση του μηχανικού.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.