Jump to content

csimeon

Members
 • Posts

  98
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

csimeon's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • Reacting Well Rare
 • Dedicated Rare
 • Conversation Starter Rare
 • First Post Rare
 • Collaborator Rare

Recent Badges

6

Reputation

 1. Για το ίδιο παραπάνω θέμα, μπορεί η διαμερισμάτωση και πλακόστρωση δώματος ως μικρή παράβαση κατηγορία 3, να περιλαμβάνονται στο ίδιο πρόστιμο 250€ ;
 2. Αστικό ακίνητο εντός σχεδίου πόλης με οικοδομική άδεια: το θέμα μου αφορά σε οριζόντια ιδιοκτησία, διαμέρισμα πολυκατοικίας όπου έχει προκύψει βατό δώμα διότι ο υποκείμενος όροφος έκανε ημιυπαίθριο εκεί που δεν έδειχνε η άδεια (εντός ρυμοτομικής και οικοδομικής γραμμής). Παρότι ο ιδιοκτήτης (πελάτης μου) νέμεται τη χρήση δώματος που δεν είχε βάσει αδείας, εξώστης δεν είναι, ημιυπαίθριος δεν είναι, συνεπώς θεωρώ πως δεν είναι καν κατηγορία 3. Καταγράφεται κάποιο αυθαίρετο σε αυτόν; νομίζω όχι. Θεωρώ υπερβολικό να του κάνω τακτοποίηση για αυθαίρετη εργασία πλακόστρωσης (ανύπαρκτου στην άδεια δώματος).
 3. Πελάτης μου έχει καταγγείλει αυθαίρετες κατασκευές τρίτου, έχοντας έννομο συμφέρον. Τον πελάτη βοήθησα στην σύνταξη του κειμένου καταγγελίας. Λάβαμε τα στοιχεία τακτοποίησης για το ακίνητο του τρίτου, όπου διαπιστώνω ότι έχει παραλείψει αυθαίρετες κατασκευές, ολόκληρο κτήριο τελείως. Είναι ακίνητο με πολλά κτήρια και χωρίς σύσταση (εγκατάσταση βιομηχανική). Αυτά που καταγράφονται έστω ότι είναι σωστά δηλωμένα. Δεδομένου ότι ως αποτέλεσμα της δήλωσης προκύπτει βεβαίωση του άρθρου 83, του ν.4495/17, δεν θα ήταν απαραίτητο να επισημανθούν τα παράνομα προς κατεδάφιση; Είναι έγκυρη η δήλωση; Αυτό είναι αυτοτελές ερώτημα για την εγκυρότητα της βεβαίωσης για αυτό το αναρτώ εδώ. Περισσότερα σχετικά για το ίδιο θέμα, έχω αναρτήσει και σε σχέση με το άρθρο 96, στο εξής θέμα.
 4. Time Left: 30 days and 8 hours

  • FOR SALE
  • NEW

  Ζητείται αρχιτέκτονας, κατά προτίμηση 5-ετούς+ επαγγελματικής εμπειρίας. Ενδιαφέρει να έχει εργαστεί σε θέματα παραθεριστικής κατοικίας και ξενοδοχείων σε Αιγαίο. Απαραίτητα προσόντα: Συνθετική ικανότητα με αντίληψη λειτουργικών αναγκών και μεγεθών κατοκίας (ανάλογη της ηλικίας κι εμπειρίας) Καλή γνώση AutoCAD αλλά και αντίληψη στην επικοινωνία ιδεών και διατάξεων γρήγορα, με σκίτσα Αντίληψη σε θέματα κατασκευής και λεπτομερειών Πολύ καλή γνώση Αγγλικών Επιθυμητή η εξοικείωση με προγράμματα 3D καταρχήν και κύρια για concept design, design process αλλά και για παρουσίαση. Χρησιμοποιούμε Blender για 3D + ArchiPack addon, modeling, texturing, rendering, animation.

  NO VALUE SPECIFIED

 5. Καλησπέρα, Ελέγχω φάκελο αυθαιρέτου και η ερώτησή μου αφορά πως ερμηνεύεται η ορθότητα δήλωσης και υπαγωγής, ερμηνεύοντας συνδυαστικά το άρθρο 96 "Κατηγορίες αυθαίρετων κατασκευών και αλλαγών χρήσεων", το άρθρο 86 "Δικαίωμα υπαγωγής Χρόνος αλλαγής χρήσης/ανέγερσης" και το άρθρο 83 "Απαίτηση έκδοσης βεβαίωσης μηχανικού σε δικαιοπραξίες, εγγραπτέες πράξεις". Η υπόθεση έχει ως ακολούθως : Πρόκειται για μια ενιαία ιδιοκτησία χωρίς σύσταση, το ακίνητο έχει βιομηχανική χρήση και αποτελείται από πολλά κτίσματα. Γίνεται δήλωση για πλήθος κτηρίων και κατασκευών. Ένα εκ των πολλών αυθαιρέτων είναι βιομηχανική αποθήκη εμβαδού περίπου 300τμ και έχει κατασκευασθεί αυθαίρετα το 2013 (μετά την 28.07.2011) Στο τοπογραφικό διάγραμμα της δήλωσης το κτήριο αυτό δεν εμφανίζεται καθόλου, ως να μην υπάρχει. Στο ίδιο σχέδιο υπάρχει υπεύθυνη δήλωση ότι "στο παρόν αποτυπώνεται το σύνολο των υφισταμένων κατασκευών και τα στοιχεία πολεοδομικής ταυτότητας". Πέρα του ψευδούς της δήλωσης και της έλλειψης στο τοπογραφικό η δήλωση σαν σύνολο είναι έγκυρη; Μπορεί να υπαχθεί ιδιοκτησία με αυθαίρετο τμήμα που δεν υπάγεται, χωρίς αυτό να επισημανθεί; Αρκεί να επισημανθεί ή πρέπει πρώτα να κατεδαφιστεί προκειμένου να είναι δυνατή υπαγωγή; Εγώ καταλαβαίνω πως δεν γίνεται αλλά δεν μπορώ να βρω την σαφή απόρριψη στον νόμο. Το πιο σαφές απαιτητό που παραβιάζεται είναι οι δηλώσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 83.
 6. Συνάδελφοι, προκειμένου για νέο κτίριο με χρήση κατοικίας, μονώροφης με υπόγειο, σε ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας Ι, υπάρχει ελάχιστο πάχος κοιτόστρωσης στον κώδικα; Είμαι αρχιτέκτονας και ρωτώ γιατί σε δύο αντίστοιχες περιπτώσεις ένας συνεργαζόμενος πολιτικός μηχανικός μου είπε πως υπάρχει ελάχιστο 50cm ενώ ο άλλος με βάσει τους υπολογισμούς του πρότεινε λιγότερο, χωρίς να "διορθώσει" λόγω απαίτησης κώδικα. Ποιο άρθρο του κώδικα είναι σχετικό παρακαλώ;
 7. www.csimeon.gr

 8. @kana Εξαιρετικά διευκρινιστική η εγκύκλιος, Ευχαριστώ! Σημείωσε πως παρολίγο να μπερδευτώ από τον τίτλο και να πω ότι είσαι εκτός θέματος, διότι δεν είμαι σε αρχαιολογικό χώρο (παρ.2 της Εγκ), αλλά στην παράγραφο 1, ορίζει σαφώς και πως κάθε περιοχή με κάποιας μορφής προστασία, δημοσιευμένη στην νομοθεσία, απαιτεί ΣΑ[email protected]_Guard Συμπεραίνω κι εγώ πως απαιτείται λόγω της φράσης "με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων". Στο μεταξύ μίλησα με την ΥΔΟΜ και επιβεβαίωσαν. Να αιτηθείς μόνο ΣΑ χωρίς κάποια άδεια, νομίζω θα είχε νομικά πρόβλημα, διότι δεν θα υπήρχε εκτελεστική πράξη - οπότε το η "επιφύλαξη" σε οδηγεί να εκδώσεις και Άδεια, Μικρής Κλίμακας στην περίπτωσή μου. ΥΓ1: Απομένει να βρω πιο ρημάδι νομοθέτημα ορίζει την γενική προστασία εκτός σχεδίου και οικισμών στις Κυκλάδες (καλά κάνει... ρημάδι επειδή δεν το βρίσκω). Βοήθεια; ΥΓ2 : "Παλιά" πέργκολα ήταν μόνο ελαφρά κατασκευή για υποστήριξη αναρρηχητικών φυτών, ευτυχώς σταδιακά μας έχει δοθεί μεγαλύτερη μορφολογική ευελιξία (υπάρχει σχετικός διάλογος παραπάνω στο νήμα αυτό). Με τις τελευταίες αλλαγές στους ορισμούς τον Δεκέμβριο του 2020, επιτρέπεται να επικαλύψω ξύλινα δοκάρια πέργκολας με ξύλινα πηχάκια καρφωτά; με κενά ανάμεσα - δεν κάνω ημιυπαίθριο, στόχος είναι να μη τα σηκώσει ο άνεμος.
 9. Έχω μια υπόθεση που δεν γνωρίζω αν θέλει ή όχι, Έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Αφορά σε κατασκευή πέργκολας (μικρότερης 50τμ) σε ακάλυπτο, εκτός σχεδίου, σε νησί όπου απαιτείται Σ.Α. για άδεια. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 30 του ν.4495/17, εδάφιο (ιγ) δεν απαιτείται Οικοδομική Άδεια ούτε Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας για "ι)γ) κατασκευή πέργκολας με ή χωρίς προσωρινά σκίαστρα επιφανείας έως 50 m2, σε ακάλυπτους χώρους, προκήπια και βεράντες ισογείων, εφόσον δεν απαγορεύεται από ειδικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή" Παρότι δεν απαιτεί αυτές τις Πράξεις από ΥΔΟΜ, απαιτείται Έγκριση από το Συμβούλιοι Αρχιτεκτονικής ή όχι; Μια απόφαση του ΣΑ είναι διοικητική πράξη με εκτελεστική ισχύ; (από μόνη της)
 10. Έχω την εντύπωση πως υπάρχει και ειδικότερη αναφορά και πιο πρόσφατη (από το 2000 που αναφέρεται από τους συναδέλφους) για "πλήρη φάκελο αρχιτεκτονικής μελέτης" που έχει υποβληθεί στο Σ.Α., αλλά δεν μπορώ να βρω το σχετικό. Θα το ήθελα γιατί έχω μια υπόθεση σε μεταβατική περίοδο. Αν κάποιος ξέρει κάτι σχετικό, παρακαλώ; Σχετικά εγώ έχω βρει:
 11. Επί 15 χρόνια που δραστηριοποιούμαι σε νησί εκτός σχεδίου και μετά από δεκάδες άδειες όπου το ύψος ερμήνευα στην μόνωση και οι ελεγκτές μηχανικοί υπέγραφαν, έτυχε σήμερα (παραμονές αλλαγής του νόμου εκτός σχεδίου) να μου απορρίψουν την ερμηνεία αυτή και να μου ζητήσουν στο μέγιστο ύψος να περιλαμβάνεται το στηθαίο Μια φορά παλιότερα θυμάμαι να διαπληκτίστηκα με μηχανικό ελέγχου, υποστηρίζοντας ότι χωρίς το "," κόμα η πρόταση δεν έχει λογική και τελικά το είχε κάνει δεκτό. Όντως χωρίς επιπρόσθετα στηθαίο επιλέγεις βατο δώμα (και στηθαίο για ασφάλεια) ή παράθυρα υπογείου. Δεν έχει λογική γιατί να επιτρέπει στηθαίο σε φωταγωγό και όχι στην περίμετρο, ούτε γιατί να είναι τόσο περιοριστικός, τόσο που να μην γίνονται στηθαίο και παράθυρα υπογείου, όταν επιτρέπει διώροφα ύψους 7,5μ ... Έψαξα αν έχει υπάρξει ερμηνευτική όλα αυτά τα χρόνια αλλά δεν βρήκα τίποτε. Μπορεί να βοηθήσει κάποιος;
 12. Έχω δύο περιπτώσεις σε εξέλιξη, και οι δύο σε γήπεδα εκτός σχεδίου χωρίς μορφολογικούς περιορισμούς, άρτια κατά κανόνα και θέλω να προβλέψω την εξέλιξη της διαδικασίας και να προλάβω αρνητικές συνέπειες από τις επερχόμενες αλλαγές στη νομοθεσία. ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1 : 4,7στρ., έχω Προέγκριση, δεν έχω έγκριση Σ.Α. Έχω την προέγκριση, την οποία επεδίωξα να λάβω πριν το Σ.Α. για να κατοχυρώσω όρους δόμησης και λίγα επιπλέον τετραγωνικά δόμησης, ενόψει της επικείμενης μείωσης με την αλλαγή του νόμου για εκτός σχεδίου δόμηση. Ανησυχώ μήπως ενδεχόμενη τροπή προς αναθεώρηση ακυρώσει το πλεονέκτημα που κέρδισα (τα τετραγωνικά) καθότι στην αναθεώρηση θα έπρεπε να προσαρμόσω την μελέτη με τους νέους όρους δόμησης (σωστά; ) Βρήκα την απάντηση που δίνεις για αναθεώρηση προέγκρισης, στην παρ.3 του Άρθρου 42 του ν.4495/17: Δεν ήξερα ότι γίνεται αναθεώρηση Προέγκρισης, νόμιζα ότι αναθεώρηση γίνεται μόνο εφόσον έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια. Με βοηθάει πως να επιδιώξω να συνεχίσω την έγκριση της μελέτης ως την άδεια, πρέπει σίγουρα να αποφύγω αλλαγή (από δική μου πρωτοβουλία ή συνέπεια ΣΑ) που θα επιφέρει αλλαγές Διάγραμμα Δόμησης. ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2 : 4,1στρ., έχω Άδεια για δύο κατοικίες και έχω κατασκευάσει τη μια, 110τμ και δεν έχω δηλώσει αποπεράτωση ενόψει εκκίνησης εργασιών για την κατασκευή της δεύτερης κατοικίας, 90τμ. Σε αυτήν την περίπτωση κατόπιν επιθυμίας του ιδιοκτήτη, έχουμε κάνει αλλαγή σχεδίων για την δεύτερη άκτιστη κατοικία πολύ πρόσφατα, τα οποία δεν έχουμε υποβάλει και σκέφτομαι να τα υποβάλω στο Σ.Α. ως αναθεώρηση αδείας (ως την Παρασκευή, προκειμένου να προλάβω τις αλλαγές και να διατηρήσω συνολική Δόμηση). Θεωρώ ότι σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορέσω να προχωρήσω την αναθεώρηση με τις προϊσχύουσες διατάξεις, βάσει της συνήθους διατύπωσης στις μεταβατικές διατάξεις, όπως "Οικοδομικές άδειες για τις οποίες έχουν υποβληθεί πλήρεις φάκελοι στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, εκδίδονται σύμφωνα με τις ." , η παράθεση ενδεικτικά από την παρ.3, Άρθ.45 του ν.4030/11. Η υπάλληλος της πολεοδομίας, η πρεσβύτερη και καλά ενημερωμένη, είπε πως αυτή είναι κοινή πρακτική που ακολουθούν και όταν δεν προβλέπεται ρητά σε αλλαγές πολεοδομικής νομοθεσίας, επειδή αναφέρεται στον 4030/11 "τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών".
 13. Έστω λοιπόν λόγω της διαφορετικής άποψης της Επιτροπής για την διάσπαση των όγκων, προκύπτει αλλαγή αλλαγή στη μελέτη όπου μετακινούνται 2 κτήρια κατοικιών. Επηρρεάζεται λοιπόν το Διάγραμμα Δόμησης. Τι επίπτωση έχει αυτό στην υπόλοιπη διαδικασία, ελέγχεται ξανά το ΔΔ από τον μηχανικό ελέγχου της ΥΔΟΜ; Και τέλος έστω ότι με πρωτοβουλία του ίδιου του μηχανικού, αλλάζει τη μελέτη την για την οποία έχει λάβει προέγκριση (χωρίς ακόμα να έχει εκδοθεί η άδεια), πώς, με ποιά διαδικασία ζητά ξανά έλεγχο; Υποθέτω ενημερώνει τον υπάλληλο και ζητά να βάλει την άδεια σε μεταβολή, περνάει τις αλλαγές κι ο υπάλληλος εγκρίνει;
 14. Ευχαριστώ. Η βάση της απάντησης του 3, είναι σωστή και με τον νόμο (όπως παρέθεσες), ωστόσο υπάρχει περίπτωση από την κρίση της Επιτροπής να επηρρεάζεται το Διάγραμμα Δόμησης. Παράδειγμα σε εκτός σχεδίου μπορεί να κρίνει ότι δύο κτίρια κατοικιών θα ήταν καλύτερα σε μεγαλύτερη ή μικρότερη απόσταση μεταξύ τους, ή να απορρίψει έναν ημιυπαίθριο λόγω της συγκεκριμένης μορφής του, που θα κατέληγε σε αλλαγές μελέτης με αλλαγές στο ΔΔ. Τι γίνεται τότε;
 15. Δηλαδή αν σου κάνει αλλαγές το Σ.Α. τι σημαίνει διαδικαστικά; Ενδεχομένως υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με κατηγορίες αδειών, χρήσεις κλπ Αλλάζεις τα σχετικά έγγραφα στην ηλεκτρονική υποβολή ακυρώνοντας τα παλαιότερα σχέδια; Γίνεται ξανά έλεγχος από μηχανικό ΥΔΟΜ (προκειμένου για κατηγορία 1, εκτός σχεδίου κατοικία); Αν οι αλλαγές Αν οι υποδείξεις του ΣΑ οδηγούν σε λύση η οποία επιφέρει αλλαγή στα υπολογιστικά μεγέθη του Διαγράμματος Δόμησης, υποθέτω πρέπει να εγκρίνει ξανά μηχανικός ΥΔΟΜ
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.