Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαγγελματικά δικαιώματα Χωροτακτών-Πολεοδόμων Μηχανικών


Recommended Posts

Επειδή τα επαγγελματικά δικαιώματα των "νέων" ειδικοτήτων, π.χ. Μηχ. Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, είναι σχετικά ασαφή ιδιαίτερα για τους νέους μηχανικούς, θα παρακαλούσα κάποιον παλαιότερο (ή και νέο) που έχει περισσότερες γνώσεις να διευκρινίσει, αν είναι εφικτό, μερικά ζητήματα:

1) Πόσο χρόνο μετά την κτήση του πτυχίου/ή έγγραφή στο ΤΕΕ μπορούν οι Χωροτάκτες-Πολεοδόμοι Μηχανικοί να υπογράψουν μελέτες? Ο χρονικός περιορισμός ισχύει για δημόσια και ιδιωτικά έργα?

2) Σύμφωνα με το ΠΔ 240 (30/8/1994) οι απόφοιτοι της σχολής Μηχ. Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μπορεί να είναι εργολήπτες ή μελετητές δημοσίων έργων. Προβλέπεται (παρ. 2) η δυνατότητα εγγραφής του μηχανικού:

Α. στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων

Β. στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών (ΜΕΚ)

Γ. στα Μητρώα Μελετητών και Μελετητικών Γραφείων της Γνωμοδοτικής

Επιτροπής Μελετών (ΓΕΜ) για τα αντίστοιχα έργα και μελέτες

Κάτω από ποιες προϋποθέσεις γίνεται η εγγραφή στα Α, Β και Γ? Σε ποια κατηγορία μπορούν να πάρουν εργοληπτικό πτυχίο?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 38
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1. Την επόμενη μέρα από την έναρξη επαγγέλματος στην ΔΟΥ για ιδιωτικά.

Για δημόσια πρέπει να είναι κάτοχος μελετητικού πτυχίου για να μπορεί να γίνει η ανάθεση και να υπογραφεί η σχετική σύμβαση κάτι για το οποίο απαιτούνται τουλάχιστον 4 χρόνια.

 

2. Για να γίνει κάτοχος μελετητικού πτυχίου δες στο http://www.ypex-mele.gr ππροϋποθέσεις, κατηγορίες κλπ. καθώς επίσης και τις σχετικές προβλέψεις του Ν 3316/05 που αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες, μητρώα μελετών κλπ.

Για εργοληπτικό δεν γνωρίζω σχετικά. Ελπίζω να βοηθήσει κάποιος άλλος

Link to comment
Share on other sites

Αμέσω μετά την εγγραφή σου στο ΤΕΕ μπορείς να υπογράψεις για ιδιωτικά έργα της ειδικότητας σου (- των περιβαλλοντικών που για κάποιο "περιεργο" λόγο χρειάζετια μελετητικό και για τα ιδιωτικά πλην των πολύ μικρών)

το θέμα είναι οτι από όσο γνωρίζω δεν μπορώ να σκεφτώ ιδιωτικά έργα που να εμπίπτουν στην ειδικότητα σου

 

Περι Γ δες την απάντηση 2 παραπάνω και κοίταξε το http://www.poleodomia.gr/gem.doc'>http://www.poleodomia.gr/gem.doc

 

περι κατασκευών - ΜΕΚ θα σε απογοητεύσω αλλα πιθανότατα (όχι σίγουρα )παρά τα όσα λέει το ΦΕΚ ίδρυσης της σχολής σου ΔΕΝ μπορείς να γραφτείς στο ΜΕΚ .Το γνωρίζω επειδή σε παρόμοια κατάσταση είναι οι μηχανικοί περιβάλλοντος και όταν πήγαν να εγγραφτούν στο ΜΕΚ (ακόμα και με αποδειχτικά εμπειρίας πχ κατασκευής βιολογικών καθαρισμών η υδραυλικών έργων ) η απάντση ήταν από το Υ.Π.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε οτι άσχετα τι λέει το ΦΕΚ της κάθε σχολής στον νόμο που καθρίζει τα περι εγραφής στο ΜΕΚ δεν υπάρχει καμία από τις νέες ειδικότητες (προφανώς αφού ο νόμος είναι της δεκαετίας του 80 ) οπότε δεν μπορείς να εγγραφείς

(Οι απόφοιτοι τβν ΤΕΙ βεβαια γράφονται κανονικά! )

 

Σε συμβουλέω να επικοινωνήσεις με των σύλλογο αποφοίτων στο

http://www.poleodomia.gr

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινίσεις σας αγαπητοί συνάδελφοι!

Με λυπεί ωστόσο το γεγονός ότι δεν βλέπω χωροτάκτες-πολεοδόμους μηχανικούς στο Φόρουμ...

Link to comment
Share on other sites

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/SYXNES_ERWTHSEIS_P/TAB36023/097620FBF70C1F54E0440003BA2D133C

Το ΤΕΕ κατατάσσει τους Μηχανικούς Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στην κατηγορία των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών; Και αν ναι αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτής;

 

Σύμφωνα με την αρ. 3493/20.9.1993 Απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εντάσσονται στη συγγενέστερη ειδικότητα των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών χωρίς όμως να αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτής

ΥΓ περιμένουμε να αναπληρώσεις το κενό :wink:

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Έχουν δικαιώμα να υπογράφουν οι Μηχανικοί - Χωροταξίας - Πολεοδομίας τοπογραφικά διαγράμματα. Έπεσε στα χέρια μου ένα τοπογραφικό διάγραμμα 16 στρεμματών και θα ήθελα να μάθω.

Link to comment
Share on other sites

μήπως συνάδελφε/ισσα πρέπει το συγκεκριμένο τοπογραφικό διάγραμμα μαζί με μία επιστολή σου να το στείλεις ΑΜΕΣΑ στον ΠΣΔΑΤΜ???

 

αν θέλεις την επιστολή που θα στείλεις, την συνυπογράφω.

Link to comment
Share on other sites

Έχουν δικαιώμα να υπογράφουν οι Μηχανικοί - Χωροταξίας - Πολεοδομίας τοπογραφικά διαγράμματα. Έπεσε στα χέρια μου ένα τοπογραφικό διάγραμμα 16 στρεμματών και θα ήθελα να μάθω.

 

Όχι...δεν μπορούμε να υπογράψουμε τοπογραφικά διαγράμματα......

Link to comment
Share on other sites

Το φαινόμενο είναι πιο συχνό, με τοπογραφικά διαγράμματα εξαρτημένα ή τοπογραφικά διαγράμματα που είναι αδύνατο να μετρηθουν με την συνήθη μετροταινία τα οποία υπογράφονται από αρχιτέκτονες μηχανικούς και τα δέχονται τα δασαρχεία και διάφορες άλλες υπηρεσίες... :(

Το προαναφερθέν τοπογραφικό έγινε από τον πατέρα της μηχανικού που το υπέγραψε :( δεν ξέρω γιατί δεν το υπέγραψε ο ίδιος, πιθανώς να έχει πάρει σύνταξη ή δεν ξέρω και εγώ για πιο λόγο.)

Link to comment
Share on other sites

Μήπως έχουν τα δικαιώματα των αρχιτεκτόνων να υπογράφουν με την συνήθη μετροταίνια,

αν όχι μπορεί να μου δώσει κάποιος μία απάντηση που να στηρίζεται σε κάποια νομοθεσία;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.