Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγη χρησης.Ποτε μπαινει και ποτε οχι?


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 71
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Οταν η τρέχουσα χρήση είναι διαφορετική... Τακτοποιείς το παρόν, άρα ένα υπόγειο που έγινε κατοικία, έχει αλλαγή χρήσης.

Link to comment
Share on other sites

Ενημέρωση από ημερίδα για αυθαίρετα (ημερομηνία 6/11/2011) εισηγήτρια Ξυνομηλάκη. Σχετικά με την αλλαγή χρήσης, ήταν απόλυτη. Αλλαγή χρήσης μπαίνει μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουμε αλλαγή στη χρήση ενός χώρου σε σχέση με την οικοδομική άδεια. Συγκεκριμένα αν ένα κτίριο έχει βγάλει άδεια ως κατοικία, τότε κάθε αυθαιρεσία στο κτίριο από την οποία προκύπτει πάλι χρήση κατοικίας ΔΕΝ παίρνει αυξητικό συντελεστή 1,4. Αν όμως κλειστεί - δημιουργηθεί ένας χώρος σε κτίριο κατοικίας και λειτουργήσει ως κατάστημα τότε πρέπει να μπει ο συντελεστης. Ομοίως αν ένα κτίριο είχε βγάλει άδεια ως κτίριο βιομηχανίας ή ως κτίριο γραφείων και τελικά προέκυψε κτίριο κατοικίας τότε πρέπει να μπει ο συντελεστής αλλαγής χρήσης.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν χρειάζεται εφόσον το κτίριο σου προοριζόταν μόνο για κατοικία βάσει της άδειας και ο νέος αυθαίρετος χώρος διατηρεί την αρχική χρήση του κτιρίου, ως κατοικία. Η μετατροπή του βοηθητικού χώρου σε κύριο επιβαρύνεται μόνο με την αύξηση των τετραγωνικών μέτρων και όχι με τον συντελεστή αλλαγής χρήσης.

(Επαναλαμβάνω πως ότι γράφω προέκυψαν από ημερίδα, άρα τα μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη)

  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αυτό με την αλλαγή χρήσης, το γράφω και αλλού είναι τελείως παράλογο. Ο Νόμος είναι τελείως λάθος και απορώ που κανένας μηχανικός από όσους τον επεξεργαστήκαν δε το κατάλαβε. Αν δηλώνουμε αυθαίρετα, αυτά δεν έχουν αλλαγή χρήσης, διότι δεν έχουν θεσμοθετημένες χρήσεις. Αν δηλώνουμε αυθαίρετες αλλαγές χρήσεων, σημαίνει ότι το κτίριο υφίσταται νόμιμα και απλά άλλαξαν χρήση. Δηλαδή έλεγε κατάστημα και έγινε κατοικία. Για τέτοιες παραβάσεις πρέπει να υπολογίζουμε όλα τα τετραγωνικά (σαν να χτίστηκε καινούριο αυθαίρετο δηλαδή) και μάλιστα να το προσαυξάνουμε με 1,4 συντελεστή;;;;;;;;; Δηλαδή με λίγα λόγια μας λένε ότι η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης είναι χειρότερη παράβαση από την αυθαίρετη κατασκευή!!!!!!!!!!!!!!! Και κοιτάνε με κολπάκια να το μπαλώσουνε (υπόγειες στάθμες, σοφίτες κοκ), ώστε τελικά να βγει λιγότερο. Ο νόμος είναι λάθος, αλλάξτε τον!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οι βοηθητικοί χώροι όπως σοφίτες, υπόγεια, αποθήκες οι οποίοι άλλαξαν από βοηθητική σε κύρια χρήση, δεν παίρνουν 1,4 για την αλλαγή, εφόσον ξαναλέω αποτελούσαν μέρος μιας κατοικίας, ενός καταστήματος και παραμένουν τμήμα κατοικίας ή καταστήματος αντίστοιχα. Ο νομοθέτης κατά τους αναλυτές του νόμου, έβαλε το συντελεστή 1,4 για να συμπεριλάβει τις περιπτώσεις κατά τις οποίες έβγαζε κάποιος μια άδεια με χρήση πχ βιοτεχνίας για να εξασφαλίσει μεγάλο συντελεστή δόμησης και τελικά τα έκανε κατοικίες.

Η αυθαιρεσία για την αλλαγή ενός βοηθητικού χώρου σε κύριο τιμωρείται με την αύξηση των αυθαιρέτων τετραγωνικών και εννοείται με ότι άλλο προκύπτει από αυτά όπως απόσταση Δ κτλ.

 

@Karathanas σωστή σκέψη ως προς την προχειρότητα του νόμου, έχει πολλά κενά και παραδοξότητες. Ως προς την αλλαγή χρήσης στη μια περίπτωση έχεις άδεια, επομένως συντελεστή 1 και βάζεις 1,4 για την αλλαγή από κατάστημα σε κατοικία ενώ όταν δεν έχεις καθόλου άδεια βάζεις συντελεστή 2. Τώρα αν αυτός που έχει βγάλει την άδεια καταστήματος εκτός από την μετατροπή στην χρήση σε κατοικία έκανε και μεγάλες υπερβάσεις στη δόμηση(θα πάρει δηλαδή εκτός από το 1,4 και 1,9 για δόμηση και 1,4 για κάλυψη), τον συμφέρει να "πάει" χωρίς οικοδομική άδεια. Άρα ένας εντελώς αυθαίρετος, σε ανάλογη περίπτωση, όντως αντιμετωπίζεται πιο ευνοϊκά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ενημέρωση από ημερίδα για αυθαίρετα (ημερομηνία 5/11/2011) εισηγήτρια η κα Ξυνομηλάκη. Αλλαγή χρήσης μπαίνει μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουμε αλλαγή στη χρήση ενός χώρου σε σχέση με την οικοδομική άδεια, σύμφωνα με την κα Ξυνομιλάκη.

Ωστόσο, στο παράδειγμα 2 των παραδειγμάτων του Υ.ΠΕ.Κ.Α. μπαίνει ο συντελεστής 1.4 σε 20 τ.μ. υπόγειου χώρου, με χρήση κτιρίου βάσει άδειας κατοικία, που έγινε κύριος (και δεν έχει δηλωθεί στο νόμο 3843/2010) .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.