Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΑ και κεντρική θέρμανση που δε χρησιμοποιείται


Inzaghi

Recommended Posts

Δηλαδη συναδελφε Μιλτο τι προτεινεις να κανουμε εν προκειμενω?

Εννοεις οτι στη συγκεκριμενη περιπτωση για την οποια ασχολουμαστε σταματαμε να μη λαμβανουμε υποψιν μας τις συνηθειες του χρηστη?

Αμφιταλαντευομαι πολυ αναμεσα στις αποψεις των χρηστων-συναδελφων εδω μεσα και η αληθεια ειναι οτι καθε μια ωρα αλλαζω αποψη....

 

Στην αρχη ημουν υπερ της εκδοσης ΠΕΑ λαμβανοντας υποψιν το λεβητα...

Επειτα θεωρησα σωστοτερο να αγνοηθει καθοτι εν αχρηστεια...

Στη συνεχεια πειστηκα οτι απο τη στιγμη που υπαρχει ο λεβητας και επιλεγουν οι χρηστες να μην τον χρησιμοποιουν, δε λαμβανουμε υποψιν τις συνηθειες τους

Και τωρα ο Μιλτος αλλα και ο προλαλησας Περαστικος με ξαναβαλανε σε σκεψεις ως προς το κατα ποσον μπορω και πρεπει να αγνοησω μια τοσο σημαντικη "συνηθεια" των χρηστων που αλλαζει τη συμπεριφορα του κτηριου...

 

Η αληθεια ειναι οτι αυτο θα αντικατοπτρισει ακριβεστερα απο καθε αλλη περιπτωση την υπαρχουσα κατασταση....?

 

Και αν αλλαξει γνωμη ο επομενος και θελει να το δουλεψει? Θα αλλαξει το ΠΕΑ

Του χρονου? Θα ξαναλλαξει το ΠΕΑ γιατι θα αλλαξουν τα δεδομενα του λεβητα...

Και αν βαλει φυσικο αεριο...? Παλι το ΠΕΑ θα ειναι ανακριβες....

 

Μαλλον προσανατολιζομαι να αποτυπωσω ΠΛΗΡΩΣ την υπαρχουσα κατασταση, δηλαδη ΝΟ θερμανση...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 271
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εννοεις οτι στη συγκεκριμενη περιπτωση για την οποια ασχολουμαστε σταματαμε να μη λαμβανουμε υποψιν μας τις συνηθειες του χρηστη?

 

Όχι μόνο στη συγκεκριμένη, αλλά σε όποια περίπτωση δεν ποσοτικοποιείται από τις ΤΟΤΕΕ.

 

Και αν αλλαξει γνωμη ο επομενος και θελει να το δουλεψει? Θα αλλαξει το ΠΕΑ

Του χρονου? Θα ξαναλλαξει το ΠΕΑ γιατι θα αλλαξουν τα δεδομενα του λεβητα...

Και αν βαλει φυσικο αεριο...? Παλι το ΠΕΑ θα ειναι ανακριβες....

Το φυσικό αέριο είναι μια αλλαγή που μπορεί να καταγραφεί στο επόμενο ΠΕΑ. Μέχρι τότε θα ζήσουμε με ανακριβές ΠΕΑ.

 

Το ζήτημα με την επαναχρησιμοποίηση του λέβητα, είναι αυτό των ν+1 συστημάτων που αναφέρω παραπάνω. Εκεί που δεν βρίσκουμε απάντηση, ίσως πρέπει να ρωτήσουμε το χρήστη.

 

Δεν γράφω για να σε επηρεάσω, απλά παραθέτω τις σκέψεις μου.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

O perastikos πιο πανω τοποθετηθηκε σωστοτερα....

Διαβαζει τις αποψεις μας και γελαει και με τις 2 γιατι ειναι και οι 2 το ιδιο σωστες...

Με επιχειρηματα που στεκουν, ο καθενας υποστηριζει τη θεση του...

 

Και στη μεση αυτων βρισκομαι εγω....

 

Αντε να δουμε στο τελος τι θα κανω...

Link to comment
Share on other sites

Οι συνήθειες του χρήστη αποτυπώνονται στο ΠΕΑ σε στατιστικής φύσης δεδομένα: λογαριασμοί, ώρες λειτουργίας ανελκυστήρα-πιεστικού, συνθήκες θερμικής άνεσης αν δεν μπορείς επί τόπου να το διαπιστώσεις κ.λ.π.

 

Επίσης ο διαχειριστής ή ο ιδιοκτήτης σου δίνει πληροφορίες και στοιχεία για το αν έχει γίνει κάποια επέμβαση στο παρελθόν π.χ. θερμομονώθηκε το δώμα, μπήκανε κουφώματα με υαλοπίνακες με επίστρωση χ.ε. κ.λ.π.

 

Κατά τα άλλα διαπιστώνεις την ύπαρξη συστημάτων και δομικών στοιχείων και κάνεις την επιθεώρηση χωρίς να ρωτάς τους ενοίκους για τον τρόπο που τα χρησιμοποιούν. Αν ήταν διαφορετικά, σίγουρα θα μας έδιναν και ένα ερωτηματολόγιο που θα αφορούσε τους ενοίκους.

 

Αποτυπώνεις την υφιστάμενη κατάσταση του κτηρίου και τα συστήματά του. Όχι τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας που επιλέγουν οι προσωρινοί ένοικοι του κτηρίου.

 

Αν θα δω ένα κλιματιστικό, δεν θα τον ρωτήσω αν το λειτουργεί ή πως. Ο ένοικος μπορεί να ισχυριστεί ότι μετάνιωσε που το αγόρασε γιατί δεν το λειτουργεί ποτέ. Δεν του αρέσει η ψύξη του κλιματιστικού και του προκαλεί προβλήματα υγείας. Αυτό δε σημαίνει ότι θα βγάλω το κλιματιστικό από την επιθεώρησή μου. Το σπλιτάκι υπάρχει στο διαμέρισμα και πρέπει να το αποτυπώσω.

 

Αν δω ότι δεν υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας αλλά ο ιδιοκτήτης ισχυρίζεται ότι σε μία βδομάδα θα έρθει το ηλιακό που παρήγγειλε τότε δεν το βάζω, γιατί κάνω αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης τη στιγμή της επιθεώρησης. Αν όμως υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας και ο ιδιοκτήτης ισχυρίζεται ότι δεν το χρησιμοποιεί ποτέ, γιατί τα καλοκαίρια πάντα φεύγει στο εξοχικό του δεν θα το εξαιρέσω. Ο ηλιακός υπάρχει στο κτήριο άσχετα με τις συνήθειες του χρήστη του κτηρίου.

 

Αν δω ότι σ’ ένα κτήριο, τα θερμαντικά σώματα έχουν αποξηλωθεί ή ο ιδιοκτήτης έχει αποσυνδεθεί από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης τότε (προσωπικά) θα θεωρήσω ότι δεν υπάρχει σύστημα θέρμανσης. Αν όμως υπάρχει σύστημα κεντρικής θέρμανσης που με μια κίνηση μπορεί να πάρει μπρος αλλά οι χρήστες αποφάσισαν να μη το λειτουργήσουν αυτήν την περίοδο, τότε θα πρέπει να το αποτυπώσω. Δε λέει τίποτα η προσωρινή απόφασή τους να μην αγοράσουν πετρέλαιο. Σε ένα μήνα μπορεί να κάνουν συνέλευση και να αποφασίσουν την αγορά πετρελαίου και την επανεκκίνηση του συστήματος. Δεν με απασχολεί σαν ενεργ. επιθεωρητή το πότε και το πώς χρησιμοποιείται το σύστημα από τους ενοίκους.

 

Σε κτήριο τριτογενούς μπορεί να υπάρχει BMS. Δεν θα εξετάσω τον προγραμματισμό του, που μπορεί να είναι τέτοιος που δεν αποδίδει τίποτα ενεργειακά ή δεν εξυπηρετεί όπως θα έπρεπε. Την ύπαρξη του αυτοματισμού αποτυπώνω.

 

Υπεύθυνες δηλώσεις δεν σε κατοχυρώνουν για τίποτα. Δεν προβλέπονται πουθενά από την διαδικασία και δεν συνεισφέρουν ουσιαστικά σε τίποτα για την επιθεώρηση (πέρα από το να καλμάρουν την δική μας ανασφάλεια). Η δική μας δουλειά έχει να κάνει με το κτήριο. Υπεύθυνη δήλωση αυτό, δεν μπορεί να σου δώσει.

 

Η επαρκής τεκμηρίωση αφορά πάντα την πιστή εφαρμογή των ΤΟΤΕΕ. Τεκμηριώνω επαρκώς το ότι ακολούθησα την σωστή διαδικασία. Όχι ότι εφάρμοσα μια διαδικασία κατά το δοκούν και σας τεκμηριώνω ότι είναι σωστή αν και δεν προβλέπεται από τις ΤΟΤΕΕ.

Σε ποιο σημείο της ΤΟΤΕΕ1 και 4 λέει ότι αν και υπάρχει κάποιο σύστημα είναι στο χέρι μου να εκτιμήσω αν αυτό θα συμπεριληφθεί στο ΠΕΑ ανάλογα με τις διαθέσεις των ενοίκων;

 

Νομίζω ότι όλα προκύπτουν από την παρερμηνεία μεταξύ των εννοιών <<αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης>> και <<αποτύπωση της υφιστάμενης διάθεσης για χρήση της υφιστάμενης κατάστασης>>.

 

Το ενεργειακό κτηριακό αποτύπωμα το δίνει το ίδιο το κτήριο.

Link to comment
Share on other sites

>
Η εγκατεστημένη μονάδα θέρμανσης για το διαμέρισμα που εξετάζεις είναι ο λέβητας και αυτόν θα βάλεις. Βαθμό απόδοσης σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο ελέγχου καυστήρα που θα βρεις

Link to comment
Share on other sites

Ηλία, συμφωνώ 100% με όσα παραδείγματα παρέθεσες (εκτός ίσως από το BMS, αλλά ας το αφήσουμε προς το παρόν).

 

Τι κάνουμε όμως στην περίπτωση των ν+1 συστημάτων? Αν υπάρχουν κλιματιστικά για παράδειγμα, τα αγνοείς σαν σύστημα θέρμανσης? Αν ναι, γιατί?

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Τον ανελκυστηρα για ποιον λογο τον ανεφερες....?

να υποθεσω πως ο ανελκυστηρας δεν εχει να κανει με διαμερισματα οικοδομης αλλα ενδεχομενως με μια μεζονετα τριπατη που οι ιδιοκτητες βαλανε και ανελκυστηρα για τα ανεβα-κατεβα...

Σωστα?

Link to comment
Share on other sites

Οταν έχεις κεντρικά συστήματα, όπως κεντρική θέρμανση, που καλύπτουν τις ανάγκες 100%, τα υπόλοιπα τοπικά συστήματα (επικουρικά) όπως τζάκια, ηλεκτρικά σώματα λαδιού, τοπικές αντλίες θερμότητας κλπ τα αγνοείς. Αν τώρα το κεντρικό σύστημα δεν φτάνει για να καλύψει τις θερμικές απαιτήσεις (αυτό τώρα πως θα το διαπιστώσεις;.... ο θεός και η ψυχή του) τότε θα τα βάλεις να συμμετέχουν με ένα ποσοστό. Τις εστίες καύσης δεν τις βάζεις και καθόλου. Αυτό θυμάμαι ότι είναι το νόημα (από τις ΤΟΤΕΕ και τις ερωαταπαντήσεις, δεν αντέχω να τα διαβάσω άλλη μια φορά).

 

Ο ανελκυστήρας inzaghi μπαίνει στη καρτέλα του προγράμματος ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ και αν θέλεις το συμπληρώνεις. Είναι δεδομένο στατιστικής φύσης.

Link to comment
Share on other sites

Ηλία, από που προκύπτει ότι αγνοούμε τα τοπικά συστήματα θεωρούνται επικουρικά και τα αγνοούμε? Το γράφουν οι ΤΟΤΕΕ?

 

Edit: Τώρα πρόσεξα ότι αναφέρεσαι στις ερωτοαπαντήσεις του ΤΕΕ.

 

Inzaghi, το διαμέρισμα που επιθεωρείς δεν έχει άλλο σύστημα θέρμανσης, έτσι? Τότε το πιο λογικό είναι να θεωρήσεις ότι θερμαίνεται από την λέβητα, τη στιγμή που είναι ετοιμοπόλεμος και δεν λείπει ούτε ένα εξάρτημα από την εγκατάσταση, και όχι να εισάγεις εικονικό σύστημα σαν του κτιρίου αναφοράς. Αν είχε άλλο σύστημα πχ κλιματιστικά, το συζητούσαμε (Ηλία, δεν έχω σε μεγάλη εκτίμιση τις faq του ΤΕΕ...).

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Μίλτο, θα σου πω για τις ερωταπαντήσεις (τις εστίες καύσης) και την παρ. 4.1.2.8 της ΤΟΤΕΕ1.

Νομίζω ότι το έχω δει και αλλού, πιο ξεκάθαρα γραμμένο, αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή, μου είναι αδύνατο να το ψάξω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.