Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λάθη (πολλές φορές εγκληματικά) σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις


NIKOS ASTROS

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλο το αγαπητό μας φόρουμ!

Παίρνω το θάρρος να ανοίξω αυτό το topic με σκοπό να παραθέτουμε όλοι τα τρελά και τα παράδοξα που βλέπουμε σε εγκαταστάσεις έτσι ώστε να προφυλαχτεί και να ενημερωθεί ο κόσμος αλλά και εμείς από τους λεγόμενους ηλεκτροδολοφόνους. Θα ξεκινήσω από το τελευταίο συμβάν που μου συναιβει στην δουλεία και στο μέλλον μαζι με όλους εσάς θα παραθέσω και τις υπόλοιπες εμπειρίες μου σε αυτά. Το σαββάτο καλεστηκα από μια πολυκατοικία να αλλάξω έναν αυτόματο κλιμακοστασίου, ας αφήσω το γεγονός ότι μέχρι να βρω τα καλώδια και να τον συνδέσω σωστά άνοιξα αρκετά κουτιά διακλάδωσης. Αφού το συνδεσα λοιπόν και δούλευε πολύ καλά ξεκίνησαν να βγαίνουν όλοι απο τα διαμερίσματα τους και να μου κάνουν παράπονα οτι δεν έχουν σήμα τηλεόρασης και ότι τους το χάλασα εγώ
:mrgreen:
. Σημειώνω ότι η διαχειρίστριά, μου εκμυστηρεύτηκε οτι συχνά πυκνά άλλαζαν λάμπες στο κοινόχρηστο. Ξεκινάω να αναρωτιέμαι και να ψάχνω τι λάθος έκανα
:confused:
... Ανεβαίνοντας στο τερμα και πηγαινοντας στον πολυπριζο οπου τροφοδοτούσε το κεντρικό ενισχυτή της πολυκατοικίας διαπιστώνω οτι μεχρι εκει φτάνουν μονο 12 volt. Τελειώνοντας να μην σας κουράζω δεν ξερω πως τα είχαν καταφέρει με τον παλιό αυτόματο κλιμακοστασίου, πιθανώς κάποια γέφυρα θα είχαν κάνει, απο την γραμμή αυτή και πριν το τελευταίο φως έδιναν και στον πολυπριζο του ενισχυτή. Βεβαίως αυτό δεν είναι το χειρότερο, το χειρότερο είναι οτι τον πολυπριζο τον τροφοδοτούσαν με αγωγό τηλεφώνου...
:shock:
....Τα συμπεράσματα δικα σας...
Edited by miltos
Κατάργηση κενών σειρών στην αρχή του μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχως πολλοι καυχονται οτι ειναι ηλεκτρολογοι επειδη υλοποιουν ηλεκτρολογικες εγκαταστασεις, αλλα δυστυχως αυταπατονται επειδη αγνοουν το νουμερο ενα κανονα μιας ηλεκτρολογικης εγκαταστασης: "Ασφαλεια του ιδιου του ανθρωπου" .

 

Πολλοι ανθρωποι κυριως 50-60 χρονων που γνωριζω καυχονται οτι ξερουν "απο ηλεκτρολογικα" αλλα δυστυχως διαπιστωνω καθε φορα οτι δεν ξερουν ΤΙΠΟΤΑ! Αν τους πεις να υλοποιησουν την πιο απλη ηλεκτρολογικη εγκατασταση που αποτελειται απο ενα διακοπτη και μια λαμπα θα κανουν χιλια λαθη οσο αναφορα την ασφαλεια: Θα συνδεσουν την φαση ή τον ουδετερο στον διακοπτη?

Στον διακοπτη θα συνδεσουν το κινητο μερος ή το ακινητο του και γιατι?

Στο τελος της υλοποιησης του κυκλωματος απο τους ασχετους αυτους "wannabe ηλεκτρολογους", ο διακοπτης θα δουλευει και το φως θα αναβει και θα σβηνει καθε φορα που πατανε το διακοπτη και οι ιδιοι θα συνεχισουν να καυχονται οτι υλοποιησαν μια ηλεκτρολογικη εγκατασταση επειδη το "πειραμα" το αποδυκνειει. Ομως ειναι οντως ηλεκτρολογικη εγκατασταση συμφωνα με τον ορισμο που εδωσα στην αρχη?

 

Προσφατα λοιπον, ενας τετοιος wannabe ηλεκτρολογος επεκτεινε μια προεκταση καλωδιου 2.5mm2 με ενα κομματι καλωδιο που βρηκε καπου στην αποθηκη του διαστασεων1mm2 και ηλεκτροδοτησε θερμαντικο σωμα ισχυος 2500W. Του λεω (απο τηλεφωνο λογω του οτι μας χωριζαν 500κμ): Κυριε ταδε λαθος εκανες, πετατο και βαλε το σωστο καλωδιο! Μου λεει "ξερω τι κανω". Αποτελεσμα, οπως μου τα εξιστουρουσε η γυναικα του, να μυριζει το δωματιο "κατι καμμενο" και μετα απο μια ωρα με ενα παραμικρο κουνημα του καλωδιου να δημιουργηθει βραχυκυκλωμα και να πεσει η ασφαλεια...Κατι αντιστοιχο παλι σε μια προεκταση καλωδιου σε ενα πληντυριο ρουχων που εκανε ενας θειος μου(φυσικα οχι ηλεκτρολογος)...

Link to comment
Share on other sites

Σε σπίτι που ανακαινίζω, η εγκατάσταση είναι τριφασική και μέχρι σήμερα είχε θερμοσυσσωρευτές για την θέρμανση του. Επειδή είναι μεγάλο και αμόνωτο η ισχύς και ο αριθμός των θερμοσυσσωρευτών ήταν τέτοιος, που τα φυσίγγια της κάθε φάσης δεν σήκωναν την ταυτόχρονη λειτουργία τους.

 

Έτσι ο ιδιοκτήτης έκανε έναν αυτοματισμό (ο ηλεκτρολόγος του δηλ) πριν χρόνια, ώστε να ανάβουν εκ περιτροπής με χρονοδιακόπτη. Φυσικά αυτό σήμαινε ότι τμήματα του σπιτιού παρέμεναν κρύα ορισμένες ώρες του 24ώρου.

 

Εδώ και χρόνια το νοίκιαζε, οπότε μόλις ξενοικιάστηκε και ανέλαβα τις εργασίες, είπα να ανοίξω τον πίνακα για να δω την κατάσταση. Πριν αφαιρέσω το κάλυμμά του, είδα να έχει αφημένα στην εσοχή μερικά καμμένα φυσίγγια 35Α και παραξευνεύτηκα.

 

Τι έκανε λοιπόν ο ενοικιαστής. Είχε παρακάμψει τον χρονοδιακόπτη και άναβε όλους τους θερμοσυσσωρευτές μαζί. Σαν επακόλουθο, οι ασφάλειες καίγονταν σαν τόστ. Και για να αποφύγει τις συχνές αλλαγές, απλά άλλαξε τις ασφάλειες με φυσίγγια των 50Α!!

 

 

Μια ερώτηση με όσους ασχολούνται με εγκαταστάσεις : Παρατηρώ τελευταία οι τεχνίτες να τραβούν γραμμές από τον πίνακα με 2,5άρι καλώδιο το οποίο ασφαλίζουν με 16άρα ασφάλεια αλλά στα κατεβάσματα από τα μπουάτ προς τις μπρίζες να τοποθετούν 1,5άρι καλώδιο, αν δεν τους γίνει παρατήρηση. Υπάρχει κάτι που αγνοώ?

Link to comment
Share on other sites

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΟΝΤΩΣ!!

 

Το 2.5 καλωδιο το τοποθετουν για το κυκλωμα των μπριζων και οχι για μια μπριζα μονο- συνηθως 3-4 μπριζες (περιπου 500W ανα μπριζα παει) σε μια ασφαλεια 16Α.

Edited by Megawatt
Link to comment
Share on other sites

Και αν σε μία από αυτές τις 3-4 μπρίζες βάλει ο χρήστης ένα σώμα 3500 W, τι θα γίνει? Γιατί η ασφάλεια δεν θα κόψει σε αυτά τα Ampere.

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς, αν υπάρχει 1,5mm², η ασφάλεια οφείλει να ασφαλίσει το 1,5mm².

Διαφορετικά θα μας αρκούσε ο γενικός της χελώνας που ασφαλίζει το 4x16 (έστω).

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Και αν σε μία από αυτές τις 3-4 μπρίζες βάλει ο χρήστης ένα σώμα 3500 W, τι θα γίνει? Γιατί η ασφάλεια δεν θα κόψει σε αυτά τα Ampere.

Σωστος! Απο βιασυνη εγραψα λαμακία :)

 

Διορθωνω και το ποστ μου!

Link to comment
Share on other sites

Και ένα από τα επιχειρήματα μεταξύ άλλων ήταν :

 

- Κοίτα, με 2,5 άρι δεν θα μπαίνει η μπρίζα στο κουτί γιατί είναι πολύ χοντρά τα καλώδια

 

- Στην ενισχυμένη που έβαλες στο μπάνιο, πώς χώρεσαν τα καλώδια και μπήκε η μπρίζα?

 

- .......(σιωπή)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.