Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αίτηση θεραπείας... τι είναι;


ΟΩΝ

Recommended Posts

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά.

Μπορεί κάποιος-α να εξηγήσει με απλά λόγια τι είναι η λεγομένη "Αίτηση Θεραπείας", και πού χρησιμοποιείται;;

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!

Σύμφωνα με τον κώδικα διοικητικής διαδικασίας (Ν. 2690/1999), είναι η αίτηση που κάνει ο ενδιαφερόμενος, για την αποκατάσταση υλικής ή ηθικής βλάβης των έννομων συμφερόντων του, που προκαλείται από ατομική διοικητική πράξη.

Η αίτηση γίνεται με σκοπό την ανάκληση ή την τροποποίησή της πράξης , από τη διοικητική αρχή η οποία την εξέδωσε.

Σε περίπτωση που από ειδικές διατάξεις προβλέπεται άλλη διαδικασία, ακολουθείται η διαδικασία αυτή.

Edited by Manolis gon
μεγένθυση
Link to comment
Share on other sites

Κλασική περίπτωση όπου γίνεται χρήση της αιτήσεως θεραπείας είναι όταν την καταθέτει ο ανάδοχος δημοσίου έργου για να αντικρούσει απόφαση της "αποφαινόμενης αρχής". Βλέπε Ν.3669/08.

Link to comment
Share on other sites

Πρακτικά όταν απορριφθεί η ένσταση (ρητά ή σιωπηρά) του Αναδόχου από την Διευθύνουσα Υπηρεσία και υποβάλλεται στην Προϊσταμένη Αρχή. Είναι το τελευταίο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας απαραίτητα πριν την προσφυγή στη δικαστική διαδικασία. Σημαντικό: πρέπει να στρέφεται κατά των Πράξεων αλλά και των Παραλείψεων της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. Προσοχή στις προθεσμίες.

Edited by man21
Link to comment
Share on other sites

Μάλλον, εσύ πρέπει να γίνεις πιο συγκεκριμμένος.

Η αίτηση θεραπείας (γενικά) σύμφωνα με τον κώδικα διοικητικής διαδικασίας, είναι η ενέργεια που μπορεί να κάνει κάποιος αν θεωρεί ότι τα συμφέροντα του θίγονται από την έκδοση κάποιας ατομικής διοικητικής πράξης, εφ' όσον από τον νόμο δεν προβλέπεται δυνατότητα προσφυγής (π.χ. ένσταση).

Με απλά λόγια, όταν εκδίδεται κάποια ατομική διοικητική πράξη (αυτές είναι χιλιάδες, από αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι εγκρίσεις μελετών), ακόμα και αν δεν προβλέπεται από το νόμο, δυνατότητα ένστασης κατά της πράξης, τότε ο ενδιαφερόμενος μπορεί με αίτηση του στην αρχή που την εξέδωσε, να ζητήσει να διορθωθεί ή να ανακληθει.

 

Όσον αφορά την αίτηση θεραπείας που μπορεί να ασκηθεί από ανάδοχο, σύμφωνα με το Ν.3669/2008, εφ' όσον αποριφθεί κάποια ένσταση του, είναι ειδική περίπτωση και στην ουσία είναι διοικητική προσφυγή αφού η διαδικασία προβλέπεται από την νομοθεσία. Απευθύνεται δε στον υπουργό (ΥΠΟΜΕΔΙ).

Link to comment
Share on other sites

Athina, να σού δώσω ένα παράδειγμα...

Για μια περίπτωση τακτοποίησης χώρου με εφαρμογή του ν. 3843, έχω καταθέσει φάκελο.

Υπολογίζοντας το πρόστιμο, είναι πιο ευνοϊκό για τον Ιδιοκτήτη να υπαχθεί στον ν. 4014.

Και ρωτάω...

Για να "αποσύρω" τον φάκελο του ν.3843 από την Πολεοδομία, χρειάζεται αίτηση θεραπείας;

(Διευκρίνηση: Έχει πληρωθεί μόνο το παράβολο, και όχι το πρόστιμο).

Link to comment
Share on other sites

Όπως ήδη έγραψα σε άλλο θέμα, ρώτησα τι γίνεται για περίπτωση όπως ακριβώς η δική σου gp1 και μου είπαν να τους δώσω αιτήσεις (έτσι γενικά και αόριστα "αιτήσεις") που να αναγράφουν ότι τους συγκεκριμένους χώρους τους ενέταξα τελικά στον 4014 και που να περιγράφουν αυτούς τους χώρους, κατά τρόπο που να γίνεται καταονητό ότι είναι οι ίδιοι που είχα καταθέσει τους φακέλους με 3843. Μου είπαν επίσης "μην το καθυστερήσεις πολύ", "δηλαδή;" (τους ρώτησα) "ε μέσα σε κανα χρόνο". Κοινώς 3 πουλάκια κάθονταν! Δεν προβλέπεται κάποια συγκεκριμένη διαδικασία, όλα αυτά που λένε είναι για να διευκολυνθούν οι ίδιοι και τίποτα περισσότερο. Μάλλον δεν πρόκειται να κάνω τίποτα, γιατί δεν έχω κανένα λόγο να κάνω κάτι. Ας κάτσουν να κυνηγάνε την ουρά τους! Ας τους στείλουν τους παλιούς φακέλους στο τμήμα αυθαιρέτων και να έρθουν να κάνουν αυτοψία αν θέλουν. Τους κολλάω στα μούτρα την τακτοποίηση με τον 4014 όταν έρθουν και λήγει το θέμα...

Link to comment
Share on other sites

μου είπαν να τους δώσω αιτήσεις που να αναγράφουν ότι τους συγκεκριμένους χώρους τους ενέταξα τελικά στον 4014 και που να περιγράφουν αυτούς τους χώρους, κατά τρόπο που να γίνεται καταονητό ότι είναι οι ίδιοι που είχα καταθέσει τους φακέλους με 3843.

Πάντως φίλε tpanag, αν είναι τόσο απλό, να κάνουμε μια απλή αίτηση...

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

ο πατέρας μου έχει πεθάνει και μου ήρθε ένα χαρτι(μετά τον χαμο που είχε γίνει στίς πολεοδομίες ότι δεν στέλνουν τα προστίματα), για ένα αυθαίρετο το οποιο είχε πληρώσει ανέγερση το 2004 και τώρα έστειλαν διατήρησης για τόσα χρόνια με κοινοποίηση πρός τον πατέρα μου. Αποδέκτης ήταν η ΔΟΥ.

Επειδή έχει ρυθμιστεί με τον 3843 πήγα έκανα αίτηση θεραπείας στην πολεοδομία μήπως προλάβαινα την ΔΟΥ και ζητώ να εκδωθεί ΑΦΕΚ. Ομως η ΔΟΥ έστειλε δόση για το υπέρογκο πρόστιμο στόν πατέρα μου και στο ΑΦΜ του, πού το ΑΦΜ του το είχα κλείσει αφού είχα τακτοποιήσει τα πάντα. Το χαρτί πήγε εκεί που διέμενε παλιά.

Εγώ τι κάνω , περιμένω να βγει η απόφαση για την αίτηση θεραπείας?

κάνω κάτι άλλο ?

καθότι δεν μπορώ να μπώ στην διαδικασία να πληρώσω δόση πού λήγει τώρα και να περιμένω μετά επιστροφή γιατι δεν έχω.

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.