Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι αλλάζει στη φορολογία εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες;


myri

Recommended Posts

Υποθέτω δηλαδή πως θα είναι τεκμήρια ( που είναι μαχητά ) και όχι κριτήρια,

 

Πήρε το μάτι μου κάπου (δε θυμάμαι που), ότι δεν πρόκειται να είναι μαχητά τα συγκεκριμένα για τους ελ. επαγγελματίες. Τώρα ας τα πούμε όπως θέλουμε. "Τεκμήρια", "κριτήρια" το ίδιο κάνει...

Link to comment
Share on other sites

Myri και tpanag σας διαβεβαιώνω πως δεν προσπαθώ να εκλογικεύσω οτιδήποτε. Θα ήταν τουλάχιστον αστεία μια τέτοια προσπάθεια από μέρους μου ακόμη και σε επίπεδο σκέψης.

Δεν παρακολουθώ τα δημοσιεύματα με την ένταση που το κάνετε εσείς. Τις περισσότερες φορές τα δημοσιεύματα, ο Αυτιάς, ο Παπαδάκης κ.λ.π. και η ψήφιση της νομοθεσίας διαφέρουν σαν την μέρα με την νύχτα. Τα χρησιμοποιώ απλά για να πάρω μια ιδέα περί του τι μέλλει γενέσθαι ώστε να προετοιμαστώ όσο το δυνατόν καλύτερα. Νωρίτερα σύστησα υπομονή και προετοιμασία.

Παράδειγμα 1: Αν υιοθετηθούν τα αντικειμενικά τότε τι εμποδίζει μερικές χιλιάδες ελευθέριων επαγγελματιών να δηλώσουν ως έδρα το σπίτι του παππού στο χωριό; Fax υπάρχουν, e-mails υπάρχουν και couriers υπάρχουν όπου με 6 ευρώ μπορούμε να στείλουμε το μπλοκάκι μας στον λογιστή στην Τρίπολη, στα Ιωάννινα ή στα Χανιά για να γίνει μια θεώρηση. Αυτόματα το Νο3, το Νο4 και το Νο5 από τα παραπάνω κριτήρια εξαφανίζονται. Σιγά να μην αισθανθώ ενοχές που θα κοροϊδεύσω το "σύστημα". Δεν ξεκίνησα πρώτος τις ζαβολιές.

Παράδειγμα 2: Τι εμποδίζει κάποιον από το να είναι συνεπής στην καταβολή των πολλών ή λίγων φόρων που του επιβάλλονται ώστε η "εικόνα" του να είναι τέλεια και το Νο7 να αφήνει παγερά αδιάφορο τον σχετικό αλγόριθμο;

Παράδειγμα 3: Εάν κατόπιν υποθέσεων εργασίας - βλέπε αύξηση αντικειμενικών αξιών κ.λ.π. - διαπιστώσουμε ότι οι φόροι επί των ακινήτων θα απαιτήσουν από εμάς ή από την ευρύτερη οικογένειά μας π.χ. 1000€. Τότε μήπως είναι καλύτερα αυτά τα 1000€ να τα δαπανήσουμε νωρίτερα υλοποιώντας τα οικογενειακά μας συμβόλαια και να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι; Ενώ και στις 2 περιπτώσεις η τσέπη μας θα είναι ελαφρύτερη κατά 1000€ μήπως στην δεύτερη εξ αυτών θα έχουμε αποκτήσει διαφορετικό αίσθημα και θα έχουμε στείλει το Νο8 για βρούβες;

Παράδειγμα 4: Τι μας εμποδίζει να κοιτάξουμε σχολαστικά όχι μόνο τα κινητά μας περιουσιακά στοιχεία αλλά το σύνολο της ζωής μας; Μήπως αντί να καταθέσουμε κάθε Σεπτέμβριο την άδεια του φουσκωτού σκάφους στο Λιμεναρχείο και να κάνουμε άρση κάθε Ιούλιο λέμε "έλα μωρέ δεν γ.μ..τ"; Μήπως συντηρούμε τρίτο αυτοκίνητο μόνο και μόνο για εκείνες τις σπάνιες 2-3 ημέρες του έτους που βρέχει στην Αττική στις 8:30πμ και θέλουμε να πάμε στην δουλειά μας; Μήπως είναι καλύτερα με ταξί; Ή μήπως είναι καλύτερα με μια όμορφη ομπρέλλα και περπάτημα ~300μ έως τον σταθμό του μετρό; Η παρορμητικότητα - κατ΄άλλους βλακεία -, η προχειρότητα και η ελαφρότητα που αντιμετωπίζουμε τις διάφορες αγορές μας είναι ιδιαίτερος τομέας της οικονομίας και χρήζει μέχρι και ψυχολογικής υποστήριξης. Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είμαστε ... unπιστευable. Ενώ δαπανούμε τριχίλιαρα σε ενεργειακές μπούρδες την ίδια στιγμή θεωρούμε τα τριακόσια ευρώ του μηχανολόγου "πεταμένα" λεφτά. Να συνεχίσω;....

Αυτονόητο είναι πως τα παραπάνω παραδείγματα είναι ίσως χοντράδες. Κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της που εκ των πραγμάτων δεν είναι αντικείμενο συζήτησης σε ένα φόρουμ. Απλά αποπειρούμαι να καταδείξω την γραμμή Μαζινό που όχι μόνο πρέπει να δημιουργήσουμε για τον εαυτό μας αλλά πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο ώστε να διορθώσουμε τέτοιου είδους προβλήματα και στους διπλανούς μας, είτε πρόκειται για τον αδελφό μας, είτε για τον θείο μας, είτε για τον αγαπητό μας γείτονα. Το θεωρώ υποχρέωση επειδή η τύχη? θέλησε να έχουμε διαβάσει πέντε - δέκα βιβλία παραπάνω απ΄αυτούς.

Ωστόσο, οι φόροι - ανεξάρτητα αν τους θεωρούμε δίκαιους ή άδικους - είναι πάντοτε ποσοστό μικρό ή μεγάλο επί του εισοδήματος ή επί της αξίας της ακίνητης περιουσίας μας.

Με αυτό το απλοϊκό σκεπτικό πορεύομαι σκεφτόμενος πως άμα βγάλω 0,00€ τότε ένα τεράστιο μηδέν θα πάρουν όλοι.

Αν βγάλω 100,00€ τότε θα πάρει 5,00€ ο μανάβης, 5,00€ ο μπακάλης, 5,00€ ο χασάπης, 50,00€ ο υδραυλικός :mrgreen: και 35,00€ η εφορία.

Συνεπώς ΠΡΕΠΕΙ να εστιάσουμε στην εργασία. Εργασία υπάρχει; Αυτό είναι το πρόβλημα και λυπάμαι που η ανεπάρκειά μου δεν μου επιτρέπει να δώσω μαγικές λύσεις. Ακόμη όμως και εκεί υπάρχουν κάποια περιθώρια αντίδρασης. Δεν φυτρώσαμε. Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε μέσα σε ένα περιβάλλον. Ειδικότερα αναφέρομαι στο επαγγελματικό περιβάλλον. Αν η κατάσταση για μερικούς έχει φτάσει στο απροχώρητο τότε μήπως από κοινού με κάποιον συνάδελφο που αντιμετωπίζει τα ίδια με εμάς προβλήματα συμφέρει να έχουμε 6 μήνες μπλοκάκι εμείς και έξι μήνες αυτός; Μερικές φορές το πρόβλημα βρίσκεται μόνο στο ... κεφάλι μας. Πως; Μήπως φορτώνουμε το μπλοκάκι με μια συναισθηματική αξία θεωρώντας το δήθεν ως την επαγγελματική μας διέξοδο ενώ στην ουσία, καθ΄ότι γυναίκες, μας έχει απορροφήσει η ανατροφή των παιδιών που για χάρη της οικογένειας επωμιστήκαμε και το μπλοκάκι είναι αχρησιμοποίητο επί σειρά ετών;

Κυρίως όμως και υπεράνω όλων, όσες αλυσίδες κι αν μου βάλουν στα πόδια, όσες χειροπέδες κι αν μου φορέσουν στα χέρια, όσα τσιρότα κι αν μου κολήσουν στο στόμα, δεν επιτρέπω σε κανέναν να μου σκλαβώσει την σκέψη και να είστε σίγουροι πως με όλες μου τις δυνάμεις δεν θα επιτρέψω να συμβεί κάτι τέτοιο ούτε σε εσάς. :)

Tpanag επάνω σε αυτό που αναγράφεις, σταμάτησα να διατηρώ οποιεσδήποτε ανησυχίες έτρεφα από την 01/07/2010. Ωραία ημέρα. Ήταν τότε που δικηγόροι υπήχθησαν στο καθεστώς Φ.Π.Α. Τους θεωρώ αρμοδιότερους όλων μας για το συγκεκριμένο ζήτημα και από την στιγμή που τους τσουβαλιάσαν στο ίδιο σακί με εμάς τους υπολοίπους του άρθρου 48 ειλικρινά σταμάτησα να ανησυχώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

καλησπερα. ήθελα να ρωτήσω αν πλέον στην περιοδική ΦΠΑ στα έξοδα μπορώ να βάλω συμμετοχή σε επιμορφωτικό σεμινάριο. νομίζω ότι δεν εκπίπτουν πλέον? είμαι νέα μηχανικός και κάνω μόνη μου τη δήλωση. :smile:

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

γειά σας.

μου είπαν ότι για να δηλώνω έξοδα οτε για το τμήμα του γραφείου στο σπίτι γονέων που μου παραχώρησαν πρέπει να πάω στην εφορία να μάθω και να δηλώσω το "τεμαρκτό" εισόδημα και κατόπιν να γυρίσω το οτε στο όνομα μου...τί είναι αυτό το "τεμαρκτό"? έχει ακολουθήσει κανείς ανάλογη διαδικασία? αξίζει?

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.