Μετάβαση στο περιεχόμενο

Solar Tracker - απόδοση Φ/Β σταθμού


Mr Clear Energy

Recommended Posts

Αν και εφόσον έχεις την δυνατότητα από θέμα οριοθετήσεις δεν βλέπω το λόγο να μην τα χρησιμοποίησης .

Φυσικά πρέπει να κάνεις μια σωστή επιλογή, να κάνεις τεχνοοικονομική μελέτη που θα σου το αποδεικνύει ότι συμφέρει στον επενδυτή .

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα και πάντα πρέπει να κανείς τεχνοοικονομική ανάλυση του σταθμού ή του συστήματος.

>

Για τις αποδόσεις του έχεις κάποια άποψη?

>

>

Ευαχριστώ

Link to comment
Share on other sites

Τι solar tracker εννοεις, 2 ή πολλαπλων κατευθυνσεων? Αναλογα την περιοχη και τι θελεις να κανεις, οπως αναφερε κ ο kyriakos andreou, η τεχνοοικονομικη μελετη θα σου δειξει εαν ενεργειακα κ οικονομικα αξιζει..Αλλα για εμενα θελει ιδιαιτερη προσοχη το θεμα των πολλαπλων διευθυνσεων tracker λογω του οτι η εμπειρια σε τετοιες εγκαταστασεις ειναι μικρη και ακομα δεν γνωριζουμε εαν ανταποκρινονται στο χρονο ζωης του φ/β παρκου, ακομα δεν ξερουμε απο καλα διασταυρωμενα στοιχεια το ποσοστο αστοχιας που εχει ενα τετοιο συστημα..Προσωπικα εαν θα ηταν να διαλεξω οπωςδηποτε tracker θα επελεγα της 2-πλης κατευθυνσης, λογω αξιοπιστιας

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ George

σίγουρα των 2 αξόνων με πλήρεις κινήσεις αυξάνουν το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας. Ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε σχεδιάσει ή εγκαταστήσει κάποιο σταθμό με trackers για να μας πείτε τισ εντυπώσεις σας.

>

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Έχει τύχει να κάνουμε δύο εγκαταστάσεις με trackers.

Εάν υπάρχει η χρηματοδότηση σύγουρα αξίζουν οι τράκερς, απλά θέλει πολύ προσεκτικη επιλογή το που θα καταλήξεις.

Η πρώτη εγκατάσταση ήταν περιπετειώδης η δεύτερη πήγε καλύτερα με άλλη εταιρεία.

Τεχνοοικονομικά είναι πολύ καλή επένδυση με γρήγορους ρυθμούς απόσβεσης, για την ώρα τουλάχιστον.

Τα πετυχημένα δυαξονικά συστήματα πετυχαίνουν γύρω στο 35% και άνω μεγαλύτερη απόδοση έναντι σταθερών συστημάτων.

Αυτό βέβαια εξαρτάται και απο την περιοχή της εγκατάστασης.

Το θέμα είναι να καταλήξεις σε μια απλή λύση, που να μπορείς να αναλάβεις ακόμη και εσύ την συντήρηση του συστήματος.

Μην λάβεις υπόψη σου μόνο το χαμηλό κόστος αγοράς σε τέτοια επένδυση, θα το βρείς μπροστά σου.

Προσπάθησε την εταιρεία, που θα επιλέξεις να είναι και ο κατασκευαστής του συστήματος (εννοώ να έχει δικές της εγκαταστάσεις) ειδάλλως θα δώσεις τζάμπα αέρα που θα χασεις απο την ποιοτητα και δεν θα μπορείς να βγάλεις ακρη σε τεχνικά θέματα.

Επέλεξε εργοστάσιο που να δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς με μια σταθερή και μακροχρόνια πορεια για να έχουν ισχύ και οι εγγυησεις τους μελλοντικά.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλές οι επισημάνσεις που έχεις κάνει.

Σίγουρα στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά είδη και κατηγοριών trackers.

Κάποια από αυτά κινούνται ΔΥΝΑΜΙΚΑ με sensor και κάποια άλλα με αστρονομικές συντεταγμένες όπου η κίνηση τους είναι σταθερή και προκαθορισμένη.

>

Εγώ προσωπικά προτιμώ η κίνηση να είναι δυναμική. Όμως αυτό μπορεί να παρουσιάσει πιο γρήγορα βλάβες στον μηχανισμό κίνησης.

>

Έχει την εμπειρία κάποιος να μας δώσει αποτελέσματα.

>

Ευχαριστώ!!!

Link to comment
Share on other sites

φιλε μου ΔΥΝΑΜΙΚΑ οταν λες εννοεις με φωτοδιοδο ??? αν ναι τοτε (φθηνοτερο σε σχεση με άλλα με αστρονομικές συντεταγμένες) αυτα οταν λερωθει το ''ματακι'' τους πανε οπου να ναι, δεν θα το προτεινα εκτος αν πας και καθαριζεις συνεχεια

τωρα οσο αναφορα τρακερς πολλαπλου αξονα με αστρονομικές συντεταγμένες μου εχει τυχει (σε ιδια περιοχη με ιδια πανελς) τα τρακερ να αποδιδουν εως και 42% περισοτερο απο το σταθερο ... αλλα υπαρχει και μερα που ειχε νομιζω 3% μονο παραπανω ενεργεια

σε διαρκεια 12 μηνων (νοεμβριος 2011 με νοεμβριος 2012) τα τρακερ ειχαν 30% πανω απο το σταθερο ...

 

θα ηθελα να μας πει καποιος αν του εχει τυχει τετοιου ιδους συγριση αλλα με τρακερ που μενει σταθερος π.χ. στις 30 μοιρες αλλα στρεφεται μονο ανατολη δυση

Edited by giaouts
Link to comment
Share on other sites

Χε με το φωτοδιόδιο δεν έχω εμπειρία αλλά και εγώ δεν ακούω τα καλύτερα...το χειρότερο για μένα είναι να χρησιμοποιήσεις πλακέτα λόγω χαμηλού κόστους αντί επώνυμο PLC.

Το κάνουν πολύ κατασκευαστές και καυχιούνται μάλιστα, πως μπορούν να ελέγχουν τον κάθε τράκερ αυτόνομα έναντι του εναλλακτικού τρόπου με κεντρικό PLC.

Όταν την πατήσαμε εμεις με την πλακέτα, μετά μάθαμε την αλήθεια για το κόστος της, την αξιοπιστία της και οτι σε περίπτωση που χαλασει μετα απο 5-10 χρονια δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε τεχνική υποστήριξη....=αχρηστος τρακερ :sad:

Μονοαξονικό είναι μια λύση απλά αξιζει? 15000-20000euros διαφορά εχουν...όταν το δυαξονικό θα στα αποσβέσει σε 1-2 χρόνια

Στο sunny portal της SMA μπορούμε να κάνουμε σύγκριση...

https://www.sunnyportal.com/Templates/PublicPageOverview.aspx?page=4ea2c674-685c-40d0-9394-a712dad446bc&plant=3862c751-4f31-4336-bbb2-4375f5ff5ed3&splang=el-GR

 

Αυτό το πάρκο βέβαια με αυτά τα νούμερα πρέπει να είναι μεγάλη αποτυχία....χρησιμοποιεί μονοαξονικό σύστημα τύπου στεφάνι.

Έχω εμμονή με τέτοιου τύπου κατασκευές, αλλά το συγκεκριμένο σύστημα αν και πολύ οικονομικό με μια ματιά απο κοντά δυστυχώς μου δημιουργησε πολλές αμφιβολίες.... :sad:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.