Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναγνώριση πτυχίου Πολιτικού Μηχανικού ως master στο εξωτερικό


vpan

Recommended Posts

Καλησπέρα σας. Όπως πολλοί νέοι έτσι και εγώ ξενιτεύομαι και θα θελα να μάθω αν το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού αναγνωρίζεται ως master ή bachelor στο εξωτερικό. Δηλαδή σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας, ποιόν τίτλο φέρει? Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Link to comment
Share on other sites

Για Αγγλία (αλλά θα πρότεινα και γενικα) θα το γράψεις ως: MEng in Civil Engineering

 

MEng σημαίνει Master of Engineering, ΑΛΛΑ αυτό δε σημαίνει ότι έχεις μεταπτυχιακό! Σημαίνει ότι έχεις προπτυχιακό επιπέδου master και όχι προπτυχιακό επιπέδου bachelor που διαρκεί 1 χρόνο λιγότερο.

 

Το MEng είναι "a master-level undergraduate degree" και είναι διαφορετικό από το MSc(Eng) που σημαίνει Master of Science in Engineering και είναι μεταπτυχιακό (a postgraduate degree).

 

Δηλαδή αν σε ρωτήσουνε στο εξωτερικό αν μετά από 5 χρόνια σπουδών στην Ελλάδα έχεις μεταπτυχιακό τίτλο η απάντηση είναι ΌΧΙ.

 

Στο εξωτερικό γνωρίζουνε πολύ καλά αυτή τη διαφορά ανάμεσα στο MEng και το MSc(Eng) δίπλωμα!

Και άσχετα με το τί συζητιέται εδώ στην Ελλάδα, τα ελληνικά πτυχία μηχανικού θεωρούνται ήδη ως MEng στο εξωτερικό, και εργασιακά και ακαδημαϊκα αν θέλεις να κάνεις αίτηση για PhD. Απλά οι περισσότεροι Έλληνες φοιτητές και απόφοιτοι ακούγοντας τη λέξη Master πιστεύουν λάθος ότι πρόκειται για αναβάθμιση του προπτυχιακού τίτλου σε μεταπτυχιακό!

 

 

Αν έχεις πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού και μετά έκανες μεταπτυχιακό π.χ. στη Δομοστατική, τότε γράφεις:

 

- MSc(Eng) in Structural Engineering

- MEng in Civil Engineering

 

Και συνεπώς αν σε ρωτήσει κάποιος αν έχεις μεταπτυχιακό τίτλο του λές ΝΑΙ, έναν και όχι δύο, αυτόν του MSc(Eng).

 

Αλλά συνήθως οι άνθρωποι έξω ενδιαφέρονται να έχεις master-level σπουδές γενικά, οπότε κάποιος με ΜEng και κάποιος με MSc(Eng) αντιμετωπίζονται το ίδιο, εκτός και αν το MSc(Eng) ή η διπλωματική του σχετίζεται με κάτι πολύ εξειδικευμένο που ψάχνει ο εργοδότης. Αυτό κυρίως για αυτούς που έχουν κάνει στην Αγγλία 3 χρόνια Bachelor (BEng) + 1 χρόνο MSc(Eng) μετά. Δηλαδή BEng + MSc(Eng) είναι εργασιακά ισοδύναμο (γιατί ακαδημαϊκά είναι ανώτερο) με το MEng.

 

Τώρα αυτός (Έλληνας ή Αγγλος) που έχει MEng + MSc(Eng) είναι σίγουρα ακόμα πιο πάνω ακαδημαϊκά, και συνεπώς ίσως και εργασιακά.

 

 

Hope this helps!

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Πάντως αφού σε όλη την Ευρώπη επικράτησε η Μπολόνια , είναι καλό οι δύο πενταετείς σχολές της χώρας , τα πολυτεχνεία και η γεωπονική να ακολουθήσουν αυτή την λογική , ώστε να μην βρίσκονται οι Ελληνες με λιγότερα προσόντα από ότι πραγματικά έχουν .

Link to comment
Share on other sites

μα δεν βρισκονται με λιγοτερα προσοντα. εχουν απλα διπλωμα επιπεδου M.Eng. και οχι B.Eng. και αυτοματως γινεται αντιληπτη και η διαρκεια των σπουδων.

 

οπως με τους αρχιτεκτονες που θεωρουνται ως κατοχοι Diploma in Architecture με πενταετη φοιτηση στην Αρχιτεκτονικη στο Ελλαντα. Αυτα τα χαζα που λεει το ΕΜΠ οτι απο χθες εχουν MArch ειναι για αντιμετωπιση ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ θεματων - να μην ανοιξουμε τωρα την χαζοκουβεντα παλι-

Link to comment
Share on other sites

Το τινάκι τα είπε πολύ σωστά. Να συμπληρώσω όμως οτι το νομικά πλαίσιο της Μπολώνια είναι το European Credit Transfer System (ECTS) το οποίο ορίζει τον βαθμό δυσκολίας, ωρών, κλπ του κάθε μαθήματος. Ο πρώτος κύκλος ορίζει αριθμό 180-240 (3-4 χρόνια) και ο 2ος 90-120 (60 απο μαθήματα +30 απο διπλωματική, dissertation ενω καλύπτει και Μαστερ με 1,5 χρονια σπουδών 60+30+30). Θεωρητικά κάθε πτυχίο έχει ενα εγκεκριμένο αριθμό μονάδων οι οποίες είναι υποχρεωμένη η γραμματεία κάθε τμήματος να τις δηλώνει επισήμως. Μπορείτε λοιπόν να απαιτήσετε ενα έγγραφο με τις μονάδες. Το πως θα δηλωθούν (1ος+2ος) είναι συνήθως το πρόβλημα. Δυστυχώς με το υπάρχον σύστημα κάνουμε περισσότερα μόρια και αναγνωρίζουμε επι της αρχής λιγότερα. Ακόμα και ο αριθμός μορίων μαθημάτων μειώνετε αφού τα μαθήματα είναι αρκετά περισσότερα απο ότι στο εξωτερικό. Για να δείτε και άλλα προβλήματα με το θέμα εδώ

Link to comment
Share on other sites

Βλέποντας τα στοιχεία της ιστοσελίδας που ανέβασες κύριε Χρίστο , μου κάνει εντύπωση που το ΔΕΠ του ΕΜΠ , προμοτάρει την άποψη ενός κολλεγιάρχη . Ισως γιατί αυτός στην προσπάθεια του να διαφημίσει τις νομικές και οικονομικές σπουδές που πουλάει σε συνεργασία με ξένες σχολές , γλύφει τα πολυτεχνεία και υποβαθμίζει τα τει , συγκρίνοντας τον πρώτο των πρώτων εισακτέο στο ΕΜΠ με τα άπειρα επαγγελματικά δικαιώματα με τον τελευταίο των τελευταίων εισακτέο ενός επαρχιακού τει με ελάχιστα επαγγελματικά δικαιώματα . Συνεχίζει τον έωλο ισχυρισμό του με την ανερμάτιστη παραδοχή ότι και οι δύο θα τελειώσουν σε 5 χρόνια , ο ένας το ΕΜΠ και ο άλλος το ΤΕΙ , αλλά και ετήσιο Μάστερ ξένου πανεπιστημίου , παρ' όλη την διαφορά γνώσεων που αποδεικνύουν οι επιδόσεις τους στις πανελλαδικές .

 

Αρα η ο δεύτερος δεν θα τελειώσει στον ίδιο , αλλά σε πολύ αργότερο χρόνο ,αν τελειώσει ποτέ τις σπουδές του και το μεταπτυχιακό , η απλά το τει είναι γιά πέταμα και θα τελειώσει στα 4 χρόνια , αλλά τότε και το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο του εξωτερικού που θα του δώσει το μεταπτυχιακό , είναι και αυτό γιά πέταμα , αφού συνεργάζεται με τόσο χαμηλού επιπέδου ιδρύματα και δέχεται ως φοιτητές του και ως πτυχιούχους του τόσο χαμηλού επιπέδου άτομα .

 

Εδώ όμως δεν μας λέει ο κολλεγιάρχης , γιατί να δεχτούμε ότι τα ιδρύματα του εξωτερικού που συνεργάζεται αυτός είναι καλύτερα από τα προαναφερόμενα . Απλά ο έμπορος πουλάει την πραμάτεια του και αν πεί και καμμιά υπερβολή , δεν πειράζει αφού εν πολλοίς θεωρείται επαγγελματική πρακτική πωλήσεων .

 

Αλλά οι του ΔΕΠ ? Που είναι εναντίον των κολλεγίων , της ιδιωτικοποίησης , της Μπολόνιας , του πανεπιστημίου-επιχείρησης , συμμαχούν και προβάλλουν ακόμα και τον "διάβολο" ?

 

Ολα λοιπόν στο παιχνίδι των εντυπώσεων .

 

Είναι όμως προφανές ότι θα πρέπει το σύστημα να εκσυγχρονιστεί ώστε να μην αδικούνται οι πτυχιούχοι 5ετών σπουδών , αλλά να εντάσσονται ομαλά στο 8βάθμιο σύστημα προσόντων , χωρίς βέβαια να υποβαθμίζονται οι άλλες σχολές , αλλά όλοι να είναι αντίστοιχοι των προγραμμάτων σπουδών .

 

Ηδη από ότι ακούω , το άλλο 5ετές πανεπιστήμιο μας το ΓΠΑ , ετοιμάζεται να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές . Ελπίζω να ακολουθήσει και το ΕΜΠ .

Edited by BAS
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.