Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα με τον μηχανικό


Recommended Posts

.1)Μιλάμε με τον γιο του (ο οποίος δεν είναι μηχανικός) και μας καθησυχάζει ότι όλα είναι πληρωμένα και εμείς σαν άσχετοι, ανίδεοι, κουτοί προχωράμε τις εργασίες.

2)Μας ενημερώνει πάλι ο γιος του ότι ανέθεσε την επίβλεψη πλέον σε άλλη μηχανικό και όποτε θέλουμε να μας ετοιμάσει τα χαρτιά για το ρεύμα.

1) Πως προχωρήσατε τις εργασίες?

Αφού δεν υπήρχε φυσική παρουσία μηχανικού στο εργοτάξιο ο οποίος τις επέβλεπε!

Εργασίες που γίνονται άνευ επίβλεψης μηχανικού (χωρίς να τις ελέγχει ο μηχανικός την στιγμή που γίνονται) είναι αυθαίρετες.

2) Η επίβλεψη των εργασίων ανατίθονται από τον ιδιοκτήτη στον μηχανικό.

Ο γιός δεν έχει τέτοια διακαιοδοσία, πως τα κατάφερε? (Μόνο αν πλαστογράφισε υπόγραφή του ιδιοκτήτη...)

Link to comment
Share on other sites

Σας προτείνω να πάτε σε ένα Τεχνικό γραφείο φορτωμένοι με τα παραστατικά που έχετε και να τους ζητ΄΄ησετε να αναλάβουν να σας δώσουν μια κάποια λύση γιατί, αφού τόσο εύκολα κάνατε ήδη το λαθος, χωρίς να γνωρίζετε όπως λέτε,

θα το ξανακάνετε και πάλι

μιας και απο εδώ κάνένας δεν μπορεί να σας εγγυηθεί 100%

Θεωρώ ότι το θέμα σας δεν είναι πρόβλημα με τον μηχανικό αλλά με τους απογόνους του ή με εσα΄ς ή και με τους 2 μαζί.

Link to comment
Share on other sites

Όταν αλλάζει επιβλέπων μηχανικός πρέπει να είναι πληρωμένη η επίβλεψη στον προηγούμενο για τις εργασίες που έχουν γίνει όσο "στα χαρτιά" ήταν επιβλέπων..

 

Δηλαδή μέχρι τα σοβατίσματα = τα περισσότερα λεφτά..

 

Δυστυχώς, αν δεν έχετε αποδείξεις πληρωμών των επιβλέψεων του αποθανόντα, και αν δεν υπάρχουν ούτε στον φάκελο της πολεοδομίας στα φορολογικά του, τότε μπλέκετε σε δύσκολα μονοπάτια..

 

Και αυτό γιατί η νομοθεσία δεν δέχεται εργασία μηχανικού όπως επίβλεψη όταν αυτή δεν είναι πληρωμένη. Μόνο δωρεά μπορεί να γίνει και αυτό δύσκολο και μόνο όταν υπάρχουν προϋποθέσεις συγγένειας...

 

Για θάνατο μηχανικού πραγματικά δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Ενοχλείστε κανέναν προϊστάμενο της πολεοδομίας η ίδια, αν δεν είναι ζώα θα σας εξυπηρετήσουν, ή τουλάχιστον θα το ψάξουν τι πρέπει να γίνει..

 

Και οι απόγονοι δεν θα έπρεπε να το παίζουν "νταβ...δες" με την δουλειά του νεκρού πατέρα τους, καθώς αφού έχει πεθάνει η όποια σφραγίδα του και ιδιότητά του έχει χαθεί..

Ο γιος του ανέθεσε την επίβλεψη σε άλλον μηχανικό;; Πως έγινε αυτό χωρίς την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, ανάθεση έργου κλπ; παρέδωσε το "χρίσμα;;"

 

Ρωτήστε και δικηγόρο που να σκαμπάζει με αυτά, εκβιασμός μου ακούγεται η όλη ιστορία.. Και δικαστήρια..

 

Και όντως βρείτε δικό σας μηχανικό. Ούτε αυτόν που του "παρέδωσαν την επίβλεψη", ούτε κάποιον φίλο του εργολάβου. Τα συμφέροντα είναι πολλά και οι καιροί φτιάχνουν περίεργους τύπους ανθώπων..

 

Και προπαντώς καλλή γέννα και μην συγχίζεστε, δεν κάνει καλό...

Καλή δύναμη

Link to comment
Share on other sites

όπως είπαν όλοι θα απευθυνθείτε σε έναν συμβουλο μηχανικό που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο:

  1. στο θέμα της αμοιβής του αποθανούντα
  2. στο θέμα της αναθεωρησης της άδειας για τον ορισμό νεου επιβλέποντα
  3. στο θεμα της ρευματοδότησης

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Με ενδιαφέρει να μάθω αν με τη διαδικασία της "διαμερισματοποίησης" ορόφου μπορεί να ξεπεραστεί η παράλειψη αναθεώρησης οικοδομικής άδειας σε πολυκατοικία η οποία περατώθηκε προ 11 ετών.

Η ιστορία έχει ως εξής:

Έψαχνα να βρω το 2000 ένα διαμέρισμα που να είναι πάνω από 110 τ.μ., για να στεγαστεί η τετραμελής οικογένειά μου και παράλληλα να μπορώ να εκπίπτω από τη φορολογική μου δήλωση τους τόκους του στεγαστικού δανείου για αγορά 1ης κατοικίας. Αυτά ίσχυαν το 2000-2001 με βάση την τότε νομοθεσία και όντως ακούγονται "κάπως" με τα σημερινά δεδομένα...

Φυσικά, τότε, για να βρεις 110 τ.μ. καθαρά, έπρεπε να βρεις διαμέρισμα με πάνω από 125 τ.μ. συνολικά, με τους ημιυπαίθριους που υπήρχαν σε όλες ανεξαίρετα τις πολυκατοικίες εκείνης της εποχής. Επίσης, ήταν κάπως δύσκολο να βρεθούν αυτά τα τετραγωνικά σε προσιτό κόστος σε μια μέση περιοχή. Ενός κακού όμως ...μύρια έπονται...

Τέλος πάντων εντοπίστηκαν 2 διαμερίσματα στον ίδιο όροφο ημιτελούς πολυκατοικίας που συνολικά ήταν πάνω από 110 τ.μ. και συμφωνήσαμε τελικά με τον κατασκευαστή να συνενωθούν ρίχνοντας τα τούβλα που χώριζαν τα 2 σαλόνια μεταξύ τους. Έκλεισε επίσης η εξώπορτα ενός διαμερίσματος και ενώθηκαν οι 2 ηλεκτρολογικοί πίνακες σε ένα ρολόι της ΔΕΗ. Δεν έγινε καμία άλλη αλλαγή σε διαρρύθμιση (παρέμεινε μία κουζίνα καθώς ήταν ούτως ή άλλως και οι 2 σε ενιαίο χώρο με το καθιστικό). Μπάνια, δωμάτια κλπ. όλα παρέμειναν όπως ήταν.

Υπογράφηκε το συμβόλαιο αγοράς κι εκεί αναφέρεται στα δικαιολογητικά που επισυνάπτονται οτι προσαρτάται η αρχική οικοδομική άδεια. Ωστόσο ο τίτλος του συμβολαίου αναφέρει πάνω πάνω "Πράξη Τροποποίησης σύστασης Οριζόντιας Ιδιοκτησίας..." και παρακάτω "Αγοραπωλησία Οριζόντιας Ιδιοκτησίας". Φυσικά μέσα στο συμβόλαιο αναφέρεται η συνένωση των 2 διαμερισμάτων σε 1.

Το συμβόλαιο και τα σχέδια ελέγχθηκαν από το δικηγόρο και το μηχανικό της τράπεζας που χορήγησε το στεγαστικό δάνειο και δεν βρέθηκε τίποτε μεμπτό...

Πριν λίγες ημέρες χρειάστηκε να ζητήσω κάποιο νέο δάνειο και ζήτησα να γίνει νέα προσημείωση στο εν λόγω ακίνητο. Ο (νέος) μηχανικός της τράπεζας πήρε τον φάκελο του παλιού δανείου και αυτή τη φορά διαπίστωσε τα εξής:

- Δεν είχε γίνει αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας (κατά πάσα πιθανότητα)

- Τα σχέδια του ορόφου έδειχναν 2 διαμερίσματα και δεν ήταν θεωρημένα από την Πολεοδομία

Με βάση το νόμο 4014/2011 δεν μπορούσε να θεωρήσει το διαμέρισμα ως νομίμως υφιστάμενο και με συμβούλευσε ν' απευθυνθώ άμεσα στην Πολεοδομία!

Ζήτησα από την Πολεοδομία αντίγραφο από το στέλεχος της οικοδομικής άδειας και όντως δεν είχε γίνει καμία αναθεώρηση της αρχικής άδειας από τον "επιβλέποντα" μηχανικό...

 

Απευθύνθηκα στον κατασκευαστή ο οποίος προς το παρόν δεν εμφανίστηκε, αλλά έχω αφήσει μήνυμα :evil: σε υπάλληλο του γραφείου του...

Ο συμβολαιογράφος που είχε κάνει το συμβόλαιο δήλωσε έκπληκτος οτι αυτό του συμβαίνει 1η φορά ...οτι έχουν περάσει χιλιάδες συμβόλαια από τα χέρια του και δεν πρέπει ν' ανησυχώ γιατί θα κάνει ότι πρέπει για να τροποποιήσει το αρχικό συμβόλαιο και θα μεσολαβήσει ώστε ο μηχανικός (που είναι πολύ γνωστός του) να προβεί στις ενέργειες που όφειλε να έχει κάνει...

Από το γραφείο του μηχανικού με πληροφόρησαν οτι τώρα δεν μπορεί να γίνει αναθεώρηση της άδειας καθώς έχει αποπερατωθεί η πολυκατοικία εδώ κι 11 χρόνια. Μπορεί όμως να γίνει μέσω ΤΕΕ η διαδικασία της διαμερισματοποίησης ορόφου αν το συγκράτησα καλά...

Κι ερωτώ: η συγκεκριμένη διαδικασία με κατοχυρώνει νομικά (σε συνδυασμό με τροποποίηση του αρχικού συμβολαίου), ή υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή να πει ο οποιοσδήποτε μηχανικός οτι το διαμέρισμα έχει πρόβλημα βάσει της υφιστάμενης οικοδομικής άδειας και με βάση όσα προβλέπονται στον 4014; Ο μηχανικός της τράπεζας δεν γνώριζε ν' απαντήσει (ή δεν ήθελε ν' απαντήσει...).

Πόσο περίπου διαρκεί αυτή η διαδικασία στο ΤΕΕ (και γιατί δεν εμπλέκεται η Πολεοδομία; )

Κόστος; Και ποιος πρέπει να κάνει τη διαδικασία; Ο κατασκευαστής, ο "επιβλέπων" μηχανικός, ή εγώ;

Edited by plus
Link to comment
Share on other sites

πολύ γρήγορα σου απαντώ με επιφύλαξη - λόγω φόρτου

αν γίνει σωστά η διαδικασία θα είσαι κατοχυρωμένος.

για να είσαι σίγουρος ότι θα γίνει σωστά, απευθύνσου σε ιδιώτη μηχανικό είτε

α) να σου κάνει αυτός την νομιμοποίηση - η αμοιβή είναι 1570+ ΦΠΑ ++

είτε

β) να είναι σύμβουλός σου σε περίπτωση που αναλάβει το κόστος αμοιβής ο μηχανικός του κατασκευαστή (ή ο κατασκευαστής αν είναι μηχανικός)

κυρίως σου γράφω για να σου επιστήσω την προσοχή στο εξής:

πήγες και αγόρασες το σπίτι σου καλοπροαίρετα αλλά αντί να συμβουλευτείς έναν μηχανικό ιδιώτη, εμπιστεύτηκες τον μηχανικό της Τραπέζης (χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κανέναν)

ο οποίος βάσει της σύμβασής του υποστηρίζει (και ορθώς) τα συμφέροντα του εργοδότη του (άρα Τράπεζα)

σου λέω λοιπόν να πας να βρεις ΑΜΕΣΑ, ένα σύμβουλο μηχανικό, τον οποίο θα εμπιστεύεσαι...ρώτα λοιπόν συγγενείς και φίλους με ποιόν μηχανικό είχαν συνεργασία και μείναν ευχαριστημένοι.

Ο χρόνος δεν είναι μεγάλος - εξαρτάται και από εσένα πόσο θα βοηθήσεις με τα απαρα΄λιτητα έγγραφα όταν σου ζητηθούν

Ποίος πρέπει να κάνει την διαδικασία?

Μάλλον ο επισπέυδων (φοβούμαι ότι είσαι εύ)

 

κάτι άλλο: αν θες φτηνό μηχανικό με 700 - 800 ευρώ καπου πάλι θα την πατήσεις..

Edited by alfisti1978
Link to comment
Share on other sites

Ο μηχανικός της τράπεζας προστατεύει τα συμφέροντα της τράπεζας. Δεν έχει λόγο να ασχοληθεί με τα συμφέροντα του αγοραστή.

 

Κατά τα άλλα είναι απλό το θέμα λύνεται με νομιμοποίηση με τον Ν 4014.

 

Εγώ από πείσμα δεν θα πήγαινα στον εργολάβο, διότι μπορούσε να κάνει μια αναθεώρηση με ελάχιστο κόστος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.