Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαγωγικοί λέβητες


giler75

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλο το forum και καλώς σας βρήκα :smile:

Όντας και εγώ ένας "καμμένος" καταναλωτής του πετρελαίου θέρμανσης και κοιτάζω να βρω κάτι πιο οικονομικό στον τομέα θέρμανση χωρίς να χρειαστεί να πετάξω τα πάνελ, το το boiler κ.λ.π. Επίσης μιλώντας με εταιρείες που προμηθεύουν επαγωγικούς λέβητες μου "έθαψαν" τον λέβητα ιόντων (τόσο στην απόδοση, όσο και στη συντήρηση). Ήθελα λοιπόν να ακούσω την άποψή σας και ιδανικά να μας διαφωτίσει και κάποιος φίλος εάν τον έχει εγκαταστήσει ο ίδιος (σε θέματα ηλεκτρικής κατανάλωσης, απόδοσης κ.λ.π)

 

Ευχαριστώ!

 

ΜΦΧ

 

Γιάννης.

Link to comment
Share on other sites

Η θέρμανση είναι μετρημένα κουκιά. Όσες KWh καις, τόσες (στην καλύτερη) θα αποδίδει σε θέρμανση (εξαιρείται η αντλία θερμότητας). Η τεχνολογία αυτή μπορεί να προσφέρει διάφορα πλεονέκτηματα (αναφέρω στη τύχη καθώς δε ξέρω από πρώτο χέρι) πχ μικρός λέβητας, ελάχιστη συντήρηση κτλ, όμως τσάμπα δε θα ζεσταθείς ποτέ. Αν θες να μειώσεις τα έξοδα θέρμανσης, πρώτα κοίτα τη θερμομόνωση του σπιτιού και μετά ψάξε για πιο εξωτικές λύσεις σε λέβητα.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σαν εγκαταστατης τέτοιον λεβήτων θεωρώ ότι δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι ότι το πιο οικονομικό...

Μπορεί να θεωρηθεί πιο οικονομικό απο μία εγκατάσταση πετρελαίου με πολύ χαμηλό συνολικό βαθμό απόδοσης...

Νομίζω ότι ο stayros παραπάνανω έχει απόλυτο δίκαιο σε όσα λέει για μετρημένα κουκιά...

Αυτοί οι λέβητες έχουν ένα μεγάλο προτέρημα....

Επειδή μπαίνουν μέσα στο διαμέρισμα και πολύ κοντά στο κολλεκτέρ ελαχιστοποιούν τις απώλειες...

Αν υπάρχει νυχτερινό ρεύμα με χαμηλή χρέωση και όσο το επιτρέπει η τρόικα να υπάρχει :smile: μπορεί να πει κάνεις ότι συμφέρει.

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τους προλαλλήσαντες. Πολύ σημαντικό αυτό που αναφέρει ο Γρηγόρης και πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των:

-βαθμός απόδοσης λέβητα - κόστος θερμικής ενέργειας

-βαθμός απόδοσης συστήματος

 

Όσο αφορά το κόστος της ("παραγόμενης") θερμικής ενέργειας, οι ηλεκτρικοί λέβητες (με αντιστάσεις, "ιόντων", επαγωγικοί) απαρτίζουν τη χειρότερη κατηγορία. Δε χωρά περαιτέρω συζήτηση.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδια, διορθωστε με αν εχω καταλαβει λαθος αλλα αυτος ο λεβητας ιοντων δεν ειναι ισοδυναμη λυση σαν να εβαζες ενα ηλεκτρικο θερμοσιφωνο για το κλειστο κυκλωμα της θερμανσης? Αυτο δεν ειναι πιο ενεργοβορο απ οτι να χρησιμοποιησεις τα ηδη εγκατεστημενα air condition που εχει σχεδον καθε σπιτι για την θερμανση?

Link to comment
Share on other sites

Μέσες άκρες, όπως το αντιλαμβάνεσαι tseronis. Ή για να το πούμε και λίγο διαφορετικά, σα να θερμαίνεις το σπίτι σου με κλασσικά ηλεκτρικά σώματα λαδιού. Οικονομική ανάλυση έχουμε κάνει και στο thread για τον λέβητα ιόντων. Και μάλιστα με τις χρεώσεις ηλ. ρεύματος πριν τις αυξήσεις. Με τις σημερινές τιμές, δεν χωρά καμία αμφιβολία, περί της αντιοοικονομικής επιλογής αυτών των λυσεων.

 

Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν υπάρχει δυνατότητα άλλων επιλογών, τότε αλλάζει το σκηνικό. Αλλά συγκριτικά με άλλα συστήματα, οικονομικά, είναι απλά ασύμφορο.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να διαθέσω πολλά χρήματα για τη θέρμανση, απλά το ψάχνω γιατί έστω και 1000 ευρώ το χρόνο εάν κερδίζω σε σχέση με το πετρέλαιο θα είμαι ευχαριστημένος. Κοιτούσα και τη λύση μετατροπής τζακιού σε ενεργειακό αλλά την απέρριψα γιατί δεν θέλω να κάνω μερεμέτια προκειμένου να έχω ζεστό νερό, αλλά και γιατί δεν θέλω να κάνω τον θερμαστή (αγόρασε ξύλα, κουβάλα ξύλα κ.λ.π). Η θερμομόνωση του σπιτιού είναι όντως πολύ σοβαρό θέμα και το έχω υπόψη μου. Απο την εμπειρία σας τι εξωτερική θερμομόνωση θα μου προτείνατε να βάλω τουλάχιστον στο βορεινό τοίχο του σπιτιού μου; Ευχαριστώ για την κατανόηση που ανοίγω άλλο topic στο ίδιο thread :-o

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές, μπορείς να τοποθετήσεις τα κλασσικά διαιρούμενα ¨κλιματιστικά". Είναι οικονομικότερα στη λειτουργία, αλλά προσφέρουν μειωμένες συνθήκες θερμικής άνεσης και ευεξίας.

 

Επίσης μπορείς να προμηθευτείς κλασσικά ηλεκτρικά σώματα λαδιού, με κόστος αρκετά χαμηλό, τα οποία φυσικά έχουν αυξημένο λειτουργικό κόστος.

 

Υπάρχουν ηλεκτρικοί λέβητες με ενσωματωμένη αντιστάθμιση, η οποία προσφέρει οικονομικότερη λειτουργία, από έναν απλό ηλεκτρικό λέβητα. Δεν γνωρίζω όμως αν υπάρχουν αντίστοιχοι επαγωγικοί.

 

Ίσως ο aithilenio γνωρίζει για να σε κατευθύνει.

 

Και μια τελική λύση, για χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για θέρμανση, είναι η παλιά, καλή ή κακή, επιλογή των θερμοσυσσωρευτών. Σε συνδιασμό με νυχτερινό ρεύμα, προσφέρουν αρκετά οικονομικότερη λειτουργία.

 

Για όλες τις λύσεις ηλεκτρικής θέρμανσης, πρέπει να έχεις υπόψη σου, οτι είναι σχεδόν μονόδρομος η τριφασική εγκατάσταση. Η μετατροπή απο μονοφασική σε τριφασική, έχει ένα κόστος της τάξης των 1000 Ευρώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.