Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άρθρο για το επάγγελμα του Μηχανικού


Recommended Posts

Νομίζω ότι το παρακάτω άρθρο αποτυπώνει πολύ στοχευμένα τα προβλήματα στον επαγγελματικό χώρο των μηχανικών. Ας ελπίσουμε στο μέλλον να διαπιστώσουν περισσότεροι τη σημαντικότητα του προβλήματος.

 

Είναι προφανές, ότι για τον εξορθολογισμό δεν αρκεί η έκδοση ΕΔ για όσες ειδικότητες δεν έχουν, αλλά απαιτείται η επανεξέταση των ΕΔ όλων των μηχανικών και η ρύθμιση των ΕΔ από την αρχή και για όλους, λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα δεδομένα και την αρχή της ισονομίας.

 

Κατά τη γνώμη μου, μια τέτοια προσέγγιση θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων, σε επανεξέταση των ίδιων των ειδικοτήτων και του αντικειμένου τους, τόσο στα ΑΕΙ όσο και στα ΑΤΕΙ.

 

΄Οπως γίνεται εμφανές, σε αυτή τη διεκδίκηση μπορούν να είναι σύμμαχοι πλήθος ειδικοτήτων μηχανικών, ανεξαρτήτως προέλευσης (ΑΕΙ Ή ΑΤΕΙ).

 

Τέλος, είναι σαφές ότι αυτή η διαδικασία θα θίξει τα συμφέροντα συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που απολαμβάνουν ειδικά κοινωνικά προνόμια σε σχέση με τα ΕΔ.

 

http://www.capital.g....asp?id=1453147

Edited by candus
Link to comment
Share on other sites

Δεν θα μπω στην ουσια του αρθρου διοτι ειναι ολα γνωστα αλλα εσυ Candus πρεπει να εχεις καποια σχεση με τον αρθρογραφο?

Πρεπει να εισαι ο μοναδικος που το διαβασε και το βρηκε ευστοχο αρθρο!!!! (δες και τα σχολια στο capital)

 

 

Χα Χα ΧΑ !!!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1. Νομίζω ότι το παρακάτω άρθρο αποτυπώνει πολύ στοχευμένα τα προβλήματα στον επαγγελματικό χώρο των μηχανικών. Ας ελπίσουμε στο μέλλον να διαπιστώσουν περισσότεροι τη σημαντικότητα του προβλήματος.

2. Είναι προφανές, ότι για τον εξορθολογισμό δεν αρκεί η έκδοση ΕΔ για όσες ειδικότητες δεν έχουν, αλλά απαιτείται η επανεξέταση των ΕΔ όλων των μηχανικών και η ρύθμιση των ΕΔ από την αρχή και για όλους, λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα δεδομένα και την αρχή της ισονομίας.

3. Κατά τη γνώμη μου, μια τέτοια προσέγγιση θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων, σε επανεξέταση των ίδιων των ειδικοτήτων και του αντικειμένου τους, τόσο στα ΑΕΙ όσο και στα ΑΤΕΙ.

4. ΄Οπως γίνεται εμφανές, σε αυτή τη διεκδίκηση μπορούν να είναι σύμμαχοι πλήθος ειδικοτήτων μηχανικών, ανεξαρτήτως προέλευσης (ΑΕΙ Ή ΑΤΕΙ).

5. Τέλος, είναι σαφές ότι αυτή η διαδικασία θα θίξει τα συμφέροντα συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που απολαμβάνουν ειδικά κοινωνικά προνόμια σε σχέση με τα ΕΔ.

 

Επειδή πολύς ο λόγος για το συγκεκριμένο άρθρο (υπάρχει και αλλού προς σχολιασμό στο forum), θα σχολιάσω μόνο τη θεώρησή σου :

1. Αυτοί που αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα του προβλήματος, αντιλαμβάνονται και το στοχευμένο του άρθρου.

2. Ο εξορθολογισμός δεν απαιτεί a priori επανεξέταση των πάντων. Μήπως με την ισονομία εννοείς μοίρασμα και όχι εξορθολογισμό ;

3. Να το κάνουν πρώτα μόνα τους τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και μετά να διαλεχθούν για τα σημεία που ενδεχομένως τα αντικείμενα τέμνονται ;

4. Δε μπορείς να καλείς σε συμμαχία και ταυτόχρονα σε διεκδίκηση, σε αυτό το πνεύμα συμμαχίας μόνο διάλογο μπορείς να κάνεις.

5. Γιατί θεωρείς ότι οπωσδήποτε θα θίξει συμφέροντα ; Το επαγγελματικό δικαίωμα είναι κοινωνικό προνόμιο ;

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ kan62 , σχετικά με τις ερωτήσεις σου :

 

1. ΄Ετερον εκάτερον. Από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, απώτερος στόχος είναι η λύση. Βέβαια κάποιοι, υπό το πρίσμα του κινδύνου των συμφερόντων τους, μπορεί να βλέπουν δαίμονες στη στόχευση, που επαναλαμβάνω είναι η λύση του χρονίζοντος και σοβαρότατου αυτού προβλήματος.

2. 'Οταν εξετάζεις ένα συστημικό πρόβλημα, θα πρέπει και η προσέγγιση σου να είναι συστημική. Θα πρέπει δηλαδή, να εξετάσεις το πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού ως σύνολο και όχι αποσπασματικά. Συνεπώς, είναι απαραίτητη η επανεξέταση όλων των παραμέτρων και σχέσεων του συστήματος. Διαφορετικά η λύση δε θα είναι βιώσιμη.

Όσο για την ισονομία θα αντιγράψω την ετυμολογία του λεξικού, η οποία αποτυπώνει πλήρως αυτό που εννοώ :" ισονομία η [isonomía] Ο25 : (δίκ.) η ισότητα των πολιτών ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους· ισότητα· (πρβ. ισοπολιτεία): H απονομή τίτλων ευγένειας ή διάκρισης αποτελεί παραβίαση της αρχής της ισονομίας."

3. Θα μπορούσε να γίνει κι έτσι. Αυτό όμως αποτελεί άλλη συζήτηση η οποία δεν είναι της παρούσης.

4. Έχεις δίκιο δεν το έθεσα σωστά. Ήθελα να πω, ότι η πίεση για λύση του προβλήματος, μπορεί να ασκηθεί και μέσω μιας συμμαχίας ειδικοτήτων τόσο από ΑΕΙ όσο και από ΑΤΕΙ.

5. 'Ολοι όσοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα ή είναι μέρος του προβλήματος, γνωρίζουν ότι ένας από τους σοβαρότερους λόγους για τους οποίους το πρόβλημα παραμένει άλυτο και μάλιστα διογκώνεται, είναι τα συμφέροντα και οι ωμές παρεμβάσεις ισχυρών συντεχνιακών ομάδων. Είναι λοιπόν αυτονόητο, ότι η λύση του, εφόσον βέβαια είναι Σολομώντεια και όχι επιδερμική, θα θίξει συμφέροντα.

Στο δεύτερο σκέλος : Η εργασία αποτελεί κοινωνικό αγαθό. 'Οταν λοιπόν, συγκεκριμένες ειδικότητες μηχανικών συγκεντρώνουν υπερβολικά και ασύμμετρα δικαιώματα, αποκλείοντας συγχρόνως -έμμεσα αλλά επιτυχημένα- άλλες ειδικότητες μηχανικών από την άσκηση του επαγγέλματος τους, δε μπορούμε τότε να πούμε ότι οι πρώτες είναι κοινωνικά προνομιούχες ομάδες;

Στην ερώτηση σου πάντως, η απάντηση είναι ΟΧΙ. Τα επαγγελματικά δικαιώματα, δεν πρέπει να είναι προνόμιο. Στην σημερινή Ελλάδα όμως, κάποιοι κατάφεραν να τα κάνουν!

 

Τέλος, θα ήθελα να πω στον tzeno ότι είμαι ρεαλιστής. Παρακολουθώ το θέμα χρόνια και γνωρίζω πόσο δυνατές συντεχνίες έχουνε οι συγκεκριμένες προνομιούχες ειδικότητες, με κορυφαία αυτή του Πολιτικού Μηχανικού. Έχω πλήρη συνείδηση λοιπόν, της απουσίας πιθανοτήτων για τη δίκαιη λύση του κοινωνικού αυτού ζητήματος.

Ωστόσο, αποτελεί για μένα ικανοποίηση η δημοσιοποίηση τέτοιων άρθρων, καθώς οι προνομιούχοι δεν μπορούν ν' αντισταθούν στην όψη του -έστω απειροελάχιστου- κινδύνου ψαλιδίσματος των προνομίων τους και αντιδρώντας στο ένστικτο αυτοσυντήρησης προβάλλουν την αλαζονεία τους.

Αυτό εκφράζουν και τα σχόλια στο capital καθώς και τα δικά σου αγαπητέ tzeno.

Edited by candus
Link to comment
Share on other sites

και Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΕΠΕ (μέλους ΣΕΒ)

 

ο κύριος θέλει τζάμπα αίμα.... και κόβοντας σε όλους τα πόδια... θα επιλέγει τον... ομορφότερο...

 

 

candus

 

"Τα επαγγελματικά δικαιώματα, δεν πρέπει να είναι προνόμιο"

 

Φαντάζομαι ότι όταν ο καθένας μπήκε στην σχολή που μπήκε.... ήξερε τι ΕΠ θα έχει.... σε κανέναν δεν απαγορεύεται η είσοδος σε ΑΕΙ...

 

Όταν τα ΑΤΕΙ θα βάζουν το ίδιο επίπεδο εισακτέων με τα ΑΕΙ (μιλάω πάντα για τον μέσο όρο και όχι για τις εξαιρέσεις), έχουν αριθμό + επίπεδο μαθημάτων το ίδιο των ΑΕΙ και εν ολίγοις ΑΤΕΙ γίνουν ΑΕΙ (μακάρι να γίνουν αύριο το πρωί) τότε μπορούμε να μιλήσουμε για πλήρη εξίσωση ΕΔ....

 

 

ΥΓ. με την ίδια λογική υπαξιωματικοί πρέπει να γίνουν αξιωματικοί στις ΕΔ, οι νοσηλευτές γιατροί κ.ο.κ.... ΚΑΙ ΞΑΝΑΛΕΩ... κανένας δεν απαγορεύει σε κανένα να πάει σε ΑΕΙ....

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή astrah εσύ θεωρείς ότι τα ΕΔ πρέπει να είναι προνόμιο;

Θεωρείς επίσης το υπάρχον σύστημα αξιοκρατικό και χρήσιμο;

 

Συμφωνώ για το επίπεδο που αναφέρεις, αλλά αυτό πως θα επιτευχθεί με την χρηματοδότηση που έχουν τα ΤΕΙ σήμερα; Σε παραπέμπω και σε άλλο post μου όπου ζητάω το κλείσιμο των ΤΕΙ γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο. Εκτός κι αν η τοποθέτηση σου γίνεται εκ του ασφαλούς, γνωρίζοντας ότι το πρόβλημα των ΤΕΙ είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν πρόκειται να σπάσει. Αυτό όμως θα αποτελούσε υποκρισία εκ μέρους σου.

 

Αλλά να βλέπουμε λίγο και όλη την εικόνα αντικειμενικά. Το να λες ότι επειδή κάποιος συγκέντρωσε μερικά μόρια λιγότερα (που και αυτό το συζητάμε γιατί πλέον έχει ανατραπεί και σε πολλές περιπτώσεις τμήματα Μηχανικών ΤΕΙ έχουν υψηλότερες βάσεις από τμήματα Πολυτεχνείων) τώρα ας πάει να πνιγεί, αφού θα έπρεπε να έχει ανατρέξει στην νομοθεσία και νομολογία δεκαετιών, για να διαπιστώσει ότι τελικά δεν έχει ΕΔ και άρα δεν αξίζει να φοιτήσει στο συγκεκριμένο τμήμα, θεωρώ ότι είναι η απόλυτη έκφραση του ατομικιστή και συμφεροντολόγου ανθρώπου.

 

Η σύγκριση με τους υπαξιωματικούς και τους αξιωματικούς είναι ατυχής. Εκτός κι αν μιλάμε για ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπου εκτός από επαγγελματικό ρόλο έχεις και στρατιωτικό βαθμό. Απ' όσο γνωρίζω όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, έχουμε έστω και τυπικά δημοκρατία. Θα χαρακτήριζα τέτοιου είδους απόψεις, κάπως επικίνδυνες.

Η σύγκριση με νοσηλευτές και γιατρούς επίσης ατυχής γιατί μιλάμε για διαφορετικά επαγγέλματα, όπου δεν υπάρχει καμία επικάλυψη αντικειμένου.

Αυτήν τη σύγκριση των γιατρών με τους μηχανικούς του Πολυτεχνείου πρέπει επιτέλους να την εγκαταλείψετε γιατί δε στέκει και δε σας συμφέρει κιόλας. Μην ξεχνάτε ότι οι γιατροί εξειδικεύονται σ' ένα αντικείμενο και έχουν ΕΔ μόνο πάνω σ' αυτό. Φαντάζεσαι σε αντιστοιχία με τον Πολιτικό Μηχανικό, ένας γιατρός με τη λήψη του πτυχίου του και χωρίς καν απόκτηση εμπειρίας, να μπορεί να ασκεί όλα τα αντικείμενα που διδάχθηκε ως μαθήματα στη σχολή του; Καρδιολογία, Δερματολογία, Χειρουργική, Ιατροδικαστική, Αιματολογία, Μικροβιολογία κλπ κλπ Καήκαμε!

Edited by candus
  • Upvote 2
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερω τα κινητρα του αρθρογραφου αλλα το αρθρο σαν αρθρο μια χαρα επικαιρο ειναι

και λεει τα αυτονοητα. Ολοι νομιζω εχουμε αντιληφθει οι θα πρεπει να εξορθολογιστουν

τα ΕΔ οχι απαραιτητα για να χασουν τα κεκτημενα τους οι ειδικοτητες των προυχοντων

αλλα για πρακτικους λογους. Βεβαια επισης ολοι γνωριζουμε οτι οπως και με ολες τις

αλλες μεταρρυθμισεις αυτο δεν προκειται να γινει μεχρι να παγωσει η κολαση...

 

Αν δεν εχουμε ολοι καταλαβει τι συμβαινει τον τελευταιο καιρο, οι ικανοι ανεξαρτητα αν

ειναι αποφοιτοι ΤΕΙ η ΑΕΙ ολο και περισσοτερο συνεχιζουν εξω για σπουδες και δουλεια

ενω στο τελος θα μεινει εντος των τειχων η πλεμπα να μιλαει για ΕΔ, ισοτιμησεις με MSc.

Link to comment
Share on other sites

candus

 

πρέπει να καταλάβεις κάτι... το ότι δεν υπάρχει δουλειά δεν έχει να κάνει με ΕΔ... αλλά με το μπάχαλο των τελευταίων 40 χρόνων σε αυτή την χώρα...

 

τώρα αν θές..... συμμαθητής μου.... εν έτη.... 199... που πήγε στο τεχνικό... και με 3 "ντενεκέδες λάδι" του έβαλαν στην 3η λυκείου 19αρια και 20αρια... και πέρασε στο ΤΕΙ Κοζάνης μηχανολόγος (χωρίς εξετάσεις αλλά με τον βαθμό απολυτηρίου)... χωρίς να ξέρει επίλυση δευτεροβάθμιας.... θα πρέπει να έχει ΕΔ με καθέναν που γ@@@ στο διάβασμα 3 χρόνια ... και άλλα 5+ στο πολυτεχνείο... ενώ... ο συμμαθητής μου "πέρναγε τα μαθήματα" ώστε την εποχή εκείνη να υπάρχουν σπουδαστές στο ΤΕΙ Κοζάνης των 4χρόνων... και να μην κλείσει.... δεν πρόκειται ποτέ να με πείσεις... ότι πρέπει να εξισωθούν τα ΕΔ των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ...

 

Επιπλέον... δεν καταλαβαίνω... αφού για όσουν ξέρουν... θυμούνται.... ή έχουν ακούσει.... ότι η λογική των ΤΕΙ από την ίδρυση-μετατροπή τους από το τότε "μικρό πολυτεχνείο" ήταν να εκπαιδεύονται ως " "μηχανικοί εργοταξίου" ", ΔΕΝ επιχείρησαν οι σπουδαστές των ΤΕΙ να ξαναδώσουν εξετάσεις ή κατατακτήριες... και να μπουν στο πολυτεχνείο... άλλα ακολούθησαν την "εύκολη" οδό.... τα ΑΕΙ είναι ανοιχτά σε όλους.... Γιατί οι σπουδαστές με τον ένα ή τον δεύτερο τρόπο δεν πάνε????? Προνόμιο και προνομιακή μεταχείρηση σημαίνει ελαστικότερη μεταχείρηση... Ποιος από τους των ΑΕΙ είχε ελαστικότερη μεταχείρηση στις εξετάσεις..... ?????

 

Το πρόβλημα των ΤΕΙ.. δεν είναι πάντα η χρηματοδότηση.... άλλο είναι....

 

Και κάτι ακόμα... για να μην "ακούγονται" ανακρίβειες..... Στους γιατρούς δεν υπάρχουν ΕΔ με την έννοια που νομίζεις....

 

 

Υ.Γ. όσο για το αν τα παραδείγματα είναι ατυχή ή όχι.... τα "ολοκληρωτικά καθεστώτα" και "τέτοιου είδους απόψεις, κάπως επικίνδυνες" στις επιστρέφω... γιατί πολύ απλά δεν ξέρεις που τις απύφθυνες... Τα "ολοκληρωτικά καθεστώτα" είναι αυτά που κάνουν ισοπέδωση....

 

 

 

MScEng

"η πλεμπα να μιλαει για ΕΔ"

 

φαντάζομαι ότι δεν αναφέρεσαι σε εμένα.....

Edited by astrah
Link to comment
Share on other sites

Οταν μιλησα για πλεμπα μιλησα γι`αυτους που ειναι ανικανοι και οχυρωνονται πισω απο τα ΕΔ και

αυτοι ειναι οι μονοι που θα μεινουν πισω τα επομενα χρονια. Δεν σε ξερω για να αναφερομαι σε σενα

η σε οποιονδηποτε αλλο εδω μεσα.

 

Επισης τα ΕΔ ειναι και θεμα ενδοπολυτεχνιακο οχι μονο θεμα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Δεν νοειται ο πολιτικος μηχανικος

να κανει τοπογραφικα, τους τοπογραφους τι τους εχουμε? Δεν γινεται οι μηχανολογοι να εχουν ΕΔ πανω

σε ηλεκτρολογικα ουτε οι ηλεκτρολογοι σε μηχανολογικα. Υπαρχουν ειδικοτητες οπως οι χημικοι μηχανικοι

και οι μεταλλειολογοι μεταλλουργοι που πρακτικα δεν εχουν επαγγελματικα δικαιωματα ενω υπαρχουν πανω

απο 50 χρονια!!!

 

Τα ανω θεματα ουδεμια σχεση εχουν με τα ΤΕΙ!

Edited by MScEng
Link to comment
Share on other sites

MScEng

 

Συμφωνώ εν μέρει με το τελευταίο σου ποστ... Θέλω όμως να επισημάνω ότι η αγορά... έχει δώσει σε μεγάλο βαθμό τις λύσεις... Ειδικά όμως για τους μεταλλειολόγους θεωρώ ότι το πρόβλημά τους δεν είναι τόσο τα ΕΔ όσο στο ότι σαν χώρα δεν έχουμε αναπτύξει δραστηριότητες που θα μπορούσαν να τους απορροφήσουν...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.