Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαιρετά κατά τμήματα σε κάθετη συνιδιοκτησία


Recommended Posts

Καλησπέρα..

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: έχω μια περίπτωση ενός οικοπέδου στο οποίο ο πελάτης μου είναι συγκύριος

με σύσταση καθέτου συνιδιοκτησίας με άλλα 2 άτομα. Το οικόπεδο ωστόσο έχει χωριστεί σε 5 διαιρετά κατά χρήση τμήματα, εκ των οποίων τα 2 τμήματα ανήκουν στον πελάτη μου, τα άλλα δύο στο δεύτερο και το 5ο τμήμα στον τρίτο..

Μπορεί ο δεύτερος, σε περίπτωση που θέλει να χτίσει μια αποθήκη μόνο στο ένα από τα 2 διαιρετά τμήματα που του ανήκουν, να επικαλεστεί ότι η δόμηση που του αναλογεί θα υπολογιστεί επί του εμβαδού του τμήματος στο οποίο θέλει να χτίσει και μόνο, ή δικαιούται να λάβει υπόψιν το άθροισμα των 2 τμημάτων που έχει στην κατοχή του?

Σας ευχαριστώ πολύ...

Link to comment
Share on other sites

η απαντηση

καθε τμημα χτιζει τα δικα του μετρα

γι αυτο εγινε και η καθετη.

 

 

η ερωτηση

τι ειδους οικοπεδο ειναι αυτο και θα φτιαξει ο "δευτερος" αποθηκη?....τί είδους αποθηκη?

τι χρησεις γης εχει η περιοχη?...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση..

Η αποθήκη είναι χώρος βοηθητικός του σπιτιού (αποθηκευτικός χώρος)..Επιπλέον, ο ίδιος ιδιοκτήτης έκλεισε και κάποιους ημιπαίθριους χώρους στην κατοικία του

και οι άλλοι συγκύριοι του οικοπέδου ισχυρίζονται ότι τους "τρώει" δόμηση με όλα αυτά που κάνει, εφόσον βάσει της σύστασης καθέτου ο καθένας έχει δικαίωμα

να χτίσει συγκεκριμένα μ2 που αναλογούν στα χιλιοστά του..Το ζήτημα είναι ότι αν προσθέσει ο ιδιοκτήτης αυτός τα 2 τμήματα της καθέτου έχει συνολικά περισσότερα τετραγωνικά μέτρα

και άρα επιπλέον δικαίωμα δόμησης, αλλιώς αν δεχτούμε ότι θεωρούμε χωριστά κάθε τμήμα ακόμη και αν ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη, τότε ούτε την αποθήκη του μπορεί να χτίσει (και αυτό διότι είναι πολύ μικρό το τμήμα στο οποίο θέλει να χτίσει, είναι λωρίδα), αλλά και τους Η-Μ χώρους τους έκλεισε εις βάρος των άλλων..και θέλουν να κάνουν αγωγές..

Οπότε σίγουρα δε μετράνε αθροιστικά τα τμήματα αυτά, αλλά ξεχωριστά το καθένα???

Ευχαριστώ..

Link to comment
Share on other sites

....

.... οι άλλοι συγκύριοι του οικοπέδου ισχυρίζονται ότι τους "τρώει" δόμηση με όλα αυτά που κάνει, εφόσον βάσει της σύστασης καθέτου ο καθένας έχει δικαίωμα να χτίσει συγκεκριμένα μ2 που αναλογούν στα χιλιοστά του..

...

..

Ότι τους τρώει, ναι τρώει...

Φυσικά αν κατάλαβα καλά η «αποθήκη» θα είναι κατασκευή που μετρά στον ΣΔ εκτός αν αναζητά πατέντα ανάλογη των ΗΧ που έκλεισε.

 

Τα συνολικά τ.μ. που δικαιούται το οικόπεδο είναι το κομβικό σημείο.

Οπότε αν απ αυτά κάποιος παίρνει περισσότερα μέτρα απ όσα του αναλογούν οι υπόλοιποι θα έχουν ειδικά προβλήματα για να υλοποιήσουν τα δικά τους, κι αν θα το κατορθώσουν.

Link to comment
Share on other sites

καλημερα

η απαντηση ειναι στον 4030, αρθρ. 51 παρ. 2 και στην εγκ. 1/12 και στην Λεμπεση 3/3/12 υπ αριθ. 28 και 121

δηλ. επι ηδη συστημενης καθετης το ενα τμημα δεν επηρεαζει το αλλο.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ένας πελάτης μου έχει κάθετη συνιδιοκτησία σε κατά χρήση διαιρετό εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο (η σύσταση έγινε πρό του '92, οπότε και έχει ισχύ για εκτός σχεδίου), στο οποίο συνολικά είναι 4 συνιδιοκτήτες. Θέλει να εκδόσει οικοδομική άδεια για τα χιλιοστά που του αναλογούν, αλλά από την πολεοδομία με σταματούν στην έγκριση δόμησης, αν δεν ελέγξω την νομιμότητα των υφισταμένων κτισμάτων των υπόλοιπων συνιδιοκτητών. Μου λένε μάλιστα πως αν υπάρχει ατακτοποίητη αυθαιρεσία δεν θα μου δώσουν έγκριση. Ξέρεις κανείς αν είμαστε υποχρεωμένοι στα κατά χρήση διαρετά με κάθετη συνιδιοκτησία να ελέγχουμε τη νομιμότητα των υπολοίπων;

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Manolis gon, σύμφωνα με το προηγούμενο μήνυμα, όπως σωστά λές, μπορώ να πάρω έγκριση δόμησης. Το κόλλημά μου είναι ότι δεν ξέρω πώς να χειριστώ τις συναδέλφους που έχουν χρεωθεί το φάκελλο!!! Επιμένουν ότι πρέπει να τακτοποιηθούν πρώτα όλα και μετά να δοθεί η έγκριση!!! Έχεις μήπως κάποιος συνάδελφος εμπειρία; Προτάσεις; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

...θα παρεις ανα χειρας τον 4030/11 ΦΕΚ Α249/11

το αρθρο 51

παρ. 2

και εγκ. 1/12

...και θα τους το δειξεις...

ειναι απλό

 

σν θες, τυπωσε και το Νο 28 της Λεμπεση/2012

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συνάδελφοι χρόνια πολλά!!! Τελικά η Πολεοδομία αποφάνθηκε (Πολεοδομία Ιωαννίνων) ότι στο κατά χρήση διαιρετό τμήμα του πελάτη μου δεν χάνω τα m2 που του αντιστοιχούν, αλλά π΄ρωτα π΄ρεπει να έχουν τακτοποιηθεί όλοι οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες. Μου το είπαν προφορικά σήμερα και ετοιμάζουν και έγγραφη απάντηση εντός των ημερών.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.