Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στέγη με πατάρι το θεωρώ ΜΘΧ; πως το δηλώνω στο λογισμικό


elleni

Recommended Posts

Γεια σας θα ήθελα αν μπορούσατε να μου απαντήσετε σε ένα ερώτημα σχετικό με μια ενεργειακή επιθεωρηση με το λογισμικό ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ.

 

Εχουμε ένα κτίριο το οποίο έχει τετράριχτη στέγη με κεραμίδι και κάτω από την στέγη ραμποτέ ψευδοροφή, στην οποία δεν υπάρχει η δυνατότητα κυκλοφορίας αέρα.

 

Θεωρώ το χώρο ανάμεσα από την ψευδοροφή και τη στέγη ώς μη θερμαινόμενο χώρο και ως διαχωριστική επιφάνεια την ψευδοροφή;

 

Θα δώσω στοιχεία στο λογισμικό για την στέγη στην υποενότητα του προγράμματος "κέλυφος (αδιαφανή στοιχεία)" και στην υποενότητα μη θερμαινόμενος χώρος (αδιαφανή στοιχεία)" ή στην μία από τις δύο υποενότητες;

 

Γενικά στην περίπτωση που κάποιος τοίχος του Μ.Θ.Χ. αποτελεί και εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου, δίνουμε δεδομένα στο λογισμικό στην υποενότητα του προγράμματος "κέλυφος (αδιαφανή στοιχεία)" και στην

 

υποενότητα μη θερμαινόμενος χώρος (αδιαφανή στοιχεία)" ή στην μία από τις δύο

 

Ελπίζω να είμουνα σαφής...

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα

Δε θα ασχοληθεις με το τι υπαρχει πανω απο την ψευδοροφη

Η ΤΟΤΕΕ 1 δινει συντρελεστες για οροφες κατω απο ΜΘΧ, παρε αυτον και τελειωσες

Link to comment
Share on other sites

εγώ θα έπαιρνα ανάλογα πού είναι η μόνωση. Αν αυτή είναι στην κεραμοσκεπή εκει θα έκλεινα το κέλυφος και θα αγνοούσα τον χώρο από κάτω

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα! Σε ΜΕΑ σε διώροφη κατοικία έχω κεραμοσκεπή επί κεκλιμένης πλάκας και κάτω από αυτή σε ύψος(-1,8 μ) ψευδοροφή. Τον χώρο μεταξύ ψευδοροφής και στέγης να τον εντάξω στην θερμική ζώνη ή θα τον δηλώσω ΜΘΧ??? και θα θερμομονώσω  την πλάκα ???

Link to comment
Share on other sites

Αν θερμομονώσεις την πλάκα τότε θα εντάξεις στην θερμική σου ζώνη και τον όγκο μεταξύ ψευδοροφής και πλάκας. Αν τοποθετήσεις την θερμομόνωση στην ψευδοροφή τότε έχεις επαφή με Μ.Θ.Χ. που θα είναι ο όγκος μεταξύ ψευδοροφής και κεκλιμένης πλάκας.

Link to comment
Share on other sites

Η θέση της μόνωσης αφορά την επιλογή του ύψους και κατ' επέκταση την επιλογή του άνω άκρου του κτιριακού κελύφους.

Η επιλογή του U από τον πίνακα των U (σε ΠΕΑ) και ο υπολογισμός με βάση τους συντελεστές αντίστασης στη ροή θερμότητας πριν και μετά το δομικό στοιχείο (σε ΜΕΑ) είναι ένα άλλο κομμάτι.

 

Υπάρχουν οι εξής επιλογές:

  1. Εάν η θερμομόνωση βρίσκεται στον ξυλότυπο της κεκλιμένης στέγης το άνω άκρο του κελύφους θεωρείται η κεκλιμένη στέγη και το κέλυφος περικλείει και το χώρο κάτω από αυτήν (είτε είναι προσβάσιμος είτε όχι). Η θεώρηση αυτή προφανώς είναι και η πλέον δόκιμη καθώς συνήθως υπάρχει ψευδοροφή ενδιάμεσα και από εκεί θεωρούμε πως χάνει προς τα έξω το κέλυφος. 1 γραμμή στο κέλυφος στα αδιαφανή ως "Οροφή".
  2. Εάν η θερμομόνωση βρίσκεται στην πλάκα (πλάκα λέει η ΤΟΤΕΕ επομένως θεωρεί πως έχεις δομικό στοιχείο εκεί και όχι ψευδοροφή με ένα U τεράστιο) το άνω άκρο του κελύφους θεωρείται η κεκλιμένη στέγη. Εάν και το ύψος της στέγης (συνήθως για ευκολία παίρνουμε μέσο ύψος) βρίσκεται εντός των ορίων του πίνακα της ΤΟΤΕΕ-1 (όπως λέει ο Inzaghi) θεωρείται {η πλάκα, ο χωρος ενδιάμεσα (αέρας σε ηρεμία) και η στέγη} ως ένα ενιαίο δομικό στοιχείο και το U προκύπτει με υπολογισμό των στρώσεων της πλάκας + τη στρώση από τον σχετικό πίνακα με βάση το πάχος του ενδιάμεσου στρώματος αέρα. 1 γραμμή στο κέλυφος στα αδιαφανή ως "Οροφή".
  3. Εάν η θερμομόνωση βρίσκεται όπως στο (2) αλλά ενδεχομένως είναι τέτοιο το ύψος της στέγης που δεν μπορείς να πάρεις συντελεστές από τον πίνακα της τοτεε-1 τότε αναγκαστικά {ο αέρας σε ηρεμία και η στέγη} δεν μπορεί να προσεγγιστεί ως "στρώση" δομικού στοιχείου και να πάρεις το d/λ από τον πίνακα. Εκεί θα έχεις πραγματικό ΜΘΧ ως πατάρι ο οποίος θα περιγραφεί ως κέλυφος μη θερμαινόμενου χώρου και στη ζώνη θα υπάρχει διαχωριστική επιφάνεια που θα περιέχει την πλάκα. Προφανώς εκεί υπάρχει και άνοιγμα στη διαχωριστική επιφάνεια.

Όπως το καταλαβαίνω εγώ εάν έχεις χρήση κατοικίας στο πατάρι σου λέει θερμομόνωσε (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να έχεις θερμομονώσει κατά τη ΜΕΑ) στο "τέλος" του κελύφους δηλαδή στη στέγη.

 

Είναι σαν να πάω να βάλω σε ένα διαμέρισμα μόνωση σε μια "μεσοτοιχία" και να πω πως το ένα δωμάτιο είναι ΜΘΧ. Θα έχω πρόβλημα γιατί όταν θα πάω να το νοικιάσω θα αφορά κατοικία το μισθωτήριο και όχι κατοικία και αποθήκη. Άσχετα με το τι έκανα ενδιάμεσα ο εξωτερικός τοίχος ΔΕΝ είναι θερμομονωμένος. Εάν έχει μια μικρή αποθήκη στο πατάρι (δεν κατοικείται) ή είσαι στα όρια του πίνακα της ΤΟΤΕΕ σχετικά με το στρώμα αέρα (είναι μικρό το ύψος δηλαδή της στέγης) προφανώς δεν υπάρχει θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.